Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • VereWolf271

Článek jak z parlamentních listů. :-)

• Salat12

proc ty clanky nepise nekdo, kdo se v tom alespon trosku orientuje?

• MickeyMutant

Protože na tebe nemaj v redakci telefon.

• Jack1947

Napsal salát

• lito

😂až to vyjde, tak to bude zastaralé 😂

• i586

Vývoj SC se táhne jak chrchel (a řekl bych, že je to z části i úmysl kvůli financím), na druhou stanu, 6 let na takhle ambiciózní projekt je fakt málo. RDR2 dělali 8 let a nevšiml sem si, že by to tady místní "novináři" z Games kritizovali. Holt jiná hra, jiný metr.

• Trochu rozdílné situace. 

Mezi Red Dead Redemption a Red Dead Redemption 2 vyšlo GTA V a tu hru udržují na živu do teď. 

Red Dead Redemption 2 bylo oznámeno loni a ne před šesti lety. 

A hlavně Star Citizen si za sebe už dávno nechal zaplatit. To je řekl bych největší příčina kritiky. 

Osobně proti SC nic nemám, ale dát jim před šesti lety 60 dolarů nebo v některých případech daleko víc, tak jsem naštvanej. 

• i586

Velmi plytká argumentace. Vypadá to, jako kdyby ses za každou cenu snažil najít nějaké rozdíly, které jsou ale ve finále irelevantní.

1) RDR2 dělá jiný tým Rockstaru, než GTA5, takže je úplně jedno, co vyšlo v době vývoje RDR2. Řeč je o vývoji RDR2, ne o GTA5. Nemá to žádnou souvislost s faktem, že velký tým lidí dělal 8 let na jedné hře.

2) Datum oznámení nemá žádnou souvislost s dobou vývoje. Navíc crowdfundingovou hru většinou oznamuješ na začátku vývoje. Jinak to nelze.

3) SC se zaplatil jen do momentu, než si začali zvyšovat ambice s vybranými penězi - s čímž souhlasila i část backerů. Komplexnost hry se tak posunula uplně jinam. Začali na to nabalovat nový věci. Klidně je možný, že to s tím přepískli a (naivně) do budoucna počítají s tím, že dokonce ještě něco navíc vyberou - pak těžko můžeš tvrdit, že se to zaplatilo. Nedává smysl. Že to je chyba jejich managementu, je věc druhá.

• 1) Vývoj GTA V měl pořád na RDR2, na kterým podle všeho pracuje celý Rockstar, mělo vliv. Osm let může znamenat, že před osmi lety si řekli, že udělají pokračování a nechali někoho nakreslit pár concept artů.

2)Nemá to vliv na dobu vývoje, ale má to vliv na trpělivost lidí. O tom taky tahle diskuze je, proč u jednoho se to kritizuje a druhýho ne. 

3) S tím, vo jsi napsal se nebudu hádat, protože vývoj SC jsem nějak podrobně nesledoval, já jenom chápu skepsi lidi lro který je 4 roky čekání s koncem v nedohlednu pochopitelný. 

• i586

1) What? Jak může na RDR2 pracovat celý Rockstar, když zároven dělali GTA5? Nedává smysl. Na RDR2 aktivně dělá jen část Rockstaru, poměrně velký tým, už 8 let, žádné nakreslené koncepty. A důležitá věc, kterou vesele ignoruješ - dělají to z jiných peněz. Nedělají 2 hry za jedny peníze, ale 2 nezávislé projekty, takže to, že tvořili GTA5, je irelevantní, nemá to vliv na vývoj jiné hry, která má svoje lidi a svůj rozpočet. To jsou fakta. Nastuduj si je.

2) Pokud trpělivostí myslíš neschopnost lidí pochopit, že crowdfunding nefunguje tak, že si 6 let děláš multimilionový projekt a pak si na dokončení dáš 1-2 roky na Kickstarteru plus ignoranci reality, tzn. her typu HZD nebo RDR2, který se (přestože nejsou tak komplexní) dělají 6-8 let, tak potom souhlasím. Myslím si ale, že tohle by zrovna "novináři" (o kterých se předtím v souvislosti s nekritikou bavil) chápat měli. Pokud ovšem nemají dvojí metr. 

• MickeyMutant

Hlavní rozdíl mezi RDR 2 a SC je v tom, kdo vývoj financuje. RDR 2 financuje Rockstar, ergo kladívko jim do toho nikdo nekecá, SC financují hráči, tudíž pochopitelně kibicují.

• i586

Tenhle rozdíl je zřejmý, nicméně mojí pointou bylo, že kibicují (paradoxně často i víc) ti, co tu hru nefinancovali, včetně "expertů" novinářů. 

• MickeyMutant

Ano, i novináři. A dobře dělají, protože za téhle situace by měli zastupovat i veřejnost, která se na projekt složila. Různých podvodů už bylo dost na to, aby se ke komunitně financovaným projektům všeobecně přistupovalo se zvýšenou opatrností. A vracíme se na počátek - kdyby si Roberts SC financoval sám, jistě by nemusel poslouchat tolik hlasů, které mu to kritizujou.

• i586

Reakce na příspěvek:

Tak to je dobře, že se vracíme na začátek. Už se těším, až budou novináři zastupovat veřejnost i v případě mikrotransakcí v RDR2.

• walltar

Druhá možnost je že by si naštvanej nebyl... Hromada lidí co znám jim těch 60USD nebo i víc dala a nemají s tím problém. To že vývoj trvá dlouho není něco proč se nějak stresovat. Tak jako u každé hry založené na CF... buď to výjde, nebo ne a s tím snad každý kdo přispívá na nedodělaný hry počítá.

Když se nad tím člověk zamyslí, tak ono to že jim to trvá je spíš pozitivum... ano může je to položit a hru nikdy nedokončí, ale zase je šance na něco mnohem zajímavějšího než se původně plánovalo. Šance je že se nebude opakovat fiasko jako byla poslední Elite.

Místo vydání něčeho co už v jádru stojí zanic se ti lidi snaží vytvořit zajímavé a hluboké herní systémy. Když se podívám na E:D tak tam pod povrchem nic není, protože i pokud chtěli udělat něco zajímavého, tak na to tehdy prostě neměli peníze a dnes už to nepředělají, protože musí vydávat DLC, takže na nefunkční jádro přidávají nefunkční vrstvy a vyšel jim z toho nefunkční paskvil.

Když se mrkneš na novej letovej model který představili na citizenconu, když se podíváš na těžbu, která je i v absolutně základní implementaci zajímavá, když se podíváš na to jak fungují lodě... ta hra se pokouší o něco trochu zajímavějšího. A to chce čas a peníze.

Jako hromada věcí na SC mě vyloženě sere... hlavně kolem marketingu a komunikace s hráči, ale to jsou celkem podružný věci když chceš dobrou vesmírnou hru. A hrát je pořád co, takže jestli to bude trvat ještě 2 roky (víc to určitě nebude 😉) tak je to celkem jedno.

A když to nevýjde? Tak se svět přece nezboří... je to hra, není to nic co by někoho mělo nějak poznamenat.

• Taronyu

V čom konkrétne ma byť Elite nefunkčný paskvil? Mám v tom cez 1000h a pohoda. Tie DLC majú pridávať nové veci a niektoré úplne zmeniť. Napríklad mining systém sa má prekopať úplne. Hráč bude môcť otvárať asteroidy a dostať sa k jadru kde môže nájsť vzácne suroviny, no bude to mať svoje riziká. Explorácia sa bude tiež meniť na niečo úplne iné, atd..

• walltar

Konkrétně tak trochu ve všem... na té hře jsem našel asi jen jedni jedinou pozitivní věc. V Oculusu vypadá úžasně. 

V alpha a beta verzi to nebylo špatný... ale když jsem i po launchi zjistil jak je tam pořád všechno nedotažený a nedodělaný tak sem nad tím prostě zlomil hůl.

Flight model je hroznej, celej systém výbavy lodě mě příjde jako vtip, u mining sem si musel pořídit přepínač aby mě neupadnul prst jak sem drtil to jedno tlačítko, u průzkumu to samý, a když sem se nakonec rozhodnul že si zabojuju, tak jsem zjistil že spíš bojuju proti policii než proti pirátům, protože asi základní featura policie je že útočí na ty co se jim snaží pomoct. Celej systém cestování je nedomyšlenej.

Prostě E:D u mě má černej puntík kterej jí asi hned tak něco nesmaže. Nelituju toho že sem jim tehdy na KS přispěl (a celkem hodně), ale prostě kdykoliv tu hru zapnu tak jediný co vidím je ten obrovskej potenciál, kterej nikdo nikdy nevyužil.

• Taronyu

Neviem aké to bolo v začiatkoch, to som to zase nehral ja. Teraz je tam kopec nových vecí. Mne flight model príde práveže veľmi dobrý. Každá loď sa chová úplne inak.

• Jack1947

Elite:Dangerous je prázdné putování vesmírem... jenže aspon to tak nějak bylo zamýšleno už od začátku no.

• Taronyu

Reakce na příspěvek:

Putovanie vesmírom je len jedna z možností. Ale hlavne je to hra, ktorú nemáš hrať sám. Pretože ťa onedlho omrzí. Ak máš frakciu, tak môžeš riešiť veci aj ako politika, dobývanie systémov a tak.

• Jack1947

Reakce na příspěvek:

Ta hra je prázdná, Star Citizen má být masivně multiplayerové. Navíc je to více simulace tady to je na pomezí je tam toho víc.

• MickeyMutant

Jenže on většinou podobně dlouhý vývoj není v případě her pozitivum, jak píšeš. Kdyby někdo smolil například knihu, tak tím třeba stráví půlku života, a pořád může jít o trhák. Ale v případě videohry je čas vzhledem k rychle zastarávající technologii dost choulostivý faktor.

• i586

"v případě videohry je čas vzhledem k rychle zastarávající technologii dost choulostivý faktor"

To zní jako ironie, když si vezmu, že SC má v současnoti oproti konkurenci nadčasový tech a furt jdou dopředu. Moment... ty sis v momentě psaní této nesmyslné věty neuvědomil, že technologie v AAA hrách nezastarává rychle, ale naopak pomalu, protože je vázána na dlouhý cyklus slabého hw konzolí, kterému se musí podřídit...

• MickeyMutant

Kdepak nesmyslné. Technologie v AAA hrách přeci zastarává rychle. Vezmi si hru vydanou před pěti, deseti nebo patnácti lety - samozřejmě poznáš rozdíl. A vzhledem k tomu, že je ve hvězdách, kdy SC nakonec vyjde, tak je pravděpodobné, že co dnes za 200 milionů vypadá dobře, v době vydání příliš neohromí. Nebo to vydají už za dva roky (pokud jim vyschne penězovod) a bude to rozbité tak strašlivě, že to vizuál ze statických obrázků a cuscén nezachrání.

• i586

Reakce na příspěvek:

Ano, nesmyslné. Rozdíl mezi 5 let starou hrou a současnou je menší, než mezi verzí SC před 2 lety a dnešní. SC totiž není omezen hardwarem. Konzolové hry ano.

Mimochodem, podotázečka. Která konzolová hra umí ray-tracing? A která ho bude umět za 5 let na PS5? Oh wait...

• walltar

Spíš jsem mluvil o tom že ta hra měla původně být hotová po dvou letech... radši trochu zastaralé technologie (které se imho dnes nevyvíjí až tak rychle) což bude spíš vidět na grafice,  než na čemkoliv jiném, než něco co někdo sesmolil za dva roky aby to už už vydal.

Technologie, která se stará o gameplay si myslím, hned tak nezastará a grafika mě osobně až tak moc nezajímá. Tam se bojím asi jediného... aby nezačali zase všechno předělávat jen aby to bylo pěkně naleštěný.

Já když se podívám na 11 let starou Crysis, tak ta hra pořád vypadá dobře... nemá tu úroveň co mají úplně nový hry, ale prostě nevypadá špatně.

Myslím, že větší problém, než zastarávající technologie (v řádu 5-10let) bude financování... už teď je vidět jak je ta kampaňm agresivnější než byla kdysi. To nebude fungovat donekonečna.

• Jack1947

Crysis je takový mezník v grafice, tohle zase bude už ted mezník v délce vývoje ale třeba se stane zízrak a dostane to 200gb update z brusu novým enginem :D Kdoví a neví to sám ani pán Roberts nebo se prošustrujou prachy , a zbude jen ta "hra" ale nic více😀

• VereWolf271

Pořád lepší, než když prodávaly nový skin lodě jako novou loď. :-D Lidi začali recyklovat už vložené peníze, tak to recyklování omezili. Ano v budoucnu by jim to mohlo způsobit potíže.

• MickeyMutant

Teď mají 200 milionů, původně chtěli 2 (slovy dva). Nevím, kolik by si ještě představovali. Ale znáš to přísloví - hloupý, kdo dává, hloupější, kdo nebere.

• walltar

Reakce na příspěvek:

No ono že mají 200M nic moc neznamená... peníze jim můžou dojít vcelku lehce. Mají dost velkej počet zaměstnanců takže si nemyslím, že mají rezervy na nějak moc dlouhou dobu.

• MickeyMutant

Reakce na příspěvek:

To věřím. Jenom na ten hvězdnej mocap nejspíš padlo pár šestimístnejch částek.

• VereWolf271

Reakce na příspěvek:

Původně hra měla být jen Freelancer v modernější grafice.

• Jack1947

No teda jsem ztoho jelen, Hlavní obrázek  jak Andomeda/Destiny a ten náhled z videa zas připomíná Crysis ( ved jasný že když to je "podobnej" endžajn!) 😀

No Crysis bych di dal, nějaké nové to je pravda... ale ale je tu velké ale, Bude dřív vejci nebo slepice😛😎

• MickeyMutant

Jelen.

• alien5

Kohout 😂

• Jack1947

Dost možné ale v tomhle případě je možné že ani to ne🙂

• radim.zaty

Takové to, když ti někdo napíše, že jsi "čumák" a ty to nepochopíš :-D

• Jack1947

Mp mě nezajímá ale až bude SP tak bych dal jenže až bude kdy bude... heheh😉

• Hidden

Ac jsem k celemu projektu Star Citizen a jeho "brzkeho" vydani stale ponekud skepticky, musim uznat, ze od posledne je na prezentovanem videu videt velky krok kupredu. Do finalni hry to ma jeste daleko, ale uz alespon zacina vypadat jako hra. Takze za par dalsich let, kdo vi... :)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit