Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • To nepopírám
  • Je toho celkem dost, když začnes o filmu uvažovat jako o komunikaci.
    Na té úplně elementární rovině vyžaduje dost aktivity už rekonstrukce fabule z syžetu - jinak bys vnímal sled nesmyslných obrazů, ne příběh. Pak je tu aktivita spojená s konkretizací, zaplňováním míst nedourčenosti, interpretací a osmyslňováním atd. A většina tvůrců se navíc snaží diváky aktivizovat, hrát si s nimi, mást je, vést dialog...

Jestli chceš víc, můžešzačít třeba s:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Reader-response_criticism
    nebo
    https://melaniemenardarts.wordpress.com/2011/07/25/cognitive-film-theory/
  • Mart9
    Co je tedy u filmu za aktivitu?
  • Tak je možný, Mart9, že při sledování filmu vykazuješ kognitivní aktivitu lobotomizované opice, ale věř mi, že v tom případě jsi jediný :o)
  • Kdo tvrdi, ze cemukoliv rozumi na 100% nema soudnost. Koukam klasicka diskuse s Mart9, kdy zacne o autech, pak mu dojdou argumenty a zakonci to perlou typu, ze opice jsou sice super, ale ovoce je prece jenom lepsi. Pro me je to troll.
  • Mart9
    Právě že XCOM byl jen jedna z možností, já oceňuju, že Pavel přišel s jasnými fakty.
  • Mart9
    Gregore, film vždy jen pasivně sleduješ. Šukačka v kině se nepočítá.
  • Mart9
    Kdo si myslí, že může 100% rozumět hrám a 100% rozumět filmům, nemá soudnost. Jediné, co může, je říct na film svůj názor, což ale může udělat i kdejaký bezďák.
  • C-BEAM
    dnešní hry mají k filmům bohužel velmi blízko, i v nich velkou část hry pouze pasivně sleduješ animace.
  • celoush
    ale no tak... dávali myslím tři tipy a xcom byl jeden z nich (i když pravda tomu nevěřili asi tak jako Pavel).
  • Mart9, že film jen pasivně sleduješ, to není pravda, nebo by aspoň neměla být (zázeleží samozřejmě na divákovi:)).
    JInak hry samozřejmě nabízí úplně jinou míru interakce, na druhou stranu film i hra jsou audiovizuální média a v tomhle ohledu to k sobě blízko má. Musím říct, že jedny z nejzajímavějších recenzí na hry jsem paradoxně četl v Cinepuru, kde se na věc dovedli podívat z docela zajímavých hledisek - klasická herní recenze mi proti tomu přijde trochu jako kolovrátek, odpověď na otázku koupit/nekoupit obalená trochou argumentů.

Věřím, že i opačným směrem by to fungovat mohlo, i když u Vávry asi stěží. Přijde mi, že i v jeho herních recenzích obačas zkušenost tvůrce zablokuje vnívamého hráče, takže pak hře vnucuje vlastní představy o tom, jak by měla vypadat. Ale tu recenzi z Levelu jsem nečetl - nemá někdo sken?
  • To jsou všechno takové pověry, pokud dobře koukám do krabiček, tak Todd Howard je vedený jako designér už v Daggerfallu a v Morrowindu je project leader (tj. na prvním místě) - co jsou teda ty super Elder Scrolls než je "převzal" Todd Howard?
  • jo dik to je ono.. ja moc nepochopil o co jde, ale uz sem si to srovnal *4*
  • itch.io ale nie je to na donatovanie, ale hranie rôznych mobilných a indie pixelovatých hier v prehliadači
  • "Naprosto rozdilna odvetvi" je blbost. A nesouhlasim,ze clovek muze byt expert jen na jedno..pze renesance...Tim netvrdim,ze Vavra je dobry filmovy kritik. Ale trvdit to,co pises je blbost. Bez urazky
  • Tomu rozumím, ale když se prostě Oblivionu a Skyrimu prodalo takové množství, ta hra asi musí být v něčem dobrá (nemohu soudit, nehrál jsem). Navíc, moc mi nepřijde, že by se Elder Scrolls od dob Daggerfallu kdovíjak změnily a důvody té nechuti k novějším dílům si tipnu že pramení pouze z neustálého nesmyslného zoufání, jak byly dřív hry prý lepší, i když to prostě zas tak pravda není...
  • Mart9
    Hru hraju, film pasivně sleduju. Dá se to přirovnat i ke hraní FIFY a sledování fotbalu v TV - dvě naprosto odlišné věci. Mám u toho jiný pocit, jinak se u toho bavím, jinak u toho přemýšlím a sám to ovládám.

Hry a filmy si jsou tedy hodně vzdálené, pouze žánr Interaktivní film tato odvětví spojuje. Dokonce to má i jméno, protože to je samostatná kategorie.
  • fallanga
    Na tento díl jsem se díval, když vyšel, takže nevím jakou stránku tam zmínili, ale na donatování indie projektů slouží Kickstarter.
  • znate ty stranky na donatovany hry o kterych se zminili? zkouska nazvu co sem slysel se pres google neosvedcila jako spravna cesta k uspechu
  • fallanga
    Souhlasím, že filmy a hry by se neměly míchat, ale není to úplně jiné odvětví. Je si to blízké, ale míchat by se to nemělo.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit