Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • 0011

Switch, momentálně S2 je moje hlavní platforma na které hraju exkluzivity, JRPG a indie hry, pak Xbox pak PC a 3DS občas ještě zapnu. Osobně neznám nikoho, kdo vlastní Switch a znám několik lidí co má VR, ale protože se zajímám o herní průmysl jako celek tak vím, že se Switch prodává skvěle, stejně jako vím, že VR se prodává mizerně. Mám rád data a konkrétní čísla, ale najdeš tu i spoustu lidí co má PhD v dojmologii, teď nemyslím Derpa, modří vědí ale postrádají dostatečnou sebereflexi...

• Hodně konkrétních věcí v prakticky každém updatu nějaké jejich hry...

• Já ti nevím, pár náznaků že "něco" dělají.

• ano máš pravdu ta 1/3 uživatelů je dohromady, nejhorší je ten nesoulad mozku a očí tím trpím já, myslel jsem že to natrénuji ale vůbec se to nelepší, takže ještě že většina těch her má pohyb teleportem, případně se snažím ten pohyb trochu fyzicky simulovat, ale třeba takové svezení na horské dráze k tomu bych potřeboval Meta blicí kyblík :)

• ano ten headset je ve výsledku levný na to jaká je to suprová technologie, ale jeden z důvodů proč to není masivně rozšířené je potřeba té investice do pc pokud si chceš zahrát ty lepší hry v dobré kvalitě a snímkové frekvenci  tak musíš investovat dalších 30-50k do pc, na beat saber ty brýle stačí, u těch složitějších je dost osekaná grafika o výdrži baterie nemluvě, další generace bude předpokládám 4k na každou čočku tam ta hw náročnost ještě stoupne

• Ty sociální bubliny jsou vysloveně zajímavé. Znám kromě sebe další dva lidi, co mají Steam Deck a jeden z nich uvažuje i o Steam Machine, S VR neznám nikoho (tedy rady typu zajdi si za kamarádem a vyzkoušej, u dost lidí nejspíš fungovat nebudou). Ale zkoušel jsem to ve VR herně, kde se chodí po reálných prostorech, do kterých se mapují herní prvky. Jako za vyzkoušení to stojí, ale domů bych to nechtěl. No a majitele Nintendo Switch znám jen jednoho a úplně nadšený z něj nebyl (odehrál Zeldu a pak pro to neměl využití). Přitom Switch se v obou verzích prodává jako rohlíky. Tedy podle vlastní sociální bubliny se fakt nedají odhadovat celkové prodeje.

• 0011

VR není trend, je to stejná sociální bublina jako Steamdeck, na internetu to vypadá jako by to měl každý doma dvakrát, ale prodává se málo a polovina majitelů jsou influenceři a většina druhé poloviny jsou nehráči co to pořídili kvůli beat saber.

• “A čo sa týka ceny...hmm je dnes 500€ vela? Ako za čo.”

Tak třeba pro mě je investice do VR + výkonnějšího pc kvůli několika hrám, na které nemám tolik času pádný důvod. Tipl bych si, že se takových lidí najde víc.

Ale tím VR nezatracuji. Snad jednou…

• ALHAZRED
     Moja prvá hra na VR, bola Batman: Arkham Shadow, tú som dostal ako darček k heatsetu, a teda fájn, ale prečo keď sa hýbem, alebo otáčam, tak sa urobí okolo obrazu čierny kruh, ako v tuneli, a potom zmizne...strašná otrava. No myslel som si, že to tá Quest 3 ka bez toho v pohybe neutiahne...OMYL. Je to Vineta, ktorá má zabrániť, aby bolo luďom "špatně", tým, ktorým býva "špatně", našťastie sa to dá uplne vypnúť, a táto hra vyzerá bez toho cool...na to že je výlučne na Quest 3...či tá vyneta pomáha, alebo nie, nemôžem posúdiť, ja to vypínam...

Moja prvá strielačka bola Arizona sunshine. Teda grafika žiadna "realita", ale tak ma to vtiahlo, že som začal na obed. Po dvoch hodinách mi heatset vypisuje, že je už slabá batéria, tak som k nemu pripojil kábel.  Potom mi vypisuje, aby som rozsvietil svetlo, pretože heatset môže stratiť vizuálnu kontrolu nad ovládačmi, tak to dám dole z hlavy, že aká tma ??? A vidím, že je je celkom tma a 10 hodín večer...

A úplná TOPka na VR, je Lone Echo, nádherná hra, si na vesmírnej lodi, v bezváhovom stave, kamó, keď som sa pri tom nezgracal... 

• ALHAZRED

Teraz som kúpil v akcii Aliens: Dark Descent, a dá sa to spustiť vo VRku, a sú aj stratégie na VR, ale celkovo má Meta vela hříček, ktoré sú FAJN, len do toho hupsnúť...Napr. Tripp, to je taká relaxačno meditačná fantázia, nič neriešiš, nechávaš sa unášať hudbou a obrazom...Ale samozrejme, najlepšie vo VR, je zabijanie z vlastného pohladu, či mečom, lukom alebo samopíkom, to strielanie, a šerm...to nemá obdoby...

Keď som kúpil heatset, hneď som spustil výstup na Mount Everest, 90min, a že to posuniem ďalej, aké to je, a zrazu visím, podo mnou priepasť, nado mnou kolmá stena, v ušiach vietor, parťák ma ťahá hore OMG...Keď je video v slušnom rozlíšení, 180" 360" stupňov, je to proste REALITA...viš co myslim :-D

• KrPa

asi to bude tak tim, ze vr je delane hlavne pro 1st person hry a tech porad neni v zanrech dost

• Derp_1337

Vyzkoušej Beat Saber. Fakt super hra. Vybereš si tvou oblíbenou hudbu a pak hraješ.

Navíc tam většina lidí nemá problémy. Tam se moc nepohybuješ, jenom se pohybuješ v malém čtverci a uhýbáš před překážkami. Ten malý čtverec odpovídá prostoru u tebe doma, takže tvůj pohyb odpovídá pohybu ve hře. Jednoduché řešení.

https://www.youtube.com/watch?v=LVaGWZfiLIQ

• Derp_1337

"nepřesvědčíš kupce "hele kámo, když budeš trénovat tak se z toho MOŽNÁ nezebleješ jak doga"

Trochu podceňuješ odhodlanost lidí. Když je něco považováno za "cool" či "trendovní", tak to lidi začnou dělat bez ohledu na to, jak je to hloupé, nepraktické či nebezpečné.

Příkladů je hodně, třeba výzva, kdy lidi žerou extra pálivé chilli papričky. Myslíš, že někoho z nich zastavil fakt, že jim z toho pak může být špatně a v extrémních případech je budou muset odvézt do nemocnice? Ne. 😂

Stejně tak tzv. "planking" (lehnout si na břicho hlavou dolů v neobvyklých místech) či pojídání lžičky rozmleté skořice. Prostě hloupé a potencionálně nebezpečné činnosti a stejně to lidi dělají.

Takže v zásadě jde o to, že když se z VR stane trend a lidí si ho ve velkém začnou pořizovat, tak se postupně připojí většina lidí bez ohledu na potencionální nevolnosti.

• mr.clayman

Jj, mám doma PS VR2, ale co jsem na tom dohrál Alyx (~skoro rok), jsem na to nesáhl. Hlavně teda z časových důvodů, ale nedostatek obsahu je taky silný argument. Ve frontě mi leží Horizon: Call of the Mountain a tu a tam si pohrávám s myšlenkou zkusit Alien: Rogue Incursion, ale jinak nic moc. Ani ten Beat Saber nemůžu říct, že by mě kdovíjak lákal.

S nevolností při hraní jsem měl problém taky. Pro mě byl hlavní důvod ten nesoulad, který jsi popsal, a pak taky to, že po delší době s brýlemi na hlavě v nich začíná být dost horko. S tím druhým mi pomohl puštěný větrák. Kromě chlazení možná i ten pocit proudícího vzduchu trochu vyrovnává ten rozkol mezi zrakovým a pohybovým vjemem. I tak ale preferuju ve hrách teleportaci namísto běžného chození a u toho VR modu pro Alien: Isolation jsem si musel dávat extra pozor a nedívat se na předměty zblízka kvůli podivnýmu chování paralaxe, kdy objekty "driftovaly" v zorným poli jinak než by měly vzhledem k pohybu kamery. Z toho mi bylo hodně šoufl.

Celkově ale jsem byl za dobrých podmínek snést tak hodinu a půl na herní session.

• 0011

Valve Index byl ve své době nejvýkonnějsí a nejdražší headset co se dal koupit, lidi co si to kupovali to rozhodně nejeli na šunkách. Nemůžu najít ten článek myslím že to bylo jenom VR induced motion sickness a kolika lidem se dělá špatně celkově okolo 70%, ale dobře, řekněme že máš pravdu, pořád to znamená že třetině lidí se dělá špatně bez ohledu na příčinu. Pořád je to větší problém než že je to drahé a nejsou na to hry a nepřesvědčíš kupce "hele kámo, když budeš trénovat tak se z toho MOŽNÁ nezebleješ jak doga"

• Inquisitor

chce si to vzít kinedryl no:)

• Derp_1337

Ty nerozlišuješ, že jsou 2 různé důvody, proč se lidem dělá špatně.

Ten 1. taky a nejčastější důvod problémů: Nedostatečný nebo nestálý "framerate" (rychlost generování snímků). 

Čím drazší VR (popř. PC), tím méně hráčů trpí nějakými problémy. A ve hrách, kde se postava rychle pohybuje, více vynikne problém s framerate.

Ten 2. problém je způsoben nesouladem mezi tím, co mozku říkají oči (pohyb) a tím co mozku říká vnitřní ucho (nehýbeme se). 

V tom druhém případě jsou ty reakce různé. Od většiny lidí, co ten problém vůbec nemají, až po absolutní minoritu, která prostě nedokáže koukat na VR. A pak je tu skupina lidí někde mezi tím. U té se dá natrénovat odolnost.

• Derp_1337

Ty nerozlišuješ, že jsou 2 různé důvody, proč se lidem dělá špatně.

Ten 1. taky a nejčastější důvod problémů: Nedostatečný nebo nestálý "framerate" (rychlost generování snímků). 

Čím výkonější (a dražší) VR headseat, tím menší % hráčů má problémy. Ale i ty lepší VR můžou občas mít problémy s opravdu náročnými hrami. A taky platí pravidlo, že s pomalou a statickou hrou lidi většinou nemají moc problém, spíš mají problémy s hrami, kde se hodně pohybuje (protože více vynikne problém s framerate).

Ten 2. důvod je nesouhlad mezi tím, co mozku říkají oči (pohyb na obrazovce) a co mu říká vnitřní ucho (nehýbeme se). 

Tady se to pohybuje mezi většinou lidí, co jsou vůči tomu úplně imunní, a absolutní minoritou lidí, co prostě nedokážou koukat na VR. A pak tu je skupina lidí někde mezi těmi 2 extrémy - v jejich případě platí, že se dá natrénovat odolnost vůči tomu jevu tím, že si člověk dá pauzu, když se mu začne dělat blbě. A postupně se začne prodlužovat doba hraní. 

Takže celkově 1/3 lidí (30-40%) mělo nějaké problémy. Ale bylo to způsobené různými důvody. Jedno z řešení je koupí lepšího VR (a nebo lepšího PC, v případě kdy VR využívá generovací výkon PC). V druhém případě natrénování odolnosti.

• ALHAZRED

Je mi velmi lúto ludí, ktorým je pri VR zle, a nemôžem im tvrdiť že nie je, keď je, aj keď ja osobne nikoho takého nepoznám...

Čo sa týka pořizovacej ceny, je to samostatná konzola Quest 3,3S, a 3S je ešte lacnejšie, k tomu PC nepotrebuješ. Ale, keď to chceš mať komplet, a lepšie hry a v lepšej kvalite...+PC. Ja to skôr používam, ako zobrazovacie zariadenie namiesto monitora, a keď mám monitor za 700€, tak 500€ za Quest vela nie je...keď si vezmeš kolko stojí napr. Switch2... :-D

Mám to presne rok, a poviem ti, že aj keď som to nechel ako samostatnú konzolu, na to čo to dokáže, a aká je to technológia, ako to vyzerá, je aj 500€ málo, je to proste sci-fi...len ti pri tom nesmie byť špatně...

• ALHAZRED

Akooo, nepôjdem za kamošom a neskúsim to, lebo mi určite bude z toho špatne ? Nie, večšina ludí to na gebuli nikdy nemala, to je ten problém a to je lenivosť.

Áno Derpe, vysoké ceny, a málo obsahu. Treba to ešte pár krat zopakovať že...a hlavne, slabé promo...však ako budú robiť reklamu, keď nemajú čo ukázať... 

A čo sa týka ceny...hmm je dnes 500€ vela? Ako za čo.

Ja som pôvodne chcel LEN...VR okuliare k PC... ale tie neexistujú, musíš si kúpiť VR heatset Quest 3, čo se samostatná konzola, ktorá sa dá pripojiť k PC...dobrééé, pretože z tej konzoly využívam asi 1%.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit