Přejít na výpis diskuzí
IEM Katovice už zdaleka není jen o esportech
10.3.2018 | Šárka Tmějová
40 příspěvků
-
Není to rozhodnutí ESPN, ale Associated Press, což je jedna z nejstarších tiskových agentur na světě a na tu jejich příručku se obrací většina anglicky píšících novinářů. V tom článku se píše i o tebou zmiňovaném e-mailu, který už píšou bez spojovníku, v češtině je to kvůli lesklýmu nátěru složitější.
On i ten e-shop už se teď píše tak půl na půl a nikoho jsem česky neslyšela číst variantu s í. Zároveň předpokládám, zřejmě naivně, že na webu o hrách budou právě oni informovaní čtenáři:))) -
"Měli rozkovaný řetězy, na kterejch byly na konci navařený ocelový kuličky, to většinou ti nerdové a e-sportovci, nebo jak se to říká, nosili po kapsách."
-
Náhodou jo.
-
Dík za odkaz. Je to rozhodnutí televizního kanálu ESPN, který shledal, že jeho diváci na internetu (nepřekvapivě) vyhledávají slovo "esport" 30x častěji než slovo "e-sport", tudíž ve svých článcích a infografice bude používat "esport". Což je zjednodušení, kterým se blíží svému publiku v případě, že ještě neexistuje jednoznačný jazykový úzus.
V češtině je situace trochu komplikovanější kvůli výslovnosti. Američan v tomhle případě automaticky protáhne první samohlásku, Čech nikoliv. Takže informovaní našinci budou říkat "ésport" nebo anglicky "ísport", lidé netušící, oč běží, pak tutově "esport". Vzhledem k tomu, že text by měl sloužit srozumitelnosti mluveného jazyka, a vzhledem k tomu, že ostatní podobné již zmíněné případy jsou u nás oddělené pomlčkou (přesněji spojovníkem), viděl bych jako jednoznačně vhodnější zachovat tradičnější formu.
Tolik z kroužku češtiny pro mírně pokročilé o sobotním večeru*4* -
Není tím myšleno email [emajl] jako nátěr náhodou?
-
Tohle asi nikdy nepochopím, ale to bude tím, že ve mně obecně není moc toho zmiňovaného fanouškovství:) Na druhou stranu je fajn, když se tím lidi zabaví.
Celkem by mě zajímalo, zda to někdy dospěje do fáze, kdy budou policajti stavět na náměstích kordony těžkooděnců kdykoliv se bude hrát nějaký velký zápas v CSku, zatímco budou fanoušci táhnout městem a řvát "headshot, pyčo!" -
Tak dle mého názoru to celkem dává smysl vyslovovat to u nás jako ésport, protože slovo "sport" se tu píše stejně jako v angličtině a to é se dá taky brát ze slova "elektronický". Kdežto "mail" u nás žádný ekvivalent nemá, a tedy to člověk přirozeně čte anglicky.
-
e-mail? http://www.pravidla.cz/pravopis/4063-email.html
-
Presne tak. U Starcraftu je potreba tu hru znat, mit znalosti. To uz se moc nenosi, hrat neco, co je slozitejsi...u jinych her se staci divat, jak jiny hraci umiraji...
-
ono kazda hra esportove umre, kdyz tam pusti korejce, jako napriklad lol nebo dota2
-
Stěžoval? *1* Jen jsem napsal názor na téma článku, který jsem si právě přečetl. Děláš, jak kdybych se tu rozčiloval, že o něčem takovém vůbec píšou a psal oficiální žádost redakci, aby o tom nepsala, protože se mi to nelíbí. *15*
EDIT: Chápal bych tvoji reakci, kdybych se navážel do těch, co e-sport rádi a osoboval si nějaké univerzální právo rozhodnout, že je to objektivně blbost, ale to přece nedělám a ani si to nemyslím. -
CSGO je nuda, mockrat je to jen o momentu překvapení nebo o nacvičeném fragu z kilometru přes 3 škvíry o 2pixelech mezi vratama a oknem.
Starcraft je zas jen o pokosení co nejvíce těžících dělníků. Nehledě na to že si to prasí sami korejci tím že vyhrávají jen oni, a díky tomu ztrácí tato hra popularitu na esport scéně. Scarlett byla naprostá výjimka. -
Píše názor, že mu to přijde nudné.
Proč tady mají všichni potřebu všechno rozebírat? :D
Te%d čekám koment, proč píšu, že někdo něco rozebírá, když sím rozebírám, navíc nudně :D -
Pozor! Mám tu taky jednu šokující novinku. Komentáře slouží pro vyjádření VLASTNÍHO názoru, nikoliv názoru všech... a názory se různí. Vskutku ohromující.
-
Když vám to přijde tak samozřejmé, tak proč jste si tolik stěžoval, že VÁM osobně to přijde nudné??
Vám sledování někoho jiného, jak provozuje (e)sport, přijde nudné, ale psát o vaši znuděnosti vám přijde zajímavé??? Máte opravdu divný metr. -
http://www.espn.com/esports/story/_/id/19860473/why-associated-press-stylebook-went-esports-not-esports
Jasně, tohle je momentálně asi dost subjektivní, vzhledem k tomu, že bude trvat tak dalších pět let, než si ÚJČ vůbec všimne existence elektronických sportů. Ale hodně lidí co znám to samo o sobě čte jako ésporty a ne ísporty, na rozdíl od ímejlů. -
Přelomový objev.
-
tak určitě. protože, bacha teď to bude šok, každý člověk je svůj. každého baví, zajímá, líbí se mu něco jiného. Vím převratné.
-
Jedna čistě jazyková k "esportu". Nebylo by vhodnější tohle celkem nové slovo prosazovat ve formě "e-sport" podobně jako třeba "e-shop" nebo "e-mail"? Už vzhledem k výslovnosti, aby se vypíchla délka té samohlásky, případně opticky logičtěji umožnila anglická verze?
-
Zní to úplně stejně nudně jako sledování normálního sportu.