Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Jack1947

    Neměl jsem nikdy potřebu... až do Overwatch... pak mě to stejně přešlo.

  • michaelfoucault

    Kompetitivní hraní uspokojuje zejména jedince, kteří v opravdovém světě nedosahují přílišných kvalit a oblíbenosti. Je to substituce, jako je substitucí pornografický obsah namísto sexu a podobně. Na druhou stranu je dobře, že existuje. Kompetitivní hry jako sociální služba. 


    Prove me wrong. 

    • dworkin

      "Prove me wrong."

      Zadarmo? Jistě žertuješ. :)

    • tuco

      Nejsem si jist jak vážně tě brát, ale asi ne moc vážně. Pokud svou tezi něčím hmatatelným doložíš např. studiemi, na rozdíl od argumentů jejichž váha spočívá pouze v tom jestli tzv. smysl dávají či ne, tak nebude nutné tě prove wrong, že ano?

      Co třeba horolezectví? Jaká je tvá teze ohledně důvodů či pohnutek které vedou některý lidi aby riskovali život, trpěli, utratili spoustu peněz a pak pár vteřin postáli na vrcholku? Tell me something I dont know. 

    • PCMR

      "Prove me wrong."


      1) Tento nadužívaný blábol je typickým argumentačním klamem.

      https://www.logicallyfallacious.com/tools/lp/Bo/LogicalFallacies/222/Shifting-of-the-Burden-of-Proof


      2) Samozřejmě nemáš pravdu. Stačí se podívat na jména jako Ninja, Shroud nebo DrDisrespect. Všechno kompetitivní hráči. Vydělávají miliony dolarů ročně a mají miliony fanoušků. Tzn. velmi pravděpodobně dosahují vyšších kvalit a oblíbenosti, než ty nebo tobě podobní diskuzní chytrolíni.

    • Harshday

      Blbost, myslím si, že kompetetivní hraní patří do normální lidské povahy. Každý normální človek je přirozeně soutěživý. Hrál jsem na PC od roku 1996 a tenkrát ta doba prostě byla jiná, jediné, kde se dalo soutěžit s ostatními bylo HOMAM nebo pak snad i fifa 98 a NHL 98, kde se dalo hrát na jednom PC, jeden klávesnici a druhý myš.

      Kolikrát je u hraní sranda i s cizími, nevím jak u jiných her, ale ve večerních hodinách u CS GO potkávám super lidi se kterými si i dobře pokecám, pokud se tedy nejedná o rusáky. A to hraji jen kompetetivní zápasy pro radost, každý se chce zlepšovat a ne jen stagnovat.

      A pokud mluvíme o tom hrát jen proti AI, třeba skirmishe, tak tam bych spíše viděl neprůbojnou povahu, kde jde člověk na jistotu a kde ví co čekat.


      • Zagro

        Přesně, autor jen břečí nad špatným hrobem. Už od dob maringotek a Mortal Kombatu 1 a 2 a nebo Street Fightera 2 a dalších pecek jsme virtuálně soupeřili jak zběsilí. No a pak to začalo na jednom PC jak zmiňuješ a následně propojení dvou PC přes COM port no a pak už konečně síťový hraní a následně internet. Ti co měli jedno z prvních připojení si mohli užívat Doom, ti co neměli takový štěstí (např já), až Quaka 3 atd :)

  • Pointa clanku/uvahy je zajimava, ale trochu mi schazi... ani vlastne nevim - mozna vic uhlu, nejake souvislosti, proste aby to nebylo "mnoho slov pro par myslenek". Nemyslim to jako hate, spis se snazim o kontruktivni kritiku ;=)

    Napriklad - clanek/uvaha vlastne truchni nad zmenou doby, ale spis mi trochu prijde ze srovnava "kose s banama". Berte to tak - i dnes je mozne hrat hry "pro zabavu", jak popisuje clanek. Ale musi se clovek smirit s tim, ze bude dostavat do chvile, nez narazi na hrace kteri hraji stejnym zpusobem. A tu je IMHO kamen urazu - kdo z nas rad prohrava :-) Takze se pomyslne sami vmanipulovavate do toho hrat lip, sledovat videa pro-g, studovat build-ordery etc. No a nebo quit s danou hrou na kompetetivni scene obecne.

    Pokud ale clovek spolkne ego, tak se da hrat dost vpohode... hrat pro relax a odpocinek...

    • jeste dodam ze v dobach AoE bylo tezke se od nekoho ucit -- proste nebylo od koho (youtube neexistoval). Ale existovat v te dobe, tak vim ze by stejne vetsina z nas delala to stejne - zkukla "how to win..." videa, natrenovala a hura na "kamaradskou LANku" :-)

      Doba se v tomto imho nezmenila, jen se zmenily moznosti...

  • flash789

    Premerovani pindiku za pomoci hry je dnes velmi popularni. Drive to nebylo treba protoze to probihalo v realu. A kazdeho kdo pak sel povinne na vojnu to vetsinou hodne rychle preslo.

    No doufejme že tuhle internetove pomerovaci generaci nečeká zkáza a nikdo je příliš nebude stavět před reálné problémy. 

    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10205266571739175&id=1693412187

    • Zaho
      Generace co se vrátila z vojny si pindíky poměřovali při ožíračce v hospodě. Kdo víc vypije, kdo komu rozbije hubu...Prostě tupouni.
    • Duncan66

      Premerovani pindiku bylo vzdy a vzdy bude, jenom se meni aktivity, kterymi to probiha. A i dnes se najde spousta takovych, kteri si to dokazuji pomoci fyzicke sily jako pred nekolika tisici lety 😉

      • Přeměřování pindíků probíhá i na úrovni velmocí. USA si přeměřuje pindíky z ruskem i čínou. Kim se snaží vystrčit svého pindíka před světem alespoň na takovou vzdálenost, aby ho okolní velmoci vůbec brali vážně. Pakliže koukáme na box, UFC apod. , defakto koukáme na přeměřování pindíků :) Ano vždy to tu bylo a vždy bude. Tedy alespoň do té doby, než lidstvo dostane konečně rozum a poučí se z chyb předchozích  a již zaniklých civilizací.

        • PCMR

          Zajímavý, že si uvedl box/UFC a ne třeba šachy, skládání rubikovy kostky, jízdu na motorce, nebo třeba plavání.

  • Nalada clanku je takova jako ono pomale budovani toho mestecka v AoE ... mladsim, dravejsim zde chybi statistiky, jak moc se hraje timto stylem nebo jinym... ale ja chapu clanek jako zavzpominani na "nase" zacatky... nemeli jsme internety a tak nas to proste k tomu soutezeni moc nenutilo a hrali jsme si s pc hrami spis jako se stavebnicema, nez aby jsme zavodili... jinak uz taky zavodim 😂 to Hs, Bfko... jo a nejlepsi mobilní rezbu -Brawl stars... jina doba no 😂

    • Je to o vyzrálosti. Když jsme mladí, máme testosteronu na rozdávání. Chceme všem ukázat, že na to máme, že jsme lepší než ostatní, že máme větší svaly, rychlejší káry, výkonější a dražší počítače. Pak založíme rodiny a najednou zjistíme, že je nám úplně u zadele, co si o nás ostatní myslí, co osatní mají nebo nemají, jestli je někdo lepší nebo horší. Opravdové hodnoty jsou totiž úplně někde jinde :)

      • Harshday

        Nemyslím si, soutěživý jsem byl vždy. V mládí jsem hodně sportoval, hrál hry a i s rodinou mě chuť soutěžit neopouští. Jediné na co jsem už starý, jsou nadávky a vulgarita, proto nejraději hraji pozdě večer, kdy se človek potká se staršími hráči.

  • Výtečný článek/zamyšlení . Ti co tu nadávají, že je o h*vně, zřejmě ještě nedosáhli věku, aby to pochopili.

    • Zaho
      Článek je fajn. Mám podobné zkušenosti s C&C: Generals.
      Jen si nemyslím že to je o věku, je to o přístupu.
      • Je to hlavně o věku a pak možná i o tom přístupu. Mě a mému okolí hry jako Dota, PUBG, Fortnite apod. nic neříkají. Proč? Protože jsme vyrůstali na hrách typu Baldurs Gate, Diablo 2, Age of Empires.  Mladé generace právě vyrůstají na online kompetitivních hrách typu moba, battle royale apod. Je to špatně? Nevím. Je holt jiná doba. Co vím jistě je, že za 10-20 let až mladá generace dospěje, založí rodiny, tak nebude rozumět zábavě u nových stylů a žánrů a s láskou bude vzpomínat právě na svůj milovaný Fortnite nebo Dotu. Tak to holt chodí.

        • toka

          Eh, Dota je tu od roku 2004? Tu bych mezi PUBG a Fortnite fakt nezařazoval. Ostatně zrovna Dotu hraju s kamarády, kteří už mají normálně rodinu, děti...


          A za sebe můžu říct, že s věkem nesouhlasím, za mě je to o přístupu. Hry hraju už přes dvacet let, na AoE a Diablu jsem taky vyrůstal, ale občas hrotit kompetetivně hry mě teda dost baví. Naposledy jsem si to zažil s Overwatchem, kdy jsem se doslova zasekl na několik hodin snahou o získání lepšího ranku. Druhý den jsem ale usínal v práci.


          Mimochodem, i přes to, že mám mnohem míň času hrotit kompetetivně hry, než za mlada, paradoxně jsem teď lepší, než jsem býval – třeba u té Doty nebo UT2004.


        • twicer

          Nemyslím si že ten pravý důvod je věk, taky sme s partou vyrůstali na baldurech, diablech, aoe a dalsich ikonach.. no a dneska to prostě ještě občas v partě proložíme Overwatchem, žřídka i nějakou mobou nebo jinou kompetetivní onlinovkou... U sebe vidím spíš stoupající odpor učit se stále nové online hry kde tě pak bez lítosti mastí děti hrající 24/7 spolu ruku v ruce s matchmakingem který tě bez problému hodí proti lidem co jsou o několik tříd výš a ty jim sloužíš jen jako maso na odstřel.

          Co se týče singleplayer her, klidně bych hrál víc, kdyby bylo co. Často je nová hra jen Potěmkinova vesnice s ještě blbější AI než měli prvně zmiňované tituly. Pak není problémem že jsem starej a vyhořelej, ale že mám prostě jen za ty propařené roky trošku vyšší nároky.

          • Harshday

            Budu asi ze stejné generace jako ty a vidím to stejně. Baldury mám proběhlé, teď jsem po těch asi 16 letech rozehrál icewind dale a je vidět, že už nemám několik hodin v kuse. Jen díky neustálemu rollování atributů jsem zabil hodinu.

            Jinak mně nevadí, že to hrajou děti 24/7 hodin denně, taky jim to kolikrát nandám a většina kompetu není stavěná tak, aby tam člověk musel být často. Takže za mě to problém není.

            Co mi strašně chybí, je kdysi naložení PC s CRT monitorem na kárku a tradá na lanku k někomu domu. Nebo když byvály PC herny, to bylo taky super, když se sešla banda lidí  hrál se RA2, CS 1.3, HALF-LIFE apod., to těch časů bych se chtěl vrátit. :)

        • Zaho


          Nevím, hodnotím to podle sebe.
          Začal jsem hrát na C64 v roce 85 a dnes hraju už jen online Dark Souls, wow nebo wot. (ikdyž wot už dlouho ne)

          Chci říct že jsem vyrostl na singlplayer hrách a dnes hraju jen online.

  • Náhodou v pohodě téma na článek.  Je pravda, že u některých her umí multiplayer pěkně shodit sebevědomí :-D 


    Jen škoda, že to autor už nerozvinul někam dál. Takhle je to jen někde na půl cesty.... 

  • Hidden

    Pri vsi ucte, jaka je pointa clanku? Podle nadpisu jsem cekal nejaky zajimavy souhrn dolozitelnych studii, statistik a pruzkumu, ktera jsou vice ci mene hodnoverne schopna zmapovat vyvoj hracskeho smysleni a chovani v souvislosti se soutezivosti/kompetitivnim hranim (a ze by se nejake zdroje na toto tema nasly, co jsem tak behem let postrehnul). Misto toho byl obsah clanku setsakra odlisny.

    Pekne prosim, pokud takovato temata, tak fundovane, zevrubne a ozdrojovane... nejake osobni vzpominky povrchne se tematu dotykajici jsou mozna fajn na nejaky osobni blog, ale rozhodne ne jako hlavni napln oboroveho zpravodajskeho serveru (coz predpokladam games.cz je).

    • flash789

      Dávej si pozor abys nezačal chodit na záchod jen v případě že to budeš mít internetové ozdrojovane, mohlo by to skončit zle.

      • Hidden

        Pokud jde nejaky clanek do hloubky a rozebira data z nejakych zdroju, je minimalne slusnost zdroje, ze kterych se cerpalo, uvest. Je to zcela bezna a zadouci praxe, takze si ctenar muze procist i kompletni zdroje, pokud ho to zajima nebo pokud ma pocit, ze clanek vyvozuje mylne zavery. Samozrejme, v tomto pripade to nutne neni. Takze ta sarkasticka poznamka je zcela mimo. ;)

        • flash789

          Proste si na to co jsem psal výše dávej pozor, protoze věcí jako praxe, realita a osobní zkušenost jsou věci z kteryma máš problém. To je celé. A nemáš zač:) 

          • Hidden

            Dekuji za brilantni a fundovanou psychologickou analyzu. ;)

    • Při vší úctě toto je zamyšlení nikoliv fundované studium podložené statistikami. Ano naprosto jsem se v tom článku našel a ano mám to úplně stejně. 


      PS: Pěkne prosím, příště se k těmto článkům raději vůbec nevyjadřuj.

      • Derp_1337

        Proč by neměl napsat svůj názor?? Kdyby psal nějaké nesmysly nebo zavádějící informace, tak to pochopím. Ačkoliv Hidden nijak nekomentoval téma, tak okomentoval technickou stránku článku. A na jeho kritice technické stránky články se nedá nic vytknout, je to pravda. Kdo ví, třeba příště autor přidá nějaké grafy a hodnověrné odkazy, které jsou v souladu s jeho názorem.

        Jestli se ti jeho příspěvek v diskuzi nelíbí, tak ho nemusíš číst.

      • Hidden

        Nevidim duvod se nevyjadrovat, od toho tu diskuse jsou a to ze s mym nazorem nesouhlasis na tom nic nemeni. Nebo by vsechny diskuse jen mely byt plne poplacavani po ramenou, jak je vsechno skvele? Ano, je to nejake subjektivni zamysleni a nemam nic proti tomu, aby se podobne clanky psaly, maji sve misto. Ale jak jsem psal - jen si nemyslim, ze to misto je v teto forme na games.cz, jakozto zpravodajskem serveru.

        • Diskuse s někým, kdo není schopen pochopit podstatu článku, je velice těžká. Naopak takovéto články oživí jinak sterilní, čistě informativní weby....

          • Hidden

            Ale ja chapu podstatu clanku, jen nesouhlasim s tim, ze by mel byt zverejnovan zde, kde tomu chybi nejaka pointa v kontextu serveru, ale slusel by mu spise nejaky blog. Pisu to uz potreti. ;)

      • Duncan66

        A co ze jste se v tom clanku nasel? Ja jsem v nem nasel kamarady, proti kterym jsem hraval pred dvaceti lety Starcraft. Proste to meli naucene proti AI, libovali si v tom, ze staveli brutalni zakladny a AI se rozbijela o jejich obranu. Ja jsem byl vzdy vyznavac opaku, tedy utoceni. Vsichni jsme byli amateri, zadny mikromanagement, kolik mit mineru atp., slo jen o taktiku a pristup ke hre. 

        Clanek si navic neskutecne hloupe protireci. Jak Age of empires, tak Hearthstone jsou v zakladu kompetetivni hry. Jedinym cilem hrani je porazit soupere. Neni to zadny minecraft, simcity atp. Jsou to kompetetivni hry uz v jejich samotnem jadru. Takze zamyslet se nad tim, ze v kompetetivnich hrach jde o kompetetivni hrani, je naprosta demence....

        • Ne neprotiřečí. Kdo to nechápe není dost vyzrálý na to, aby to pochopil :)

          • Duncan66

            Autor clanku si stezuje na to, ze kdyz ma rad napr. brokovnici a hral by na elkych mapach BF ci jinou podobnou hru s brokovnici, tak by potom brecel, ze ostatni meli sniperky a zabijeli ho porad dokola a on si vubec chudak nezahral, zatimco, kdyz hral s kamarady, kteri taky meli radi brokovnice, tak si skvele zahrali. Ja tomu rozumim, jen mi prijde nesmyslne zamyslet se nad tim, ze svet se prekvapive netoci kolem me a v kompetitivnich hrach ostatni nehrajou jak bych si pral ja, ale hrajou jak to vyhovuje jim....

            Takove zamysleni je demence....

  • dworkin

    Dvakrát jsem se musel podívat, jestli to nepsal Pecháček.

    A to nemyslim jako kompliment.

  • kkING

    Ja bych zase uvedl jako priklad WoWko a to ani clovek nemusi hrat PvP, ale staci pokud jste ve vetsi skupine hracu kde ne vsichni maji misto v raidu jiste a hned je videt snaha se zlespovat ... a najednou i 60lety hrac WoWka, ktery cely zivot drel v dolech se uci zaklady anglictiny, aby vedel, jak hrat lepe za svou classu ...

    • twicer
      Tak ono co si budem povídat, ono raidování na nějaké základní úrovni v dnešní době stojí docela minimální úsilí. Když mačkáš stejných 10 tlačítek 10000x tak se to prostě časem naučíš ikdyž ti je 60.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit