Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Rowenta

    Upřímně, není to dobře naprogramované.... stojíte vedle nepřítele a nevidí vás apod., klasika takovy nedomrdly hry.... hral jsem par hodin, ale nebavilo me to....

  • Kverulant

    Nějak nerozumím nářku nad  "Co země, kde PSN není k mání? Je jich na světě 121, mimochodem." v rámci české recenze.

    Pokud je tedy v módě prožívat jakousi empatickou bolest i za země, co nejsou v EU, ale když se mrknu na ten seznam - Afgánistán, Albánie, Arménie, Bělorusko... v těch zemích dost možná ani nějaký PS, hraní her nebo dokonce vysokorychlostní internet potřebný pro multiplayer nefrčí, tak proč tohle psát v recenzi pro trh, kde vše máme.  😂.

    • michaelfoucault

      Kámo, tvé představy o světě globálního jihu vycházejí z europocentrického šovinismu. 

      • Kverulant

        Naprosto, leč možná více realistickému než představy recenzenta o krásném světě, kde se mezi zpěvy muezzinů, boji o vodu, aktuální prezidentství jihozápadní Libérie nebo snahou prodat 10letou dceru do otroctví sousedního náčelníka bůhvíproč nechce arogantní Sony zavést PlayStation network. 🤡

        • Derp_1337

          Ve Filipínách je 2,1 miliónů aktivních účtů na Steamu. Ale Sony tam PSN nezavede. Z jakého důvodu? Když ti lidé mají na herní PC a vysokorychlostní internet, tak nějaká konzole by neměla být problém, ne??

          A třeba Ukrajina má 2 milionů účtů na Steamu, ale PSN tam taky není. (Pro porovnání Česká republika má jenom 628 tisíc účtů na Steamu).


          Určitě to bude přesně tak, jak říkáš, a Sony tam PSN nezavede z toho důvodu "otroctví a prodávání 10 letých dcer sousedním náčelníkům". (sarcasm)

          • Kverulant

            Znám ošklivé množství lidí, co mají účet na Steamu, aniž by si v životě koupili víc než pár her. Steam a jeho účty bych určitě nebral jako měřítko komerční rentability pro Sony.

            Ukrajina má PSN, ale registraci si musíš udělat přes PS4 nebo PS5 konzoli. :)

            Ve Filipínách brání i přes solidní podíl PS na videoherním trhu zavedení PSN složitá legislativa (byrokratické peklo a úplatky).

            Ale děkuji, že sis pečlivě vybral z toho dlouhého seznamu aspoň dvě země, abys mi zkazil fantasticky šovinistický sociologický vtip a zredukoval tu množinu o pár zemí, kterým křivdím. 😇


  • XXDarthVaderXX

    Honzíku, teď na rovinu. Recenze je OK, ale tady si děláš pr*e*, že jo😉

    Ghost of Tsushima běží výborně: Na konfiguraci R9 5900X + RTX 4090 jsem v nativním 4K bez upscalingu a s plnými detaily viděl okolo 70 FPS, se zapnutým DLSS v nastavení kvality a funkcí frame generation pak snímková frekvence vystřelila až ke krásným 150 FPS. Za celou dobu hraní jsem neviděl snad jediný propad, zaškubání nebo trhání obrazu, a hra také ani jednou nespadla. Tak to má vypadat, palec nahoru.

    Já také umím plácnout hroznou pí*o*inu, ale tohle je někde na úrovni... A kdo z vás to má(Jiří Paroubek). 


    • Jedna vlaštovka jaro nedělá.

    • Derp_1337

      Že se vždycky objeví nějaký "chytrák", který během svého hraní na své PC sestavě nepotkal žádné optimalizační problémy či bugy, a tak bude všem vnucovat svůj názor, že bugy či jiné problémy nemůžou existovat.

    • nightborne

      ???

      Běží to daleko líp než řada jiných titulů na stejný konfiguraci, proto to považuju za výbornej port. Já jako nechápu, mám zamlčet na čem sem to hrál, nebo kde je problém? Jestli si myslíš, že mám doma patnáct počítačů, abych to porovnal na všech, tak jako fakt nemám - porovnávám s tím, jak běžely jiný hry na tom jednom počítači, na kterým hraju. Problém nevidím, pardon.

      • dworkin

        Podle mě je ta věta nešťastně formulovaná. Naprostá většina lidí takovou high-endovou sestavu nemá a napsat, že konzolový port běhá výborně, protože běžel výborně na high endu (když právě high end odpouští i poměrně špatnou optimalizaci při portování), je to, co kolegu evidentně praštilo do očí. Přitom to stačí přeskládat:

        Na konfiguraci R9 5900X + RTX 4090 mi Ghost of Tsushima běží výborně.

        Sice si většina čtenářů stejně řekne "a jak to by to asi běželo mně, když si o takový sestavě můžu leda nechat zdát", ale přeci jen to vyznívá líp.



        • nightborne

          Rozumím, ale hele, myšlenka, že dobrá GPU je automaticky záruka, že všechno běží skvěle a bez propadů, se bohužel vůbec nezakládá na pravdě. 

          Docela dost nových her má na stejným počítači problém se dostat přes 100 FPS (a na bomby typu 15 FPS v Cities Skylines II se snažím radši nevzpomínat) a frame dropy jsou často úplně běžná realita, tak když pak vidím 150 FPS v Tsušimě bez propadů, logicky přijdu se závěrem, že je to kvalitní port, ne? 

          Tldr: Zkrátka nemůžu souhlasit s tím, že na silným počítači nelze zhodnotit optimalizace. Jde to imho úplně v pohodě, jenom porovnáváš v základu vyšší čísla, ale rozdíly prostě vidíš.


        • Úplně jednoduše, mně by to běželo ještě líp, protože mám 4070 a hraju ve Fhd..

          Kdo není lama, tak si jednoduše najde benchmark a podívá se jak co běží, ne?

          https://www.techpowerup.com/review/ghost-of-tsushima-benchmark/5.html

      • XXDarthVaderXX

        On je někdy lepší to nechat na technickém okénku a otestovat to na více konfiguracích, takhle to většině nic neřekne. 

  • Hra super. Je to sice takové to OW á la HZD a podobné (AC, Witcher, atd...), nicméně mě dost baví. Mám tedy momentálně pauzu, jelikož jsem dal přednost Zeldě, ale určitě doporučuju všem fandům japonské kultury nebo pro koho je prostě Nioh moc těžkej :-).

    Jak už tady ale padlo, je to taková ta variace na staré známé OW hry. Ale i HZD bylo udělané tak, že oproti AC mě dokázalo udržet od začátku do konce. Takže to přece jen Sony umí (podle mě) o něco líp.

    Chtělo by to ale do budoucna už nějakou změnu a třeba do toho zapracovat trochu víc sandboxovosti a opravdové otevřenosti světa. Nebo třeba trochu zaexperimentovat s D&D pravidly. No uvidíme. Snad Sony nebude sekat další a další OW hry na jedno brdo.

    • Inquisitor

      Co je OW a HZD?

      • Morraw

        Open World, Horizon Zero Dawn😀

        • Inquisitor

          Díky:)

  • honcka

    Já bych dal jako mínus nepřeskočitelnost cutscén včetně závěrečných titulků. Kvůli tomu jsem se osobně vyhýbal random encounterům, kdy generovaná děkovná cutscéna mnohdy byla delší než samotné vyřešení toho encounteru.

    • Derp_1337

      Ty cutscény jdou přeskočit, ale až v New Game +

      Někdo asi usoudil, že bude lepší, když si hráči napoprvé vyslechnou úplně všechny cutscény, aby jim náhodou neuniklo těch pár důležitých a zajímavých momentů. Není to moc šťastné řešení.

      • honcka

        Nejvíc mě asi naštvaly závěrečný titulky, zjistil jsem, že ani ty nejdou přeskočit, dal jsem si kafe a šel ven na cigáro a když jsem se vrátil domů, tak stále běžely. Ztratil jsem chuť, tak jsem to vypnul a další den jsem chtěl začít DLC, dám load a závěrečné titulky běžely od začátku, já myslel, že mě omyjou, tak jsem to vypnul a pustil si Hellblade 2. Navíc to nejde ani pustit na pozadí, zejtra ráno to pustím, než půjdu do práce a když se vrátím, tak snad už bude po nich. 🙂

  • aspa

    100 lidí 100 chutí, ale za tým pozlátkem se skrývá naprosto průměrný AC open-world s průměrným story a s nudným charakterem. Ve finále celou dobu osvobozujete campy, hledáte lišky a děláte ty nejhorší činnostmi v tom nejhorším typu ow.

    • Souhlas. Jen doplním, že ještě setkáte bambus a osvobuzujete rukojmí na cestě, kterého hlídá 6 vojáků. Jsem hráč, který se u AC hodně baví. Poslední tři díly mám 3x odehrané. GoT řadím za Origin a Odyssey před Valhallu. Hře bych dal 7/10 (PS verze) . Bavil jsem se velice dobře, ale cca do 2/3 = 60h. Pak jako když máchne proutkem a začal jsem se těšit, až to dohraju. Trošku to ovlivnily dvě věci. Prvních 20h, jsem hrál na půjčené PS a pak si koupil svůj a vše hrál znovu. Druhá věc je, že jsem xbox hráč a za celé tři týdny a denně 4h hraní, jsem si nezvykl, jak si na PS ovládací zalamuji palce a nepamatuji si tlačítka ovládacího kříže. Jak se Ubi vyčítá nudný svět a opakující se úkoly, tak tady je to dotažené k dokonalosti. Hromadné bitvy, které mě fakt bavily, tam jsou za celou hru asi čtyři? Neskutečně mě štval Svět, kde musíte objet každou skalku, každé křoví, aby se vám to na mapě ukázalo, jako objevený. A lock na protivníka mi pil krev úplně nejvíc. Před GoT jsem hrál Elden ring a tam mi ten systém náramně vyhovoval. Tady se mi neustále dělo, že jsem dvakrát seknul protivníka a najednou, aniž by se změnilo zásadně postavení, začnu sekat vedle a ne a ne se trefit. A nejhorší bylo, když se najednou zaměřil na jiného protivníka, otočil se proti němu, ale kamera zůstala na stejném místě. Takže jsem neviděl bojiště, ale koukal jsem do ksichtu své postavě. Jak říkám na začátku, dobrá hra a většinu času jsem se dobře bavil. Tak ať si to PC hráči užijí 👍

  • Taky detail ma hned zaujal, ak je hra z generacie PS4 a ted niekto kto ma RTX 4090 (pripadne 4080) prehlasi ze to bezi nativne na 4K bez skubnuti a podobne, tak je to ozaj silna kava. Nie vsetci PC gameri idu na podobnej grafike, aneb vykon RTX 4090 v porovnani s graf.vykonom PS4 je dakde uplne, ale OZAJ UPLNE, niekde inde ...

    Obcas mi chybaju tech.recenzie od Jirka Svaka, skoda ze nasiel lepsie miesto a odisiel prec.

    Mensie plus pre pana Makala - ultra sirokouhle zobraznie, akurat ze pochybujem ze to uz raz nehral na PS5 alebo PS4, cize otazne je ci to da znova aj na PC...

    Co sa tyka problemu PSN a jeho potreby k hraniu GoT - o tom sa basni uz pomaly od ciac tejto problematiky s Helldivers, cize nac to opat spominat? (kym si SP, netreba, akonahle ides na net, tak treba)

    Taka otazka, asi najma na Sarku(alebo ineho korektora clankov) Vy mate v CR nejake pravidla pravopisu ze prekladate cudzie nazvy do vyslovnosti v cestine?

    • cms.sarka-tmejova

      Máme no, neboj, ve slovenčině je máte taky. https://sk.wikipedia.org/wiki/%C5%A0%C3%B3gun%C3%A1t_A%C5%A1ikaga

      • neviem ci prave WIKI je ohladom pravopisu to spravne one-ize :)

        Kazdopadne, moja SR slovencina vzdy bola na primernej urovni, citaval som knihy a podobne najme ceske..

        a moj nazor prepisov nazvov do miestnej diakritiky berem ako zlo. A co sa tyka special japonska, ako niekto kto cital velmi vela anglickch prepisov mangy (obcas nemecke) kde je zauzivane romanji prepis do angliny, tak to berem ako rozumny standart. (najma ked polka sveta +- pouziva anglicky jazyk)

        a konkretne v clanku prvy krat ked som tam videl slovo Džin, bol som mierne strateny ze vo co go?  Ale je to zdarny priklad toho zla v prepise do miestnej diakritiky. (+pripadne kde obcas je to Tsushima a obcas Cušima ... )

        • michaelfoucault

          OMG, kámo, Tsushima je jen japonský fonetický přepis do angličtiny. To není žádný originál. Stejně i to tvoje slavné Hakaisha.

          • Už se tady zase řeší tahle hovadina jako pod každým článkem, kde je něco japonského. "Džin" je správně. 😀

        • Pokud se ti nelíbí slovenská Wikipedie, tak je z ní odkaz na oficiálnější dokument:
          http://www.juls.savba.sk/ediela/psp2000/psp.pdf
          Kapitola VII.3
          Pro někoho, kdo je zvyklý číst japonské texty přeložené do angličtiny, je to samozřejmě nezvyk. Míchat různé přepisy je zlo. Když je vedle sebe anglický název hry a název ostrova z něj v českém přepisu, tak to nevypadá hezky ani pro někoho, kdo je zastáncem českých přepisů.

          • neviem ako vy, ale anglicky prepis je predsalen s vetsim dosahom a kedze tie roky anglickych prekladov mi zanechali cca foneticky prepis ako to znie v originale, cidze napr. ked vidim TS v nazve Tsushime automaticky v hlave mi to znie nieco ako Tc s prizvukom na C, dalej SH - automaticky podobne š a podobne.. CIze cesky/slovensky preklad tam vobec nie je treba a obcas moze zmiast (ako uz spominane Džin)


            Ale myslim ze sme sa vzdialili od temy. my bad O:-)

            • michaelfoucault

              To pro Boha není překlad. Chápeš rozdíl mezi překladem a fonetickým přepisem do latinky?

  • KIMCID

    Tn PS učet je teda nutný?


    • Corvus

      Ty neumíš číst? V textu je zcela JASNĚ napsáno KDE (kvůli jakému režimu hry) konkrétně je třeba PSN účet mít. To snad ani není možné...

      • KIMCID

        Ach jo ? Já to nečetl ,mám tu hru rozehranou na PS už rok(takže vím jaká ta hra dobrá je). Ale chtěl jsem si jí pořídit na Pc ,protože se chci postupně všech PS co doma mám zbavit. Stačilo normálně odpovědět nemusíš hned vyjíždět. Kvůli tomu nemusím číst celou recenzi ,aby někdo normálně odpověděl, na malý dotaz. Pokud se ti sekce diskusí pod články nelibí ,tak je tam zruš a nemusíš nic řešit. HOWGH

        • nightborne

          A já se to zrovna snažil nepsat tak dlouhý, tsk tsk.

          PSN potřebuješ jenom na mulťák v Legends, k původní hře ne =).

          • KIMCID

            Díky 

  • Sakai San...užijte si to :) Kurosawa s japonskym dabingrm je topka..Ale zase se připravíte o ty pěkný hry barev :) 

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit