Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Myslím že je to něco co pouze zní hezky, ale je potřeba se nad tím zamyslet... 1. takový hráči by potom mohli mít pocit, že mohou ovlvňovat hru a její vývoj... Takže by to muselo být ošetřené proti tomuto. 2. je tu problém s tou návratností a co od toho ti investoři očekávají. Mnoho her se dále vyvíjí a takový vývoj se platí právě z výtažku té hry.. Myslím že nejde pouze o nějaký jednorázový projekt který končí tím že se udělá hra a rozdělí peníze.. myslím že většina těch vývojářu budou tu hru nějak obohacovat (speciálně u online her) a budou na to využívat peníze z prodeje a tak... Nebo budou chtít tyto peníze investovat do další hry, kterou už třeba nebudou muset tahat přes kickstarter... nemyslím že z her mají vývojáři zrovna takovej balík aby ho pak mohli ještě někde rozdávat.. Kdyby se tam točili takové peníze tak všichni furt nekrachujou a vývojáři jsou milionáři... Jenže ta návratnost a výdělek nakonec není tak ohromný.. protože ty peníze se nakonec utratí na udržování hry, na pokračování značky a tak dále... Nedokážu si to moc představit jako fungující systém... to by potom vývojáři neměli asi už vůbec žádné peníze... pač vše by šlo na vývoj hry, udržování hry, pokračování značky a k investorům... a možná u některých her by peníze které jdou investorům mohli ohrozit další vývoj hry nebo pokračování značky. Tedy jednoduše řečeno ty peníze, které by vývojář vynaložil na udržování hry či pokračování značky by šli investorům.. to by u některých projektů, které jsou závyslé na neustálém updatu (jako jsou online hry) bylo celkem katastrofální.. leda že by tyto inevstice byli za vysokou cenu a malý podíl... ale rozhodně bych v tom neviděl žádné velké investování v nějakém velkém počtu anonymní masy lidí.. když investoři tak spíš pár lidí, kteří zaplatí opravdu velké peníze... aby se to oboum stranám vyplatilo...
    Ale trochu se bojím že by to investoři mohly využít k vydírání vývojářů a tím ohrozit hru, a protože by bylo velké množství investorů tak by bylo i nemožné jim všem vyhovět...
    • Ještě přidávám tu níže zmíněnou skutečnost, že kiskstarter by se tím sám zabil... pač lidé by začli podporovat velké projekty ze kterých přijdou peníze a nikdo by nepodpořil ty malé, tudíž by se tím zabil ten smysl kickstarteru o podpoře menších projektů.. takže se vlatně z velkého snu menších vývojářů stane další pračka na peníze pro velké vývojáře...
    • No ale investment v tom běžném slova smyslu (pár inevstorů-velké peníze) existuje odjakživa i bez kickstarterů a podobných, takže by se nejednalo o tak velký break down nebo něco... pouze by se hry více zviditelnily pro investory... ale nejednalo by se o žádné masové investování, kdy někdo přihodí sto korun a bude z toho rentovat bůh ví jak dlouho.. jednalo by se zase o velké peníze a pár investorů...
  • Jasně a neměli by nakonec vývojáři lidem platit za to že můžou udělat hru? To jsou přesně tyhle historici, teoretikové a novináři, netalentovaný s*ačky který nemají na to udělat vlastní hru, tak se prostě chtějí svést a vydělat peníze. Je mi z toho nablití co se začíná dít s indie scénou.
    • Btw další věc která mě hodně mrzí - všimli jste si jak teď vypadá GoG? Tam snad přidávají dvě hry denně, je tam už tolik špatnejch her že to začíná vypadat jako ty online flash game servery.. Jde to celý nějak do řiti..
      • ucho
        hry přidávají stále v úterý a ve čtvrtek. někdy jednu, někdy dvě. přidávají i novější věci a prostě tam toho časem bude víc. důležitý je, že je to pořád DRM free, což předpokládám zůstane. člověk přeci nemusí vykoupit celý katalog, ale jen to, co ho zajímá...
        • To byla ta myšlenka - že ten katalog bude za chvíli tak natřískanej, že bude těžký se v tom orientovat a ty kvalitní hry v tý záplavě sra*ek na první dobrou nenajdeš.
          • ucho
            já myslím, že kvalitní tituly nezapadnou...
  • Spousta lidí se na to tesila a uz je to konecne tady. Prvni velka kickstarter vojebavka! To co tvurci predvadeji okolo Shadowrun je fakt hnuj. Dost lidem to otvira oci a nuti je prehodnotit svuj postoj k backovani jakehokoliv budouciho crowdfunded projectu.
    • Mně nikdo oči otevírat nemusel. Předem zásadně nikdy neplatím. Celý slavný kickstarter jde mimo mě a i když je tam pár projektů, které mě rozhodně zajímají, korunu ode mě uvidí až po vydání, pokud se mi to samozřejmě bude zamlouvat.
    • Viktor_H
      "A reminder that Shadowrun Returns got on Steam without making a deal with a publisher, being on greenlight or a proven track record (to date they've only released a couple of mobile games)."
    • Co se děje kolem Shadowrun? Můžeš to rozvinout? Díky.
      • smejki
        Masér tradičně trochu přehání, ale úplně košér to neni.
        http://www.rpgcodex.net/forums/index.php?threads/kickstarter-drama-conquistador-shadowrun-and-eisenwald.82191/
        • Black_Hand
          nadhera na kickstarteru je, ze jednou vyvojar prekroci caru oproti tomu co slibil a hned se mu to podepise na financovani pristi hry. takze jak moc je to spatne, se uvidi na tom co budou napr. harebrained delat priste. njn, kdyz tak nejak mizi jedna ze zakladnich myslenek kickstarterovani her, a to pruhlednost, tak se spousta lidi asi trochu kousne.

nicmene je to pekna konfrontace hracu s realnym vyvojem :).

EDIT: no a ted jsem si precet komentare nekterych lidi v tom vlakne. par jich je opravdu natvrdlych.
        • sleepless
          Krásné, jak jsou hráči naivní... Vlastně ne hráči, "strážci morálky"... :)
          • říká ten kdo maže každej pátej příspěvek jen proto že se špatně vyspal..
            • celoush
              jen houšť a větší kapky *3*
        • walltar
          Tak tohle je vyloženě vojebávka ... *1*

Ach jo někteří lidi sou tak melodramatičtí. *7*
  • Viktor_H
    U malých/specificky orientovaných projektů je návratnost zanedbatelná, takže hranice mezi dotací a investicí se takřka ztrácí. Furt je to prostě fanouškovství... Ale jestli např. Project Eternity prodá 1M kopií, tak samozřejmě vezmu své tvrzení zpět a začnu uvažovat o nové kariéře. *1*
  • V předposledním odstavci článku píšete: "S investory souvisí také další logický výtka...". Neexceluji tolik v češtině, ale mám pocit, že správně má být "logická výtka".
  • Hmm pošlu 100eur a dostanu hru a třeba 150 eur?? jo to by šlo ale moc se mi to teda nezdá že by to zafungovalo...
  • Co je v clanecku je totalni kravovina. Jde o to, ze pokud se hraci vpodstate slozi na hru (stim, ze za svy prachy dostanouo prave hru, kterou chteji), tak staci, kdyz vybrane prachy pokrejou naklady. Pokud na tom ma jeste nekdo vydelat, musi se jaksi jeste navic ta hra prodavat a to celkem dost, aby to melo smysl - logicky pokud nekomu dam par mega, tak nejen ze chci ty svoje mega zpet, ale navrch aspon 100%.

A to se dostavame k tomu, ze je velke rozdil udelat hru za mega ... a prodavat ji po peti dolarech a (mozna) si tim lehce privydelat na dalsi hru vs udela stenou hru za mega, a prodavat ji po 40 babkach ... coz je prakticky nemozny.

Navic pro spoustu lidi je zcela zasadni rozdil dat prachy nekomu, kdo odved nejakou praci vs krmit nejakyho "investora", kterej neudelal nic.

Takze ja to vidim naopak tak, ze tohle zadnou budoucnost nema (to si muzu koupit akcie EA a spol ...) co budoucnost naopak ma, ze si hraci budou najimat vyvojare aby jim udelal hru takovou, jakou ji chteji mit.
  • Tushan
    a ti co mají peníze budou sypat aby měli ještě víc peněz a zas to nebude o hrách ale penězích ........ z pod okapu do louže
    • Tushan
      BTW: kdyby to tak dělali tak vše co vydělají by zase museli rozdat a na další hru by si zase museli vyžebrat... takže zase nulová svoboda. takhle si jednou vyžebrají a pokud uspějí tak budou mít na další projekt dost peněz a budou hlavně nezávislí ... takhle by to zase sklouzlo k te zavislosti ale na někom jiném...
  • devos
    Dobrá vykrádávaćka tématu - http://www.devler.eu/2013/04/09/project-cars-system-zalozeny-na-investovani-samotnymi-hraci/

Ale jsem poctěn *15*
    • Viktor_H
      V textu je jako vzor jasně uveden článek americké Gamasutry... Nebo i ta to od tebe ukradla?
    • Běž si raději zaběhat. Pomůže to tvýmu zdraví a trochu upustíš páru a nebudeš mít chuť na takový pytloviny. A pak budeš poctěn tím, jak budeš se sebou spokojenej. Za tuhle radu mi poděkuješ potom, až skončí jaro třeba.
    • SnakePlisken
      Přesně jak napsal ucho... moc si fandíš. Přece to, že někdo píše na stejné téma jako ty neznamená, že zrovna tebe někdo vykrádá. Navíc oba články jsou naprosto, ale naprosto jiné. Ten tvůj má takové stručné 3 malé odstavečky, tady na Games je "kapánek" delší.
      Prostě nechápu, co tady řešíš. *4*
    • ucho
      moc si fandíš, tohle se delší dobu řeší všude *5*
  • no neviem. Este stale neni ista ani buducnost respektive kvalita kickstarterovskych projektov. Tak isto by ma zaujimalo ako je to s predajom hier spravenych cez kickstarter, ale mimo ludi ktory boli backeri. Totiz uz tam je sanca na celkom zaujimave spekulacie, aj ked je to skor technicky limitovane. Napriklad backnut nejaky znamy projekt s 10k a dostat tym povedzme 200 licencii na 200 kopii danej hry, ktoru po vydani moze potom dany "backer" predavat povedzme za 2x cenu a zarobi z investovanych 10k na 20k. Samozrejme je to technicky narocnejsie uskutocnit ale v momente ked to prejde do tu spominanej varianty priameho investovania do projektu/hry tak sa toho chytia spekulanti v s nimi v zavese stat a legislativa. Preto sa aj obavam ze to az take jednoduche nebude.
    Mimochodom treba si aj vsimnut ze po invseticnej stranke na Kickstarteri boli mega uspesne iba projekty (teraz mam na mysli z hier) ktore bud ozivovali nejaku staru seriu alebo stoja za nimi zname mena. Otazne je preto ci by bolo vobec zaujimave investovat do nejakeho anonymneho projektu s neznamymi ludmi bez zaruk len s tym ze ok ked to vyde mozem na tom zarobit.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit