Přejít na výpis diskuzí
Hon na mrtvoly: Virtuální válka na fotkách Karla Burkeho
7.7.2012 | Pavel Dobrovský
41 příspěvků
-
Nic moc. Ty "fotografie" jsou v podstatě o ničem. Podle mě, a tak jak já vnímám válečnou fotografii, je to spíše o zpravodajství, než o umění. Pokud se koukám na fotografii z nějakýho válěčnýho konfliktu, tak je to proto, že mi nabízí detailní pohled na něco, co je mi poměrně vzdálený a nedostupný, ale zároveň vim, že je to reálný a že se takovejhle pohled někde skutečně nabízí (nebo nabízel). Nemluvě o tom, že se fotograf skutečně vystavuje reálnýmu riziku (viz. nejen Fenton).
O těchhle screenshotech z her hozenejch do zrnitýho černobíla mi příjde zbytečný psát článek na hlavní stránku jakýhokoli webu. Možná kdyby byly něčim zajímavý, ale ani jeden kousek mě výrazně neupoutal. -
-
Válečná fotografie se dá považovat za umění. Zpravidla jde v momentu o zachycení něčeho mnohem většího. Ty nejlepší fotografie mají nějaký přesah, nejsou jen pasivním otiskem v určitém přísně ohraničeném čase, nýbrž vyprávějí nějaký příběh, plynou, jsou aktuální, zachycují nějakou emoci, vývoj apod.
Podívej se třeba sem: http://i.idnes.cz/10/063/cl6/JB33ef09_vlajka_Joe_Rosenthal.jpg Tady jde o mnohem více, než jen o vztyčení vlajky. Tahle fotografie v sobě skloubí spoustu idejí. -
-
Já naštěstí právě umění nijak neholduju.
-
-
-
Nápad měl výborný potenciál, ale ty fotografie/screenshoty jsou dost nepůsobivé
-
nápad pěknej, ale v podstatě to není nic víc než pár herích screenů a trocha photoshopu... pamatuju si, když jsme si dělávali screeny v csku, když se něco zadařilo, a nejen v něm... od mistra fotografa se to liší jen tím, že on z toho udělal vznešenou ideu a vyvařil na tom lóve. můj názor
-
-
A udělat z něčeho vznešenou ideu je špatně? Jak sám píšeš, nápad je to pěknej a pokud bys článek přečetl celej, tak bys věděl, že to skutečně není "trocha Photoshopu". Navíc nemyslím, že by se výsledek pral o statut vznešenosti, je to spíš takový zajímavý, inspirativní trknutí.
-
-
Já myslím, že problém je spíš v tom, že ty fotografie nejsou nijak zvlášť umělecké. Nápad byl dobrý (i když nijak nový), technické převedení screenshotu na výslednou fotku také, ale samotné snímky za moc nestojí. Minimálně mě žádný nijak neoslovil. Nečiší z nich chlad, strach, bolest, smrt, ticho, prostě nic. Jsou to jenom pěkně upravené screeny z nějaké MP FPS. Ale článek se oproti tomu povedl, dokonce bych řekl, že je zajímavější, než ta série na kterou odkazuje.
-
-
Odkdy je valecna fotografie umelecka?
-
-
"umělecká fotografie" :)
-
Od té doby co jakýkoliv podobor fotografie lze pojmout uměleckou formou? Ostatně přesně o to se autor té série snažil, jestli to chápu správně. Těžko by totiž touhle formou poskytoval zpravodajství z probíhajícího konfliktu..
-
-
Pokud válečnej fotograf s tim focenym objektem nijak nemanipuluje a fotí objektivně to co vidí, tak to je vážně mnohem spíš zpravodajský fotografování než umělecký. A všechny "podobory fotografie" rozhodně nejsou umělecký.
-
Chcete vidět opravdu mrazivé válečné fotografie? Podívejte se na jakýkoliv přebal alba ukrajinské kapely hrající Crust, popřípadě Blackened crust *3*. Aneb třeba zde http://www2.picturepush.com/photo/a/3576195/img/Front-covers/Hospise---Hospise-(2010).jpg od kapely Hospise.
-
-
-
Navíc si možná nevybral úplně dobrou hru. Třeba stařičký Flashpoint kreslil mnohem lepší scenérie "reálné" války neustále.
-
-
nejsem si vědom toho, že bych napsal, že je to špatně, jen to není nic převratnýho... s tím photoshopem to bylo myšleno silně nadneseně, článek jsem do konce četl a dobrá, uznávám, technika je zajímavá... ale pro mě je to to jediný, co je na tom všem zajímavý...
-
-
-
Tak tak. Vidím nadpis a začátek článk - zní to neuveřitelně zajímavé... Podívám se na samotné fotky a.. strašné zklamání. Čím má být fitry prohnaný screen pár digitálních hranatých mrtvol zajímavý mi uniká. Souhlas s Vrookem a User47.
-
-
Kdyby sis ten článek dočetl dokonce, věděl bys, že těch efektů bylo dosaženo jinak, než Photoshopem ;)
-
-
Zajímavej článek, snímky mě až tak neoslovily. Přijde mi to trochu jako manýra, co stojí víc na tom technickým zpracování než na snímcích samotných.
-
Dnes je umělec každý lamer, co si stáhnul Photoshop.
-
-
A tím spíš stojí za docenění člověk, kterej svůj nápad splácal postaru.
-
-
ty creeny sou jak z 12let stare hry, tedy pan zaspal o 12 let dobu. kdyby to udelal tehda mozna by sklidil vetsi nadseni, ale mozna ne i tak sou ty screeny o nicem.
-
Slovy klasika: "Nápad jistě dobrý. Provedení - ne tak dobré." Jediná asi opravdu silná je ta čtvrtá, první tři a poslední tři jdou, ale jinak nezajímavé. Nevím tedy, z jakých her to bral, protože mi kvalita obrazu (tím myslím hlavně meshe modelů) přijde celkem slabá, v některých případech evidentně neměl ani zapnutý antialiasing a občas by bylo dobré tu hloubku ostrosti alespoň dosimulovat (stejně je to CG, tak co). Ač to zamýšlení se na různá témata jistě provokuje, tak rozhodně ne co se týká např. pilotů bezpilotních (ehm) letadel, kteří jsou pokud vím od reality právě úmyslně odstiňováni nerealistickým zobrazením toho, co letadlo "vidí" - aby jim prostě přišlo, že střílí lumíky a ne lidi.
Spíš by bylo zajímavější se zamýšlet nad tím, co hráč vlastně provádí NPCčkům. V případě, že by hra měla (zatím to tak nebývá) pokročilou umělou inteligenci, pokud by protivníci byli simulováni jako agenty řízené nejenom adaptivní rozhodovací logikou (což je pokud vím třeba Arma), ale i "pocity" (tak jako třeba zviřátko v Black&White nebo Creatures), zabíjel by hráč vlastně opravdu živé tvory, i když živé jen digitálně. Celkem si i potom dovedu představit sdružení jako třeba PETA demostrující "Boti mají také právo na život" :o) -
hrozny fotky, i kdyby to byly real fotky tak budou porad hrozny
-
screenshoty Battlefield 2 Project Reality