Přejít na výpis diskuzí
Herní průmysl v ČR potřebuje pomoc státu, tvrdí studie
7.11.2010 | Petr Poláček
99 příspěvků
-
Je možné si tuto studii někde stáhnout...?
-
-
Autori v tuto chvili neplanuji zverejnit studii pro verejnost, ale zkuste je kontaktovat s zadosti a uvidite. Pokud bude o stduii zajem, urcite s jejim zverejnenim vahat nebudou. Stranka s kontakty: http://www.ceske-hry.org/kontakty.html
-
-
V uvodu se tu par lidi ptalo na dostupnost te studie. Tak je verejne k dispozici a je dostupna napriklad zde:
http://www.mediadeskcz.eu/uploaded/20101008014704-hry.pdf -
Je pravda, že když může peníze od státu dostat filmový průmysl a smetánka okolo něj aby se pak mohli plácat po zádech, měl by ho dostat i jakýkoli jiný, hudební, herní atd. Fakt je ale ten, že je mi blbě z toho jak stát posílá prachy filmařům tudíž nesouhlasím ani s pumpováním státních peněz do her, umí si na sebe vydělat? fajn, neumí? tak smůla, trh, společnost se zbaví slabýho článku a jede se dál, stejně jako odmítám sponzorovat filmovej průmysl, odmítal bych sponzorovat i herní vývojáře prostřednictvím daní, když je budu chtít podpořit, koupim si jejich hru, je to prosté.
-
Kdyz si tady tak ctu prispevky od "Joe" a poddobne smyslejicich jedincu,tak se mi chce zvracet, chlapce netusim kolik ti je let ,ale jsi naprosto zvracenej dusevni mrzak bez spetky solidarity, soucitu k bliznimu ,takove jako ty by meli zavirat a ukazovat v Zoo jako zdarny priklad ,jak hluboko muze klesnout "clovek" coz je v tvem pripade velice spatne oznaceni.
-
-
solidarita a soucit nemá co dělat s rozdáváním státních peněz na soukromé kulturní či umělecké projekty. Solidarita se vztahuje k těm oblastem o kterých tu vůbec neni řeč a které sem vůbec nepatří, jako je zdravotnictví, školství, atd.
Pokud je člověk, který neni solidární s tím kdo si chce zajít na nový film od Hřebejka nebo jinýho režiséra duševní mrzák, protože mu vádí státní podpora takových soukromých projektů, tak jsem ještě nikdy nebyl hrdější na to, že jsem mrzák. -
A o co jsi, prosím tě, lepší ty, když ho jen kvůli tomu, že má jiný názor než většina, považuješ za méně cenného? Já jako člověk pracující pět dní v týdnu dvanáct hodin denně za hluboce podprůměrnou mzdu se na mnohé věci dívám stejně jako joe. Osobně bych tak přivítal, kdyby se odvody, stejně tak jak jako daně samotné, snížili právě o dotace na kulturu. Sice by mi to přineslo sotva pár korun navíc (a to ještě za nereálného předpokladu existence rozumné vlády), avšak do domácnosti s dítětem je každá mince dobrá. Zatím však jediné, co vláda dokázala, bylo odebrání příspěvku na dítě, bez nějž žijeme doslova od výplaty k výplatě. O nějakém spoření na vysněný dům, případně lepší budoucnost pro potomka si teď můžeme nechat leda zdát.
-
-
Osobni problem, vyborne. Takze ty si malo vydelavas a chtel bys to resit tim, ze pujde od statu mene penez na kulturu (coz je samozrejme blbost, kdyby se tak stalo, ty bys nemel ani o korunu vic). Co takhle zacit uvazovat trochu svedomiteji a sebekriticteji? Kdyz si malo vydelavas a chtel bys vic, co takhle se zacit vzdelavat a sehnat si pak lepsi misto? Neni to lepsi reseni, nez vymyslet si nesmyslne argumenty, ze te snad kultura pripravuje o penize? Kultura je vizitka kazdeho statu, kazde spolecnosti. Kde je kultura na urovni, tam jsou i lide na urovni, tam se na urovni zije. Protoze kultura jde ruku v ruce se vzdelanim a s hodnotami spolecnosti jako takove.
-
-
Pokud tomu dobře rozumím, jsi ochotný mi sehnat někoho, kdo mi za pakatel pohlídá syna, když jsem v práci a v době, kdy bych (věř mi, že moc rád) dokončil vysokou školu? Vizitka státu říkáš? Tato je mi docela k ničemu - nenasytí mě. Samozřejmě vím, že kdyby se z ničehož nic měla přestat státem dotovat kultura, neviděl bych z ušetřených miliard ani korunu, jak je ostatně v tomto jistě solidárním státě zvykem. Jde mi ale spíše o princip. Pokud se stát stará víc o vlastní vizitku než o svoje lidi, je podle mě něco špatně.
-
-
Znovu: pořizovat si díky před dokončením vzdělání je Tvoji smutnou vizitkou. Zdá se, že bys rád jen nastavoval ruku a bral, co kdo dá. Ani nemusíš naznačovat, kohopak doma volíte, je to jasné jak facka...
-
-
pardon, únava. Místo díky mělo být dítě.
-
-
Na to, abys nekde dostal vyssi plat nepotrebujes hned vysokou skolu. Ja napr. nyni zrovna menim zamestnani (k novemu roku) a potrebne veci k ziskani te prace jsem se naucil samostudiem, z knih, vlastni praxi a z internetu. Kdyz se chce, vsechno jde.
-
-
Nesouhlasim, kultura mi spíše přijde jako taková klapka, která skrývá to jak ta společnsot opravdu vypadá, na nás to sedí dokonale, naše historie, kultura atd. je bohatá i na úrovni v tom obecném měřítku, ale je veřejně známé jak se tu žije, a jaké tu jsou poměry, zatímco v zemích o kterých by se rozhodně nedalo říct, že maji nějakou převyšující kulturu, kvaltinější div. hry, filmy, hudbu atd. se žije několikanásobně lépe jak z pohledu peněz tak z pohledu morální úrovně obyvatel a jejich mentality.
S tím zbytkem souhlas, taky nemám rád když někdo s malým platem nadává, pro takového člověka mám jen jednu radu, jdi dělat něco co ti vynese víc, v případě, že si někdo takový navic pořídí rodinu, dítě, bych toho měl ještě víc, ale to už by bylo hoooodně mimo tohle téma, takže to shrnu jen do "trošku více myslet a více zodpovědnosti" !!!!!! -
Na kvalitni kulturu snad neni potreba okradat obcany prostrednictvim dani. Jsem danovej poplatnik dost starej na to, abych vedel, ze proste nechci nedobrovolne prispivat na neco, co jsem si neobjednal. Me je na zvraceni kdyz vidim, jak chce nekdo za kazdou cenu prosazovat svoji pravdu za moje penize.
-
-
Nezlob se na mě, ale za 1) když na dítě nemáš, nechápu, proč sis ho se ženou pořizoval. 2) když žiješ od výplaty k výplatě, přestaň platit za intrnet, pár stovek ušetříš 3) když máš málo peněz, tak si najdi brigádu nebo líp placenou práci. Vypadáš, že jsi z těch, co všechno - filmy i hry s programama - kradou s odůvodněním, že jsou zlodějsky drahý a nemaj na to. Asi nikdy nepochopíš, jak jsi mimo...
-
-
Omlouvám se, to patřilo entitě sukovf, jen částečně entitě joe
-
-
Dane nejsou na to, abys za ne dostaval neco, co jsi si objednal. Dane jsou na to, aby fungoval stat, a stat stejne tak se musi starat o kulturu, protoze je to nedilna soucast kazde spolecnosti.
-
-
Tvůj zásadní problém je. že pleteš pojmy "society" a "government". Představ si, že kdyby vláda násilně ukradenými penězi nedotovala svoje projekty, tak by skutečně existovaly jen ty projekty, co by se dokázaly uživit dobrovolnou směnou, ať už dobrovolnými příspěvky či vyššími cenami. A TO BY BYLO DOBŘE. Jen proto, že se někdo nedokáže uživit mírumilovně, ho to neopravňuje okrádat ostatní.
-
Jeste abych to trosku doplnil - ty chybejici penize chybi podnikatelum na dalsi investice a tvorbu smysluplnych pracovnich mist. Chybi rodicum na to, aby poslali svoje deti do krouzku a rozvijeli, co je zajima(a tim pochopitelne prirozenou cestou zase vznikaly dalsi pracovni mista a dalsi bohatstvi). To je ta zakladni myslenka - stat tohle proste neumi. Statni penize nejsou abstraktni penize, ale penize obcanu. A v pripade prerozdelovani tem obcanum proste chybi(pri nizsim zdaneni je vcelku pravdepodobny, ze by vic lidi bylo ochotno platit drazsi listky do divadla).
-
Castej omyl - penize, ktery stat ukradne a vrazi je do kultury, investicnich pobidek nebo cehokoliv podobnyho(soukromy podnikani) se NEVRACI. Ty penize nespadly z nebe, proste jenom chybi jinde. Neni tam zadna pridana hodnota, proste se jenom penize vzaly z jedne hromadky a daly se na jinou(pri presouvani se samozrejme cast penez ztrati, protoze urednici pochopitelne nepracujou zadarmo). Takze ne, financne vyhodny pro stat to opravdu neni. Pokud mas pocit, ze si kultura tvoje penize zaslouzi, investuj tam sam. Nenut tam investovat ostatni. Taky koncim, protoze jdu pryc a vsechno dulezity zrejme uz bylo receno. Snad jenom doporucim precist si nejaky zajimavy prace na tema statniho prerozdelovani(namatkou treba Bohatstvi narodu).
-
Ano, kdyby se stat nedaval penize na kulturu, vetsina kulturnich instutuci (jako treba to narodni divadlo) by neexistovala. Prakticky by v Cesku zadna kultura nebyla a kultura neni potrebna jenom pro tebe, i kdyz ji nechces. Kutlura je take potrebna pro cestovni ruch (a z toho se zase penize vraci) a to nemluve o tom, ze kultura je znamkou pro zahranici, neprimo i treba pro zahranicni investice, vsechno ma vliv...
Ale sorry, ja koncim, protoze mi pride, ze se bavim s blbcem (sorry ze to pisu tak primo, ale nemuzu si pomoct) -
Kradeze nejsou na to, abys za ne neco dostal. Jsou na to, aby se zlodej a jeho rodina mela lip na tvuj ukor. Uz chapes, jakou blbost jsi napsal? Mas pocit, ze za nejakejch 50-60% zdaneni dostavas adekvatni odmenu? Ja ne. Mas pocit, ze by v pripade absenci dotaci na kulturu veskera kultura vymizela? Ja ne. Mas pocit, ze by pri absenci kultury prestal fungovat stat? Ja ne.
-
-
-
-
-
-
precital som si vase nazory a podla mna ma kazdy z vas v niecom pravdu ale podstatne je si uvedomit ze tu nikto nic nevyriesil ale zaujalo ma to
-
-
Diskuzní forum samozřejmě není od toho, aby se v něm něco vyřešilo. Leda, že by některý ze zdejších diskutujících měl chuť podpořit vývojáře z vlastního.
-
-
Zasadni problem je, ze prostrednictvim dotaci se nekterym dostava podpory, aniz by jejich mecenasove tu chut meli nebo ne - proste jsou jim penize ukradeny.
-
-
-
Někdo si řekl, že když státní cecek živí herce, producenty, sportovce, menšinové aktivisty, sportovce, černoprdelníky a jiné umělce, mohl by také živit jeho. Není to úplně bez šance. Herní vývojáři nejsou hloupí a lidé z počítačové branže už stát nejednou slušně podojili. Předpokládám však a doufám zároveň, že v tomto případě nebudou mít dostatečný vliv, aby tento záměr prosadili.
Státní solidarita sama o sobě není špatná, ale je to těžký kalibr, který by neměl být využíván jak se komu zachce. Zdraví, vzdělání nebo sociální zajištění jsou hodnoty nesrovnatelně podstatnější než zábava ať už je její podoba jakákoli. Že tendence v našem Kocourkově jsou spíš opačné, je jiná věc. -
Tak to herní průmysl v v ČR mužem odpískat.... ČR a nějaká podpora... *9*
-
Heureka, konečně si někdo tuto skutečnost publikoval, snad si toho páni státnici všimnou. Člověk celé dětství žije s tím že jednou bude nějakým způsobem pracovat v herním průmyslu ať v designu nebo programování. Pak má jít na vysokou a najednou zjistí, že vlastně nemá kam.
-
-
Jdi studovat do zahraničí. ČR není dost velká na to, aby mohla konkurovat na top úrovni úplně ve všem.
-
-
Ne každej má finance na to, odejít studovat do zahraničí. Ty by sis věřil, že to v zahraničí zvládneš na stipendium? Já ne. ;)
-
-
Do zahraničí jezdí studovat i lidi s holým zadkem a zvládaj to. A jestli si nevěříš? To je přece tvůj problém. Asi to zase tolik nechceš, nebo jsi lempl, což tě automaticky vylučuje z toho, že tě někdo na té pozici zaměstná. Si to asi představuješ jako flákárnu někde na VŠE. Tady se zaměstnává pouze TOP úroveň. Je to kolik? 150 lidí? Ať chceš nebo ne, tak stejně míříš do zahraničí. Kvůli tomuhle počtu otevírat speciální obor je kravina, stejně by se tam bralo 5 lidí a ty by ses tam evidentně nedostal.
-
-
-
Promin ale tohle je nesmysl. Stat tady neni od toho aby reguloval trh. Trh se reguluje sam a pokdu do toho zacne zasahovat stat tak to dopadne jako v USA nebo EU se vsim do ceho zasahoval regulacemi stat. Pripomenme si recko, pripomenme si evropske zemedelstvi a prumysl ktery je kvuli totalni preregulovanosti absolutne nekonkurenceschopny...
-
Aaaach tak krasna detska naivita *2* Nastesti, kdyz clovek umi programovat, nebo je odbornik na design, ma v jinych oborech dvere otevrene...
-
-
To ano. Otázka je, zda tě práce v jiném oboru baví. Mě třeba ne. Takže mi nezbejvá než se vzdělávat sám v mém volném čase. A doufat, že třeba jednou se někde něco naskytne.
-
-
Taky by nebylo od veci zjistit, proc jsou u nas hry jedny z nejdrazsich v pomeru k platu, se zapadni evropou...
-
-
Tak nejdražší jo? Podívej se na hry od SCS software a na jejich ceny, které jsou naprosto pohodové! Navíc SCS nemají prý prakticky žádné finanční potíže a mají ve výrobě hned 2 hry.
Euro truck simualtor 2 a 18 WOS extreme trucker 2. Kolem jejich kamionových her je navíc dost početná komunita a to už o něčem svěčí! -
-
Jenže taky ty jejich "hry" v zásadě jedou pořád na stejném enginu a dokola recyklují stejné modely, textury atd.
Někdo by měl srovnat poměr nákladů a výnosů u studiíí, která vydávají AAA tituly a u studií, která vydávají budgetovky. Budgetovky budou IMHO násobně výnosnější, protože náklady na ně budou nula celá nula nic. -
-
Joo, to máš pravdu, jenže si vem, že na tom enginu běžel už 18WOS across america. Zkus is ho zahrát a pak grafiku porovnat s german truck simulator. Takže ono to že to běží na stejné enginu není tak úplně pravda. Je to něco jako že mají Treyarch (Poláci, vyrobili třeba Call of juarez, Call of duty 5 a teď od nich bude 7 nebo Xpand rally) Chrome engine 1 až 4. Tady to mají taky, jenom to se to všechno jmenuje Prims3D
-
-
-
-
-
nedivim se že spousta firem krachuje když pirati to daj na net před vydanim hry spousta si to lidi stahne a pak se originalky skoro nikdo nekupuje tak at se člověk nediví že tvůrci krachujou at udělaj ochranu proti piratum aby se tam nedostali.
-
-
Promluvil zamestnanec OSA :-) Ja si dobre hry kupuji. Bohuzel vydat napriklad hruzu typu Star Wars Force Unleashed 2 a chtit devet stovek za 6 hodin hry je opravdu odvazne a vubec se nedivim, ze si to nekdo stahne, i kdyz to nestoji ani za ten cas straveny stahovanim. Nadruhou stranu si vzdy koupim hru od Paradoxu, naposledy Victoria 2, protoze vim, ze za a) me penize dostanou primo vyvojari Paradoxu, za b) ze nebudu jakozto platici zakaznik buzerovan jakoukoliv ochranou, maximalne po mne budou chtit opsat kod z manualu a za c) ze hra bude prubezne updatovana a na nazory hracu se bude brat zretel (viz posledni patch 1.2 pro Viky 2).
-
To je nápad!
-
Aneb politika Ubisoftu, vrazime desitky az stovky milionu dolaru do ochrany, kterou nam prolomi za tyden...
Spis by se mela cena her byt mnohem nizsi a prodeje by razantne stouply... -
-
Zní to logicky, avšak věřím tomu, že jistá část zákazníků koukne na obal hry, řekne si "Za 199 Kč to bude nějaká kravina" a hodí to zpátky do regálu, i když to ve skutečnosti může být skvělá hra.
Jaká je podle vás optimální cena za AAA titul jako je třeba Assassin's Creed 2? A kolik by měly stát budgety? -
-
Pro me je primerena cena za AAA titul 499Kc. Po opadnuti boomu a hlavni vlny prodeje (treba za dva-tri mesice) slevneni o stovku na 399. Do roka re-edice za 199Kc s naslednym vyprodejem za 99Kc a mene...
Treba je to naivni, treba je to nerealne, nicmene alespon by to sedelo k realnemu platu u nas...
btw ono to jde i dnes, kdyz se tedy chce, aneb priklad, kdyz sem si poridila NFS:Shif, Mass Effect2 - vse ceske verze, puvodni baleni (zadna re-edice) pul roku po vydani za 199Kc... -
-
problém je to že warez by se nezmenčil jen lidi co hry kupujou by uštřili...kdo myslí něco jiného je naivní
-
-
Dovolím si tvrdit, že takhle to nefunguje. Obchod vznikne když se potká nabídka s poptávkou a pokud má zboží rozumnou cenu tak se potkaj častějc :)
-
Ja ti nevim, sleduji to na vsem moznem, nejenom na hrach. Kdyz se slevni produkt, ktery je pro typickeho ceskeho zakaznika ne uplne cenove dostupny (respektive cenove nadhodnoceny) na prijatelnou mez, okamzite po nem lide sahnou a je rychle vyprodan.
A to je videt i podle slevovych akcich na hry, kde je vyrazan sleva, rychle se vyprodaji. Proto jsem presvedcen, ze kdyby zakladni cena byla vyrazne nizsi, prodeje by stouply a warez by se omezil. Nerikam ze o 99%, ale urcite by to mirilo k 30% a vic, podle cen AAA titulu a celkove novinek...
-
-
-
Optimalni cena AAA her pri uvedeni na trh by mela byt tak maximalne do 500Kc. V podstate polovina ceny, za co jsou hry nyni. (po slevach, reedicich a ruznach akcich uz to ale nastesti tak hrozne neni, dnes se da napr, Mass Effect 2 a Dragon Age koupit za 230Kc a to jeste nejsou tak stare hry).
-
-
A take by mely ceny her kopirovat kupni silu obyvatelstva. Co je 1000 korun pro prumerneho cecha a co pro prumerneho nemce, ze? A to uz vubec nezminuju fakt, ze mnohe hry vyjdou ze zahranici levneji nez u nas. Fallout 3 GOTY u nas 999 + 80 postovne (a jeste zmrseny cestinou), z Britanie za 400 se vsim vsudy. A i novinky vyjdou klidne o dve nebo tri stovky levneji. Ale urcite za to vsechno muzou pirati a nesmyslne ceny s tim nemaji nic spolecneho, ze?
-
-
-
Desitky az stovky milionu dolaru? Z jakeho zdroje tato informace pochazi? *3*
-
-
snad na vsech hernich webech probehla v dobe vydani AC2 zprava, jak byla jeho uzasna a neprokonatelna ochrana prolomena, mimo jeji vyvoj stal asi 150milionu dolaru - presnou sumu uz si nepamatuji ale bylo to daleko pres stovku *3*
-
-
Takova castka mi pride dost mimo, mas nekde odkaz, kde to bylo napsane?
-
-
Mimo to suma je, doted nechapu proc vlastne vyhazovali takovy penize za "nic"...
Zkus si projit historie predevsim zahranicnich serveru a urcite tam neco objevis, nevim presne jak je nazev te ochrany DRM nebo jak, takze nevim podle ceho hledat - ikdyz hlavne se mi nechce... *5*
-
-
-
-
-
-
Kde si tu studii mohu stáhnout nebo přečíst?