Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Amylee.Anderson
    Trochu OT - líbí se mi, jak Aleš používá "Raymond" a ne "Raymondová" :)
    • risa2000
      Ještě trochu víc OT: Řekněme, že se její manžel jmenuje Frank (čistě pro ilustraci) a napsal jsem mu dopis. Takže napsal jsem ho Frankovi Raymondovi, nebo Frankovi Raymond, nebo Frank Raymond?

Prostřední varianu mohu vyloučit, aniž by to nějak zvlášt řešil, protože není konzistentní. První mně zní česky, poslední nikoliv. Pokud ale použiji skloňování pro chlapa, měl bych použít i pro ženskou. Jade asi neskloním (stejně jako třeba Triss), ale u Raymonda mohu.

Pokud z ní ale nechci udělat chlapa, bude lepší použít -ová. Takže napsal jsem Jade Raymondové. Proč nepoužít "napsal jsem Jade Raymond", tomu by přece každý rozuměl? A co kdyby to nebyl Frank, ale třeba Pat?
    • Přechylujeme, protože jinak to v češtině nefunguje. Pro sestavení smysluplné věty musíme ta jména skloňovat. Pokud se ti to nelíbí, používej jiný jazyk.
    • Je úplně u řiti, jestli je to jmého přechýlený nebo ne. Zase taková kakastrofa, jak se obecně výše domnívá mistr Keinová & spol dalších lopat, to není. No tak si nějaký zahraniční jméno trochu přechýlíme a dáme tomu počeštěný ráz. Je to ženská? Je! Jsme v ČR? Jsme! No tak je ku*va úplně normální, že si cizí jméno zmodifikuju a dám tomu -ová nakonec, páč mi to přirozeně zní a nějaká banda gramatiko-anglicko-standardo-estetiko kašparů se může třeba připodělat. Ovšem v nějakém dogmatickém dodržování nevidím vůbec žádný smysl. Nepopírám, že líbit se zachování Smetany a Petrů a Raymond a podobných se někomu může a taky ať si to každý robí po svým, ale jinak to jsou pro nás stále jazykově ničím zázvazný srandy. Ať žije Croftová, Valentinová, Raymondová a všechny - ová!
    • Deever
      Škoda, že to na to Games netlačí. Jsou jména, u kterých přechylovat nejde nebo to vypadá divně (a je to na úsudku pisatele), ale v češtině by se měla cizí jména spíše přechylovat.
      • ales.smutny
        Je to tak, tak nějak se přední překladatelé a lingvisté shodují, že by se přechylovat mělo. Ale dokud to nedostanu befelem, budu se tomu bránit zuby nehty, protože mi to přijde jako bizarní prznění původního jména. Pamatuju se, že Český nároďák hrál vjednom z pobaltských států a jejich jména byla napsána po místním - tedy s příponami. A všichni se tomu kolektivně smáli, aniž by si vzpomněli na -ová :)
        Nevím, jestli bych pak neměl být na Islandu Aleš Jaroslavson (sakra, to zní!) apod... Plus, některá přechýlená jména zní prostě absurdně - Ziyi Zhangová? To když už, tak pryč s anglickým přepisem a pěkně do češtiny (myslím, že to bude cca Šíji Žang? Kdyžtak ať mě nějaký sinolog opraví) - a už ji nepozná nikdo :) Všichni v klidu říkají Yoko Ono, protože Onoová už zní jak ze Star Treku. A to mi přijde alibistické. Buď pořádně a všechno a nebo nechat původní jméno.
        • Deever
          (pro některé další, protože Aleš to určitě ví) Přechylujeme proto, že daná věta s nepřechýleným jménem jinak nedává smysl, nefungují větné vazby, je gramaticky a stylisticky špatně a v neposlední řadě může vést ke zmatení čtenáře (díky absenci vazeb můžeš nevědět kdo je kdo, co je čí, atp.).

(pro Aleše) Befel na to máš: v neencyklopedickém či neúředním textu se pokusit všechno přechýlit, pokud to podle tebe nejde, vypadá hnusně nebo nevíš jak - stačí napsat lidičkům do poradny UJČ, odpovídají hned a jsou tu pro všechny psavce.
        • Uvedom si, ze ani v cestine u ceskych jmen se vzdy neaplikuje pripona ova, je to treba brat s rozumem. U Raymondove v tom problem nevidim.
          • Jestli myslíš Peakovou nebo Smetanovou, nevím, proč by se nemělo u nich přechylování aplikovat, pokud je to jazykově přirozené. Neberu daným dámám, co mají v rodném listě, potažmo v občance či pasu. Ale když o nich budu psát, nebudu ze sebe dělat blázna větou typu "Peak s Peakem mluvili o Smetana".
            • Ne, myslim treba manzelku pana Hajneho nebo Zeleneho.
        • Nevadí mi, když někdo nepřechyluje, pokud chybějící skloňování dokáže šikovně nahradit stavbou věty.
          Nemůžu ale překousnout tvrzení, že přechylování je obecně něco nepřirozeného a že je to "prznění". Ve vašem předposledním textu jsem našel spojení "Lois Lane a Jokeři" - to Vám jako prznění nepřijde, nebo nerad przníte pouze ženy? *2*
          • ales.smutny
            Obávám se, že si pletete přechylování a vytváření množného čísla (protože v té hře je několik Jokerů)
            viz přechylování http://cs.wikipedia.org/wiki/Přechylování
            • Reakce na x:
              S tím se nedá jinak než souhlasit. Málokdo si totiž uvědomuje, že skloňování se projevuje v celé řadě případů a cizinci by neměli být ti, kdo se ptají proč, anebo ti, kdo chtějí něco korigovat, i když je to jejich jméno, a to zkrátka proto, že je to náš jazyk a naše pravidla! Zajímavý je, že diskuse často probíhá pouze na téma reálných jmen. Osobně se domnívám, že bychom český jazyk neměli prznit. I tady na games, ale i jinde, občas čtu tak šílený anglický výrazy, že mě absolutně vůbec nenapadá, proč tam dotyčný místo toho raději nenapsal český slovo. A to teď nemluvím o takových standardních herních slovech jako např. level, score nebo nějaký zkratky slov, který jsou v herní branži tak nějak všem dost známý. Chápu, že určitý slova se odjakživa přebíraly ze všech možných jazyků a přebírají se dodnes. Jen mám prostě ten dojem, že to počešťování anglických slov se už jaksi začíná vymykat tomu zdravýmu selskýmu rozumu a že hrdost našeho jazyka jde s prominutím do haj.lu.
            • Taková věcná otázka - jaký je v tom rozdíl pro Angličana či Američana? Máte pocit, že když uvidí napsáno "Jokeři", nebo třeba skloňování typu "s Indianou Jonesem", že mu to směšné nepřijde a když by uviděl "Lois Laneová" bude se smíchy popadat za břícho, protože je to přechýlené?

Když jsem při nějakém MS viděl v Lotyšštině Jaromirs Jagrs, přišlo mi to zajímavé, ale že by mi to přišlo vtipné, nebo naopak dokonce urážející? To ani ne - nerozumím argumentu, že je něco prznění, protože se tak přece člověk nejmenuje.
      • Ano takova Ornela Mutiova vypada opravdu nadherne nejen napsane, ale hlavne pri vyslovnosti... A co teprve Angelina Jolieova, to je jazykova perla. Opravdu nechapu, jak muze nekdo toto przneni jmen obhajovat.
        • Kdo může přechylování obhajovat? Že by ten, kdo mluví a píše česky a ne čenglicky? Napsat "Podle Raymond" je mnohem větší perla, než napsat "Jolieová".
          Pokud jazykoví experti tvrdí, že přechylování jmen je jejich prznění, ať laskavě přestanou skloňovat - pardon, prznit - i mužská jména a příjmení - abychom měli ten nový jazyk opravdu světový. Tragédi... *7*
        • smejki
          Bože drahý, a co teprv taková latinizace ruštiny, nebo asijských jazyků? Měli bychom psát všechno v originále!
    • Kein
      osobně považuju jakékoliv -ová u zahraničních jmen za demenci toho člověka co to dokáže napsát.
      • To od tebe není moc tolerantní.
        • No ale tak to má být jména se prostě nepřekládají a nekomolí.
  • samozrejme existuji vyjimky...

jako Bordeland 2 i kdyz si myslim ze DLC uz mohla byt primo ve hre :)
  • me teda neprijde ze by hraci nekdy vyzadovaly dlc a mikroplatby... spis naopak je to obchodni model jak vytahnout penize z hracu na vic...
    zatim co nove hry vychazeji jako nedodelky dlc a specialni edice funguji jako Cheaty...

mozna proto je tezke udelat vyvazenou dobrou hru ... protoze bud se cast orizne na pripadne DLC a nebo dodame silnejsi zbrane ve specialni edici...

vyhovoval mi model spustelneho dema na vyskouseni hry a hrani kompletni odladeny hry... pripadne si po roce dokoupit datadisk ktery byval skoro stejne rosahly jako puvodni hra...

samozrejne mluvin SP ikdyz dnesni tendence cpat do vseho MP je az desiva a rekl bych v 60% pripadu na ukor kvality hry samotne... samozrejme vselijake DMR ale to je dalsi kapitola
    • Nevim jak si to vyzadovani predstavujes, jestli nejakou formu for s vyvojari nebo hlasovanim, kazdopadne je to jinak. Hraci hlasuji penezenkami. To co je ekonomicky uspesnejsi, o tom se tvrdi, ze to hraci chteji. A mikrotransakce a f2p a dlc asi poradne vydelavaji, navzdory tomu, ze ja osobne v mikrotransakcich a f2p neutratil ani korunu a dlc jsem koupil asi jen dve. To co tobe vyhovovalo se ukazalo jako ekonomicky mene uspesne, jsi v mensine.
  • Cypri
    Nechci popírat, že slečna (či paní teď nevim) může mít pravdu, nechci ani popírat, že mluví vcelku rozumně, ALE:
    CO se taky takhle zamyslet nad kvalitou těch AAA titulů. Ono práskat jeden trailer za druhým, říkat jaký super cool to je apod. něco stojí, jen na reklamě by se mohlo hodně ušetřit a prodávalo by se to myslim stejně. Pokud by se ušetřený peníze investovali do inovací a ne se jen spolýhat na ždímání, prodeje by podle mě rostly a ne klesaly. Každej soudnej člověk si přece musí říct, že když po stý dostanu totéž nebo téměř totéž, proč bych sakra kupoval další díl. To už mě prostě musí přestat bavit. Radši peníze který bych dal sem, dám nějakýmu jinýmu titulu. A to je jen jeden důvod poklesu prodeje.
    O často hnusným DRM který platícímů hráči akorát háže klacky pod nohy ani nemluvím. To je často taky často rozhodovací částí spotřebitele, jestli koupí nebo ne.
    Pak Image firmy jakou si buduje. Nebudu jmenovat, ale jsou firmy který mě prostě podvedli, nebo alespoň tak to vnímám (někdo by souhlasil, někdo ne) ale prostě nechci riskovat že dám peníze studiu za nějakou hru a nakonec skutek utek. A tak je to stále dokola.
    Další věc co mě třeba štve je jak studia přistoupila k DLCčkům. Já neříkám že to je zlo, ale často to vypadá jako kdyby vyštíply něco z celý hry a pak za doplnění chtěli zaplatit.
    Takhle je to prostě špatně to se na mě nikdo nezlobte.
    Krátká herní doba - viz Crysis 3. 5 hodinek? Vážně? Tak jo no, a za kolik to prodáváte? Za 1200 ve dni vydání?? Ok no, tak to asi oželím. Chápu že technologie na grafiku, ozvučení apod taky něco stojí, ale jen ta grafika hru nedělá...
    Najednou mám několik důvodů proč můžou klesat prodeje...

A proboha, doufám že jsem na diskusy s rozumnejma lidma, tak doufám že se tu nevyloupne střevo co mi řekne "jsi prostě kkkkkttt a nerozumíš tomu". Já se rád nechám poučit a dovedu uznat když nemám pravdu. V tomhle případě si myslím že v jistých bodech určitě pravdu mám. Nesouhlasit je vaše právo ale proboha chovejte se už lidi...
    • Kvalita vetsiny titulu je zpravidla vysoka. To neznamena, ze jsou dokonale a bezchybne, ze by na nich nebylo co udelat lepe. Ale je potreba si uvedomit, ze se jedna o slozite a rozsahle softwarove projekty, na kterych po radu let pracuji desitky az stovky lidi, casto v ruznych regionech. Uz jenom z hlediska rizeni je to velmi narocne. A ten vyvoj her je rok od roku rozsahlejsi a slozitejsi. Takze ja bych problem spis videl v neprimerenych ocekavanich hracu a jejich netoleranci. Prestoze ani oni sami nejsou dokonali a nenosi ze skoly jenom same jednicky, ani ve svem zamestnani nepodavaji jenom dokonale a bezchybne vysledky.

A priznavat si chyby, nekteri to umi, nekteri tím jsou dokonce proslaveni, ale obecne je to tezke, ani treba redakce games.cz nepodava vzdy dobre vysledky a nasledne si to neumi priznat. A rekl bych ze ani vetsina hracu se verejne nehlasi, kdyz nemusi, ke svym chybam, ve skole, v praci ani jinde. Jsme proste lidi, nejsme dokonali. A plati to i pro vyvojare. Proste opet pripad nerealnych ocekavani.
    • Jsou tu tituly, ktere byly slusne, hratelne, ale malo lidi o nich dostatecne vedelo, coz jim zredukovalo potencialni hracskou zakladnu (tedy platici zakazici). Je treba se udrzovat v povedomi, bo myslis ze si po mesici nekdo vzpomene, ze jsi anoncoval vydani hry za mesic a den?
    • jsi prostě kkkkkttt a nerozumíš tomu *15* *15*
      Ale ne, teď vážně. Kolikrát by se měli skuteně zamyslet nad těmi skvosty, které pouští do obchodů. Šílenej marketing a obrovský promo akce, kde stejně akorát kecaj, mi přijdou úplně mimo. Přitom by dle mého názoru stačilo přijít a sdělit, co ve hře je, jak to vypadá, jak se to hraje...jak je dlouhá, že ehm. Jenomže, to by dnes bylo: "je to úplně stejné jako minule, delší kníry, větší exploze, kratší kampaň, vypneme servery rok starý hry, shut up! Kupujte!!
      Proti konceptu DLC ani nic moc nemám, jen tedy "day one DLC" dost smrdí.

Taktéž si myslím, že firmy musí vědět, že si za velkou spoustu svých neúspěchů (=komerčních) můžou sami - sami si to podělali!! Ovšem tohle pustit do éteru? Mno nevim nevim. Snazší je ukázat na piráty, že. Tady si opět za sebe troufnu tvrdit: kdy už konečně nezačnou vnímat pirátství jako problém, ale jako příležitost?! Nabídnout něco víc, jinak?
      • Se spatnym marketingem zapadne i dobra hra, potom je ztratova a v dusledku toho muze skoncit i dobre studio. Zatimco pro tebe je to jen zabava, pro jine je to zivobyti a dalsim tam jde o velke prachy. Vsedim se, ze kdybys ty byl investor a vlozil do nove hry 30M$, zacal by ses na spoustu veci divat okamzite jinak. Mej pro ne pochopeni. Dobry marketing je nutnou a neoddelitelnou soucasti prodeje a to i her.
        • DObrá hra zapadne právě k vůli "špatném" (dobrému) marketingu velkých firem, páč těmi nekonečnými taháky a super cool trailery všechny zlbnou a ukážou, že tu jsou jen oni a jejich hra a na ten trailer Pepy z kontinentu Ozo co támhle běžel dvacetkrát méně než financovaný si nikdo moc nevzpomene. Proto nemá "dobrá" hra takový dobrý marketing.
          Jinak neříkám že je to z hlediska marketingu špatné.
          • Ano, ale takhle obchod funguje uz minimalne od dob, kdy se prodavaci na trzisti navzajem prervavali, tedy nejmene nekolik tisic let. Snaha zaujmout svym produktem k tomu proste patri.

Premyslim, proc lidem zrovna na hernim prumyslu vadi tolik normalnich veci, ktere se bezne deji i jinde. A jedine vysvetleni, ktere me napada je, ze herni prumysl ve velke mire oslovuje "naivni" mladistve, pro ktere je to prvni stret s realitou a tim, jak ve skutecnosti funguje svet. A tito to se svou nezkusenosti jeste nedovedou spravne vyhodnotit a frustraci z rozbijeni jejich naivnich iluzi si vybijeji zaslepenym nadavanim na dabelske vydavatele.
      • Cypri
        Souhlas.
  • Oh boy ! You dont say !
  • calwin
    vidno že časy keď sa kupovali hry v časopisoch SCORE a GAMESTAR sú dávno fuč :D
  • Ac rozhodně neni AA titul.
  • Robotron3
    Už mě tyhle vyjádření od kohokoli začínají unavovat, protože to jsou vždy taková zvolání do prázdna a míchání jablek s hruškami. Nechápu, proč by se díky tabletům a mobilnímu hraní mělo něco měnit a jinak přistupovat k AAA hrám. Na tabletech a mobilech hrají lidé nezávisle na velkých hrách. Kdo hrál AAA hry, hraje je pořád, a kdo hraje na mobilech, třeba nikdy na PC a konzoli nehrál. To že je tu nějaká nová skupina hráčů neznamená, že bude přetahovat tu tradiční. Jediný pravidlo jak přitáhnout hráče i nové: "dělejte pořádný hry! a nebuzerujte platící zákazníky na pc..."
    • Deever
      Jak píše komentující o kousek výš - tablety a mobily určitě "poškodily" trh s velkými hrami. Nová skupina hráčů vznikla, to je pravda, ale ne všichni jsou noví hráči. Část z nich jsou hráči AAA her, kteří už jim nevěnují tolik času.

V mojí generaci (20-25) znám takových hráčů mnoho. Hrajou AAA hry, ale hrajou dvě tři ročně, ne sedm nebo deset jako dřív. Zato jejich "spotřeba" mobilních titulů stoupla - nehrajou jenom zadarmo co bylo v mobilu, ale koupí si 10-15 mobilních her ročně po dvou třech dolarech za kus.
      • Robotron3
        Starší hráči hrajou míň her, protože mají méně času než dřív, to nemá žádnou souvislost s mobily a bylo to tak vždy. A nahradit klasické hry za mobilní hraní, to mysliš vážně? Hry na mobilech jsou jen hříčky a když se objeví větší hra, tak se nedá ovládat. To už by se dalo spíš uvažovat, jestli handheldy nepřetahují hráče pc a konzolí. A uvažovalo se tak někdy? Nevím o tom.
        • O co bude xcom na iosu horsi nez na pc a konzolich? A to uvidime s jakou prijde cenou. Ano, pro nektere hrace muze byt tablet dostatecna alternativa a nebudou se obtezovat utracenim za zbytecne vykonny hw nebo konzoli. Ta pani ti naprosto jasne rika, ze trh pro tradicni hry se zmensuje a ty to okazale ignorujes. Nahradit klasicke hry za mobilni neni zadny problem, kdyz se na to podivas trochu vic z nadhledu, jako konkurenci na poli herni zabavy, nikoli z pohledu vymirajiciho tradicniho hrace. Ostatne pri poslechu zdejsich podcastu mam dojem, ze redakce uz dnes hraje vic na tabletech nez pc/konzolich a kdyby nemuseli kvuli recenzim, tak snad na nich uz nehraji vubec. Smir se s tim, ze mobily a tablety jsou vazna ekonomicka i casova konkurence a meni herni prumysl.
        • + na mobilech se hraje ve "volném" čase při jízdě busem, v čekárně atp., a tenhle čas je ten největší údaj při určení, na jakém zařízení se hraje nejvíc. Takže logicky může být hraní na PC o něco menší, ale neznamená to, že převažuje hraní na mobilech, které "zabíjí" PC a další.
          Jen prostě vyplnily hraním jinou část dne že. A vzhledem k těm starším hráčům je pak jasné, proč hrajou na mobilech :) no zase se tu řeší to samé co vždy *1*
    • No vidis a ja jsem zase rad za informace z druhe strany herniho prumyslu. Rad rozumim tomu proc a co se deje. Protoze veci nikdy nejsou takove, jak se jevi z jednoho maleho uhlu pohledu. Mobily a tablety prinesli do herniho prumyslu zmenu, meni pohled na hry, meni i poptavku. Nechapes zrejme prave to, ze mobily a tablety prinesly snizeni poptavky po tradicnich titulech. A herni prumysl se tomu musi prizpusobit. Jak jsi prisel na to, ze kdo hral aaa tituly, tak je hraje porad a ve stejne mire?
    • Viktor_H
      Amen
    • Cypri
      Naprostej souhlas.
    • LuckyBaal
      souhlas
  • Viktor_H
    Tohle už je třetí rozhovor s Raymond, který mi přijde mimo. Mám opravdu problém ji jako vývojářku respektovat.
    • To nejsi sám, kolego, a to je to u mě teprve první rozhovor s ní, který jsem četl.
    • a proč vzdyt mluví rozumne

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit