Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Předevčírem dohráno, level něco přes 50. Pro mě absolutní pecka, hlavně za ty prachy. Dávám 9/10, chyběla mi tam lepší itemizace, čekal jsem nacházení legendárních zbraní, bohužel loot byl jen náhodně generovaný. Příběh byl sice takový naivní, ale jeho vyprávění bylo fajn, dabing, když už občas byl, se jim povedl, a po dlouhé době hra, kdy jsem měl radost z každého levelu či stat boostu a mohl se tak vydat zabíjet silnější příšery, namísto pitomého level scalingu.
    • Přesně tak, do itemizace jsem si taky musel píchnout prstem, speciální loot s nějakými vlastnostmi výrazněji ovlivňující hratelnost (100% stun, aoe útok, co já vím) mi taky chybí (ještě nemám dohráno) vcelku dost.
  • Lima
    Hodně záleží na výběru obtížnosti. Zatímco na normal jsem to dohrál za cca 65 hodin, na hard podle ohlasů v klidu přelezete i 100 hod. gameplay. Jediný, co bych hře vyčetl, je ve všech městečkách opakující se - naprosto stejný - vzhled obchodníků, starosty a kněžky (asi se šetřilo na rozpočtu kde se dalo), jinak je to nesmírně návyková záležitost, odlschool zjevení mezi dnešními RPG-čky, které osekávají RPG prvky jak se dá, čehož se v téhle hře naštěstí nedočkáte. Fakt doporučuju.
    • Thorar
      Identické vesnice a npc mi nejprve taky vadily, ale později jsem to ocenil kvůli rychlejší orientaci a častému cestování.
  • kubi-wan
    A já si zas myslim, že je grafika pohledná. Jasně, nejsou to žádný grafický orgáče (slovy Karla Drdy), ale vizuálně mi to přijde vcelku vkusný a připomíná mi to zlatý časy Heroesů (např. třetí díl). Škoda, že jsem tyhle RPGčka nikdy nehrál, protože u tohohle by mě díky screenshotům lákalo si to zahrát... ale bojim se, že bych si, díky svý nezkušenosti s žánrem, ani neškrt... a navíc nesnášim nečekaný přepady nepřátel (to mi hned zkraje znechutilo třeba HoMaM IV).
    • Krome toho co napsal del0 a s cimz souhlasim, jeste pridam uplne tristni pohyb jednotek. Kdo hral ten se musi jeste ted kroutit z tech nechutnych strojovych pohybu. Pokles v kvalite hudby, ktera byla v serii vzdy perfektni. Je sice pravda, ze ackoliv se drzeli puvodni idee a kazde mesto ma vlastni leitmotiv, tak uz to proste neni ta preciznost co ve dvojce nebo trojce. Ve trojce sem byl schopen si otevrit mesto a pet minut poslouchat jak jim to hezky hraje. Samozrejme opet otazka vkusu, nekomu treba ozvuceni prijde lepsi nez v trojce. Navic vse bylo prapodivne barevne a nerad to rikam ale i stupidne rozvrzene, kvalita custom map pro single nebo hotseat je rozhodne nizsi nez v predeslych dilech. Jen neco z toho co pamatuju.
      • nahodou ja mam 4 díl hodně rád. sice grafika a animace jednotek moc užasná není, ale co se bojů dobívání měst a rozmanitostí hrdinovích schopností týče je to prostě špička.
      • To melo byt pod ten prispevek s Homamem .)
    • del0
      2D mám taky rád, akorát u dnešních her je to 2D kvalitativně bída. Teď zrovna hraju Age of Wonders 2 (což je 15 let stará hra) a graficky je to úplně jiná liga.
    • Snesl bych tu grafiku trochu zubatější. Nemám rád takové lacině vyhlazené sprity. Působí to divně. Jinak mám 2D moc rád.
    • v homam 4 na nikoho nikdo jen tak nevyskakoval. byla tam nějaka area control mechanika že když ses moc přiblížil tak tě napadli
      ps doufám že myslíš heroes of might and magic 4 :D
      • kubi-wan
        Jo, myslim Heroes 4... a je možný, že už si to špatně pamatuju, koneckonců už je to drahně let. Každopádně vim, že tam byla nějaká taková novinka, která mě neskutečně iritovala.
        • Jj ve ctyrce to bylo poprvy kdy si pro tebe mobky mohli dojit na mape.
          • Hnisavec
            homam IV bol fajn
            • del0
              x: Řekl bych, že hlavně to, že hero už byl aktivní jednotkou, nemožnost upgradu jednotek a renderovaná izo grafika (namísto kreslené).
            • 3-2-5-6-4

Můj osobní žebříček, od nejkvalitnější. Jedničku jsem bohužel nehrál =/.

Mimochodem, v Xulimě sice dochází k náhodným přepadáváním, ale ne do nekonečna, počet monster ja na mapu omezen. A když je vymlátíte všechny, je za to bonus, takže v důsledku ty přepady ani nevadí. Navíc je můžete celkem v klidu ignorovat, pokud u Gaulena trénujete camouflage.
            • IV melo daleko lip udelane kampane nez III. A celkove to byla kvalitni hra. Moc nechapu lidi, co je tak odradilo na ctyrce. U petky a dal bych to chapal, to uz je vazne trash.
            • Otazka vkusu. Me treba Homam IV odnaucil kupovat tuhle serii.
    • Krescz
      ach HoMaM IV...true hardcore game, ale soundtrack byl boží *15*
    • tomocz
      Vskutku, taková hezky retro pohledná a mě se třeba líbí víc, než ten všudypřítomnej pixelart.
  • Musím hned přispěchat s troškou nadšeného rozplývání. Xulima (ano, čte se to vážně "šulima", nedokážu si pomoct a infantilně se uchechtávám vždycky, když to někdo řekne nahlas, přesně, jak bylo poznamenáno v recenzi) je nekompromisně obtížná (a to hraju na tu classic obtížnost, na hardcore jsem máslo), obrovská a z nějakého důvodu strašlivě návyková.

Totiž, příběh nějaké krkolomné špumprnágle nedělá, náplň questů se vrací k nejčistšímu jádru RPG (tedy "dojdi, zabij, přines"), itemizace mizivá až neexistující, zvuky neuvěřitelně otravné ("I am going to bite your neck")... a přesto se od toho prostě nedokážu zvednout a jo, jo, půjdu dělat něco smysluplného, ale nejdřív se podívám, co je v támhleté truhle, a ještě bych mohl zabít tuhle skupinku, a mág má ještě manu, tak skočím ještě támhle...

Při co nejobjektivnějším zvážení úrovně herní náplně, kladů a záporů, toho, co hra nabízí, ta sedmička v hodnocení krásně sedí. Mé osobní, interní hodnocení je však minimálně jedenáct, a nejhorší na tom je, že pořádně nevím proč.
  • Thorar
    Tuhle hru jsem podpořil na indiegogo a později i na kickstarteru, protože mi přesně sedla do nálady a hladu po něčem podobném. Po 60h+ hraní a dohrání jsem spokojenej a doufám že přijde i druhý díl. Ten konec si o nic jiného ani neříká
  • yenda1
    Jak už bylo řečeno jedná se o velmi chytlavou hru. Mne si teda omotala postupně a pokradmu, ale o to víc. Hra na vyšší obtížnost (která je vlastně doporučená) je těžká, ale za to spravedlivá a ještě k tomu vás za úsilí dokáže náležitě odměnit. Což je příšerná kombinace, poněvadž si pak ukrojí notnou porci vašeho volného času.

Verdikt: A+ 5/5 7/7 10/10 100%
  • Tak jsem koupil a nelituji. Hra mi zcela vyhovuje. Poměrem řečnění/boje/tahových soubojů/obtížnosti. Hraji na nejvyšší obtížnost a je to správně tuhé a člověk hlavně zpočátku balancuje na hraně přežití/nežití, když už počítá každý zlaťáček, jestli bude mít ještě na jídlo nebo ne.
  • Vždycky mi tyhle recenze vykouzlí úsměv na rtech, nebo celkově veškeré články. Děti tohle nepochopí a spustí jen šitstorm. Já řikám víc pixelů, lepší hraní. *5*
  • Já vám nevím , Cthulhu Saves the world a Breath of Death VII jsou na Steamu za dvě eura a připadají mi technicky na podobné úrovni (Šulima má samozřejmě detailnější grafiku) , ale stejně jako by všichni z RPG makeru utekli ....
  • 1) "To, že na PC nikdy žádná hra nemůže mít RP jako v reálné PnP hře, je irelevantní argument v debatě o tom, která PC hra toho roleplaye umožňuje víc v rámci možností." - ok, beru.

2) Čili se shodneme na tom, že se bavíme o počítačových hrách. Co jsem chtěl říct bylo, že na PC považuji tyhle mechaniky za dávno překonané, nebo také jinak řečeno, lépe vyřešené. Počitačová hra bude vždycky někde vzadu tikat číslíčky a vzorečky, to je jasný, jde ale o to, jak se to hraje. Mnohem příjemněji se hraje Divinity: Original Sin, než Temple of Elemental Evil. Existuje prostě tisíce malých zkratek a úprav, které zpříjemňují hraní, ale nejsou na první pohled zřetelné. Přesto se vyvíjí. Doslovné kopírování DnD pravidel k němu ale nepatří a upřímně, ToEE jsem zatím nedohrál právě proto, že tam musíš DnD znát dobře. V Baldurech takováhle znalost ale prakticky potřeba nebyla, jen zhruba nějaké ponětí.

3) Abych ti osvětlil to s tím časem. Došlo k pochybné formulaci: "číslíčková RPG byla překonaná (byť bych D&D neuvedl jako příklad), prošla jistou evolucí a spousta z moderních RPG se hraje mnohem příjemněji, tudíž ty starší tituly jsou skutečně zastaralé." - šlo mi o to, že hlavním žroutem času bývá dost často grind či studie různých postupů a pravidel. V zásadě se to děje, abys měl lepší čísla = lepší meč, víc síly, vyšší obratnost aj. Proto odkaz na čísla. V rozumné míře je to příjemná výzva, ale starší tituly, řekl bych, měly tendenci trochu moc tlačit na pilu. Proto jsem i zmiňoval WoWko a myslím si, že moderní hry, dokonce i ty staromilské, k tomu přistupují o něco líp.
    4) Všechny zmiňované nebojové dovednosti jsou samozřejmě v pořádku, ale většinu z nich může absolutně v klidu nahradit hráč a nemusí být vyjadřovány číselně. Lore? Stačí pozoroně číst. Přesvědčování? Stačí si dávat pozor v rozhovorech. Alchymie? Stačí si pamatovat recepty. Hráč dokáže spoustu z těch čísel obstarat sám. Samozřejmě, vyrážení dveří se bude lépe vyjadřovat číselně, ale spoustu z toho PC hry překonaly. Osobně i v rámci PnP hraní volím raději "role-play" než prosté "chci si hodit na Přesvědčování". Ostatně i souboj ale může hráč zařídit sám a nemusí čekat na prvek náhody náhodných čísel. Co je dobrý kryt v DS nebo Elder Scrolls jiného, než hráčův role-play v dané bojové situaci?
    Když to tak ale pročítám zpátky, tak se stejně asi moc neshodneme. Já třeba považuji DS za výborné akční RPG, zatímco ty už, nejspíš, za čistě akční hru. A pokud můj termín "RPG" má širší hranice, než tvůj, asi těžko dojdeme shody. Jenom není třeba se kvůli tomu povyšovat.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit