Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Namax

    Tak to že BG3 vyhrálo, z toho mám samo radost, ale ještě větší radost mám že se nikde neumístil Starfield a dokonce byl nominovaný jen v jedné kategorii. Spravedlnost exiustuje :)

  • s prominutiam takova pixovina a hra roku...


  • delO

    Můžeme mi někdo vysvětlit, jak BG3 mohlo být nominováno za příběh? To je snad nejvíce záchodové fantasy, co za poslední roky vzniklo. Hra je to výborná, ale jako fantasy novela je to naprostá tragédie.

    • ještě jsem BG3 nehrál, ale fakt je ten příběh tak zlý? Je fakt že Lariani nikdy nevynikali dobrým příběhem a kdybych měl říct dnes o čem byl příběh DOS1 nebo DOS2, tak už nevím. (a to jsem ty hry hrál před pár lety). Naproti tomu příběh BG1,2, NWN1,2, PT, KOTOR nebo Dragon Age 1 si pamatuju dodnes.

      • Ono je to dost těžká otázka. A záleží z jakého úhlu to hodnotíš.

        Tím čím hra příběhově vyniká je svoboda a větvení. Ta hra před tebe strká jednu volbu za druhou (ať už přímé dialogové, tak nepřímé plynoucí z toho, kdo ho máš zrovna kdy v partě, v jakém pořadí navštívíš některé lokace,...). A hra ty tvoje rozhodnutí fakt respektuje a nesnaží se tě uměle nacpat zpět do předem daných kolejí.

        V tomhle je to opravu nevýdaný počin hodný ocenění, protože něco takového tady ještě nebylo.

        Na druhou stranu ten základ příběhu (pokud by jsi ho měl popsat) je fakt jednoduchý. (což je možná dáno i tím, že to musí být dost obecná záležitost která bude držet bez ohledu na to, jak se budeš rozhodovat). Takže je pravda, že první dva akty se z hlediska hlavního příběhu nestanec vůbec nic ("něco se ti stalo, hledej lék" je vlastně vše. Celé ty dva akty jsou o tom, že zkoumáš mapy, plním vedlejšáky a snažíš se zjistit, co by tě mohlo vyléčit). A až na konci druhého aktu se tak nějak dozvíš o co vlastně jde (a že je to "vyřiď x zlounů a bude konec").

        Ono i to větvení a svoboda tam hraje obrovskou roli v tom, že ta hra ti nebrání celé velké lokace minout, hrát nekonzistentně (a mít z příběhu guláš) apod. Takže právě díky té svobodě se bude kvalita příběhu hráč od hráče docela lišit. Ta samotná konstra je primitivní. A to ostatní je dost individuální.

        Ale prostě ta forma tu nad obsahem vítězí natolik, že bych tomu to ocenění dal i tak.

      • Derp_1337

        Tak DOS1 byl dost velký extrém. Tam ta hlavní příběhová linka byla až moc abstraktní, že to působilo až genericky. Záporáci chtěji "konec světa" a ty jim jako hlavní hrdina v tom musíš zabránit, protože je to "správné". LOL. Místy jsem u toho kroutil očima.

        Ale Lariani se poučili a v DOS2 to bylo lepší. A BG3 jde ještě dál. V příběhu hraje velkou roli nějaká skutečně osobní motivace a je to mnohem zajímavější.

        Samozřejmě nebudu tvrdit, že hlavní příběhová linka dosahuje kvalit jako třeba KOTOR, ale KOTOR je legenda. Kolik takových her znáš?


        Jinak věc v které BG3 vyniká je dost velká volnost a nelineárnost příběhu. Je to fakt jedna z mála her, kde máš pocit, že tvá rozhodnutí fakt mají nějaký dopad na svět. Nespočtu krát jsem narazil na moment, kdy jsem zjistil, že nějaké moje rozhodnutí před 10-50 hodinami má následky a příběh se odvíjí jinak. A ještě zábavnější je pak sdílet zážitky s jinými lidmi a zjistit, že oni to měli úplně jinak a vůbec nikdo netuší, jak k tomu došlo. 😂

        Osobně jsem s příběhem spokojený. Je to dost slušné. Ale je to asi o level slabší než skutečné legendy. Ale to je pořád dost vysoký nadstandart. A pokud si někdo stěžuje, tak by se to dalo shrnout slovy "kdo chce psa bít, ten si hůl vždy najde". BG3 je špička v jiných herních vlastnostech.

        • Popravdě jsi o hlavnim story napsal tak tri slova z několika souvětí a odstavců. Myslím si, ze to mluví vše o hlavním story.

          • Derp_1337

            Hele, on se jenom zeptal na to, jestli je hlavní příběh špatný. On nechtěl žádné SPOILERY. Takže tu logicky hlavní příběhovou linku nevykecám.

            Říká se tomu slušnost, když nevykecáš vše, když se na to nikdo neptá. Ale to ty asi neznáš, co?

        • stejně to bylo v DOS2. Celkový příběh slabý, ale vedlejší questy a hlavně vliv rozhodnutí na svět velký. I tak to byla dobrá hra, 9/10

          • Derp_1337

            Je to podobné, ale Lariani se opět zlepšili a hlavní dějová linka o pár řádů lepší než v DOS2. Akurát to ještě nedosáhlo úrovně, kterou mají legendy tohohle žánru. Ale jak jsem říkal, už je to nadstandart tohohle žánru.

            • nope. Numenera má třeba o dost lepší story a to opravdu není legenda. Disco Elysium je světelné roky s narací, storytellingem a hloubkou před BG3.

              • Reakce na příspěvek:

                na Numeneru má být brzy hotov překlad, už se těším až si to pak dám znovu. Hodně mě to bavilo a myslím že je to trochu nedoceněné, ale je tam tolik textu že je to spíš interaktivní novela.

              • Derp_1337

                Reakce na příspěvek:

                To je tvůj subjektivní názor. 

                Mě Torment Tides of Numenera unudilo k smrti tunou nepodstatného textu (a nudným soubojovým systémem). Člověk pak nemá chuť hledat nějakou "hloubku" a vypne to. A hodně hráčů s tím názorem souhlasí, protože Torment má na Metacritic User Score 6,9.


                Jinak nikdy jsem netvrdil, že neexistují hry s lepším vyprávěním než BG3. Disco Elysium má vskutku dobrou příběhovou část, ale kromě toho nemá moc co nabídnout, takže se to zrovna neřadí mezi herní legendy. V roce 2019 to bylo někde až na 6. místě v počtu GOTY ocenění.


                Hele, neberu ti to, jestli tě baví číst tunami (nudného) textu, aby ses prokousal k něčemu podstatného. Proti gustu, žádný dišputát.

                Někdo doslova zbožňuje, když může prolézt celou mapu a sbírat různé deníčky s hromadou zbytečných (lore) informací. Ale já se řadím mezi tu skupinu lidí, co to označuje za špatný/nudný herní design.

                • Reakce na příspěvek:

                  Jak jsem psal dole, mě to extra nebaví, mám mnohem raději vyprávění ve stylu BG3 číli filmečky.  Tím neříkám, že je to nejlepší styl narace, ale je mnohem lepší než číst texty, ale..

                  já bych se vůbec neřídil nějakými GOTY. Disco je s prvním Tormentem a Nierem snad ta nejvíce hluboká hra díky brutálně dobře zvládnuté filozofii hry.  Jestli je až na šestém místě, to nic neznamená, věř tomu, že kdyby by měla filmové vyprávění, tak ta hra je skloňovaná jako jedna z nej. Myslím, že PC Gamer ji taky zvolil nejlepší hrou vůbec. Ale tohle fakt nic neznamená, příběhově je to vynikají záležitost, doporučuji.

      • delO

        jako je :D a všem je to docela fuk a nikdo o tom nemluví :D. Hele, já třeba nepovažuji Dragon Age: O za moc dobrý story v rámci hlavní premisy, hele je tam extra zlý drak, který vypustil zlé skřety a ty chtějí zničit svět, ale vše okolo má dost slušný scénář,  BG3 nemá ani tohle. A já si myslím, že zrovna hra se jménem BG by měla být na vyšší úrovni. Hlavně pokud má člověk načteno v rámci fantasy ten top tier, tak se může cítit až uražen.  

        Ta hra funguje trošku jako Zelda, v Zelde  tam máš taky tu volnost v rámci exploringu, fyziky, světa apod, ale main story je jen do počtu, BG3 má tu volnost v interakcích s NPC, dialogy, možností řešení questů apod, ale main story je na tom stejně. Myslím si, že přirovnání se Zeldou je dost přesné, i když jsou typologicky jiné hry.

        Nenechte se zmást, ono to funguje, ale přece jenom RPG od Bioware jsem vždy bral i jako slušnou fantasy novelu, tak to tak není.

    • Derp_1337

      No problém se dá vysvětlit tím, že to ty máš problém přečíst si text a pochopit ho. Žádná nominace za příběh tam není.

      Je tam kategorie "vyprávění". Což sice souvisí s příběhem, ale není to úplně to samé. Je to hlavně o tom, jak dobře ten příběh je vyprávěn a jakým způsobem.

      Hodnotit video hry stylem "jak moc dobré by to bylo, kdyby se to převedlo do novely" by bylo dost divné.


      Osobně se mi dost líbilo jakým způsobem vyprávěčka podávala příběh BG3. Některé momenty jsem díky tomu skvělému podání fakt silně prožíval. (Třeba různé momenty u Dark Urge vyprávěčka podala fakt dobře, hehehe).

  • La_Furia-Roja

    Gratulace vítězům, jsem překvapen to masivní vlnou popularity BG3. Letos jsem hrál docela dost her, takže moje top sedmička:

     1)Alan Wake

    2)Tears of Kingdom

    3 Resi 4

    4)BG3

    5)FF XVI

    6)Armored Core VI

    7)Lies of P

    • takže máš minimálně PS5 a Switch, možná i PC? závidím

  • takze bg3 to jednoznacne zvalcovala u hracu i u poroty, GOTY jak vysita!

  • Jez3vec

    Největší překvapení bylo World of Goo 2. Jako něco na co bych už nikdy nepomyslel, ale zároveň to dokázalo vyvolat neskutečnou vlnu nostalgie na jejich první díl.

    • SlavicBes

      na druhu stranu...asi troska zbytocne pokracovanie

  • bodmrazu

    Tak to si asi fakt musim to BG3 zahrat ;-) jen se spravne rozhodnout na jake platforme, na SteamDecku hraju nejvic, na XBOXu taky docela casto ale na PC pouze hodne vyjimecne, tak babo rad ;-(

    • Proč ne tandem steam deck a pc?

      • 0011

        protože 3. akt možná první 2 na SD a dohrát na pc

    • 0011

      U Xboxu bych si počkal na rozbor než se Digital Foundry dostanou do třetího aktu, protože budeme rádi za stabilních 1080p/30fps v performance režimu na Series X, jinak ber na pc, nemám normálně problém hrát komplexní rpg na gamepadu ale tohle chce myš. Po tom, co jsem dohrál BG2 na Switchi, jsem pochopil že hrát crpg na gamepadu je sice technicky možné, ale že se mám moc rád na takové kratochvíle, i ta 3 kruhová menu v BG3 po zapojení gamepadu k pc mi moc nevyhovují.

      • Já odehrál BG3 na PC s gamepadem, 240 hodin celkem bez problému. Ty nested menu jsou trochu vopruz, ale dalo se to. A určitě to ještě nějak vylepšujou patchema.

        • 0011

          Cos tam dělal 240 hodin? Přiznej se že ti fungovaly questy! Mě ne a přesto jsem se pokusil udělat všechno a mám tam 196 hodin, nejvíc mě z těch vedlejších mrzel ten quest kde pátráš po výbušninách v city, někdo mi radil ten obchod odpálit, že "se to vyřeší", naneštěstí ne ale byla to aspoň sranda, jinak jsem prolezl všechny budovy, krypty, sklepy, prolezl všechny truhly, vázy, nábytek, pytle a objevil všechny tajné vchody do příběhových lokací, někoklikrát totálně přeházel postavy a to mi příjde že jsem se dost toulal a dost těch hodin bude AFK.

          • Morraw

            V DOS2 mám 300h a jsem ještě před koncem :D Jen první akt mi zabral 100h. Je tam tolik možnosti jak hrát, tak tam člověk ztratí hodně času..

          • 240 ukazuje Steam. Hrál jsem normálně, s udělal všechny questy. Afkování je tam minimum. Dost jsem se teda kochal, s third person modem to jde hezky.

  • Morraw

    Jsou to borci. Měl jsem fakt radost za Swena, jak si přebíral cenu. Dokázali revitalizovat celý žánr už od prvního DOS a trefit se do pokaždé do černého 😇

  • goyim

    BG3 naprosto zaslouženě. Na Metacriticu 96% ze 117 recenzí. CRPG tahovka drtí všechny velké hry, které vyšly za posledních minimálně 10 let. Tomu říkám malý zázrak a jsem velmi potěšen, protože se potvrdilo, že všechny ty tvrzení jak je D&D a tahový combat "zastaralý a překonaný herní koncept" byly jen holé bláboly.

    • Drtí je, protože má AAA produkční hodnoty. Kdyby BG3 vypadalo jak Rogue Trader, tak by ani nebylo nominovaný.

      • Nesmysl, tyhle hry nikdo nehraje kvuli grafice. Mimochodem Rogue Trader je pro me o dost lepsi nez BG3.

        • Ne "kvůli" grafice. Nicméně bez tý AAA grafiky by tomu tolik lidí nedalo šanci. Kdyby mělo BG3 grafiku a styl Pathfinderu či Rogue Traderu, tak by měl o řád nižší čísla. Jako ten Pathfinder.

    • SlavicBes

      jop, pozerame na FF16

    • "BG3 naprosto zaslouženě. Na Metacriticu 96% ze 117 recenzí. CRPG tahovka drtí všechny velké hry, které vyšly za posledních minimálně 10 let. "


      To bereš dle čeho, že někoho drtí? RDR2 97%, Zelda 97%, letošní Zelda 96%, loňský Elden Ring 96%. 

      Ta hra měla rozpočet přes 100 milionů dolarů, čili je to např. mnohem větší hra než Alan Wake 2, který ji např. vyfoukl Joystick či tři významné ceny na TGA. Ten hype byl větší než u jakékoliv jiné letošní hry, takže hrát si u téhle hry, že je to tahovka pro pár nerdů je hodně daleko od pravdy. Je naprostá mainstremovka.

      • Derp_1337

        Trochu jsi to překroutil. On říkal, že se říkalo, že D&D je pro nerdy. Zatímco ty argumentuješ, že BG3 je mainstream. To jsou dvě odlišné věci.

        Jinak se dá souhlasit s tím, že to je víceméně jedna z nejlepších her za posledních 10 let. Ale říct to, že to je ta úplně nejlepší hra, už je vskutku trochu přehnané. Přece jen konkurence (RDR2, Zelda, atd.) je velká a celé je to spíš o osobních preferencích.

        • No, D&D je možná pro nerdy, ale BG3 z D&D udělalo naprostý mainstream a udělalo mainstream i z CRPG, jak jsme se bavili s Flashem dole, tak ty mechaniky nejsou ani zdaleka tak hluboké jako třeba u Pathfindera. 

          Jestli jsem to překroutil, tak za to se omlouvám.

          • Derp_1337

            Nah, v pohodě. Však s tebou souhlasím. Udělali z toho žánru mainstream a celkem jsem jim to povedlo.

            • Mám dost pochybnosti že lidi co třeba i odehráli BG3 a bylo to jejich první CRPG najednou budou hrát i další CRPG jako Pathfinder. 99% toho ultramasovýho úspěchu BG3 spočívá v AAA zpracování a tuně cutscén.

  • No a vy si dejte facku za recenzi na Alane Wake 2. 
    Ta hra je umělecké dílo, není tu nic podobného (originálního) a ještě tak kvalitně zpracovaného. Jednoznačně 10/10 !! 

    • Veskoslav

      Není nic nudnějšího než nový AW. Je to jako levný horor v 80.letech. A ano, mám odehrané zatím jenom necelých 7 hodin, ale nějak mě neláká se k tomu vrátit, navíc na PS5 jsou celkem solidní FPS propady:) (A ne, nevlastním PS5, pořád jenom PS4 Pro, takže mí zdejší Stalkeři neuvidí AW v mém PS profilu. Je to pujčené:))

       A originálního? Co je na AW2 tak strašně originální? Originálnější mi přišel mnohem více Control.

      • Je to náročná hra, bez slušného hardware to nejde. Na 4070 a s 64GB ram jsem v pohodě. Vše na max. Luxusní zážitek, žádné propady. Za mě hra roku. V té hře je tolik věcí, které spousta lidí přejde bez povšimnutí, ale stojí za to je vidět. Prostě master piece. 

        • Veskoslav

          Ne, ta hra rozhodně nejede v pohodě, když i karty jako 4080 nebo 4090 mají problém...

          "V té hře je tolik věcí, které spousta lidí přejde bez povšimnutí, ale stojí za to je vidět." Tak je začni jmenovat, protože jsem během prvních 7 hodin nenašel nic, co bych si řekl wau. Což se s Controlem absolutně nedá srovnávat.

          • J.V.Stalin

            Nebreč a utíkej...

          • Není nad osobní zkušenost. Hra šlape výborně na max detaily i na 4070. 

            Nebudu spoilerovat. Jen si to najdi sám a zapni mozek, ten je v té hře potřeba 😉

            • medveddd

              Veskoslav řekl, že ti to nejede, tak ti to prostě nejede, už to pochop.

              • Veskoslav

                Reakce na příspěvek:

                Já nic takového neřekl. Ale stačí se podívat na youtube na rozbory a nejede to dobře. Jako většina jejich her je to mizerně optimalizované. Stačí se podívat, jak na tom byl Control nebo první AW...

                • Derp_1337

                  Reakce na příspěvek:

                  Veskoslave, je potřeba akceptovat fakt, že už to je měsíc a půl od vydání AW2. Vývojáři měli čas opravit a zlepšit výkon. Od té doby vyšlo několik patchů hry a i několik různých driverů pro grafiky. Už to běží lépe. 

                  Je zbytečné argumentovat nějakými staršími videjky na YT, které popisují horší výkon.


                  Samozřejmě nebudu říkat, že ta optimalizace je už dokonalá... to fakt ne. Ještě by to chtělo od vývojářů zamakat a zlepšit to víc.

                • medveddd

                  Reakce na příspěvek:

                  Já ti rozumím, ale Oldass má, stejně tak jako já, 4070, oba to hrajeme a oběma nám to běží dobře a vypadá to úžasně.

                  To žádnými rozbory na youtube okecat nejde, nehledě na to, že nám ty rozbory dávají za pravdu.

                  Už jsme to tu jednou řešili, ta hra vypadá na medium líp, než většina jiných na ultra, takže pokud se člověk odpoutá od toho, jak se které nastavení v menu jmenuje a radši se dívá, jak ta hra vypadá, zjistí, že tu hru dá na 60 fps v pohodě i 3060 a vypadá při tom naprosto úchvatně.

      • "Je to jako levný horor v 80.letech"

        Nemyslel jsi v 90. letech?

        Ta hra je dost podobná Šílenství od Carpenter a to je perfektní horror stejně jako Alan Wake 2. 

        • Veskoslav

          Nn. Právě konec 80. let přinesl největší podíl brakových hororů. Vždycky si pamatuji ve videopujčovně, jak jich tam byly desítky. Některé série měli i 10. dílů!:)

          • sugyn

            Souhlasim, Scanner Cop anyone? https://youtu.be/__3SUsoU84s?si=vK8dqCxsfpmU5rKC

        • ještě dodám, že ta hra je originální v mnoha způsobech. Hlavně v rámci narace. Celá premisa, že hraješ za postavu, kterou napsala do děje hlavní postava hry, aby se dostala do reálného světa a ty jako hráč ovládáš jak původní postavu, tak postavu, kterou napsala hlavní postava a celé je to meta a prostě to funguje. Nic takového nenajdeš v rámci her. 

          • SlavicBes

            SPOILER

            to nie je tak celkom pravda 😃 ty hras za skutocnu postavu, ktorej cast zivota, zmenil Scratch napisanim pribehu

            • no, seš si 100% jistý? Alan potřeboval hrdinu do příběhu. Jméno Saga má původ v islandských hrdinných písních. Ono by to vysvětlovalo i ty její extrémní schopnosti apod. 

    • Derp_1337

      Proč by si někdo měl dávat facku? Oni mají svůj názor a ty máš svůj vlastní názor. Jestli se jejich názory neshodují s tvými, tak to ještě není důvod hned plakat. Sto lidí, sto chutí.

      • Protože je ostuda, když brak jako Robocop, céčková hra,  dostane stejné hodnocení jako AW2. Recenzent úplně mimo, když nevidí rozdíl. 

        • Derp_1337
           Číselné hodnocení je subjektivní záležitost. Není důvod hned kvůli toho někoho osočovat. Nenajdeš 2 lidi, co by se ve všem shodli. Prostě to ber tak, že ke každému hodnocení si můžeš přičíst či odečíst plus mínus ± 2 body dle tvých osobních preferencí.
          • Hahaha. Já si myslím, že když vedle sebe budeš mít Dacii a Mercedes, poznáš hned co je lepší. Nehledě na to, že v našem případě stojí Dacie stejně jako Mercedes!! 

            • Derp_1337
              Většina hráčské komunity nesouhlasí s tvým názorem. Robocop má na Metacritic User Score 8,6, Alan Wake 2 má User Score 8,8. Je to velmi těsné. Takže máš trapné kecy, protože jsi úplně mimo.

              Jestli se ti osobně něco nelíbí, zatímco se to líbí většině lidí, tak to je jenom tvůj osobní problém.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit