-
Tohle mělo být součástí recenze a mělo to ovlivňovat výsledné hodnocení hry.
-
-
Jako to, jaka je hra POTOM, co ji dohrajete? LOL, asi ne.
-
-
No zrovna u Diabla je to dost relevantní.
-
-
-
No bohužel z D4 se stalo přesně to, co jsem si nejméně přál, nepodařený mmo paskvil s inovačními prvky novodobých her, jako je Lost Arc a k tomu ještě špatně, po dohrání hlavní kampaně se ze hry stane tupý grind, který v dlouhodobém měřítku nemůže, až na výjimky většinu hráčů bavit. Co z toho že hra audiovizuálně pěkná s obrovkým světem, když hratelnost je prakticky nulová. PS Až hype opadne, snese se vlna kritiky na end game, ale to již bude pozdě.
-
-
Nulová hratelnost? Come on... Jako chápu lehkou hyperbolu pro podtržení argumentu, ale tohle je hodně mimo :-)
-
-
Já už jsem asi starej nebo fakt nevím, ale s nulovou hratelností musím tak nějak souhlasit. Bohužel jsem podlehl hypu a koupil. Vydržel jsem to někde do levelu 30. Ale zatím je to tak plytká hra, že mi fakt (nepřeháním) uniká, co na tom lidi vidí. Hratelnost nevyžaduje žádný skill nebo snažení. Prostě poklikám attack tlačítka a potvory okolo umřou. Že by se člověk musel potvorám přizpůsobit nebo tak něco tam nehrozí. Story úplně o ničem. A ten svět... i to co není random generované je tak generic....
Zatím mi chybí úplně motivace to hrát dál, protože tak nějak předpokládám, že bych další desítky hodin dělal úplně to stejné. Stejné questy, stejně nenáročné souboje, stejný level design (jen přeskinovaný),.... Nebo je v tý hře něco, co člověk během prvních 30lvl neviděl a je to fakt tak dobré, že se k tomu stojí za to prokousat?
-
-
s Rogue ode mě hra vyžaduje na lvl 20 (no jo, málo času :-)) hodně pozicování, a lehké přemýšlení. D3 se dal hrát na autopilota, tady se musím přinejmenším u bosů snažit. Za co jsi to hrál? Na které world tier?
-
Nestojí jakmile dodelas hlavní linku zjistíš že budeš dělat jen tři věci dokola dungy, helltidy, 10 opakujících se questu pro strom a s čím dál vyšším levelem to bude větší a tupejsi grind dát 100 takto je opravdu jen pro hráče, kterým tento styl vyhovuje. Jelikož na 100 lvlu zjistíš že vlastně nic jiného dělat nemůžeš bohužel
-
-
Mělo tam být napsáno zábavná znovu-hratelnost.
-
-
-
Ale notááák zdejší komentující, vždyť je ta hra venku něco jako týden a v současné době je to dojný prs pro celý Blizzard, opravdu si myslíte, že se neposnaží aby jim ti hráči neutekli třeba k PoE? Blizzard si nemůže zopakovat fail s endgame jako u D3, moc dobře to ví. Současný endgame obsah bez žádného přídavku, je adekvátní oslí můstek k rozšířením které nás brzi čekají. Jsem lvl 70 s "Rogunou", od lvl 64 na IV. VT a zatím se bavím. Dokonce i sám se bavím, to třeba u D3 jsem hrál, jen když měl čas někdo do party. Nebuďte tak negativní.
Co si slibujete od prvního většího updatu? Já třeba přidání setů a run.
-
-
Je tii doufám jasný, že další update přinese nové zbraně a další věci, které ti většinu toho co jsi do té doby grindil učiní naprosto zbytečným? A tak to bude pořád dokola 😀
Jinak od většího updatu si slibuju přidání minimálně třech dalších tříd, protože základní roster je naprosto ubohej. Sety tam měli být už od začátku, runy... no budiž, ale taky bych radši nějakou invenci než recyklát nápadů z druhého dílu co už má přes dvacet let. Zredukování mapy (ten openworld tu hru totálně zabíjí - to nesmyslný cestování sem a tam je úděsný a ničí tempo hry).
Jako čím víc to hraju, tím víc mi ta 9/10 recenze přijde jako vtip...
-
-
Tak číselný hodnocení je dost subjektivní. Hardcore fanoušci diablovek tohle budou považovat za nejlepší hru roku. A zase spousta jiných hráčů to budou považovat za nejnudnější hru roku, kvůli stupidnímu grindu a jiným hloupým herním mechanikám.
Objektivní hodnocení nejde udělat. Přečti si text a udělej si svůj vlastní názor dle tvých osobních priorit.
-
-
HC ARPG hráči jsou ti, co si nejvíce stěžují, protože na jejich styl není hra (přinejmenším zatím) úplně dobře postavená.
Vysoké hodnocení dostává hra od casuals a lidí, kteří milovali v mládí Diablo 2, ale mají teď rodiny a omezenější čas. Nemůžou ve hře utopit tak rychle stovky hodin času, takže je end-game problémy zatím netrápí, a dost možná ani trápit nebudou, protože se tam prostě nedostanou tak rychle, aby mezitím časem nezačali hrát něco nového. Zatím si užívají prozkoumávání světa, side-questy, novou lore - tedy věci, které pro HC hráče nejsou důležité.
8 - 9/10 platí pro někoho, kdo si s chutí projede kampaň, nakoukne za ní, a pak se ke hře bude vracet jednou za čas. Pro HC ARPG hráče bude hodnocení spíše kolem 6/10.
-
Pr HC fans to zrovna právě nejlepší hra roku fakt není...
-
-
Jo, tak určitě se najde dost lidí, kteří nejsou spokojení, protože chtěli něco jiného. Ale taky se najdou lidé, kteří přesně něco takového chtěli.
-
-
-
-
presne jak rikas, navic kdyz to porovnam s vydanim d3 kdy vsichni chodili butchera na nm, protoze kazda moucha v druhym aktu znamenala smrt tak si ten start pochvaluju, je to zabavnej grind ... v sezone cekam novej WT, novy itemy a mozna nejakou novou mechaniku (ala d3), sety nebo runy bych necekal driv nez s expansion packem
-
-
Jo, jo. Typická 9/10 hra...
Ale ono to zase takový překvapení nebude, když tu má Ubisoft a jeho copy-paste přístup většinou rezervovaný 8/10...
-
Souhlasím. Jsem s Necrem někde kolem 60 levelu a hodně chybí setovky, zajimavé unikátní předměry a další důvody proč vidět světlo na konci tunelu (+2 mágy a +2 warriory jsem měl už na 53). To honění čísílek mně osobně taky už moc neba a paragon strom mi taky přijde relativně slabý. Zároveň souhlas, že dungeony jsou zábavné a různorodé. A velký souhlas s místy nevyváženými monstry, freeze + rychlý běh je hrozný zabiják.
Osobně mi taky přijde hrozně nezajimavý wizzard, ve všech ostatních Diablech byl pro mě býval jasný favorit.
Tipuji, že si Blizzard schválně ještě nechává karty otevřené na spoustu dalších sezón tak snad se to zlepší.
-
Pěkný a pravdivý článek, celé D4 je bohužel stavěno jako uaaa efekt prvotního hraní, ale když se hráč dostane přes 50 lvl. a dokončí hlavní kampaň, tak se ze hry stane jen tupý grind, popsány ve třech aktivitách výše a když to umocnite neustále se opakujícím vybavením, které Vás bustne opravdu minimálně, tak ten radostný pocit z toho, že s lvlem a výbavou jste stále silnější, tak tento pocit je v prrr... End game D4 je stavěny jen pro noliferu streamery a podobně hráče, kteří mají čas se hře věnovat 24/7, pro ostatní jakoby hra skončila s hlavním příběhem a musíte si počkat na pokračování, které si samozřejmě zaplatíte. Je to fakt škoda a promrhany potenciál, které hra měla, bohužel za 10 let nebyli schopni nic jiného, než okopírovat několik mechanismů z jiných her vyslmyslet a nedokončit.
-
-
Nevím hele, grindfest je to od druhého dílu, současný blizzard jede na jistotu a mají bobky si rozhněvat nejtvrdší jádro které o velké inovace nemá zájem.
A on bude problém i vtom, že se zachováním základní formule a nastavováním herní doby se nic moc jiného vymyslet nedá, prostě zkombinovali prvky, které se v žánru za poslední desetiletí osvědčili nejvíce.
Sám problém vidím hlavně vté malé variaci jak si hrát s postavou, že je to grindfest mi nevadí, kdo o tohle nemá zájem, dá si jen příběhovou část, nebo by měl rovnou zaměřit svůj zájem na poutavější titul.
Narážku na nolifer streamery a podobně hráče, kteří mají čas se hře věnovat 24/7 jsem zcela nepochopil, jako naprostý casual si můžeš zahrát pár hodin za týden a v jádru hratelnosti je člověk do pár minut.
-
-
Narážka na nolifery je naopak zcela na místě, k čemu mi bude to, že si občas zahrají o víkendu více a posun postavy v před bude skoro nulový, slavný paragon to nezachrání a neustále se opakující vybavení několika legendarek, které je skoro stejné také ne, úplně zmizel ten pocit toho, když zabijete bose a padne vám opravdový legendární item a při hraní sólo expy také jdou pomalu, ono vůbec celý model ala Lost arc je nedoreseny , ne ne D4 zatím nemá kvalitní end game to už i rifty v D3 jsou zábavnější. Ale věřím že časem se hra vyvine a bude kvalitní zábava.
-
-
Musí tě bavit ta základní formule hratelnosti, stejně tak jako chození stále větších mythiců ve wow, letité hraní moba her jako dota, či lol nebo 20let hraní counter striku.
Když si vzpomenu na D3, kde si to musel 3x dohrát tu stejnou kampaň, aby ses dostal nakonec, kde si to jen dohrál znovu, tak mi ten end game rozdělený do tří různých částí nezní už tak hrozně. :)
Pocit radosti z legendárního dropu jsem měl naposled u D2 a kdoví jestli to nebylo spíš tím věkem, když jsem hrál nedávno Ressurected edici tak těch odpadních legendárek tam byla taky valná většina.
-
-
S rozdilem tim, ze obrovskym tahakem tech her co jsi zminil je multiplayer, ktery v sobe ma (casto opomijeny) socialni rozmer a ktery, dle meho, vetsinu lidi u tech her drzi vic nez zminene mechaniky. Lidi se chteji sdruzovat a interagovat, je to jejich prirozenost. Driv to bylo na hristi ci v klubovne a dnes je to online.
Takze bych v podstate souhlasil s kirr vyse. Krome hardcore fanousku zanru a tech kterym ten socialni rozmer v podobe kooperativniho hrani vyhovuje je blahove od single player her ocekavat dlouhovekost a masovost. Blizz to dobre vi, tak si na tom efektu prvotniho hrani dali zalezet.
-
-
Jo, stím se nedá nesouhlasit. I proto se tam snaží přidat alespoň meření pindíků v podobě sezón a žebříčků těch nejlepších.
Ale jinak bych nepodceňoval počty asociálních občasných hráčů, kterým podobný pseudo online bude vyhovovat. :)
-
Blizz to vi a tak chtel z D4 udelat online hru na dalsich 10let, ale udelal spis novy datadisk do WoW, ktery lidi za mesic prestane bavit.
-
-
-
-
-
-
Problém celého endgame je, že tam vlastně žádný pořádný zábavný není. Helltide nepočítám, to je vlastně nutnost, bez toho si žádnou část equipu nevylepšíte. Protože jinde materiál na upgrady nepadá. Tree of Whispers vypadalo na začátku fajn, bohužel odměny z bedny za odevzdání 10 grimů jsou neskutečně tragické. To samé loot z world bossů. To je snad lepší dělat eventy a gamblit za oboly. A nightmare dungeony, to je čirá nuda. Pamatuji si rifty z D3, kde se běhalo od elity k elitě a to byla zábava. Nightmare dungeony jsou tady neskutečně prázdné, samý trash, elite packů málo tzn. málo lootu, do toho ty zbytečné úkoly, expy taky zrovna nerostou . Místo toho, aby Blizzard navýšil počty elitních mobů v nightmare, tak raději nerfuje obyčejné dungy, kde se elity spawnují v nadměrném množství a lidi se to naučili farmit. (Sbohem Ruins of Eridu po včerejším hotfixu.) Polovinu herního času strávím jízdou na koni.
BTW konečně mi dropnul treasure goblin Temerity.
-
-
Ale to je přesně ono, zaremcáme si nad endgame, ale pak stejně máme radost z dropu - třeba z těch Temerity =D.
Když už jsme u toho, docela bych rád, kdyby se hra uvolila mi navalit harlequin's crest, hodila by se.
-
-
Jojo droprate unikátek. Po deváté v řadě už mi stejná unikátka padnout nemůže, že jo? že jo!?
-
-
Já mám podobnou impozantní sbírku sekáčků z Butchera :D a vlastně ještě boty 100,000 Steps.
-
Ha, dobrá práce no =D.
Já mám teda pět kusů fields of crimson, ale osm je impozantní série... těš se na devátou a desátou, ať je to kulatý =D.
-
-
-
Nejsem harcovník co běhal v d3 GR100, ale když si pustím záznamy z great riftu a z nightmare dungeonu, zas tolik rozdílu vtom teda nevidím. :)
-
-
Je to prostě hodně nevyvážené, co se týče density. Ale tohle se v minulosti řešilo už u třetího Diabla a já prostě nechápu, že polovinu podobných prvotních problémů D3 tu musíme absolvovat znova. Už jsem si začal na papírek psát seznam instancí, které prostě přeskakuju a sigily hned rozkládám na prach. Každopádně pro srovnání, Ruins of Eridu v podstatě každý run téměř 3 plné inventáře, když jsem sbíral bílé i modré (těch je ale minimum ) na prodej a cca 1,2M expů. V nightmare dungu dost často nezaplním ani první řadu, expy ani nebudu komentovat, to je sakra rozdíl. A momentálně je prodej lootu jediný rozumný zdroj goldů, kterých potřebuješ opravdu hodně, pokud měníš byť i jednu statistiku na equipu a nedaří se ti, aspekty, upgrady ani nemluvě.
-
-
IMHO chtějí prodloužit cestu na lvl 100, mám pocit, že ho hráči dosahují rychleji, než jim přijde žádoucí s ohledem na trvanlivost hry.
-
-
Tak svým způsobem by to ani tak nevadilo. Kdyby si trochu pohráli s itemizací, nastavili třeba po deseti levelech treshold a věci by padaly vždy s minimálním item levelem. A člověk by se měl za čím hnát. Když ale na levelu 85 náháním zbraně 800+ a stále dostávám 740-760 od přechodu na T4 na cca 63 levelu, tak to brečím.
-
-
Drop věcí které jsou klidně o 20lvl níž, to je fakt čisté zoufalství, našel jsem si vtom asi to jediné pozitivum kdy tyhle předměty nemusím aspoň dokola pročítat při hledání kusu s affixy, které nejsou úplný odpad.
Nemluvě o zjištění kdy si konečně najdeš něco co má skoro max rolly, jen abys to vylepšil, přesunul se přes 725 power level a zjistil, že tvé max rolly jsou v polovině aktulizovaného rozmezí hodnot.
-
Rozumím, na itemizaci se určitě bude muset zapracovat, stejně tak na dalších věcech, o tom žádná.
Těším se na sety :-)
-
-
-
-
Dobře sesumarizováno. To zklamání z finálni verze Lilith zcela chápu, ale potom, kolikrát člověk zabíjel Eliáše s minimálni invencí mechanik se tomu vlastně ani moc nedivím.
Vté variabilitě zatím vidím velkou bolístku, unikátních legendárek má každá třída maximálně 8, jaké bylo moje zklamání při zjištění, že ten pár zajímavých předmětů vhodných pro můj build již mám a do 100.levelu už to jinam nerozkvete.
Glyphy vidím zatím jako možnost kde utopit největší množství času, ale jsme zase u toho že se jedná o posílení o pár procent.
BTW: Kdo honí helltides a chce maximalizovat získávání výbavy, na netu už komunita vytvořila web Helltides.com, kde lidé mohou vyznačovat současnou pozici Mystery truhly za 175 Aberrant Cinders, která ráda vyhazuje 4-6 legendárek.
-
-
Ano, taky mám helltides.com permanentně otevřenou na druhým monitoru. Dík za připomenutí, rovnou to dopíšu do článku =).
-
-
Ďakujem za super článok a hlavne pravdivy.
Za seba napisem, že co sa týka Buildov tak si nič nepozerám a ani nejdem podľa nikoho. Hra ako taká ma potešila a veľmi no presne je tu popísané čo je "zle".Preskúmavanie sveta je zábavné a celkovo vizuál je nádherný. No čo mne chýba je radosť farmiť... V D3 som sa tešil ako malý chaln keď som našiel na WD masku a moji Fetiši strieľali šípky. Alebo prsteň a moji psíci sa zmenili na jedného veľkého. Proste zmena schopnosti. Totálne wow. Ano D3 malo veľa múch no dlhe mesiace som sa tešil a menil svoj build.
Nechcem spomínať D immortal no aj tam som farmil a pokúsal sa nájst item čo mi menil kostlivcov na lukostrelcov. Bolo to D immortal ano táto radosť mi trosku v D4 chýba. Tu mi na mojho necra padol aspekt, že moji mágovia čarujú blizard..wow super..a ďalej? MYslím si, že hra sa bude rozvýjať a bude lepšia no niečo málo mi tam stále chýba.
Čo ale mna ako fanúšika Necra sklamalo sú jemne summoni. Blood golema ktoréého som sa tešil je škaredý. Iron golem? Akože mám pocit, že pozerám sriál STERATENY VO VESMIRE. Nie som programátor ale nie je normalne aby krajšie posobili summoni z D2 alebo aj D3. Cisi este nechavaju taketo zmeny na rozšírenia neviem no som s toho jemne sklamaný.
Kým vyšla D4 som hrával Last epoch. Tiež necromancerku ale to ako pretobili sumonov a aký brutálny je golem nemám slov. Blood Golem hodi blood orb rozbehne sa na netriatelov. Nie príde ale rozbehne..wow..udrie do zeme plošne a až potom bojuje. Top.
Nechcem porovnávať hry lebo kazdá ma svoje pre a proti..Svet Diabla milujem od detstva.
D4 ma baví no sám som zvedavý či je to ,že hra ma baví a je dobrá alebo len wow efekt lebo sme ju dlho čakali.
-
No ja v endgame jeste nejsem, ale i zakladni hra mi prijde z hlediska hratelnosti ne uplne domyslena.
Ten pocit masakrovani vln nepratel a upgr. postavy tady proste neni.
Ve chvili, kdy mate zakladni body v dmg abilitach, tak s kazdym dalsim lvlem jste slabsi a musite to dohanet lepsi zbrani, ktera vam nekdy padne a nekdy ne. Takze dostanete vyssi lvl a monstra kolem vas dostanou vyssi lvl a vy si date bodik do pasivky na rychlejsi pohyb a zacnete delat mensi dmg a dostavat vetsi dmg...
-
-
Svou logiku to má, s vyššími levely máš přístup k více schopnostem a vedlejším perkům, odemče se ti passivka, vté chvíli už ti napadali nějaké legendárky, následované paragonem a unikátní výbavou.
Rozhodně jsem neměl pocit, že bych se nestával mocnějším.
Pokud bych měl něco vytknout, tak soft cap monster na 50lvl v 1,2 world tieru, takže když to hraješ do šířky, stím že děláš od začátku dungeony a vedlejší úkoly jak v klasickém rpg tak se ti stane, že v polovině kampaně přeleveluješ nepřátele, dalších 10hodin představuje hra minimální výzvu a finálního bosse dáš s prstem v nose. Když se kampaň hraje ve čtvrtém dílu jen jednou, tak mi to přišlo dost škoda to takle celé převálcovat.
-
Což je úplně to samé, jako když člověk s novým levelem jde do nové zóny se silnějšími nepřáteli, jen bez toho pohybového mezistupně. Takhle člověk může jít kam chce a ví, že tam budou přiměřeně silní protivníci...
-
-
Jsi v nejake zone...nedavas bosse, udelas par lvlu abys byl silnejsi a bosse zabijes. Jsi v D4 nedavas bosse, udelas par lvlu abys byl silnejsi...jo vlastne....
-
-
Z druhé strány při zónách se zase můžeš přelevelit, a pak všechno přejet jak parní válec, což hernímu zážitku taky moc nepřidává...
-
-
Ono to podle me prinasi i takove zalezitosti, jako ze vetsinu pouzivanych utoku musis mit k dispozici od zacatku, protoze nemas ,,slaba,, monstra.
Nemuzes pouzivat zacatecnicke kouzlo fire arrow, ktere je dobre na zabijeni monster v 1. aktu normal...protoze v D4 by to znamenalo, ze to same kouzlo bude stejne dobre u postavy na 70lvlu.
Takze vetsina postav ma na 5? lvlu pristup prakticky ke svemu hlavnimu dmg skillu, ktery se pak teda jeste urcitym zpusobem vylepsuje, ale nijak zasadne a potom za X lvlu mas pristup k ultimatce a to je vse.
-
-
To mi nesedne, z logiky věci můžeš mít na každém levelu ta monstra přesně tak silná, jak hráči potřebují - kdyby prvních 20 levelů měl hráč jen základní útok, tak holt budou prvních 20 levelů tak slabá, aby je s ním upižlal.
Ale jinak jo, člověk teď získá zásadní schopnosti celkem rychle, a už se vlastně může těšit fakt jen na růst do šířky a itemy. Škoda, že třeba u sorce je core basic skill zásadní, a na více už obvykle není mana / nevyplatí se => zbytek skillů jsou věci na CD, tedy zbroje.
-
-
-
-
-