Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Veskoslav

Drahý koníček?:-D Ten byl dobrej...Hry stojí prakticky stejně více jak 20 let. Doteď si pamatuji svůj W3 bez datadisku za 1649 Kč v Xzone a to je 20 let. A o tom, že první patch a jeho distribuce byl vyloženě peklo. Do toho máme v současnosti Game Pass nebo Humble Choice úplně za mizerné částky. Kéž by to tak bylo, když mi bylo 15...

Drahý koníček je třeba pro mě Warhammer (stolní legrace) nebo Lego. A nebo knížky. Za ty jsem utratil násobně více jak za hry a to mám stovky her v knihovně (Steam, GoG, EA Play. Blizzard, UPlay at.d). Teď je zlatá éra hraní i díky tomu, že si mnohdy můžeme hrát nejnovější pecky, ale i hry desítky let staré, které díky práci vývojářů běží na nejnovějších systémech v rozlišení, o jakém se původním autorům ani nesnilo. 

Synovec mimochodem v 16 si koupil nejlevnější Xko, k tomu Game Pass na rok v akci + 3 měsíce zdarma při koupi. Takovou obyčejnou 4K Android televizi a nedal za to více jak svou měsíční brigádu. A furt něco hraje. O tom by se mi v jeho věku ani nesnilo. Za brigádu bych si možná koupil konzoli a tak dvě, možná tři hry a to by musely být ještě levné. K tomu si připočíst, že sbírá hry na Epicu od doby, co jsem mu založil účet (+- stejně jako já) a má více jak 150 her. Za nula Kč. NULA!

A když to dáme to kouzelné rovnice čísel. V roce 2003 jste si z median platu koupili cca 10 Warcraftů. V roce 2023 si za median plat koupíte 22 Warcraftů. Tolik k tomu, jak jsou hry drahé. Ne, nejsou. Nikdy vlastně nové hry nebyly levnější a to říkám jako někdo, kdo v pátek "břečel", že opět platil 1649 kč za novou hru:)

• Jen u toho Epicu, taky je treba rict jake hry. Casta vetsina nic moc, proste to tam jen kliknu a nikdy je nehraju.

• yenda1

Drahý koníček? To těžko. NIkdy to nebylo levnější a dostupnější. Pokud nehrajete první den,  tak slevy prakticky neustále.
    X box Series S za bůra k tomu GP za hubičku a máte vystaráno. 
    Komentář klouzající po povrchu.

Zatímco byly doby, kdy se přemýšlelo jak se k těm hrát vůbec dostat, tak současnost má úplně jiný problém: V té změti a nadbytku her je potřeba kompas a spíše než bezhlavě hrát se spoustě hrám vyhýbat.

• Páni. Skvěle napsáno.

• Stephano

Kupuji si hry ve slevách i při vydání. Dohromady jich mám přes 550. Když to zprůměruji cenou na 500 Korun, je to 275 000 za celý život. A to nepočítám všechny své PC, které jsem měl. Celkově 7. První stál v roce 1996 kolem 70 000. Rád podpořím tvůrce, mám nahráno na Steamu od roku 2011 20 000 hodin. Hry hraji 25 let.  Nemám auto, nekouřím, nepiju, jsem šetřivější typ člověka. A jsem rád, že jsou díky Steamu a GOG neustále nějaké slevy. Mám resty asi u 50 her, vracím se k nim a ročně si koupím stejně asi 5-6 her za plnou cenu, abych je hned hrál a dohrál. Fyzické krabičky nemám. Výjimkou je teď Switch, který jsem si koupil jako svou první konzoli. Jinak si dopřávám kromě her knížky, Lego, kino,  a spoustu dalších věcí. Mám invalidní důchod a vždy vyjdu. I proto, že pokud potřebuji zaplatit něco nutně, i hry musí počkat. :) ♥

• Gulivera84

Asi tak nejak....proste sou nekdy veci co sou prednejsi, nekdy je zas vic penizek na zabavu....

• nechciprezdivku

Hezky clanek s velkou mirou neprijemne sebereflexe. Pekna prace.

• cNNk

Hry kupuju naprosto vyjmecne. Ano, novinky jsou asi drahy, pokud to clovek musi mit hned prvni den, aby nebyl v kolektivu out. Jenze uz nejsem decko a tak to moc neresim ... na PS5 jedu predplatny, takze jsem za ty 2,5 roku nekoupil jedinou hru. Na PC vyuzivam slevy ( klidne se pockam rok nebo na kompletni edici s DLC za zlomek ceny. Na Switch jsem parkrat vyuzil bazar/slevu. Hry mozna drahe jsou, ale je tu mraky cest jak stale dost hrat za zlomek ceny.

• burn out herního novináře, kterého už po letech přestalo bavit hrát hry, a tak už se ani na žádné netěší. Ale to je asi pochopitelný vývoj, který nastane u každého, kdo hraje 100 her ročně a navíc je ještě musí hrát v den vydání. Pokud jde o cenu her, tak i záleží na tom na kolik hodin vás daný titul dokáže zabavit. RPG na stovky hodin s velkou znovuhratelností nemá stejnou zábavní hodnotu jako konzolová lineární akční koridorovka na 7 hodin. 

• Pavel Makal

Jenom bych chtěl říct, že burnout to právě vůbec není, protože to bych (logicky) ty hry hrát nechtěl. Celý ten článek není o tom, že by mě hry nebavily, ale že jsem si tak zvykl na možnost je bez problémů vlastnit, až mi začala unikat jejich hodnota.

• Proc by je nemohli vlastnit, prave hru nektery lidi stahnou a tim ji vlastni. Na rozdil od toho ze koupi na Steamu a potom hra je smazana, zmizela ze store :D

• Alex sa pred pár rokmi vo Fight Clube vyjadril, že cena hry sa nemôže premietnuť do recenzie, keďže ide o veľmi individuálny problém sociálnych pomerov. S tým samozrejme súhlasím, no napriek tomu AAA tituly majú svoje AAA ceny a majú mať adekvátne kvality.

Tieto kvality sú často nenaplnené sľuby so slabým svetielkom na konci tunela - opravných patchov.

90% recenzií je písaná pred releasom, alebo pár dní neskôr. Cena na PS dosahuje aj 80€. 

Napriek tomu si myslím, že hranie je dostupnejšie a som veľmi rád za tento článok. Pavel je stále fanda hier !!!

• Ještěže mám syna kterej dostává peníze od babiček a nemusim všechny hry kupovat já. 😀. A ještě si zdokonalim svoje přesvědčovaci schopnosti, že přesně tuhle hru ted chce hrát a koupit 😀

• vonTossis

Neřeším. To, co si chci koupit, si prostě koupím, jakmile to vyjde. A je toho hromada. Jen za posledních pár dní DI2, Horizon, Jedi. 

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit