Hráli jsme Diablo Immortal. Jak se nám líbí?
-
To zase bude závisláků sypajíc horentní sumy. Nechutnost.
-
Skusil jsem to, ( PC verzi)
- Gameplay sam o sobe a ovladani je celkem v pohode
- Vizualne to taky ujde, ale na PC verzi je poznat male rozliseni, uvidite mnoho recyklovanych assetu z D3
- ovladani ( PC verze) zatim se to ovlada jako mobilni hra a chybi plno veci ktere by pro PC hrace byly intuitivni ( napr. chybi equio itemu jednim tlacitkem, nebo skrolovani menu a invetare musi provadet tahanim kursoru), zkusil jsem take gamepad, ale ten je zatim zabugovany, nektere tlacitka nefunguji a nejdeou ani registrovany ( muze to byt mym typem gamepadu ale jini hraci maji stejny problem) , a neintuitivni ovladani menu
- zatim v prvnim tydnu jsem narazil na 1 otravny bugg: nekdy pri pouzivani movement skillu, se hra trosku zasekne a na nejakou dobu nemuzete utocit nebo pouzivat skilly nebo lektvar, muzete se jenom hybat a nepratale stale na vas utioci ( coz je pekne otravne behem boss fightu)
- Jako cassuall hrac se vam to muze libit a muzete projet zakladni hru bez mmikrotrasnakci, ale muzette zapomenout na PVP nebo snazeni se dosahnout neceho na leaderboardu - ( proti P2W nemate sanci)
- Streamer Asmongold dela seri, kde se rozhodl udelat postavu ktera si bude skoro vsechno platit aby ukazal rozdil mezi F2P postavou a P2W a rozdil je nehorazny, vice odmen po dokonceni dungeonu, vice materialu pro upgradovani, +800% magic find , 100% dropp chance na lengedarni drahokamy atd atd...
-
takže hra sa podarila a chybou krásy je monetizácia. podľa rôznych reakcií som vyselektoval, že táto je potrebná až v neskoršej fáze hry. prvých pár desiatok hodín hra otravuje ponukami obchodu, ale nijak ich nevyžaduje. takže vlastne lepší priemer, ktorému človek venuje tých pár hodín na ceste, alebo toalete a o po pár týždňoch ho nahradí inou blbinou.
-
-
"Hra se podařila". No hra se nepodařila, protože ta monetizace není systém naroubovaný na tu hru, ale hra naroubovaná na monetizační systém. Místo toho, aby vývojáři udělali hru a následně si řekli ok, tak kde z toho můžem vytřískat prachy, tak to udělali přesně naopak. Vymyslet všechny ty srajdy jak z lidí vytahat peníze a na to nalepit emulaci Diabla 3 bych určitě nenazval úspěchem. Ale endgame v Diablu 3 alespoň dával smysl, chodil si rifty a za ty rifty si dostával kameny na greater rifty. V obyč riftech ti padal gear (sety, legendárky atd..) a v greater ti padaly gemy a taky gear (ty gemy obsahovaly různý úpravy schopností, měnily tvůj build) a taky sis je levelil (čím vyšší level greater riftu si dal, tím větší si měl šanci na vylepšení - na určitý úrovni gemu se ještě přidal afix). No a teď si greater rifty vyměň za rifty v Immortalu, akorát šanci na to, že ti padne gem v greater riftu pokud nezplatíš tak nemáš (máš třeba 0,00000x... procent). A ty výkřiky vždyť kampaň lze prolést za free - kdy naposledy bylo Diablo o kampani (a o tom jednou jí projít, ne několikrát na několik obtížností). Víc než Diablo je tenhle odpad Candy Crush. A je to škoda, protože Blizzard zrovna nemá teď pověst na to, aby si mohli dělat so chtějí. Přitom stačilo udělat blbej port Diabla 3 ze switche, okopírovat ho na mobil a poptat si za to 15-20 dolarů a nikdo by ani necekl.
-
-
celá tvoja úvaha je v poriadku. pokiaľ budeme akceptovať tvoj prístup, že hra musí mať endgame a grindenie ako pôvodné diablo. ak hľadám tieto atribúty, potom áno, zvolený monetizačný systém je a bude problém. to bez debaty (on je zlom sám o sebe, ale tak pokiaľ je dopyt, bude aj ponuka).
je tu ale druhý pohľad tých, ktorým bohato stačí v hre spáliť tých pár desiatok hodín kampane a ísť plynulo k ďalšej hre. tých asi hra uspokojí, lebo funkčne je v poriadku. takže vlastne najväčším problémom hry je názov. od diabla fanúšik čaká práve to hranie stále dokola a naháňanie sa za výbavou. čo vlastne DI skrylo za agresívny pay wall. aspoň to som pochopil z reakcií, ktoré sa venovali aj niečomu inému, ako monetizácii. nikde som nečítal, že hra nejak nefunguje, zle sa hrá, prípadne má technické problémy. všetky výhrady sú voči monetizácii. odstrániť tú, hra je v poriadku. a na to som narážal ja. vyrobiť dobrú mobilnú hru vedia, žiaľ ju nepredávajú ako bežnú hru, ale kazia F2P systémom. a to dosť agresívnym, vzhľadom na typ hry. dokonca by som na základe rekacií hráčov povedal až pay 2 win.
-
-
Ano v podstatě máš pravdu. Kdyby to neměla podle Blizzardu být "plnohodnotná Diablo hra na mobily", jak to prezentovali, tak by to asi nemělo takový backlash. Problém nastává ve chvíli, kdy lidem tohle "stačí" i když vědí, že se jedná o Diablo. Tyhle praktiky se začnou objevovat mnohem častěji v mnohem více hrách. Teď to vidíme třeba u Lost Arku, Genshin Impactu, Diabla Immortal, v podstatě to, co je na čínském trhu mobilních her normální a dokonce žádané se pomalu zkouší i na západním trhu. Když to ale lidem nebude vadit a budou padat názory typu - vždyť je to free tak co chcete, je to vlastně úplně v pohodě - za chvíli to bude všude. Protože jestli hra vydělá o 30-50% víc pomocí těchto podobných praktik, korporátům je jedno, že je to predátorství na zákazníkovi (pokud to legislativa dovoluje).
-
-
tak som si to slávne diablo zahral, prenikol do jeho systémov a...
trvám na tom, že hra je v jadre podarená. žiaľ ten systém monetizácie ju totálne, ale že totálne potápa. to, do akej hĺbky ide, ako je agresívny, neférový dokonca aj voči platiacim hráčom... v skratke - ostal mi rozum stáť. už dlho mi nebolo tak smutno a nevoľno z hier, ako po preniknutí do diabla immortal. neskutočné sklamanie a omyl na mojej strane.
-
súhlasím prakticky so všetkým, čo píšeš. agresivita monetizácie ide strmo hore a už včera bolo neskoro nastaviť jej jasné mantinely.
P.S.: vývoj a prezentáciu DI som pozerne nesledoval, takže mi uniklo, že to prezentovali ako plnohodnotné diablo. to je potom naozaj spôsob monetizácie ešte väčší problém, ako som uvažoval. žil som v tom, že uplácali mobilnú hru, na ktorú capli slávne meno.
-
-
-
-
-
Tak na PC teda fakt ne, to je vážně hnus 😀. Lepší porty měla lecjaká no-name W40K tahovka. Doufal sem v pohodovej domácí coop bez nutnosti konečně koupit druhé PC, nebo u partnerky nový telefon... Je mi jasný, že by asi plnokrevné PC ovládání a rozlišení poskytly nefér výhodu, ale snad neni problém random lidi připojovat primárně pc k pc a mobil k mobilu. A když se lidi mezi sebou domluví, že si jeden zahraje na pc, jeden na mobilu a třetí na bramboře, tak jejich volba přece...