Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Fakt je ten, že coby hráč, útrata za hardware je v průběhu času nesrovnatelně nižší s konzolí než jsem to měl dříve s PC, přitom si zapařím více a lépe (žádné kazení hratelnosti problémy s výkonem a kompatibilitou s kdečím jako u PC; obměňování kdejakých PC komponent, že nakonec se člověk stejně nevyhnul koupi celého nového stroje, atd.) Nyní mám notebook na práci a Xbox360 na zábavu a tak mi to vyhovuje dokonale.

A jestli něco PC herní trh zpomaluje, jak občas někdo tvrdí, tak rozhodně ne konzole (jako kdyby vývojáři měli zakázáno svou hru "šít na míru" PC platformě), ale snadné pirátství - to je všeobecně známý fakt. Proto se při vydávání her kolikrát upřednostňují konzole před PC.
  • Jen taková poznámka pro všechny kalkulátory, kteří vykřikují, že hrát na plazmě může jen nějaký miliardář a že si neumím propojit PC s televizí a další absurdity. Čtyřicetipalcová FULLHD LCD televize stojí 13 tisíc http://www.alza.cz/40-samsung-le40c550-d161869.htm Xbox 360 s 250 GB diskem stojí 7 tisíc. Repráky k počítači i domácímu kinu stojí v zásadě stejně - podle toho jak moc jste nároční.

Koupě televize ale není do ceny hraní na konzole započítaná, protože 95% lidí televizi vlastní a v dnešní době jich drtivá většina má nějakou formu LCD či plazmy. Takže představa, že si někdo kupuje TV kvůli konzoli je zcela zsestná a všichni to moc dobře víte. Cena herního PC s alespoň ATI 5770, 4GB RAM a i5 760 je 22 tisíc. Bez monitoru, klávesnice, gamepadu... Takže se nakonec vyšplhá přes 26 tisíc určitě. Takže i včetně FullHD TV a koupě drahé verze Xboxu je to o šest tisíc levnější investice než PC. Když si k Xboxu koupíte netbook/nettop na práci, vyjde vás to všechno cca stejně jako herní PC, přičemž s herním PC za skoro třicet litrů jste navíc pořád ještě bez televize :)

Jinak autor má doma high end vlastnoručně sestavené HTPC (nulový hluk, maximální výkon, hifi zvukovka) připojené k televizi a momentálně nemá doma ani jednu funkční konzoli a hraje na PC. Na téma propojení PC s domácím kinem jsem napsal šestistránkový článek do Levelu 191.
    • Nevidim jedinej duvod proč bych si každej rok měl kupovat novej zdroj,monitor,klávesnici,myš nebo zvukovou sestavu dokonce i procesor mi stále bohatě stačí a jediný co sem byl nucenej upgradovat byla grafika.
      Mimoto si opravdu myslíte, že pro hraní dnešních her je nutná alespon ATI 5770?
    • Tady jsi trochu přestřelil Dane, za 17K se dá sestavit solidní stroj (Core I 5 760, GTX460,4GB, 1TB disk, seasonic zdroj..).

A Benq teď vydal hodně solidně vypadající 24" monitory za 5500 s VA panely, takže už ani není třeba dávat 12K za solidní monitor.

Jasně že je konzole levnější, ale ty PC už jsou dneska levný taky, a kvalita je přeci jen jinde.
      Pokud někdo nemá ani jedno a chce hrát, tak bude nejlepší onlive, který funguje solidně už teď.
    • nechapu, jak nekdo muze argumentovat cenou LCD a potom napsat ze PC cloveka vyjde na 22k ... kdyz staci jen namatkove nalistovat CZC a vybrat nejaky komp s uvedenymi parametry a kupodivu cena je o 4k nizsi, nemluve o tom, ze dnesni hry zvladne bez problemu i PC za cenu 15k (bez monitoru)

a ano, 95% lidi televizi vlastni a dokonce to muze byt i super LCD, ale takove je vetsinou v nejake spolecne mistnosti a vetsinou obsazene a prijde mi uplne absurdni cekat na to az se uvolni TV, protoze tam bezi fotbal, hokej, film a kdo vi co jeste, abych si mohl zahrat na konzoli :D Takze ve vysledku, kdyz chci mit jistotu, ze si zahraju kdy zrovna ja chci a ne kdyz mam misto u TV si stejne musim poridit vlastni TV (monitor).

No a protoze dneska 95% lidi vlastni stejne pocitac na praci, tak si muzes vybrat, jestli konzoli s Tv a suntem PC, nebo jedno poradne PC za stejnou cenu. A to je jeste predpoklad ze to pracovni PC potrebuje jen na nejakou kancelarskou praci a nezajima ho nic jineho, protoze potom to taky nemuze byt uplny sunt.
  • koho zajima windows 8? takove famy jsem o nich jeste neslysel. a i kdyby to byla pravda, nikomu to nevnuti. kdokoliv bude moct co chce na starsich verzich. a vubec fuck off s novyma windowsama. pomalu to s nema stejne bude jak se serii call of duty...

btw konzole + gamepad + nejaka fps = kinder version limited

jedine pc *3*
    • "btw konzole + gamepad + nejaka fps = kinder version limited" aha *1* Další názor člověka, který nikdy gamepad nedržel v ruce. Většina her se lépe hraje na gamepadu, než na klávesnice/myš a to prosím na pc hraju víc než na konzoli.
      Klávesnice/myš vs. Gamepad (ovládání)
      Plošinovky (Tomb Rider, Prince of Persia)... gamepad vyhrává. Závodní hry... nepočítám-li volant tak gamepad opět vede. Hack and Slash (Darksiders, Devil May Cry)... tak tady není o čem přemýšlet, Gamepad! FPS... zde záleží na preferencích. Kdo chce být jako rambo a dávat headshoty během milisekund tak šáhne po klávesnici s myší, kdo chce trochu survival styl hry, kdy žádný váš zásah není jistý tak bere gamepad. RTS... tady vyhrává klávesnice s myší i přes to, že na konzole nějaké RTS jsou. Bojovky (Street Fighter atd.)... kdo se kdy pokoušel hrát tyto hry na klávesnici je sebevrah rozuměj prstovrah. RPG...Zde záleží na typu. Pokud je PRG akčněší tak Gamepad vede, když je hra pomalejší je asi lepší klávesnice.
      Klávesnice/myš vs. Gamepad (požitek ze hry)
      Zde gamepad zase vyhrál. Proč? Vibrace a pohodlí. Když kolem vás v bioshocku prochází Big Daddy a vy cítíte každé jeho dupnutí v rukou. Nebo při jízdě autem citíte, nájezd na obrubník a víte, že víc doleva už to nepůjde. To jsou faktory, které vám k prožití hry hodně pomůžou. O pohodlí se snad bavit nemusím ne? Co je lepší? Rozvalenej na gauči s gamepadem nebo skrčenej u klávesnice (ano vím, že i na pc jde připojit gamepad).
      Dle mého i přestože kombo keyboard/mouse mám v rukou bohužel častěji, vyhrál gamepad.

Já nevím jak vy, ale jako PCčkář jsem si pořídil konzoli abych nemusel plakat, že to či ono nevyšlo na pc a protože se mi na konzolích hraje lépe (ano i fps mě na konzoli baví víc a dokonce se mi lépe hrajou).
      • tobě asi jebe v hlavě ne?
        plošinovky????? víš vůbec, co je to plošinovka? asi ne co? tak pro malé děti, zkus na googlu hledat třeba Turrican 2, Abuse, Super Frog, abys věděl, co je to plošinovka-a pro ještě zabrzděnější, jsou to věci, který sem hrával za starých zlatých časů na joysticku-ano, na joysticku, ne na gamepadu, na pravém, mikrospínačovém joysticku... 3rd person akce? a na gamepadu, Prince je na gamepadu velmi špatnej, já to na něm(Logitech) nějakou dobu hrál a nee, opravdu ne, no a Tomb Raider-od té doby, co je přístup k volnýmu rozhledu myší není co řešit, nic jinýho neexistuje. Snad jen u Devil May Cry se dá souhlasit, že asi půjde hrát na gamepadu dobře, alespoň ze zkušeností s Onimushou.
        FPS? nenech se vysmát, jako vždy, nahoď s gamepadem CS a zahrajem, uvidíme, koho to bude bavit dýl, ani nemusím být žádnej extra skiller.
        Bojovky...no bohužel tady je to vcelku jednoznačné, gamepad z Playstationu, nebo klávesnice. Všechny ostatní jsou nepoužitelné díky debilnímu kulatému směrovému kříži. Na ty je potřebná přesnost a to vyžaduje dělený směrový tlačítka, ty žádnej gamepad kromě těch od Sony nenabízí. Narozdíl od toho na klávesnici mám tlačítek kolik jen chci. Seriózní závodní hry se hrají na volantu, no takový stejně na konzolích nejsou a na PC jsou taky na vymření a ty ostatní klávesnice vládne, aspoň při zatáčce neulomím analogovou páčku.

jo a abych nezapomněl, vibrace jsou ta největší vylízanost, jakou sem na konzolích potkal...sem snad kokot abych potřeboval, aby se mi idiotsky třepal v ruce gamepad? to je výsměch, konzoláci viděli na PC force feedback a udělali si z toho svoju šaškárnu a teď si honěj triko, jak je jejich klepající se gamepad super. Ne není. Super je Logitech Momo do závodů typu Richard Burns Rally, nebo joysticky s FF a k tomu MS Flight Simulator či Il-2 Šturmovik.

Jo a dej se do pařby Diabla s gamepadem, heh výsměch největší...
        Jo a u počítače mám křeslo, v kterým se můžu rozvalit taky, nepotřebuju gauč...proč bych měl cítit dupání Big Daddyho v ruce?? Nešplouchá ti náhodou na maják????
        Kdo tě pustil k internetu, abys plácal tyhle kraviny. A lepší by bylo udávat přesné údaje, "rodiče mi pořídili konzoli"...bulíky můžeš věšet na nos někomu jinýmu...
        • " A lepší by bylo udávat přesné údaje, "rodiče mi pořídili konzoli"...bulíky můžeš věšet na nos někomu jinýmu..."Michal Vodák, 20let, Praha, Student VŠ, Jak na PC tak na konzoli jsem si vydělal sám u firmy Elbes. Dostatečně přesné?

"plošinovky????? víš vůbec, co je to plošinovka?" tak tedy Platformově Založená Akční Skákací TPS? Zůstanu u plošinovek. To co jsi psal jsou pro mně "hopsačky" které jsem hrával na Atari VCS (pokud víš co to je).

"FPS? nenech se vysmát, jako vždy, nahoď s gamepadem CS a zahrajem, uvidíme, koho to bude bavit dýl, ani nemusím být žádnej extra skiller." Nechápu proč každej zarytej PCčkář chce hrát proti někomu na konzoli a ukázat mu, že je větší macho. 2,5 roky jsem hrál CoD 4, předtím CS (nevím jak dlouho). Teď si s přáteli občas zahraju TF2 či Killing Floor, takže PC FPS mi nejsou cizí, ale i přesto po pořizení konzole mě víc oslovili FPS na ní (moje věc, ale to tobě přes srdce nepřejde co?)

"jo a abych nezapomněl, vibrace jsou ta největší vylízanost, jakou sem na konzolích potkal..." Jak psal robotron...Vibrace jsou u některých her velmi důležitý prvek atmosféry, ale to někdo jako ty nepochopí, protože prostě nechce.

"Jo a dej se do pařby Diabla s gamepadem, heh výsměch největší..." Klidně dám:D V nedávné době jsem na pc pořídil Deathspank (diablovka kdybys nevěděl). Po hodině hraní neustálého klikání jsem zapl gamepad a co se nestalo? Ta hra se najednou hrála mnohem líp a bavila mě víc. Tudíž si bez problémů umím představit hraní např. Diabla 2 na gamepadu.
          Hraní na konzoli a pc mám tak 50 na 50 a něco mám radši na pc a něco na konzoli. Např. Bioshock mě na PC vůbec nebavil a na konzoli moc. Proč asi? Stejně vůbec nevím proč se obtěžuju s takovým Konzole Haterem jako ty. Argumentovat můžem jak dlouho bude třeba, ale stejně se neshodnem. Já zastávám obě strany barikády, zatím co ty jen jednu. Kdo je objetivnější? (P.S. Tiscali, vámi poskytnutý počet odstavců je nedostačující.)
      • kamo zapomel jsi ze FPS sou pro vas Konzolisty udelany tak ze ani nemusite mirit na tu postavu :D .... strelite 2 metry vedle a panacek proste umre.... hraju na PS3 v praci na prodejne kdyz se nudim a muzu rict ze je to desny ovladani... sice sem se to uz trochu naucil mirit, chodit atd ... ale nechapu jak nekdo muze rict ze strilecky jsou na ovladaci lepsi, bud je blazen ten clovek nebo sfetovanej ...

na druhou stranu zavodni hry a hry jako FIFA se musej hrat jednoznacne na gamepadu, protroze na kalvesnici je to an hovno..

mam 26 palcovej monitor a nestezuju si na to ze by to bylo nepohodlny... .. ja sme rad blizko u opbrazovny a nemohl bych hrat neco ze vzdalenosti 2-3 metru z gauce , natoz v poloze lezmo ....

btw: tady nejde o to bejt rambo v tech FPSkach ale o to trefit toho nepritele, coz vy na konzolich ajk sem psal nahore amte snadny, hitboxy jsou obrovsky a okolo postavy a vycnivaj z postavy .... na PC mam hit boxy presne na postave a musim doopravdy trefit tu postavu.... takze protot se ti asi hraje lip na gamepadu, protoze proste zabijes vse strasne lehce :) ... zbrane nemaj rozptyl a nekopou :) .. FPS hry jedine na PC jinak ej to "svatokradez"

s pozdravem JA
      • fakt mě zaráží že tady nikdo nebere to že k PC se dá gamepad taky zapojit :-D
        • Da, ale neni to uplne to same, jako u PS3, nebo X360. Za prve 99% gamepadu, co se k PC prodava, vubec nedosahuji kvalit tech u PS3 a Xboxu. A kvalita gamepadu je naprosto klicova, hlavne analogovych pacek. A i kdyz clovek k PC pripoji gamepad x Xboxu, nebo dualshock s PS3, porad to neni stejne, protoze treba citlivost je trochu jina a PC vzdy neni schopno (pokud neni opravdu vykonne) vykreslovat sceny ve stabilnim framerate, takze je pak pohyb a zamerovani na PC s gamepadem obtiznejsi, nez u konzole, kde je to perfektne vyladene na samotnou hru a jeden konkretni gamepad.
          • K tomu, že "PC není vždy schopno (pokud není výkonné) vykreslovat scény ve stabilním framerate" by chtělo dodat na jakém PC se ti něco podobného stává. Sám jsem podobný problém nezaznamenal, naopak u AC 2 se mi obraz na PC, a to na vyšších detailech, zdál vždy stabilnější (osobní zkušenost). A nejsem majitelem žádného "děla".
        • Prosím nauč se číst. Děkuji.
      • ucho
        a přesně takhle vzniká flame, někdo začne o něčem říkat, že je jistojistě lepší, než něco jiného. problém je, že to je tvůj osobní pocit. ano, tobě se třeba hraje všechno lépe, ze všeho máš lepší požitek. a co kdybys ukázal trochu tolerance a vžil se i do lidí, kterým to vybrování super vůbec nepřijde a berou to jako rušivý prvek, který raději vypnou?
        mně například Tomb Raider na klávesnici problémy nedělá, dohrál jsem na ní všechny díly a hrát to s gamepadem si momentálně nedovedu představit (protože na něm mám pomalé reakce, musel bych se nějakou chvíli zacvičovat a po těch letech na té klávesnici dokážu namačkat jednoduše jakékoli kombinace kláves ostřelhbitě :) )

je tedy hezké, že tobě se takto hraje dobře a pěkně v pohodlí, někdo si ale umí udělat to pohodlí i před počítačem s klávesnicí pod rukama :)
        • Nikdy jsem neřekl že Gamepad je to jediná správná volba. Všichni si hrajte na čem chcete (i kdyby to měl být nafukovací pudl) a samozřejmě, že vše lze hrát na key/mouse také, ale z mého pohledu na praktičnost ovládání je gamepad lepší. P.S. Konzole hravě pc rozdrtí v tzv. Party hrách... když k někomu jedu na privát, tak vezmu konzoli a často se připojí i nehráči(ky) a to teprve pak sranda. To se mi s pc zatím nepovedlo.
          • nejsem nějakej blbej casual hráč, abych se drbal s nějakýma šaškárnama, co to poslední dobou valej pod tlakem do už všech konzolí, ne jen do Wii...
        • Jestli jsou pro nekoho vybrace v gamepadu rusive, spis bych to videl jako problem konkretni hry a vyvojaru, kteri to nedokazali spravne pouzit. Kdo hral na PS2 hry s vybracemi jako ICO a Shadow of The Colossus, tak vi, ze pro atmosferu hry delaji prave vybrace strasne moc a jsou tam prakticky zcela nedilnou soucasti jako atmosfericke nazvuceni a hudba.
          • ucho
            nepopírám, určitě je to další prvek hry, který pomůže s vtáhnutím. například v uncharted 2 jsem z toho ale příliš odvázaný nebyl. možná taky záleží na rozpoložení. ale upřímně mi to nechybí.
            • ucho: Nevim jestli te zrovna potesim, ale musim ti kategoricky doporucit gamepady, ktere nejsou prave z nejlevnejsich a to zkratka originaly z Xboxu, nebo PS3, nic jineho skoro ani nema cenu, protoze vsechny ty Logitechy a podobne hruzy jsou prakticky nepouzitelne a jen prispivaji k obecnemu dojmu, ze s gamepadem se hry moc hrat nedaji (na pc). Daji, ale musi to byt kvalitni gamepad. Na PC asi ten Microsofti co je normal k Xboxu a na konzolich jedine originaly.
            • ucho
              no a když jsme u toho, doporučil bys nějaký gamepad?
            • Kdybys mel nahoudou nekdy moznost zahrat si hru ICO, tak si ji urcite zkus, uz jen pro to prozreni, co muze do hry prinest neco tak naoko celkem zbytecneho, jako vibrace. Tam treba, kdyz chytis za ruku svou pritelkyni, kterou mas ochranovat, pred stiny, tak kdyz ji chytnes a drzis, citis zpetnou vazbu toho sevreni prave vibracemi a to se skoro ani neda popsat, - strasne silnej a emotivni zazitek. To byl presne ten predel kdy jsem si predtim rikal, oni ty vibrace zase tak dulezite nejsou, a od ty doby to vidim jinak. I kdyz pravda, nektera studia by se toho mohla naucit vyuzivat lepe.
          • Jejda, omlouvam se za ty vi(y)brace, uz je pozdni hodina, i kdyz me to neomlouva *2*
      • suhlasim s celym hodnotenim a spravil som uplne to iste, jednoducho na konzolu vychadza 95% hier....
    • Chlapče, to že Ty jsi neschopný a neumíš na gamepadu hrát a užít si hru i s vibracemi (ano, ten efekt hodně pomáhá k tomu, aby si se do té hry dostal), ještě neznamená, že je to pro děti.
      • Musim se ho zastat, hrani fps na gamepadu je tragedie. Zkousel sem to, zkousel sem to vcelku dlouho (ne pet minut) a je to proti mys+klavesnice, naprosto nesrovnatelna katastrofa...
        Tim nerikam ze si fps s gamepadem nejde uzit...
        • Jde si to uzit zcela urcite, ale s autoaimem :D
        • ucho
          já myslím, že je to o zvyku. já jsem na to ovládání s gamepadem tedy taky tragéd, testoval jsem to hodinu na resident evilu 4 a pak na flatout 2 (vibrace parada, ale malem jsem to kolo ani nedojel, jak jsem jel vsude jen ne po silnici :) ). ale jak jsem psal, podle mě je to o zvyku a věřím, že bych se do toho dostal. až bude víc času, třeba to testnu (zatím si vystačím s klávesnicí a myší :) ). všechno má své výhody a nevýhody.
        • To je naprosty nesmysl. To platilo tak u PS2 dva, ale v dnesni dobe s gamepadem u FPS neni sebemensi problem. Naopak se najdou hraci, kterym mys na pohyb a zamerovani nevyhovuje, protoze je az prilis presna. Takovy argument vypada sice divne, ale je to logicke. Jedina nevyhoda gamepadu pri zamerovani je prave horsi presnost, ale kdyz se to bere na zazitek z hrani, a ne pocet headshotu, je hrani s gamepadem lepsi, protoze prilisna presnost v zamereni u PC FPSek je spis nerealisticka.
          • co tu pišeš je hloupost jak až přilliš přesna zaleži na hračovi jak je sam přesnej a to je skill
      • radši se nebudu ptát kam si ten vibrační zázrak strkáte..
  • Pěkně sepsaný článek. Díky za něj

Všem co brojí proti konzolím, tak doporučuji, ať zahodí brýle s dohledem na České/Slovenské hranice a podívají se trochu dál, aby zjistili, že jim s jejich omezeným názorem hodně ujel vlak.
    • Naprosto nechapem ako tu ludia mozu dat Tvojmu prispevku "nelibi". Pretoze mas naprostu pravdu. Je to naozaj dobre napisany clanok. A ano, ludia co broja proti konzolam su obmedzeni. Hram hry uz 25 rokov na PMDckach, Sinclairoch, Atari, Amigach, PC, a posledny rok aj na konzolach. Ano, hram hlavne na pocitacoch, ale nedam dopustit ani na PSP, lebo si zahram hry, kvalitne hry, aj tam, kde PC proste nemozem mat. A konzoly? Mame s bratom styri XBOX360 a hoci som poslednych 10 rokov hral hlavne Counter-Strike s klavesnicou a mysou, okamzite som si zvykol na gamepad a hoci viem z praxe porovnat oba tieto hlavne sposoby ovladania hier, neviem si ani len predstavit, ze by som mal Gears of War hrat s klavesnicou a mysou. Myslim, ze sucastou zazitku GoW je prave ovladanie tym gamepadom. A hrat FIFA s klavesnicou a mysou, to je uz priam hriech... Ano, su na konzolach hry ktore si viem predstavit, ze by sa mi lepsie hraly s myskou, napriklad multiplayer Call of Duty, ale zrovna moc mi tam zas nechyba. Uplne v pohode sa to hra na gamepade. Ale tak ci onak, hlavne si myslim, ze su ubohe a zbytocne tieto zabomysie vojny o to, ci su lepsie konzolove hry, alebo pececkove. Dobre hry su na oboch stranach, a na oboch stranach su nejake vyhody, a nejake nevyhody. Ale ked sa tak vlastne zamyslim, odkedy hru nemusim instalovat, potom na nu hladat a instalovat update, ale staci, ked ju vlozim do mechaniky a hned hram, bez padania, v konstantnom framerate, asi mi moc pc na hranie nechyba... Ale aby som preto tvrdil, ze konzoly su na hry lepsie, to asi nie. Lebo Diablo II si na nej beztak nezahram, v klude, na notebooku, prakticky kde sa mi zachce...

Clanok je vsak vyborny a Duragon-san, zamyslaj sa ty radsej nad svojimi znalostami problematiky, a nie nad znalostami autora tohoto clanku.

PS: Nepremysla niekto, nad tym, ze Android zacina byt viac ako zaujimava platforma na vyvoj hier a nesiel by do toho? Tam este je priestor uchytit sa s indie titulom. Piste na adresu android_devel@azet.sk
    • ucho
      netřeba sundávat brýle. stačí používat hlavu, že každému vyhovuje něco jiného. takže tobě ujel vlak s rozumem. proč má pořád někdo potřebu těm ostatním vtloukat, co je správné a nejlepší? to je snad každého věc a každého názor. je škoda, že ho někdo prezentuje jako jediný správný.
    • Ano, ano na západě jsou lidé tak chytří a vyspělí, že se jim my zaostalé opice z východu, co ještě hrajem na PC vůbec nemůžeme rovnat , ale nebojte rozdily mizí a až se zbavíme těch Hrozných pirátů a příšerně složitých pc her, kde se musí ještě přemýšlet a něco dokonce nastavovat, tak konečně nastane krasná budoucnost, kdy budem všichni hrát jen na konzolích 30 minutové hry za 2000kč a za další 1000 si budem moci dokoupit nové postavy a autíčka a příběhy a za další mírný poplatek budeme dokonce hrát i online, už se nemůžu dočkat. *12*
      • Nedá se nic než souhlasit, konzole je zábava pro mainstream, mainstream je (aspoň dnes) definovaný jako "občasní hráči" , občasní hráči (nejspíš - jak se kolem sebe rozhlížím) nemají rádi přemýšlení, komplikovanost a vyšší obtížnost u her. Čili, ať jsem s PC klidně mimo mísu, jen je mi líto že časy (například) jagged alliance 2 už se nejspíš nevrátí.
        • "..nemají rádi přemýšlení, komplikovanost a vyšší obtížnost u her."
          Vzhledem k tomu, že mám doma PC i konzoli (a vždy to tak bylo), by mě zajímalo co je tak komplikovaného na PC hrách? Protože mezi nejtěžší hry z poslední doby, co jsem hrál (a že jich bylo), byly Mirrors Edge (mulitplatforma) a Killzone 3 (PS3) na nejtežší obtížnost. A pokud mám sahat do své paměti, tak skončím v době DOSu a hry Metal Mutant. Nezlob se, ale ani Total War nebo něco podobného není žádný "mozkolam".
  • Tohle napsal nejakej blbej konzole fanyboy
  • "přičemž hraní celé řady her je na konzolích z gauče u obrovské televize a s ozvučením domácím kinem prostě lepší zážitek než dřepění na židli u malého monitoru s bakelitovým repráčky, nehledě na fakt, že občas je někde něco víc rozmazané nebo poněkud hranatější. Celá řada her se navíc s joypadem ovládá lépe než s myší."

Tak toto fakt zabil. Kazdemu vyhovuje nieco ine, ale generalizovat sa neda. Kvalitny velky monitor, velke kvalitne sluchatka napr. AKG, mys a keby este bola podpora pre TrackIR, tak uz naozaj nechapem co moze byt na konzoli lepsie.

"Oproti dřívějšku se ovšem vynořilo zcela nové úskalí. Zatímco před deseti lety bylo možné, aby tři bratři z Turecka v garáži sfoukli famózní technologické demo, na základě kterého pak ve třiceti lidech vytvořili revoluční PC hru (Far Cry), dnes, kdy jsou hry o pár generací dál, to už dost dobře možné není. Na to, abyste vytvořili revoluční mainstreamovou hru, potřebujete lidí minimálně dvakrát tolik a kromě toho ještě dvakrát tolik času a především mnohonásobně víc peněz, což má samozřejmě za následek, že toho taky nakonec potřebujete mnohonásobně víc prodat."

Ha! Lenze tu ide hlavne o napady! Dnes urobi hru tim 300 ludi a je to aj tak zle predavany paskvil.
    • Já mám u PC 5.1 sestavu a to bych zrovna dvakrát nenazval bakelitový repráčky.
      A celá řada her se mi líp ovládá na klávesnici a myši.
      Navíc mám k PC velice příjemný křeslo s nastavitelnou polohou.

Opravdu jak říkáš takhle generalizovat se nedá a zavání to autorovou neznalostí.
      • A hlavne zacinaju byt super aj simulatory ako iRacing. Spolu s volantom Fanatech Porsche GT3 RS sa konzola so svojimi titulmi nechyta.
        • Zrovna můj případ ;o) Iracing, volant, DCS Black Shark, knypl a v neposlední řadě třeba UDK, nebo audio tvorba/mix, bez toho všeho bych se dnes už asi neobešel (=závislák) :)
          BTW na vydání GT5 se těším taky jako malý. Určitě se nepovažuji za monotón, který by se svou upjatou pýchou ke své skříňce připravil o další skvělý závodní titul na "konkurenční" skříňce ;o)
      • Plus mně osobně příjde, že autor má trošku dogmatizovanou klávesnici + myš. Já třeba hraju zrovna Assassin's Creed 2, nebo třeba NFS: SHIFT mnohem radši na PC, protože si můžu pustit hry v 1920x1080 + vyhlazování (a AA, což je např. pro SHIFT OBROVSKÝ posun v grafice oproti mému PS3) a úskalí klávesnice+myši? Guess what, prostě hraju přes bezdrátový X360 controller :) a taky na 40" TV vedené přes HDMI z PC + 5.1 bedničkách, znovu u PC. Na PS3 prostě a jednoduše hraju hry, které si na PC třeba zahrát nemůžu (Uncharted 2, Motorstorm: Pacific Rift, Infamous, Littlebigplanet, MGS4, až vyjde tak Gran Turismo 5, atd....)
  • Jo uz vidim jak prumerny konzolovy hrac sedne pred obrovskou plazmu s hifi sestavou. :-D
    Jistee treba sedne ale v pripade ze ostatni clenove rodiny se zrovna nechtej na nic koukat a nepotrebuji vegetovat v obyvaku, ze?
    Pokud ma konzolovy hrac obrovskou plazmu s hifi sestavou u sebe v pokoji, pak to urcite neni prumerny hrac. Jakeze ma ta FullHD plazma rozliseni? Jiste ze musi na ni cumet z gauce ze 3m, protoze kdyby byl bliz nedalo by se na to koukat. Jenomze na monitor se koukat da i z pulmetrove vzdalenosti. V tom pripade mi logika vyhody velke plazmy jaksi unika. Kvalitni 24´ monitor poskytne daleko lepsi zazitek.
    • "Jakeze ma ta FullHD plazma rozliseni?" jake asi muze mit rozliseni, kdyz je to FullHD? *1*
      vetsi obrazovka delalepsi dojem, ze jsi in, ikdyz se divas z vetsi dalky. Je nesmysl tvrdit, ze kdyz cumis na monitor z pul metru, tak mas stejny pocit velikosti, jako kdyz na metrovou placku koukas z 1,5-2m. Mozek a oko to proste vnima jinak. Bud jsi to nikdy nezkusil, nebo jsi mutant *3*
      FullHD TV ma stejne rozliseni jako tvuj 24 palcovy monitor, pokud nemas 1920x1200, ale to uz nema smysl resit. Proto taky hraju auta, FPS a jine akcni hry na PC na sve televizi. Strategie zatim stale na monitoru. Mel jsem PS3, ale za par mesicu jsem ji kvuli nezajmu a nevyuziti prodal kamosovi. Vim ze grafika neni hlavni prvek hratelnsti, ale kdyz je 8 z 10 titulu jak na ps3, tak na pc a na pc to vypada lepe, jsou lepsi moznosti nastaveni apod. tak jsem proste nemel duvod si PS3 nechavat, protoze tituly PS3 only me nechavaji naprosto chladnym.
      • Mam monitor 24´ s rozlisenim jake jsi uvedl. *3*
        Auta hraju s volantem a monitor mam tesne pred nim. Predstava jak hrajes auta par metru od televize je velice zabavna. Pri pohledu z kokpitu mas pred sebou palubku kolik metru? To musi byt fakt dobry pocit z jizdy. *1* Predpokladam ze patris do skupiny kera pouziva pohled zvenci a ridi gamepadem. Jo kdyz koukas na auticko jak na hracku s dalkovym ovladanim, pak to beru.
  • Sohlasím s tou vizí konzolopočítače budoucnosti. Bude to takový Apple Mac OS, pro který budou navíc vycházet všechny herní tituly. Myslím, že to moc dobře ví jak Apple tak i Microsoft. Příští generace OS půjdou tímto směrem.
    • Vsetko je otazkou ceny. Vzdy je mainstream a potom super drahe zalezitosti. Aj ked sa podari vymysliet PC s obrovskym vypocetnym vykonom, vzdy sa da zatazit lepsiou fyzikou v hre alebo grafikou a aj ten nebude za urcitu dobu stacit. Konzola je o kompromise.
    • ucho
      ale kdeže, internet se zakáže, zhroutí se ekonomika a všichni pomřeme :D
  • "Xbox 360 stojí 5x méně než průměrné herní PC, přičemž hraní celé řady her je na konzolích z gauče u obrovské televize a s ozvučením domácím kinem prostě lepší zážitek než dřepění na židli u malého monitoru s bakelitovým repráčky"

"obrovska televize a domace kino" sa asi dodava ku konzoliam zadarmo,ked sa spomina cena 5x drahsieho priemerneho pc....
    *1*
    • Tak vy doma nemate televizi?:) Ja si myslim ze televize je vetsi zaklad nez monitor, tak to bylo asi mysleno. A to ze dneska asi stare bez HD televize ma malokdo, je druha vec..
      • k hraniu na PC potrebujes monitor/TV,k hraniu na konzolu potrebujes monitor/TV.

naklady su rovnake,ci uz mas alebo nemas doma TV.Nedeformujme realitu.

kazdopadne PC sa da ovladat aj z toho gauca na velkoplosnej TV,alebo na HD premietacke na celej stene.
      • Myslis takove to na co se vecne diva buď otec rodiny, nebo manželka na telenovely, nebo děti na pohadky..... Pokud nežiješ v domacnosti sam, tak na nerušene hraní stejně potřebuješ samostatnou televizi, jako k pc monitor.
  • Skvělá úvaha, kterou bylo radost číst. Líbí se mi, že jde autor do hloubky, přítomnost i budoucnost hraní vykresluje v reálných formách a dokáže se přitom vyhnout skutečné konfrontaci samotných platforem. Je znát rukopis zkušeného člověka, nadšeného hráče i informovaného redaktora. Se vším, co bylo uvedeno, se nedá než souhlasit. Více takto psaných článků.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit