Přejít na výpis diskuzí
Hráči jako skuteční investoři aneb nový trend herního průmyslu
13.4.2013 | Ladislav Loukota
64 příspěvků
-
Pokud lidi budou brat hru jako investici, budou tlacit na to, aby byla pristupna co nejvice potencialnim kupcum vsech vekovych skupin na vsech moznych platformach. Protoze cim vic se proda, tim vic penez posype. A jsme tam kde jsme byli pred kickstarterem.
-
-
Myslel jsem přesně na to samý brácho. Přijde mi to podobný, jako když vznikne nějaká víra, která pomáhá lidem a pak přijde církev a začne ku*vit pointu a dělat si z toho byznys.
Možná by ale takhle šla udělat nějaká AAA hra - řekněme max. investice 500€, bez možnosti kecat do vývoje. Do toho by šla široká skupina lidí...a pak bych chtěl vidět xichty žraloků z EA, Activisionu a dalších dobrodějů, kdyby jim začaly konkurovat miliony obyčejnejch lidí. *1*
Ježiš, to by přece byla prd*l! *15* -
-
Ještě jde o to, jak moc udržitelný business model tohle je. Navíc by asi za chvíli byl ještě masivnější marketing.
-
-
-
No problém podle me je ze z fanousku se timto stanou investori. A krasne se obnovi model kerej byl do ted akorát velky spolecnosti nahradi vic malejch. Z toho když - chci tudle hru sponzorovat aby vysla pac si ji touzim zahrat nebo je zajimava - se stane - chci do ty hry dat peníze aby mi vydělala velkej baksis . A je jasny ze nejvic budou sponzorovany hry kerej maj největší potencial toho ze se budou nejvic kupovat. Když mi pude pouze o penize zainvestuju tady do vlacku nebo do nového CoD ? Nejlepsi bude az lidi co tydle hry nesnasej sami kuli penezum budou podporovat todle vecny kolecko
-
-
Jo to je pravda.. nakonec to dopadne tak že investory přitáhnou pouze velké projekty a nakonec všichni budou už totálně kašlat na ty malé... Protože Pepa má 100 korun a teď je může investovat do nějaké malé hry co se mu líbí, ale když půjde o peníze tak Pepa dá tu 100 do velkého projektu.. tak udělaj všichni a nakonec tedy nikdo nedá nic na malé projekty... takže by se tím vlastně kickstarter sám zabil... pač jeho poslání je podpora právě malých projektů...
-
-
Připomíná mi to trochu TTD, jen tu nená zatím tolik možností. Kdoví jak by vypadala jeho kopie komplet ve 3D... *14*
-
-
Stačí sa pozrieť, ako dopadli XCOM, SimCity a podobne. V podstate by si nemal žiadne tabuľky a štatistiky, staval by si čo by si chcel a kde chcel. Hlavne aby to dobre vyzeralo. Treba to totiž predať čo najväčšej možnej klientele a nesmie ich odradit prílišná komplexnosť. :-)
-
-
tak treba CARS projekt me vlastne diky "rovnoprávnýmu crowdfundingu" dotlacil prispet vic nez jen na zakladni hru a dal jsem jim na to 100 euro coz je docela dost - tak doufam ze to koupite a budu za vodou ! :)
-
-
no o projektu CARS moc nevím, tam se plánuje i závodit o reálný prachy ne? to pár lidí možná přitáhne, ale kdo ví. zatím vše nasvědčuje tomu, že dřív vyjde na PS4 driveclub, což může být pro CARS celkem konkurence...
CARS měl vyjít někdy loni, teď šance na úspěch podle mě značně klesá. ale je to jen můj názor :) -
-
Ja bych to tak cerne nevidel... i kdyz i na PC houstne atmosfera co se semi-simu tyce tak si myslim ze CARS maji porad co nabidnout. Minimalne prave diky docela zajimavym autum.
-
-
ale tak jo, zase si nemyslím, že to bude propadák, ale o nějakou velkou rozšířenost bych se bál, když to vydání tak trvá. vydat to před tím rokem, měli by vše mnohem jednodušší.
-
-
Pred rokem to vydat nemohli protoze to jeste nebylo hotovy :D
-
-
-
-
-
equity tady nema nic spolecneho s rovnopravnosti, lepsi preklad by byl investicni nebo podilovy crowdfunding
-
Jo tohle bych celkem bral ... já bych klidně hrerní společnosti přispěl 10 - 20 tis. USD, ale né v přípasě, že je to dotace. Pokud to bude investice s tím, že na konci vývoje dostanu třeba 3% - 5% za rok tak bych do toho klidně šel.
Dokud tohle nebude tak se budu vždy držet v rozumných částkách max do 300USD -
-
dejme tomu, že vývoj bude stát 5 miliónů dolarů. ty jim dáš 10k dolarů, což je 0,002 podílu na nákladech. zisk pak budeš chtít 5 %, což je podle toho podílu 0,0001.
tyto náklady nezaručují AAA titul a ani titul pro mainstream. když se prodá 200k kopií, bude to úspěch (samozřejmě se může prodat i 500k, ale stejně tak jen 100k).
když vezmu, že se prodá 400k v průměru po 25 dolarech, je zisk krásných 10 miliónů dolarů, což pro vývojáře jde. tvůj podíl by měl pak činit 1000 dolarů... tak teď nevím, zda takové riziko stojí za to. s větší investicí patrně ano, jenže když někdo dává do něčeho velký peníze, chce do toho kecat a to je problém. vrací se to zpět k tomu klasickému modelu.
pro vývojáře je rozhodně lepší, když to zainvestují fanoušci. samozřejmě je náročnější vybrat požadovanou sumu, ale zase po jednom úspěšném titulu se společnost postaví na vlastní nohy a vše bude jednodušší. a hlavně zůstane svá...
edit: jestli jsem se někde v mých úvahách přepočítal, berte ohled na to, že je sobota :) -
-
Když by se prodávalo po 25 dolarech za kus 400 000 kopií je 10 000 000 obrat. Zisk dostaneš až po odečtení nákladů. pokud teda nebereš 25 dolarů jako marži na jeden kus. Docela by mě zajímalo jakym výpočtem ses dostal na částku 0,0001 procenta ze zisku?
-
-
no vidíš to, ty náklady jsem odečítal v hlavě až po tom rozdělení zisku :)
-
když by :D kdyby :)
-
-
> že se prodá 400k v průměru po 25 dolarech, je zisk krásných 10 miliónů dolarů
*9* Problem je, ze pokud prodavas hru za 25$, vyvojar ziska pouze zlomek te castky.
Distributor se s tebou o penize delit nebude. -
-
Jo Roberts říkla, že pokud by se mu podařilo zaplatit celý Star Citizen jenom crowd fundingem (je přibližně v polovině) tak by mu jedna prodaná kopie vynesla asi 4x tolik, než kdyby mu to někdo publikoval.
-
-
No já jim do toho nechci kecat ... já sem taky fanoušek a chtěl bych jim na vývoj přidat víc peněz, ale nechci jim vrazit 10K UDS a za to dostat večeři s vedením a prohlídku jejich HQ. Já jim dám 10K USD, oni to můžou použít na vývoj a jak vývoj skončí, tak já dostanu peníze zpátky (těch 5% je tam kvůli inflaci).
Podle mě by díky tomu lidi mohli dát větší částky peněz. Pro mě to není investice ... ale použil bych část peněz, které dneska investuju na pomoc titulu, který mě zajímá. Třeba Star Citizen aby se vydal bude k těm svým 8M USD potrřebovat tak dalších 12M investic ... já jim klidně dám 200USD jako pledge, ale rád bych jim kromě toho dal dalších 20K USD jako investici, kterou potom dostanu zpátky. -
-
další scénář je, že prodají 100k po 25 dolarech. zisk 2,5 miliónu. investic bylo celkem 5 miliónů. na 5 % ze zisku můžeš zapomenout a z tvých investovaných 10k by ti měli z dobré vůle vrátit 5k dolarů... :)
-
-
Ano ... ale pořád je větší šance, že ty prachy uvidíš, než při normálním crowd fundingu, kdy jim ty prachy prostě pošleš jako dotaci. Samozřejmě, že bych jim dal jenom peníze, o ktré si můžu dovolit přijít. Pokud bych do nich měl investovat třeba 150K USD tak už bych šel úplně jinou cestou a chtěl bych úplně jinak vydělat.
-
-
Pravdepodobnost je uplne stejna - jen jde o to, ze posilat nekomu 10k, kdyz za to (mozna) dostanes hru je pitomost. Poslat jim ale litr je proste zhruba totez, jako prijit do kramu a poslepu si vybrat z regalu - mozna to bude dohbra hra, mozna schit.
-
Jo to určitě ... proto já si myslím, že by mohli udělat hybridní systém. Já schválně zkusím napsat do Cloud Imperium Games, jak se mě uvolní prachy, jestli by měli zájem o takovou small scale investici. Jenom abych zjistil co mě na to odpoví. Ale pochybuju, že by je takové prachy zaujali. *1*
-
jasně. určitě by to spoustu lidí motivovalo dát víc peněz, když by věřili v návratnost. ale pro vývojáře je lepší najít lidi, kteří neví, co s penězi a nevadí jim něco zadotovat jen tak :)
-
-
-
-
-
To by musela byt hra za 200 az 400 tisic a to je malo.
-
-
Proč? I lidi , kteří by do hry dali menší obnosy by je dostali zpátky. Samozřejmě kdo by chtěl nějaké další bonusy musel by si je zaplatit. Prostě hybrid mezi tímhle a klasickým crowdfundingem. A tam se už dneska celkem dost her dostalo za 1M hranici.
Ale jinak tohle vždy bude pro hry, které jsou tak trochu mimo mainstream. Mainstream hru si zaplatí vydavatel, ta nějak nemá důvod se obracet na nevyspytatelný crowdfunding.
-
-
-
Koukam, ze na gambitious.com se chysta i Stronghold Crusader 2. Strongholdy jsem mel vzdycky rad, ale uz par let zadnej poradnej nevysel - vsechno jeden propadak za druhym. Snad Firefly Studios vi co delaj, jinak krom nasranych hracu budou mit i nasrane hrace - investory.
-
Vyborny napad, hlavne proto, ze nauci hrace chapat hry jako byznys. Kdybych chtel timhle zpusobem vydelavat, investoval bych do jinych her, nez ktere bych chtel hrat. Jako problem vidim neschopnost mnoha drobnych investoru efektivne smerovat vyvoj hry.
-
Myslím, že by se to mohlo klidně zkusit a mohlo by to pomoci. Jenže má to i stinnou stránku, jak bylo řečeno v článku. Investoři mají snahu kecat do investic. Jak jsem viděl na několika případech, když studio příliš naslouchá hráčům, tak pak hru zkazí a zjednoduší. Bude se muset najít nějaká rovnováha, každopádně nápad je to dobrý.
-
http://www.wmdportal.com/about/ Na tohle jako už všichni zapomenuli jo. Je to už přes víc jak rok a půl co tohle lidé za SMS vymysleli. Za cenu plné hry mám přístup k týdenním buildům, mohu diskutovat a potenciálně ovlivňovat směr vývoje hry a mnohem víc. No a pokud se prodá dostatečné množství kopií, tak na tom vydělám třeba 2x + toho co jsem do toho vložil, takže nakonec budu mít hru a vydělané. Jenom to není "investice", protože u investic existují určité záruky (kterým ale nerozumím). *7*
-
-
Project CARS byl zmíněn v článku. Navíc na to zapomenout můžeme, protože registrace již nejsou otevřené...
-