Přejít na výpis diskuzí
Fight Club #58 s Danem Vávrou - naposledy o Skyrimu
23.12.2011 | Redakce Games.cz
105 příspěvků
-
Gambleri nedajú dopustiť na svoje automaty že skyrimáci *2*
PS: čím viacej dislikov tým to viacej potvrdíte.... *14* -
Nemůžu si pomoct, ale Dan Vávra je podle mě strašně egoistický. Mluví jako nějaký hospodský buran, takže nemůžu brát jeho kritizování jinak než jako trollování. Respektuji to co zvládl vytvořit za hry, ale zrovna ten článek o Skyrimu se mu strašně nepovedl. Měl sice ve spoustě věcech pravdu, ale ten stylem jakým to napsal, sám sebe shodil.
Navíc říkat jak je mu ublíženo když ho lidé urážejí za to že s něčím nesouhlasí a hned v další větě urazit lidi co s ním nesouhlasí dokazuje fakt jen to, že trpí nějakými bludy, že má patent na pravdu a ostatní jsou jen tupé ovce co jdou s davem.
Věřím, že má hodně fanoušků za to co vytvořil, například mafie je jedna z nejlepších her co je. Jenže za to jak se prezentuje tady na Games.cz jde jen říct to, že je to namyšlený člověk, který umí svůj názor podat jen strašně subjektivním způsobem.
Ale osobně ho neznám, takže možná je to v reálu milý člověk co má rád malá koťátka. *4* -
-
"je to namyšlený člověk, který umí svůj názor podat jen strašně subjektivním způsobem"
O_o
mám dojem, že lidi už neumějí nejen číst, ale ani poslouchat. -
Mas recht. Nej na tom, ze ten clovek si nedokaze ani ty kecy poradne obhajit z pozice herniho vyvojare. Mozna tak pro nezasvecene hrace to muze pripadat trochu smysluplny...
-
s Danem problém nemám, s jeho názory nesouhlasím, ale když si je dovede obhájit, tak proč ne, ale ten jeho fanklub mě nebetyčně se*e *1*
-
-
Mám to podobné, ale nesouhlasím s tím, že by si to vždycky obhájil. V tomhle posledním díle tam akorát Martina Bacha přeřval a naopak dokola opakoval to svoje, ač to bylo argumentačně mimo. Neoblomně tvrdit pořád to samé není obhajoba...
-
-
To je přesně vono, uplně souhlasim.
Já na jednu stranu souhlasim s některejma věcma, který třeba proti skyrimu má, ale dobrá polovina těch jeho připomínek jsou krávoviny, který si fakt vycucal z palce a snaží se je podat jako fakta, protože některý další připomínky fakta skutečně jsou.
-
-
-
Názor jako názor. Aspoň je to "posluchačsky" zajímavější :)
-
-
argumentácia pána Vávru mi príde trochu chybná... kedže celú dobu sa nám vlastne snaží povedať iba toľko že "bethesda sa na to vyflákla"... ale v ostatnom mi to príde naozaj ako pokus o zviditelnenie prípadne bezdôvodné trollovanie nad hrou. Ja viem pán Vávra že sa vám to nepáči ale je to jednoducho pravda...
ešte čakám na vyjadrenie ohľadne hier od EA a ubisoft... to by sme na tom tiež skončili niekde pri 100 dôvodoch? :D -
Pořád si stojím za tím, že Vávra je hroznej hnidopich a spousta jeho problémů se Skyrimem jsou buď drobnosti a nebo výmysly. Ano, výmysly, jelikož on tvrdil, že když s někým mluvím, tak do toho kecaj kolemjdoucí, tak jak to, že se mi to za 70 hodin hraní nestalo? že tam nejsou záchody a nebo ten počáteční zvuk dungeonu...panebože, dál už to nemíním rozebírat. Jsem rád, že ostatní členové podcastu se proti němu postavili, čekal jsem že kvůli kolegovi budou kývat hlavou. No, zase se potvrdil můj názor na Vávru... btw. "Bedežda", no aspoň pobavil *1*
-
-
prirovanie k Rytmusovi ma pobavilo *1* na druhej strane aj extrémne kritický postoj ktorý predvádza Dan je mi omnoho sympatickejší ako chválenkárstvo a zatváranie očí pred zjavnými nedostatkami.
-
-
Zrovna vyšla jedna další hra, kde spousta lidí zavírá oči před nedostatky. Vávra by se mohl podívat i na ni. Ale podle toho, co říkal v podcastu se asi nepodívá.
-
-
tak tak... Assassins Creed 3...precenovanej paskvil
-
-
Mám na mysli jinou hru.
Takovou nad kterou hned vykřikneš: "wow!"
Jo a je to Assassin's Creed: Revelations, ne Assassin's Creed 3. -
-
No a pokud nebudeme pocitat veci jako Limbo, nebo Trine s preci jen dost omezenou hraci dobou tak Skyrim a Swtor je bohuzel to nejlepsi co tenhle pulrok vyslo ( a je to teda dost zoufaly, to je fakt) *9*
-
Rev. je ctverka, ale uz vybiraji mesta na 6 dil (5ka je ve vyvoji)
-
Ano, mám na mysli TOR.
To "wow!" znamená, že to je stejná hra jako World of Warcraft, ale ve Star Wars univerzu. A taky je to dobrá slovní hříčka.
Jo a když spočítáš díly, taky by Revelations bylo AC4... -
a revelations se to jmenuje jen proto, aby se nemuselo cislovat - protoze pak by ta analogie s CoDem byla do oci bijici.. kolikaty dil ze to ted ma vyjit 5? Behem 3,5 let?
-
tak ted nevim...uz ma napada jen minecraft nebo swtor (o prvnim samy superlativy, druhy zatim bez verdiktu), ovsem otazka - kdyz odepiseme vsechno slusnejsi posledni doby(skyrim, swtor, minecraft, AC3) jako precenovany nedodelanosti.. zbyva neco vubec dobryho k hrani? *1*
-
-
-
-
-
poslechni si to ještě jednou :)
-
-
No ja som si Dana vtedy zastaval a stale si za tym stojim, mam nahranych vela hodin a je to proste velmi dosrana hra, BEZ SRDCA. Ale takouto argumentaciou Dan, nikoho nepresvedcis. 5 minut nadavat na stromy, ktore fakt ze nie su az take zle, je proste debilina. Mohol si vybrat MILIARDU veci ktore by ukazali ako je na tom hra v skutocnosti ale ty kecas o stromoch a zachodoch...
Ja som sa nad tym vela zamyslal a prisiel som k jednemu vysvetleniu, ktore je podla mna pravdive.
Da sa to rozdelit na dve skupiny:
1. Bud to hras preto aby si roleplayoval a v takom pripade mas so skyrimom velky problem, kedze ta hra nema dusu a tvorcovia do toho nedali svoje srdce, proste je to vela "cool" veci pospajanych dokopy. Cize ked toto "RPGcko" hras aby si roleplayoval tak v konecnom dosledku budes z hry ako takej dost znechuteny.
2. Hras to kvoli tomu aby si zabijal drakov a kazdu chvilu sa kukal na animaciu ako niekomu usekavas hlavu alebo ho pichas do brucha. V takom pripade si fakt nevsimas a ani ta to nezaujma, ake nelogicke su veci co ludia robia a hovoria, ake priserne je ozvucenie, ze to co sa nachadza v domoch nedava logiku, atd atd atd. Proste to hras preto aby si vsetko rozsekaval, hlavne drakov, v takom pripade si zo skyrimu napichany.
Skyrimu sa uz predalo viac ako 10kk kopii. To je viac jak DA:O + DA2 + Witcher + Witcher 2 dokopy. Je to lepsia hra ako DA2, pri tych ostatnych uz je to len o preferenciach kazdeho cloveka, podla mna je Witcher podstatne lepsie RPG, kedze je robene s laskou. -
-
A vidíš, já hrál Skyrim především jako roleplay, jako prožívání virtuálního světa. Že tam necítíš žádný "srdce" je otázka vkusu a osobních hráčskejch preferencí. Jinejm, například mně, se na spoustě míst srdce málem rozskočilo.
-
-
Pojetí světa je právě dle mého největší slabinou - je mixem všeho možného, obsahuje spoustu věcí, ale máloco má hloubku, logiku, atmosféru a nenutí nás ani trošku přemýšlet. Hra nás už od začátku staví do role superhrdiny, kterého po pár levelech přemění na poloboha. S tím se snad může identifikovat jen někdo kdo má hodně malé nároky. Skyrim je něco jako Diablo, není to RPG.
-
-
Jestli není Skyrim RPG hra,tak to jsi ji musel nejspíš tvořit ty jako střílečku a ne vývojáři z Bethesdy,možná jsi nikdy jiné RPG nehrál a proto ti to připadá jako akční střílečka(najdi si pojetí co znamená RPG).Pokud jsem někde dobře četl tak tahle hra je hlavně o modech ve kterých se dá přetvořit do opravdu vinikajicí hry a přidat opravdu mnoho možností a věcí až vypustí ten (Sky kid) editace či jak se to jmenuje(až udělaj mod na domy,vybavení domu a další věci to pak bude lahůdka).a poloboha?hrál jsi na nejnižší ne?vyzkoušej si třeba mod na obtížnost a až budeš bojovat s drakem strávíš u jeho zabíjení třeba hodinu.
-
-
Že jsem tak smělý, na čem byl ten tvůj roleplay založený?
-
-
Čistě na prožívání svý postavy a kontinuitě jejího vývoje, odražený v herním stylu (kterej se ale s objevením magie plynule proměnil). Takhle to mám v otevřenejch hrách v podstatě automaticky. Pokud se ptáš na nějakej vlastní příběhovej background, tak bez toho se většinou obejdu. Hrál jsem takovýho mírumilovnýho khajiita, kterej se ale čas od času neubrání vrozený zvědavosti a touze přijít věcem na kloub.
Ale laker ti samozřejmě vysvětlí, že mi šlo hlavně o ty animace napichování. Ty náctiletý léta u Mortal Kombat se prostě nezapřou. -
-
Takže totální svoboda ve tvorbě postavy a pohybu a jako bonus případná možnost projití si byť jen části mnoha lineárních vzájemně silně nezávislých příběhů. ok, konečně se v tobě trochu vyznám. Já osobně totiž vyznávám jinou definici roleplayingu - signifikantní vliv na příběh, na postavy, na svět, seberealizace v psychoprofilování své postavy.
ještě bych si dovolil - hrál jsi New Vegas? -
-
odpisem tu lukasovi lebo nemozem na neho reagovat, diky lukas.
"jen jsem se vymezoval vůči lakerově tvrzení, že ta hra může bavit striktně skrze kosení draků. " sorry ale ja som nic take nenapisal. ja som povedal ze ked chce clovke roleplayovat tak mu na hre musi casom vadit vela veci a v konecnom dosledku z nej bude znechuteny a ked to hra len pre to aby pichal nozikom do nepriatelov tak ho tie veci urcite trapit nebudu.
Nikde som nepovedal ze ked chces roleplayovat tak ta ta hra nemoze vobec bavit. A ty si tam este pridal slovo striktne, cize bud sa ma zamerne snazis zdiskreditovat alebo.. asi sa ma snazis zamerne zdiskreditovat:) Ale nie, sak ty si dobrak, ze?
No a ked si tomu dal 10/10 tak to asi nehras kvoli roleplayingu, alebo nie nejak moc, lebo nie je mozne dat 10/10 RPGcku v ktorom nemozes poriadne roleplayovat. Samozrjeme kazdy si hra po svojom, mozes roleplayovat tak ze budes mag ktory bude namysleny debilko, ale bude sa snazit byt dobry. Alebo hrat za thiefa ktory je hajzel, kradne, zabija a nikomu nepomaha. A na to ti z casti sluzia skilly a z casti tvoja predstavivost a schonpst roleplayovat. Lenze ked ti hra nedava v dialogoch viacero veci na vyber, bud to urobis tak jak chce hra alebo quest odignorujes tak to neni moc roleplaying. Ani to ze bud sa naucis kovat a veci si budes vylepsovat/kovat sam, alebo budes mat nevylepsene a k niektorym sa ani nemusis dostat. A svet v ktorom NPCcka reaguju absolutne ALE FAKT ZE UPLNE nerealne a umelo a vsetko je to take jak kebyze to robia ludia co ani nevidia jak sa clovek sprava, to ti tiez moc na atmosfere pre roleplaying neprida.
Sorry ale to ze ta hra ako RPG dost failuje je proste fakt. Kazdy ma osobny nazor, niekomu sa to moze pacit tak ze by tomu dal 15/10. Poznam vela ludi co v zivote nehrali RPG, skusili toto a su nadseni. Ale novinar by mal mat aj nejaku objektivitu a nadhlad. A taky novinar tomu proste nemoze dat 10/10.
Ty si asi nadseny (ak som spravne pochopil) zo systemu skillov. Pre mna bol vzdy jendym z najvacsich tahakov TES hier prave system skillov, mal vela chyb ale hra odzrkadlovala to akym stylom hras, co je proste super a mal by to byt zaklad pri vacsine RPG imo. Problem ale je ze ked sa chces dostat k viacerym veciam, hra ti to neumoznuje cez NPCcka a musis zo seba urobit superhrdinu co vie vsetko. Ale to uz je vedlajsie.
In conclusion, chcel som len povedat ze moze sa ti ta hra pacit velmi, aj ako RP hracovi, ma svoje caro, ma tony obsahu, ma vela hernych prvkov (aj ked prakticky kazdy je fail) ale ako RP hrac tomu nemozes dat 10/10. Ako NozikDoChrbtaMecDoBrucha hrac tomu 10/10 dat mozes. To je vsetko -
práve som dohral dark brotherhood a mám pocit že som vlastne hral hru v hre... stále mám pred sebou kopu sveta nepreskúmanú a teším sa na ďalšie dobrodružstvá...
možno hra neponúka absolútnu reflexiu prostredia na moje "počiny" ale bohate mi tento systém stačí... trochu mi príde divné že vlastne to... čo som vlastne hral... bolo asi to najlepšie čo je možné v tejto dobe na trhu zohnať... a zaslúži si to desinu... až tu bude iná hra takéhoto kalibru a bude naozaj prevyšovať kvality svojej doby zasa si zaslúži desinu... čo je na tom takého k nepochopeniu? ak budeme stále hľadieť na nedostatky tak pri filtrovaní nedostane žiadna hra desinu...
myslím si že hra ktorá mi dala zatiaľ bezmála dva dni pútavého príbehu stála za tie love čo som do nej dal... a to že sa to niekomu nepáči? tak nech sa nepáči! ale myslím si že sa nájdu aj taký čo s hodnotením naozaj súhlasia... a môžem vám s prepáčením kašlať na nejaké RPG definície... sa zas vyjadrili znalci čo by radi videli aj také detaily ako lajná na ceste a tak podobne... tá hra je jasne zameraná už od prvého dielu ja vážne neviem čo od tej hry ešte očakávate...
a zastanem si Lukáša pretože vážne som to len teraz pred chvíľou vypol a aspoň myslím že som v obraze po tom čo som presnoril stovky hodín v oblivione. RPG žáner je trochu zložitejší a škatulkovať witchera a TES je trochu smutný počin... -
Lukáši, jak se můžeš realizovat ve světě, který tvůj postup a potřebu se nějak vymezit, téměř vůbec nereflektuje??
Souhlasím s tebou, že Skyrim je v mnoha ohledech nejpovedenější díl série, přesto se mi to stále nezdá dost. -
Ani ne tak totální svoboda, jako hlavně svět, kterej mě inspiruje (a samozřejmě i nějakým způsobem dovolí) se v něm virtuálně realizovat. A ten vliv na něj je pochopitelně vítanej - což ostatně Skyrim zvládá zatím nejlíp z celý série, byť si dokážu snadno představit, že by toho zvládal ještě mnohem víc. Každopádně neřeším nějaký definice a nemám potřebu tomu říkat tak či onak, jen jsem se vymezoval vůči lakerově tvrzení, že ta hra může bavit striktně skrze kosení draků.
Na New Vegas se chystám, zrovna nedávno jsem si ho koupil.
-
-
no prirodzeny vyvoj postavy, teda to ze sa zdostanes z 0 na 100 a v debilnom suhviedoidnom menu si pridavas perky ti staci ako roleplaying?
Tak ok teda, ako povies:)
Ved je to samozrejme tvoja vec, len u mna to ma taku trpku prichut, lebo ja som bol dlhy cas tvojim obrovskym fanusikom, vsade som hovoril ze lukas grygar - konecne nejaky poriadny herny novinar na svk/cz trhu.
a potom prisiel tento rok.
kebyze si nebol tak dlho moj oblubenec tka by som sa tak slusne nevyjadroval.
Ale ked beres hento ako roleplaying tak ok. -
-
RP hraní není o statistikách, souhvězdích a nejlepších itemech... já třeba ze zvyku z Falloutu: New Vegas už ve Skyrimu pravidelně žeru, piju a spím, což by se dalo zahrnout do rp hraní a k čemu, že to je? k ničemu a pro jiné hráče RP hraní zní jako idiocie na pátou, no-liferství atd.. ale je to o zažitku a vložení se do hry.. TES je navržen tak, že si člověk tu historii postavy tvoří sám, i když to nemá vliv na hru.. vyprdneš se na hlavní linii a nikdo tě s drakama otravovat nebude... a nepochybuji o tom, že pak vyjde plugin, či už tušim, že nějáký je, že hra bude mít uplně jiný start, takhle stačí ignorovat ten start hry a hlavní ukol a je tu skvělá volnost..
-
O číslech a souhvězdích jsem vůbec nemluvil. Tady v praxi vidíš, jak moc se naše vnímání rozchází a plýtvat energií na jeho případný sblížení je zbytečný.
-
-
-
-
"mně, se na spoustě míst srdce málem rozskočilo"
no a potom hovor, že si sa do toho nezamiloval *1*
(sry, nedalo mi to :) -
kazdy ma sice svoj vkus, to je pravda. ale hento ti proste neverim.
hej su tam miesta s peknou atmosferou, hlavne na zaciatku ked ta moze vela nepriatelov lahko zozrat a si v temnom dungeone a hra nejaka dobra hudba.
aj scenerie su pekne. ale to nie je o roleplayingu ale o vizualy.
Roleplayovat tam proste nemas ako. Ides za NPC co dava questy, on ti da quest a ty nemas nic navyber, mas ho v quest logu, bud ho urobis alebo nie. Mozno 0.01% questov su take kde mas aj nejaku moznost volby, ale aj v tedy je ta volba uplne dementna a casto ani nefunguje.
IMO si tou svojou 10kou len dokazal ze tebe skor ide o tie prebodavacie serepeticky, preto si asi dal aj DE HR 10ku, tam si tiez mohol so svojimi paprckami prebodavat kolko ti len srdce ziadalo. Ak si mal teda dost cokoladovych tyciniek pri sebe, ale to je logicke. Jedine ze by nie
-
-
Moc pěkně napsaný.
-
-
Herní firmy tvoří čímdál větší šílenosti a bez kritiky to jde všechno do háje. Skyrim je bizardní snad ve všech směrech. Mě to hlava nebere. Hráči by určitě měli mít větší nároky. A recenzenti taky..
-
jsempro at uz konecne nekdo vytvori hru ktera je realisticka a zabavna zaroven. nechci uz zadny pripitomely hollywoodsky sragory,ale hru ktera odrazi realitu ,ale bude opravdu zabavna????? hra ma hlavne bavit a to se skyrimu urcite podarilo. jit za kazdou cenu proti proudu umi take kazdy, nebyt ovci zase malokdo. zvolit argumentaci tak, aby se nad ni zamyslela vetsina lidi a uznala ,ze se klanime zlatemu teleti uz umi jen spetka z nas a vavrovi se to nepodarilo.shodila to jeho arogance a nekonzistetni argumentace.
-
Když jsem četl Jámu pekel v 70% případů jsem s ním nesouhlasil a říkal jsem si co je to za kripla. Mafii jsem dohrál pouze jednou a určitě ji neřadím mezi moje top, takže tam to u mě taky nevyhrál.
Nevím co se stalo, ale s většinou článků co napsal tady na Games nemám žádný problém a s jeho názorem na Skyrim se ztotožňuji.
Jo a v těch dungeonech to fakt hučí. -
-
Jak jáma pekel tak wolfův revír mi vždycky připomínaly fejetony z reflexu, kam se zábavně-vyhroceně pravičácké názory na úplně všechno hodí, do herního časopisu už to tak dobrý neni. Přecejen hádám že reflex budou číst lidi od +/- 30 a level od +/- 15 a podle toho by měl vypadat obsah.
-
-
Vávra je egocentrický arogantní pitomec. Nedokáže se smysluplně vyjadřovat a mele pořád dokola to samé... Vávro radši ani neotevírej ústa...
-
Ja jsem rad, ze na vytvareni her dela clovek, ktery vi vsechno nejlip. Dokonce me prekvapilo, ze vi o zakulisi psani recenzi vic nez samotni recenzenti *15*
-
-
jaký recenzenti ? :)
-