Přejít na výpis diskuzí
Mark Kern: „MMO se musí vyvinout a to rychle“
6.10.2011 | Aleš Smutný
44 příspěvků
-
jsem jeden z beta testerů a celkem jsem spokojen nebyl protože hra byla jen o jedné věci což vývojáři nezvládli(neřeknu co jelikož nesmím nikomu mimo betu říct co v betě je). Ono těch věcí se kterýma jsem nebyl spokojen bylo víc a s každým dalším updatem jich ubývalo a teď prakticky skoro žádný nejsou(snad až že můj kompl neutáhne grafiku na max). I když bych neměl mluvit ale do updatu byl hodně malý svět a celý systém spočíval v craftění což bylo často dost nudný. Po updatu vývojáři zrušili systém levelů(?!). Je to dost chytrý a systém kterým to nahradili je opravdu dobrý a nemůžu si ho vynachválit. I Mark psal že nechce další WoW a tímhle krokem to jen potvrdli. Takže v prosinci se těšte a já se sám těším co bude v dalším updatu.
-
Pred 3 rokmi to bola naozaj super hra - vysoká obtiažnosť, veľká rozmanitosť rozličných činností, dobrý systém pvp, dobrá komunita /na rozdiel od iných mmo nepozostáva v absolútnej väčšine z teenagerov/.
Ale v momente, keď ccp sústredilo svoju pozornosť na "iné" aspekty hry ako by bolo dobré a taktiež na iné projekty /dust, wod/, začalo to ísť s hrou dole vodou. Podľa mňa majú v zimnom "datadisku" poslednú možnosť zabrániť konečnému úpadku hry.
Osobne by som sa v tejto "životnej fáze" eve online už do hry nezapájal, minimálne by som počkal do decembra, ako to bude s datadiskom. -
1. No to ti neberu, tebe to může bavit i další lidi, ale můj názor je, že tento hybrid nebude bavit dostatečné množství lidí, aby měl šanci spěch.
2. Já nesrovnávám jak mě co bude bavit, či jak mě to vtáhne do hry, já netvrdil že jedno bude lepší než druhé, jen že to bude prostě jiné. Hlavně si zapomněl na poslední část "a budeš to hrát uplně jinak" - co je na tom subjektivního? Naprosto objektivně se jedná o jiný způsob hraní, jiný styl. TPS a FPS jsou rozdílné žánry ve skupině akčních her.
3. Ale o to mi vůbec nešlo, šlo celou dobu přeci o to, že oba pohledy nebudou vhodné při hraní. Protože téměř jistě jeden bude mít na vrch, čímž se ten druhý stane v podstatě nevyužívaným a když tak např. Vítězem bude FP pohled a TP pohled se bude používat jen aby se člověk mohl podivat za roh... Prostě mi to přijde jako nesmysl. A dle videí na vrch bude mít TP verze by far...
4. "Existuje taky žánr spektakulárních akčních her, kde jde hlavně o efektní souboj nablízko (Tam bych řadil třeba ty W40k Space Marines), tam se zpravidla používá TP prostě jenom proto, aby byla všechna ta efektní komba vidět." Souhlasím s tím že jedním z důvodů proč byl použit u Space Marine TP pohled je boj zblízka, zdaleka ne jediným a rozhodně ne jediným. Se zbytkem tedy vůbec nesouhlasím. Spectacular Action Game slyším poprvé a taktéž nesouhlasím, jedná se o TPS.
5. Wolf ET - teamová střílečka u které sem proseděl klidně celý den. To přeci neznamená že každá FPS hra mě bude bavit. TF2 mě nenadchlo, postrádá to atmosféru a je to nudné. Samozřejmě čistě subjektivní názor po zkušenosti s touto hrou. MMOFPS jako žánr se dle mého názoru nechytne a to z důvodu, že nad 128 hráčů na jedné mapě je u FPS na to aby hra byla dlouhodobě hratelná a ještě jakžtakž přehledná, prostě už moc. A 128 hráču stále považuji za MP FPS. Neříkám že to nemůže mít krátkodobý úspěch, ale hra nakonec propadne, stejně jako Global Agenda. Varianta TPS dle mého názoru jako MMO šanci má. S tim TF2 sem to myslel jako že FF můžeš srovnat s TF2, protože FF umožňuje přepnout do FPS pohledu, pakliže by hra byla čistě TPS, pak srovnání s TF2 je nesmyslné. A ano tahle konkrétní hra na 100% nebude hra pro mě. -
Nechci péct koláče, chci více akčních her kde záleží na přípravě, plánování a strategii. To by mohlo krásně vyplnit ten prostor a navíc by to dalo hře větší hloubku.
Jestli FPS lze nebo nelze srovnávat s TPS nezáleží na tvých subjektivních pocitech, jak tě to vtáhne do hry a podobně. Může se ti jedno z toho líbit a druhé ne, ale nemůže se celý svět točit kolem tebe. Objektivní kvality nejsou natolik odlišné takže ANO ty hry lze srovnávat, alespoň základní principy hratelnosti, o kterých se tu bavíme.
Chápu co myslíš s tím TP. Je to stejné jako když si všichni profíci ve FPS zapínají maximální FOV až nakonec vidí snad i dozadu, ale přiznej, že si reagoval přehnaně. Ale stejně jako není možné definovat žánry podle rozsahu FOV nelze je definovat podle úhlu pohledu.
Jinak jsem rád, že mi dáváš "částečně" za pravdu, ale pokud neukážeš kde se teda mýlím, tak nechápu proč mi nemůžeš dát prostě za pravdu. Statistikami kolik si toho nastřílel nelze argumentovat, protože hra kombinuje střílení a efektní boj na blízko, tudíž si toho samozřejmě mohl hodně nastřílet a přitom to byla spektakulární akční hra, jak jsem to nazval.
No když říkáš, že tě nebaví podobná teamově založená střílečka jako TF2 možná bys měl zvážit, že problém je v podstatě v tobě, že se ti podobné hry nelíbí. Prostě radši než nesmyslně teoretizovat, že hra neuspěje a svádět to na různý věci, jako že MMOFPS je nereálný a podobně, a prostě si přiznat, že to akorát není hra pro tebe.
Mimochodem v TF2 nelze přepínat úhel pohledu podle vlastního uvážení, pouze některé efekty a schopnosti přepnout hru dočasně do TP. -
Jasně, ale co jako chceš dělat v MMO Third/First Person SHOOTERU, péct koláče a klábosit s kámošema? :-)
FPS a TPS už z principu srovnávat nejde, představ si že budeš hrát Gears of War jako FPS, to bude uplně něco jiného, uplně jiným způsobem tě to vtáhne do hry a budeš to hrát uplně jinak. Je to jako kdybys chtěl srovnávat turnbased a realtime strategie. Opravdu ti přijde že je možné srovnávat hraní Max Payne/Mafie s CoDem, to skutečně myslíš vážně?
Ohledně TP pohledu, nevim jestli chápeš co tím myslím, pokud mám na výběr TP pohled (vidíš mnohem lépe co se kolem tebe děje, vidíš to co bys i vidět vlastně neměl), pak specielně v MMO je to brutální výhoda, FP pohled ztrácí absolutně smysl. A kombinace typu přepnutí se do FP pohledu, když by byl v daném případě vhodnějším mi nepřijde jako nějak ohromující, spíše naopak. Rozhodně když už, tak dejme tomu neustále FP pohled při akci a TP pohled ve městech např. Ale tak jako tak mi to přijde naprosto zbytečné, vytvářet takového hybrida.
Ke Space Marine, částečně máš pravdu, že TPS je vhodnější pro boj zblízka, ale pokud se podívám do statistik, tak sem zabil mnohonásobně více hráčů v boji na dálku a ačkoli by mohl být FP pohled u Space Marine zajímavý, já sem nakonec rád že byl zvolen TP. Nikdy bych nevěřil že tohle napíšu, protože obyčejně TP pohled moc rád nemám, resp. vůbec rád nemám, holt jedna z vyjímek.
Jinak ano, tedy nevim jestli firewall :-), ale Firefall lze srovnávat s TF2 - možnost FPS pohledu u FF/FPS pohled u TF2, komixovost oba. Teď se asi dotknu hráčů TF2 - hratelnost: nuda/FF předpokládám po shlédnutí videí zrovna 2x zábavný taky nebude...
PS: Jenom tak na okraj, WoW lze hrát taky z FP pohledu, ale to se rovná sebevražda v PvP... -
Nepředstavuj si, že v MMOFPS bude stejná nepřetržitá akce od chvíle kdy to zapneš až po vypnutí jako ve standardních multiplayer střílečkách. To vůbec nemusí být pravda. Jenom se podivej na screenshoty a uvidiš hned několik kde se vůbec nestřílí.
Samozřejmě lze najít spoustu příkladů her, které sou velmi odlišné a zároven používají jiný pohled. To nepopírám. Ja se tě ptám proč myslíš že ten podstatný rozdíl mezi nimi dělá zrovna uhel podledu a ne třeba odlišnost žánru. UT je primárně multiplayer střílečka kdežto Gears of War je singleplayer/coop střílečka, pokud vim (nehrál jsem). Existuje taky žánr spektakulárních akčních her, kde jde hlavně o efektní souboj nablízko (Tam bych řadil třeba ty W40k Space Marines), tam se zpravidla používá TP prostě jenom proto, aby byla všechna ta efektní komba vidět. Rozhodně ale nelze tvrdit, že pouhou změnou pohledu se úplně změní žánr. Existuje řada stříleček, které lze bez problémů srovnávat s FPS i když používají TP jako třeba Max Payne nebo Mafie. Stejně tak lze bez problémů srovnávat Firewall, nebo alespoň jeho PvP složku, s FPS jako TF2 či dokonce řadit do stejného žánru. -
2 963214785: Safra ono se to poslalo nahoru...
-
Hodnotím jak na mě z videí hra působí, a WoW je právě o tom, že ses lognul a hned kecal a hrál a WEB rozhraní to už by byl uplně konec, stačí Battlelog... A docela by mě zajímalo co chceš jako dělat u MMOF/TPS, questit a zabíjet králíky a přitom kecat kam se de zejtra zachlastat? To asi ne protože to je právě WoW varianta. Samozřejmě posuzuju ze svýho pohledu, nikdy se mi nedařilo jen tak kecat když sem hrál MP FPS. Když sem chtěl pokecat musel sem se na chvíli někam zašít nebo se nechat sejmout a nespawnout se...
S TP pohledem máš mnohem větší přehled, kde se co děje. Ostatně nevim co ti přijde podobnýho u např. Gears of War a Unreal Tournament? -
''Masove nepopularni svet"? To je jedna z nejvetsich vyhod teto hry. *1*
samozrejme s urcitou nadsazkou. -
EVE hraji hlavne kvuli genialni ekonomice,craftingu,tezbe,obchodovani a kvuli jeji ''obtiznosti''. Vesmir je nadherny,ale co jsem nikdy neprokousnul,je to letani v lodich. Nikdy jsem si na to nezvykl a zazitek z cestovani vesmirem je jeden z nejhorsich ze vsech ''space simulatoru'' co jsem kdy hral. Ovladani lode je temer nulove,jen skacete z bodu A do bodu B. Pak z bodu B do bodu C....
-
Ty jseš nějakej zmlsanej. Podle mě základ hry vždycky tvoří hratelnost. Pokud je hratelnost dobrá tak je mi upřímně jedno jestli to má nebo nemá komixovej grafickej styl nebo co mi to připomíná. Přece si nenechál zkazit zážitek ze hry vlastní zaujatostí.
-
Sorry, ale z toho si říkal o tom, jak MMOFPS je nereálné na současném hardwaru jsem pochopil, že nevíš jak to chtějí v tom Firewallu řešit.
Podle mě je chyba si představovat, že po lognutí se člověk hned objeví v nějakém server browseru a následně přímo v boji. Ten sociální rozměr se může zařídil pomocí nějakého web rozhraní, kdy to krátký lognuní a pokec může být ještě pohodlnější než u wowka. Takže na základě tohodle argumentu podle mě nelze vynést nad tou hrou nějaké soudy.
Pokud jde o tu polemiku s žánry, já si teda nemůžu pomoct, ale vidění za roh je sotva "naprosto odlišný herní princip". Kde je ten dramatický rozdíl? -
No, kecání mu jde. Aby to zase nedopadlo tak, že z něj vypadne klasická hrůza s komentářem "když lidi to tak chtěli...."
-
Tos nepochopil jak to myslím. FPSMMO(RPG) si myslím bude aktuální až bude virtuální realita, prostě nějakej Matrixlike systém a dnešní HW bych řekl že na to neni uplně nejvhodnější, ale je dobré že k tomu technologie měřují - nová 3D helma od Sony ála star trek, Kinect od MS, Sony Move, když se to zkombinuje vše do hromady = začíná se blískat na lepší časy...
-
Ano už sem zkouknul i jiná a názor na to co sem viděl sem napsal o pár příspěvků výš. Jinak tedy znovu, hra mě absolutně nezaujala, spíše naopak + stealing services. Onen social aspect mi přijde pochopitelný u hry typu WoW (kdy se lognu a hned kecám s "přáteli" a přitom eventuelně questím nebo lovím achievementy, při PvP se moc pokecat nedá a u hard instancí jakbysmet), nikoli u MMO střílečky, takže dle mého názoru se tohle neuchytí, speciálně pokud to není zasazeno do nějakého již alespoň trochu profláklého universa...
FPS - first person shooter (ála Fire Warrior)
TPS - third person shooter (ála Space Marine)
Tedy naprosto odlišné herní principy, za zmínku stojí, že pokud mám možnost hrát TP pohledem, pak FP pohled využiju jen minimálně a to čistě z důvodu praktického, kdy tzv. při TP vidím za roh... Takže FP pohled v tomto případě celkem ztrácí smysl, tedy ve většině situacích... -
Tak koukám, že podobných her na podobném principu pomalu ale jistě přibývá.
Vyjma Firefall stojí jistě za zmínku Space Marine, ale také Berkanix nebo už nějakou dobu běžící Global Agenda.
Nehledě na to, že nyní je v open betě pro Evropu dost podobný koncept Vindictus EU, který je zase spíše fantasy. Mimochodem i to skupinové rubání je mnohdy někdy lepší, než bloudění po mapě, sbírání vykřičníků a šperkování postavy. -
Ono se skutečně jedná o TPS/FPS kombinaci... Každopádně hra co do vizuálu vypadá dost nesympaticky. Jinak to že Kern stál u zrodu WoWu - tomu naprosto odpovídá komixovost Firefallu a v neposlední řadě i klasická vykradačka (v čemž jsou blizzardi mistři). Po shlédnutí trailerů se mi akorát vybavily Starship Troopers a Jump packy ze Space Marine... Jinak osobní názor, tohle bude jen další propadák.
PS: Co do grafiky mi to opravdu částečně připomíná WoW a tak nějak... vždyť je to jak klon hry Global Agenda... -
http://www.youtube.com/watch?v=aUF38bLzOf8
-
Přiznám se že nevím jaký je rozdíl mezi FPS a TPS kromě pohledu. Viděl jsem záběry ze hry a připomínalo mi to Quake a TF2 s tím že šlo přepínat kamery, tak si to zařaď jak chceš. Máš pravdu že FPS buď baví nebo ne. Z toho se ale nedá vyvozovat jestli MMOFPS se chytne nebo ne. Řada lidí hraje MMO jenom kvůli tomu sociálnímu aspektu přestože jim hratelnost jako taková v tradičních MMORPG vůbec nesedne. Myslím že takový lidé by klidně mohli rádi zkusit něco jiného.
Myslím, že jestli o tom chceš nějak debatovat tak by sis měl o té hře prvně něco zjistit. Zkus třeba toto video. -
Říká ti něco Planetside? To šlo hrát na 5 let starém hardwaru...