Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Ty pánové řeší nesmysli, publicita není žádná dobrá věc. Radši bych měl ty prachy co mají oni a celému světu neznámí než naopak.. Jak to vidíte vy ? No, ikdyž být takovej Tony Stark.. *1*
  • Dnes je filmový vplyv na hry až príliš, prakticky na kopec AAA titulov sa viac dívame ako hráme. Konečne je mi jasno prečo, tvorcovia hier sa chcú stať filmovými celebritami.
  • Robotron3
    To neni nic divnýho, když na velkých hrách pracují stovky lidí, tak z jednoho udělat nějakou celebritu. Ty herní Celebrity pochází hlavně z doby, kdy na hrách ještě dělalo pár lidí a oni měli nad vším kontrolu a fakt si mohli říct, tuhle hru jsem udělal vlastníma rukama a mám na tom největší podíl. Proto taky jsou vidět úspěšní indie vývojáři, protože oni tu hru udělají od a do z a všichni vidí, tenhle to udělal, to je ten borec. Třeba takovej Molyneux je případ celebrity, která se zapsala do srdcí hráčů kdysi u her, kdy je dělalo pár lidí a on prakticky prosadil celý herní styl her na bohy, ale dnes když se projevuje jako člověk, který kdo ví jestli na těch hrách vůbec ještě něco dělá, tak si tak povídá mediím ty svoje prupovídky a všichni z toho maj spíš srandu. Lidi chtěj představitele těch her, který je opravdu udělali, vymysleli, naprogramovali, vytvořili a proto slavných indie vývojářů podle mě bude čim dál víc a u velkých AAA her míň.
    • 13_11
      Ekvivalentem herecké hvězdy je ve hře její ústřední postava: od Pac-Mana po Laru Croft. O ty jde především. Na prvním místě je ale pochopitelně hra samotná. A když je, člověk si už snad zapamatuje vývojářské studio, tedy ví, že tihle borci dělají takovýhle hry.

      Jinak souhlas s Robotron3m.

      Jinak první a poslední superstars byli Carmack s Romerem. Ti si to užili jaksepatří.
    • filias
      Na filmu taky pracuje 100ky lidí. Ale na plakát jsou si pak schopni dát tři postavy a pod to pět jmen. Ale zase tam neschrábne většinu peněz "hlavní hvězda" a finanční rozdíly v odměnách jsou mnohem menší.
      • Robotron3
        Jenže to srovnání s filmem neni moc dobrý v tomhle. Celebrity filmy vs hry jsou spíš na úrovni filmový režiséři a herní designeři. A filmových režiséru taky většina lidí moc nezná. Spíš jsou to herci, co jsou známí. Jsou i herní celebrity herci a herečky, ale to jsou jen virtuální postavy, takže lidi je nemůžou brát vážně. Pro mě jsou herní celebrity prostě ti indie vývojáři jako Notch, s filmem se to srovnávat nemusí. Čim víc jich bude, tim líp *4*
        • Ladislav_Loukota
          To je otázkou, jestli by to jednoduše neřešilo třebas to, kdyby ve Farmville/Mass Effectu/Call of Duty namísto anonymních panáků nepobíhali avataři vývojářů, a zároveň to i nějakým způsobem propagovat (ne nutně in-game). Což by sebou samozřejmě neslo jiná úskalí, viz tuny severských blonďáků v Max Payne 1.
          • Viktor_H
            Mně ekvivalent hereckých hvězd nechybí. Just sayin...
          • Redneck
            Krome tech par nejslavnejsich bych zadny jiny ve hre ani nepoznal. Byly by to jiny ksichty, ale furt anonymni. Vubec si tuhle Tvou myslenku nejak nedokazu predstavit. A pokud by se to i tak rozmohlo, tak by ten pojem celebrita ztratil smysl. Tech pravych celebrit muze bejt jen par a i by my prislo divny hrat hru s fiktivni postavou a partaka anebo kompars by Ti delali skutecny lidi. To se dost lisi od setkani Ezia s Da Vincim.

            Ja mam radsi odkazy typu - GTA 3 Cochrane Dam, jmena Boon a Tobias na pozadi jedny areny v Mortal Kombatu a treba jeste video sestrih padu vyvojaru z Neversoftu, ktery delali na Tony Hawk hrach.
            Sice to z nich nedela celebrity, ale aspon to nepusobi divne jako kdyby s Tebou Jade Raymond vrazdila templare v Assassins Creed.
            • Ladislav_Loukota
              Tak samozřejmě pochybuju, že by se zakládaly kulty oslavující AI programátora #3 jako bosse z levelu 6. Jinak mi ale přijde, že vzhledem k tomu, že se to zkusilo jen několikrát v herní historii, není dost dat na to považovat to automaticky jako "divný".
          • filias
            Primární důvod najmutí herního vývojáře není aby skvěle vypadal a skvěle se pohyboval před kamerou. Navíc na hlavní postavě může pracovat klidně i několik lidí...
            Koho pak dáš za hlavní celebritu ME3? Režiséra Caseye Hudsona? Hlavního autora příběhu Maca Walterse. Či snad toho kdo namluvil Sheparda (Mark Meer/Jennifer Hale). Či snad někoho z 5ti vývojářů co dělalo na postavě? Shepard jako celebrita je dost nevhodný. Může být jen v jedné sérii...

            A ano, pokud by se snažili udělat z někoho celebritu, museli by alespoň na krabičce být něco jiného než EA, Bioware a postava Sheparda.

            Podle mě jsou hry a film něco dost rozdílného. Ve hře jsi totiž ta hlavní celebrita Ty. Ty který všechno řídíš, či hraješ přímo za hlavní (či několik hlavních) postav.

            PS: Do teď jsem netušil, ž ty fotky v Max Payne jsou vývojáři *7*
            • Redneck
              Ja si budu stat za svym. Herni vyvojar pro me neni zadna celebrita typu Sylvester Stallone a uprednostnuju hrani za fiktivni postavy. Uz takhle mam u nekterejch titulu problem uverit ty postave, ze splha jak veverka a pokud bych hral po boku typka, kterej vyviji hry, tak by to ty uveritelnosti podkoplo nohy uplne.

              Jako dobrej priklad slouzi postava MOKAP z Mortal Kombat: Deadly Alliance. Byl to typek v kostymu pro motion capturing a i presto, ze byl jen bonusovou postavou, ktera ani nijak nezasahovala do pribehu a ani se neobjevovala jako protivnik, tak ji fanousci uplne nesnaseli, protoze zabrala roster spot nejaky jiny klasicky MK postave. Proste blbost podle me. Typek v elastakach pokrytej spoustou "kulicek"...

              Nerikam, ze bych hre kde mi sidekicka bude delat Dan Vavra nedal sanci, ale asi bych to moc vazne brat nemoh. A neni to jen o tech specialnich schopnostech. Duke Nukem je Duke Nukem a herni vyvojar je proste...proste "obycejnak". To je jako kdyby mel Batman misto Robina vycepniho z Tvy oblibeny putiky.
            • Ladislav_Loukota
              Viz níže, nicméně myslím, že kdyby měl Casey Hudson koule na to to procpat korporátním prostředím a kolegy, ten tvůj ksicht na defaultního Sheparda by klidně přilepit mohl - http://www.fmvmagazine.com/wp-content/uploads/2012/03/Casey-Hudson.jpg

              Když se bavíme o protagonistovi, tak to myslím záleží hru od hry. Není to tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Třeba ani u Half-Life 2 není (alespoň z pohledu naratologie a kritických teorií) zcela jasné, jestli je protagonistou Gordon (protože hráč) nebo Alyx (protože majoritní vypravěč). Je to mnohem vágnější než u přímočarých médií, kde je menší imerzivita. Někdy může být příjemné nechat se vodit předpřipravenou story, jindy ne - záleží na gameplayi. Co říkám je, že prostor pro nějaké asociování vývojářů s postavami (ne nutně vždy hlavními a už vůbec ne ve všech hrách) tu prostě je už řadu let. Tex a Max to potvrzují. A s tím konec konců souvisí i apel na mainstream - je snazší procpat do kulturní rubriky novin text o Beyond: Two Souls než o Call of Duty, právě protože Ellen Page...
            • Robotron3
              Tak myslim že je jasné, že se mluví o vedlejších, malých rolí.
            • Zrovna v ME je fajn příklad celebrity - Yvonne Strahovski.
          • Robotron3
            Nebo kdyby ve Warhorse game tam někde po poli pobíhal Dan Vávra s cepem a mlátil křižáky po hlavě. No byla by to sranda :)
            • Robotron3
              Já s tim souhlasim a myslim, že je to dobrej nápad, ale muselo by se to dělat jemně, protože ty lidi nejsou herci, takže by to muselo bejt spíš takový okořenění tý hry. Ostatně to samý dělal Hitchcock, kterýho lidi díky tomu znali osobně z filmů, kde se jako režisér obsadil do nějaký role v komparsu, že třeba ve filmu byl vidět na pět vteřin v tramvaji, nebo v jinym filmu, jak prochází na ulici a tak. Přičemž jeho nešlo přehlídnout i na těch pár vteřin :)
            • Ladislav_Loukota
              Tak zrovna Vávrovi bych toho středověkého hrdlořeza i věřil. Ale chtěl jsem tím jen říct, že když většina vývojářů po příležitosti prezentovat se nějak ve své vlastní hře nesáhne, nemůžeme se divit, že nám chybí ekvivalent hereckých hvězd (a spolu s tím snadnější rozeznatelnost mainstreamovým uživatelem) a i to kreativní autorství je trochu potlačeno. By vočko tak polovina obliby Woodyho Allena pramení z toho, že prostě v těch filmech běhá sám...
  • Suohlas se Spectorem. Taky bych chtel vic nez jen pissalka, co prejedeny chlebicky dokaze maximalne prohnat zpravu pres google translator.
    • Ladislav_Loukota
      Což je ironie už jen proto, že něco podobného zaznívalo i směrem k Ebertovi (zvláště z herní sféry v posledních letech, když se ke hrám vyjadřoval spíše kriticky), ale také z toho důvodu, že chlebíčky se distribuují spíše na filmových promítáních...
      • Chlebicky se samozrejme zerou i na filmovych premierach, coz je taky duvod, proc nejeden herni pissalek taky pisse i o filmech.
        • Ladislav_Loukota
          Jo takhle, trolling. Tak okey, nebudu rušit.
          • ucho
            nic proti, ale toho translátoru a nepřemýšlení jsem si u tebe už taky všiml... je to zapříčiněno hlavně nedostatečným citem pro český jazyk, kdy se ty články velmi obtížně čtou. je to celý takový chlupatý.
            • Ladislav_Loukota
              Budiž. Byť bych "univerzitní vývojáře" (či projekty) vzhledem k existenci institucí jako je DigiPen úplně nezavrhoval. Já však ostatně netvrdím, že překládám vždy bezchybně. Je ale něco jiného to formulovat takto anebo psát cosi o chlebíčcích a translatorech.
            • ucho
              ano, chápu, že přímo translátor použit nebyl, ale jde tady o ten princip translátoru, kdy se vezme bezmyšlenkovitě anglický text a otrocky se nahradí anglická slova za česká bez uchopení myšlenky.
              vzniknou z toho pak obraty typu "univerzitních vývojářů", což Tretton vůbec neřekl a něco jako univerzitní vývojář je z principu nesmysl... popřípadě "kde přichází kreativní talent jedinců s geniálními hrami" taky nedává moc velký smysl.
            • Ladislav_Loukota
              Translator nepoužívám, jsem jen pologramot.
  • Myslím, že casual hráčovi, který vládne trhu, je úplně jedno kdo za tou hrou stojí, akorát ji koupí, strčí do konzole a chvíli hraje, hlavně, že to má jméno a reklamu
    • Presne tak, typicky priklad je robotron, ten se na informace z pizadi tvari kysele, protoze ho obtezuji a verejne se pta, k cemu je mu to dobry.
    • Ladislav_Loukota
      Možná, pointou však je, že podobně laxní je většina i vůči filmům a Spielberga přesto zná i má sestra. Spíše jde o to, že u her je výrazně potlačená osoba autora. Nejen co do produkce samotné, ale i co do reprezentace - hry mají zřídkakdy nějaké herce, ještě méně pak herce a autory dohromady. Výjimky jako Max Payne nebo dnešní Tex Murphy jsou okrajového charakteru. Svádět to celé jen na casual formát proto taky nestačí. Ty média jsou prostě (prozatím) natolik odlišná, že jakékoliv paralely mezi nimi zavánějí přílišným zjednodušováním (což vím sám, protože je tam taky často hledám).
  • Veskoslav
    No já nevím, ale slovo celebrita je u nás stalo synonymem pro trosky, špíny jako je Ornella (pro ty, co nesledují bulvár během přednášek je to děvka, co jediné, co zvládla, tak nechat se zbouchnout ženatým chlapem) a já to i tak vnímám. Tedy celebrita jsou trosky, slavní a úspěšní lidé zbytek, co si zaslouží naši pozornost ať už díky hereckým, herním či vědeckým zásluhám:)
    • 13_11
      Víš, co to je prošívaná deka?
      Pokrývka.
      Je to deka. Obyčejná deka. Jak to, že lidi jako my vědí, co je to prošívaná deka? Je nutná k přežití ve světě lovců a sběračů? Ne. Co tedy jsme?
      Nevím. Konzumenti.
      Správně. Jsme konzumenti.
      Jsme vedlejší produkt posedlosti životním stylem. Vražda, zločin, chudoba. Tyhle věci mě nezajímají. Zajímají mě časopisy o slavných lidech, televize s 500 kanály, něčí jméno na spodním prádle. Rogaine. Viagra. Olestra.
      Martha Stewartová.
      Do prd*le s Marthou Stewartovou. Ta leští mosaz na Titaniku. Všechno to jde ke dnu. Do prd*le s pohovkou a zeleně pruhovaným vzorem. Já říkám: zapomeň na kompletního člověka. Já říkám: přestaň se honit za dokonalostí. Já říkám: vyvíjej se. Ať se stane to, co se má stát. To je můj názor, ale třeba se mýlím. Možná je to hrozná tragédie.
      Jsou to jen věci. Žádná tragédie...
      • RESPECT tvoje slova mne primneli http://www.youtube.com/watch?v=0K-V8ZWyNMs

        CHOOSE YOUR F.CKING LIFE
    • 1. doporučoval bych na prednáškach davat pozor co rika prednasejici

      2. jasny ze tak zlej človek jako ty ma potrebu kazdeho urazet, proste se dva lide meli radi, bulvar se toho chytnul a hloupi lide jako ty to čtou *4* To ješte z Ornelly nedela trosku, ani špinu ani d.vku *4*
      • Ovšem pouhý fakt , že se prosadila jen a pouze jako odbornice na kopulaci s movitěšjšími pány v alkoholovém opojení ji jí tak nějak automaticky činí *7*
    • Ladislav_Loukota
      Tedy, já Ornellu nezmiňoval, tak nevím, proč ne nutno ji sem tahat...
    • Robotron3
      Ornella Muti? Neni už nějaká stará? *15*
    • BoB.2
      Na Novu se nedívám Blesk nekupuju.
    • ucho
      neznám, takže pro mě to celebrita není... :)
      • Veskoslav
        http://www.osobnosti.cz/ornella-stikova.php

        Doplň si ksakru vzdělání:-D
        • ucho
          no nevím, jestli si potřebuju cpát do hlavy takovýhle informace :) pro mě je to neznámý člověk ničím zajímavý, co by stálo za pozornost...
          • Veskoslav
            Pro mě taky. Tohle je pro mě synonym děvky, co se stala "slavnou" jenom proto, že umí roztáhnout nohy:)
            • když se dva lide mají radi tak vznikne díte Veskoslave, problem je v tom bulvaru a v lidech co čtou bulvar, ne v lidech o kterych bulvar píše *4*
            • Veskoslav
              Jo tam taky chodím, tam je to ještě v pohodě:)
            • Robotron3
              Tak zkus aktualne.cz. Asi bude o něco lepší, protože jsem tam o žádný Ornelle nikdy nečet *3*
            • Veskoslav
              Občas idnes, jinak zprávy moc nečtu...Člověk se akorát nasere nad debilitou pseudopisálků. Ale vím, že za poslední rok jsem neonacistická bolševická kreatura, ubírající Romům práci a právo na život *1*
            • Veskoslav
              Občas idnes, jinak zprávy moc nečtu...Člověk se akorát nasere nad debilitou pseudopisálků. Ale vím, že za poslední rok jsem neonacistická bolševická kreatura, ubírající Romům práci a právo na život *1*
            • Robotron3
              Evidentně čteš špatný deníky *3*
            • Veskoslav
              Já ji neznám, ale jak se říká, bohužel na mě pomalu vyskočí z každé druhé konzervy a bohužel i dříve seriózní deníky o ní píšou, tudíž tu zprávu vidíš, aniž by jsi chtěl:)
            • Robotron3
              Ornella Muti to teda neni co? Jinou Ornellu neznám :) Je to fakt. Tyhle bulváry cílí na lidi, kteří to jakože nesnáší, tvrdí jak je to hrozný a špatný, ale oni jsou, co se o to zajímají a čtou to. Bulvár je hate :)

              Herní celebrity jsou ale uplně o něčem jiném. Ty mají popularizovat hry veřejnosti a ukazovat, že hry jsou něco, co stojí za to si zahrát i pro lidi, které by to třeba jinak nezajímalo, nebo mají k hrám předsudky.
            • Ovšem už to, že jí znáš o tobě leccos vypovídá...
            • A jak nazýváš chlapa co tohle udělá? Děvkař? A uvědomuješ si taky, že tu o ní většina lidí nevěděla dokud jsi o ní nezačal mluvit a dokonce neposlal i link? Víš, že jsi tedy součástí problému a ne řešení? :)
            • smejki
              no vidíš, a díky lidem, který to vědí a který to štve, na tom vydělává prachy.
            • Tak to máte k sobě vcelku blízko, ne?
    • dulezite je dodat ,ze byl zlitej jak doga *1* teda ne ,ze bych si liboval v bulvaru

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit