Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Jack1947
    Nezávid/hraním... vždyt, děláním her se dá i vydělat. Nebo myslíš zdejší diskusi? to neber fakt vážně Xd
  • aspon ze se tio zhnusily. Mas velky plus u mne
  • tak co tam lezes. To jsi asi vedel, co se od tebe ceka.
  • Ja vam ty starosti lidi zavidim. Normalne vam zavidim. Ja jsem se asi nenarodil. Ja resim jak nezgebnout hlady a jak s tim vyjebat a dustojne zit. Podobny panely, mi k tomu nijak nepomohou. Tohle bych snad neresil, ani kdybych uz byl za vodou jak se rika. Na vysoke jsem se musel ucit a makat, abych mel nejake zkusenosti. Po vysoke zase makam jak chuj. Proste ziju v jinym svete. A protoze vrana k vrane seda, tyhleti specialisti mne minuly. Hry jsou totalni i financni nadstandart. A casovej o tom uz vubec nic. A hrat a jeste kydat do vetru... no tak to opravdu gratuluju a zavidim!
  • Tilwaen
    A kde studuješ?
  • Kozy
    Vždyť na animování a grafiku tu školy máme.
  • finalni panel vyvojaru jen ukazal jak velky rozdil je ve studovani her a jejich tvorbe,nejvice mi to pripominalo umelec verzus kritik situaci ,kdy jeden druhemu rikaj co je spatne a co ne ale stejne ve vysledku kvalitu hry urci jeji prodej nebo marketing a zakaznik
  • Hodně lidí řeší, že v České republice na rozdíl od jiných zemí nemáme dobré školy pro herní vývoj a jeho podporu.

    Školy by byly, ale čistě akademického rázu. Student, namísto aby studoval design, programování, grafiku nebo animaci, školil se od profesionálů a pobyl alespoň půl roku někde ve firmě jako internista, tři roky studuje historii toho, že před třiceti lety se tu více hrálo na konzolích a která firma poskytovala pirátěný software...

    Školy by byly, ale nevědí, co učit!
  • Facepalm mimo diskuzi (do té se s tebou nemám sílu/náladu pouštět). Připomínáš mi svými slovy, jednoho známého. Neznáme se náhodou? Když tak věrohodně znáš Game Studies a to jak lidi ve sdružení hrajou, vyvíjí atd.? :) Díky za odhalení identity - stačí jednoduché ano/ne.
  • Jack1947
    To je fuk, hlavní je že to je záživné a to je oč tu běží.
  • "no ono se v prve rade neda ani rict ze ty lidi hrajou. Jsou to spis radoby hraci. "

    jo aha, takže teď už i určuješ, kdo je pravý hráč a kdo ne.

    To je ten krásný rozdíl: game studies jsou produktivní, hledají nové způsoby uvažování o hrách, nové názory, zatímco ty, jako správný dogmatik, názory prostě zakazuješ.

    Ale dobře se to rýsuje. Traumatizující zážitek ze setkání s Jiným, chápání her jako prostředku sociální exkluze - měl by ses klukům z MU Game Studies přihlásit, třeba bys stál za rozbor *1*
  • "...kdo sou oni ze si vypreparujou jednu moznou alternativu a z te udelaji fakt a cpou to vsem ostatnim?"
    Pečlivě si pročti svoje komentáře a možná si uvědomíš, že jediný, kdo něco takového dělá, jsi ty *7*

    O game studies i SF studies mám docela slušný povědomí, takže vím, že stejně jako jakýkoliv jiný teoretický nebo interpretační přístup nejsou o formulování Pravdy, ale o odkrývání potencialit, založeném na diskuzi a nárovém střetu. Tedy přesný opak tvého pravda = co autor zamýšlel = co jsem svým citem poznal.

    " Takhle se o tom proste nemluvi. Bez si pokecat s hracem..."
    S jakým hráčem? Kam? On existuje jen jeden hráč? Nebo je nějaký Jeden Hráč, ideální prototyp všech ostatních? Já nejsem hráč? Mí známí, se kterýma se takhle o hrách normálně bavím, nejsou hráči? To je zas co za bolševismus tohleto?
  • no ono se v prve rade neda ani rict ze ty lidi hrajou. Jsou to spis radoby hraci.
  • Na čem vůbec zakládáš své tvrzení "O hrách bez her"? Ty znáš někoho v Game studies, kdo nehraje hry? Já teda ne. Navíc říkáš, že hledají ve hrách něco, co autor nezamýšlel (protiargument viz. můj druhý komentář). Pokud říkáš něco takového, tak naznačuješ, že tu hru znají a zkoumají do takové hloubky, že tam najdou něco skrytého. Ale aby něco takového našli, tak ji přece nejdřív musí hrát? Jinak by to přece ani nešlo. A to už samo o sobě vyvrací tvrzení "O hrách bez her". Jsem tak trochu zmatený tím, co tu vlastně chceš říct.
  • Game Studies - o hrach bez her.
  • Ne ja konspiracni teorii nevytvarim. Koukam ze asi nevis co je to vubec "studies". Dilo se dotvari pri kontaktu s ctenarem/hracem apd., ano, ovsem kdo sou oni ze si vypreparujou jednu moznou alternativu a z te udelaji fakt a cpou to vsem ostatnim? Zrovna ve ctvrtek jsem byl na culture talku kde prednasel clovek kterej v anglii uci science fiction studies. Presne uplne to samy, vzal si film a vyblil konspiracni teorii o tom co znamena nejaky zrcadlo ve filmu, spojil si to s nejakou psychoanalyzou a vsem to nacpal jakoze to je fakt, jakoby ON vedel ze takhle to 100 procentne autor zamyslel a tak to je, kdyz ocividne autora ani nenapadlo na tohle pomyslet kdyz to psal.

    Kazdopadne ne ze ja takhle o tom mluvit nechci. Takhle se o tom proste nemluvi. Bez si pokecat s hracem o tom co za komplex ma asi hlavni hrdina z lords of fallen nebo proc tamhle nosi kozich, nebo co to znamena ze se v nejake hre furt dokola objevuje nejaka budova a ze to pravdepodobne byla v dobe vytvareni hry jakasi kulturni znacka zeme ze ktere hra je. Bude na tebe koukat jak na magora.

    Proste sorry ale hedani nejakyho vyssiho smyslu abych u ostatnich lidi opodstatnil hry, je naprosto zcestny.
  • ok, tak ještě pro jednou:
    " Nevytvarim jakysi konspiracni teorie a nedelam z nich fakty, nepodsouvam to nikomu dalsimu a rozhodne to nenazyvam jako studies."
    děláš přesně tohle a děláš to třeba právě v téhle větě. a úplně totéž jsou i tvoje naivní psychologizace ve vedlejším komentáři.

    Hra, film, kniha, obraz, sklaba - nic z toho není a nemůže být významově jasné a pevně dané. Pokud sis toho ještě nevšiml, pak asi žiješ ve své individuální bublině, kde ti tvůj dokonalý cit donekonečna potvrzuje tvou vlastní zkušenost. Teorie recepce má soce dlouhou tradici a tisíckrát dokázala, že každé dílo se dotváří až při kontaktu s čtenářem/divákem/hráčem, ale co je to proti jednomu facepalmovi.

    "...tak to je presne to, o cem ty studies bejt nemaj, takhle o hrach nikdo nemluvi, nejaky vymasteny filosoficky a psychologicky kecy"
    Jasný, já takhle o tom mluvit nechci = nikdo o tom takhle nemluví. Ale co, užij si svůj solipsismus.
  • Game studies není o hledání něčeho, co autor nezamýšlel. Je to o mnohém jiném. Vem si například statistiky hráčů. Věděl jsi třeba, že téměř polovina hráčů digitálních her jsou holky? A k čemu je taková informace herním vývojářům? Můžou ji například využít pro vývoj své nové hry, která určena spíše pro holky.

    A co třeba studie, které se zabývají psyschikou hráčů při hraní různých typů her? Podporují násilné hry ve hráči agresi nebo ne? Je ten vliv výraznější u mladých dětí nebo u dospělých? Řekl bych, že nevíš a porovnávat to podle sebe nebo kamarádů není zrovna výřečné.

    Další příklad činnosti Game studies může být v umožněných příležitostech, které studentům otevírají dveře do herního průmyslu. Na takovou informatiku jde spousta studentů s cílem "dělat hry". Kolika z nich se to ale podaří? Bez kontaktů a referencí jen malé hrstce z nich. Díky Game studies se ale mohou už v průběhu studia dostat do kontaktu jak s malými, tak i s velkými herními studii.

    Tak co, pořád ti to připadá jako hledání něčeho, co autor nezamýšlel?
  • resp. nepotrebuju si pred ostatnima co na hrani koukaj pres prsty, ze hraju, tim, ze to budu analyzovat a nachazet tam nejaky srance a vyssi smysl a doufat ze to v jejich ocich zmeni pohled na hry. Tudy cesta nevede.
  • to opravdu nenajdeme, protoze zjevne nevis co a jak myslim. A film ani hra pro me opravdu neni osmismerka, ovsem nehledam v nich neco, co tam neni. Nevytvarim jakysi konspiracni teorie a nedelam z nich fakty, nepodsouvam to nikomu dalsimu a rozhodne to nenazyvam jako studies. Ano dovedu poznat co a jak bylo zamysleno, staci na to cit. A i kdyby nahodou autor nejakym zpusobem opravdu zamyslel jakesi naznaky na nejakej smysl byti apd., tak to je presne to, o cem ty studies bejt nemaj, takhle o hrach nikdo nemluvi, nejaky vymasteny filosoficky a psychologicky kecy.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit