Přejít na výpis diskuzí
Multiplayer Mass Effect 3 spouští N7 Silencer
10.5.2012 | Aleš Smutný
93 příspěvků
-
co maj dopr*** porad a vsude s tim multiplayerem?!
-
-
Vydelava prece.
-
co s snim? je to Dobra soucast hry... hraju ho denne, porad me bavi... aspon nebrecim jako ostatni deti kvuli SP... Live goes on...
-
-
+ dalších 6 brečí :D
Vaše problémy bych chtěl sdílět, děcka :)
Škoda reakcí cr8gu :)
funny
-
-
-
Zajímalo by mě co je zábavného na tom zabíjet 3 miliony Banshee *1* *1* já bych umřel nudou *6*
-
-
delas jako by tam behali jen banshee.... stejne to komunita da sama :) normalnim hranim.... nemusis hrat reapery... navic ten balicek za to je o nicem.. radsi prezij gold z toho mas weapon
-
-
Z toho by se dali delat dobre studie spolecnosti. :-D Nekde nekdo od stolu jen tak rekne zabijte X milionu potvor, za virtualni odznáček, schválně kolik lidí na tom zahodí hodiny života :-P
-
-
(mno, on to není odznáček, on je to balík s medpacky, bonusy, vzácnějšími zbraněmi a XP pro povolání, tedy "reálně-virtuální zboží", které přímo dává benefity pro další hraní MP)
-
-
Aha takhle. Stále v tom nevidím velkou užitnost u takového hry. Ale na mě tyhle akce nikdy nefungovali takže to asi jen nechápu. :-)
-
-
Tak on je udelanej i z SW:TOR,Cahir to same... proste ultimatni biodroni,v tom to je.
-
-
-
Achievmenty jsou zhouba herního průmyslu. Když jsem je prvně potkal, já osobně ve WOW, tak jsem nechápal co to tam je zahovadinu. Kdo by to dělal :D, ale celkem jsem byl šokován tim kolik lidí se žene za dalšim bodem už jenom kvuli pocitu zadostiučinění:D
-
-
Achievement typu vyrob 150 mecu jako treba v Risen je zhouba. Pokud jsou zaimplementovány dobře a nutí tě třeba změnit na chvíli styl hraní tak na nich nevidím vůbec nic špatného.
-
Achievmenty jsou bezvadná věc dávaj smysl prozkoumávaní a zkoušení všeho co hra nabízí, ignorovat je můžeš vždycky u žádné hry nejdou povinné. Ale chápu tvou frustraci pak se těžko můžeš vytahovat jak jsi dobrý v té a té hře, když si každý v tvém profilu zjistí žes neudělal ani 10% achievementů *1* tedy o 90% hry nemáš ani páru
-
-
Jo no, to ze nezabil 30 slepic do dvou minut a nenasel o velikonocich 150 vajec znamena ze o 90% hry nema paru. *5*
-
-
Hezky napsané :D
-
-
-
-
-
No jo,smichame Masity defekt s multivitaminem a hadrkor plejeri se z toho muzou vyprazdnit *6*
-
-
Někdo potřebuje hru s MP a jinýmu na to stačí jenom trolit na foru :D
-
-
no mně to baví i když se teda někdy chovám jako ddd*eee*bbb*iii*lll***
-
-
-
Je smutné, když se do něčeho co má možnost být dobré singleplayer rpg cpe naprosto k ničemu multiplayer
-
-
Multiplayer uz hraju asi mesic a porad me to bavi, Bioware ho porad balancuje a skoro kazdy vikend je nejaka akce. Takovy Battlefield sem vydrzel dva dny, tohle je hodne chytlave. Jasne, je to neco jineho nez single, ale v zadnem pripade to neni k nicemu. Kdyby nebylo multi tak lezi ME3 ve skrini a uz bych na nej nesahl (2x dohrani staci).
-
-
A já bych byl zase mnohem radši kdyby prostředky a čas vložené do multiplayeru využili na rozšíření a zkvalitnění singleplayeru. *3*
-
-
-
Hlavně že jste s prominutím pos***i SP, ale o "úžasný" MP krásně pečujete...
-
-
ale p*cu posr*li ty uplakany dite.... delat event do Mp je otazka hodiny, lidi to bavi, tak proc by s tim meli presavat? DLC na konec ti vyjde v lete, tak prestan brecet
-
-
Miluju lidi, co se přes net do každého naváží aneb za monitorem je hrdina každý. Takoví lidé u mě nemají vysoké mínění a nikdy se nechci dostat na jejich úroveň. Můj přípěvek nebyla ani tak narážka na současný event, ale na MP obecně a co všechno s ním napáchali (teď mluvím hlavně o tom skvělém provázání se SP).
-
-
ja se do tebe mile rad navezu taky, protoze podle toho co si napsal ses normalni vocas Trivete...
-
-
-
-
Pro Nikdo (Asi před dvěma týdny jsi tu vypsal kritiku na ME a domluvili jsem se, že ti odpovím - hnilo mi to v počítači celou dobu, tak to sem teď překopčím, není to nijak do detailu promyšlené, spíš jde o věci, které mě napadli bezprostředně po tvých příspěvcích, bude to bez odstavců, pže je toho hodně): zbytky Reapera: není upřesněno, o jak devastující výbuch se jedná + není upřesněno, z čeho je vlastně onen Reaper => není jasné, do jaké míry by se cokoliv zachovalo/nezachovalo - přesto je řečeno, že jádro zůstalo jako jediné neponičené a to jen proto, že jde o nejodolnější část
přepravení Citadely - viz "elegantní metoda" na konci
obsazení Citadely - rozhodně to nemohli udělat na začátku, protože Reapeři se v Galaxii neobjevili zčistajasna - jejich útok byl postupný. Řekl bych, že teprve v době, kdy obsazovali Thesii byli dost blízko Citadele. Možná se mohli vykašlat na postup a zamířit k ní rovnou, ale jak říkáš, pak by nebyla možnost, aby Shepard stavěl Crucible a sháněl spojence. K tomuhle to má namířeno v podstatě od jedničky - Jediný důvod, proč náš cyklus neskončil stejně jako všechny předchozí, je ten, že Reapeři nezačínají překvapivým a ochromujícím útokem v Citadele, ale musí postupovat z Dark Space. Kdyby tohle pro ně nebyl problém, kdyby si i tak mohli bez problémů zalétnout k Citadele a zabrat jí, nedávala by absolutně žádný smysl především jednička...Přesto nabízím skromnou interpretaci, nepříliš promyšlenou: Sovereign potřeboval Sarena, aby mu Citadelu zpřísatupnil => Citadelu nelze ovládat zvenčí => pokud by se uzavřela, Repaeři by byli nahraní (podle Codexu je uzavřená zvenčí v podstatě nezničitelná, i když...) Není čas na promyšlenou indoktrinaci - a i kdyby se o to pokusili, podmínky pro vstup nových osob, tím spíše do klíčových lokací, jsou obtížné kvůli zpřísnění bezpečnosti, jehož jsme svědky už ve dvojce. Jenže nabízí se hned další otázka: Co se tedy změnilo, že v závěru hry Citadelu ovládnuli, jakmile se k ní dostali? Napadá mě Illusive Man. On jim ji mohl dát, on mohl být jejich "nový Saren". Lidi z Cerberu tam stále měl a to i na vysokých místech. Sám v závěru říká, že se snažil proti indoktrinaci bojovat, ale nedokázal to - lze tedy předpokládat, že byl jejich figurkou a že on jim stanici zprostředkoval (a chudák si asi celou dobu myslel, že je má pod kontrolou). To mimo jiné vysvětluje i to, že ho na ní na konci potkáš.
zdevastovaná planeta - koukal jsem na videa a z první salvy nelze přesně určit její trajektorii. S přimhouřením oka je možné připustit, že míjící střely šli těsně mimo planetu. Ale uznávám, že v dalších fázích bitvy muselo k nějakým zbloudilým střelám dojít. To samé ale platí i pro Pavalen a myslím, že jde a) o nedomyšlenost b) jak jinak bys ten útok vedl? Nenapadá mě, jak by to mohli mít podchycené. A tím teď myslím veškeré bitvy u planet, které se v univerzu ME kdy odehrály/potenciálně odehrají. Vědět o tom, že musíš dávat při bitvě pozor je jedna věc, jak si ale dávat v praxi pozor, když se bojuje u planety, je věc druhá. Třeba celá bitva probíhá s tímhle vědomím, třeba flotila postupně ustupuje a táhne Reapery na sebe, aby byly škody na Zemi co nejmenší (kromě začátku nic z bitvy nevidíme). Ale nevím, možná to nějak vysvětlí, tady vážně netuším. Z jedné cutscény nelze být příliš moudrý. V podsatě nevíme, jak celý útok flotily probíhal.
Jak víš, že nemají Thanix kanóny? Ze dvojky (Normandy vs Collector Ship2)si pamatuji, že střely mají podobu modrých flusanců. Takové jsou k vidění i v bitvě u Země. Navíc, pravděpodobně nebyl čas ani prostředky vyzbrojit nimi celou flotilu. -
-
Tak schválně kdo si to přečetl celý? :)
-
-
Já ano.
-
Přečetl, sice jsem při tom hodně často kroutil hlavou (ne kvůli tomu že bych ho jako někteří tady označoval za "no-lifera" ... to jsem já přece také), ale přečetl
-
Dnešní generace asi opravdu vůbec nečte, když je problém přečíst pár odstavců textu. :)
-
-
Já jsem ale neřekl že jsem si to nepřečetl :). A když se mi podíváš do profilu tak uvidíš že už nějaký ten pátek puberťák nejsem a četl jsem a čtu poměrně dost. Hlavně jak čas dovolí, což bohužel moc nedovolí.
-
Prectu klidne celou knihu,ale tohle je cira m*gorina... takhle vznikaj biodroni - delete racionalni vnimani reality,z cloveka se stava fanaticky silenec. *7*
-
vzdyt to zadny odstavce nema :)
-
ale cte. jenze tohle je tezka fantasmagorie. nolifer, pro kteryho je meeeeefect smyslem zivota. ne dekuji.
-
-
-
tezkej nolifer. ble.
-
-
Psal jsem to asi před dvěma týdny a měl jsem to za hoďku hotový. *3* A dneska jsem marod.
-
-
pripada mi to jako fanaticky, nabozensky, postizeny blabol.. u hry se clovek ma bavit a ne vymyslet druhou bibli.. sorry ale jsou to nehorazny zvasty.
-
-
Chápu, je špatné se nad hrou zamýšlet a zkoušet ji analyzovat, správný přístup je prostý konzumerismus bez jakékoliv snahy o zamyšlení? :)
Je zvláštní, že se dnes začíná vnímat zábava jako něco, u čeho je třeba hlavně nemyslet... Já vždy bral to, že mne něco nutí k přemýšlení jako zábavné.
Každopádně tohle je prostě text, který jak chápu, je výsledkem zájmu dvou lidí, kteří mají opačný pohled na určité téma a chtěli si o tom dopodrobna popovídat. Uměnšovat tuhle snahu a urážet je za to mi přijde... krátkozraké. -
-
No nevim, autoři sami dávájí najevo že chtějí, aby hra byla přístupná co nejširšímu publiku. Stačí se podívat na action a story mode v ME3. Pokud si tedy autoři za tímhle stojí, měli by ze hry a celého ME světa mít dobrý pocit i hráči co moc přemýšlet nechtějí. A zároveň by hra měla obsahovat myšlenky nad kterými se může druhá skupina hráčů zamyslet.
-
A mě se líbí, že si tu dva lidé nenadávají a podávají tu slušnou formou své názory. Za to vám děkuji. JE to pak úplné jiné čtení.
-
Vzdyt toho mas celej internet... hra,kde strilis a ohybas sve kolegyne,nacez musis hrat multak,aby to vubec nejak dopadlo (a ono to pak stejne dava smysl akorat nekterym biodronum),skutecne nepatri mezi neco,co hych chtel brat vazne.
-
Trol: Jsem rád, že nás poučuje člověk, který nehrál ani jediný díl. Hlavně, že máš jasno. *7*
-
Hluboce filozofovat nad AAA hrou te nejvyssi ligy komercni ligy muze jen ucineny blazen,proboha... *7*
-
-
Zvlast kdyz se jedna o prvoplanovy marketingovy produkt...
-
-
-
-
U mad bro?
-
Tak tomu se říká grafománie panečku, klobouk dolů, ale neměl sem sílu to celé přečíst.
-
Běh ke Conduitu - Tohle je herní omezení a myslím, že je trochu úchylné tohle hře vyčítat. Proč nejsou v jedničce Collosové a Armatury vyskládané před Conduitem a nepřehradí ti tak k němu cestu? Proč vůbec Saren síly roprašoval po celé trase? Měl je všechny dát ke Conduitu - nikdy by ses přes ně nedostal. Na Collectorské základně by člověk taktéž čekal větší odpor... Ani nezmiňuju jiné hry, kde je tohle řešeno ještě hůře... Hammer tým má prostě moment překvapení, pokud vím Reapeři nevědí o plánech pozemního týmu, ne? Oni předpokládají, že hlavní útok vede flotila, jejíž plánem je dopravit Crucible na Citadelu. Já to teda pochopil tak, že zničením Destroyera a celkovým pozemním náporem jsou Reapeři překvapeni. Všimni si, že hned po zničení Destroyera na tebe okamžitě Harbinger a pár dalších vlítnou. Co se týče jeho útoku: a) bylo by nerozumné používat ten typ útoku, který ničí celá města, jelikož stojí asi sto metrů od tebe, používá asi jen nějaké sekundární b) opět, podle mě zapomínáš, že jde o hru - možna by bylo nejlepší řešení takové, že jsi prostě conduit použil dříve, než se tam Harbinger dostal, ale to by odpadlo efektivní uhýbání jeho střelám a celá scéna s během. Tohle je prostě daň za to, že to je hra a že to je hra, jejíž součástí byly vždy přepálené scény. Když se nad tím zamyslíš veškerý walkthrough probíhá stejně jako v jedničce nebo ve dvojce, rozdíl je jen v tom, že Repaeři mají být ultimátní masteři převyšující Gethy nebo Collectory. Autoři si tímhle na sebe prostě upletli bič a v podstatě o celé trojce se dá říct: "Proč nás ti Reapeři prostě nerozsekaj, proč se s tím Shepardem tak s*rou. Už před vydáním mi bylo jasné, že to takhle nějak dopadne, že BW hlavní záporáky až příliš zdémonizovali. BTW, Při cutscéně, v níž Harbinger letí na sheparda, není nikde flotila vidět. Možná jsou moc daleko (viz teorie, že se velké lodě lehce stahují). Navíc víme, že reapeři jsou pěkne rychlé potvroy, třeba je velení jasné, že ani nemá smysl je pronásledovat, Dredi opravdu moc mrštní nebudou a ti jsou jediné lodě, které něco zmůžou, jiné útoky by mohl Harbinger klidně ignorovat. Buď to prostě shepard stihne, nebo je po něm. Možná je něco pronásledovalo, ale než dopadli na zem, tak se s tím vypořádali (nevíme, co je mezi cutscénou a Harbingerovým dopadem an zem)...
Co se týče Conduitu na Ilosu, netuším. Přitom by to bylo jednoduché vysvětlit: Ilos byl Reapery zničen, Conduit vyrobený Protheany má omezenoiu životnost apod.. Tohle nebude pro autory zpětně problém vyřešit. Asi se na to zapomnělo. Ale nepovažuji to za něco zásadního. Jak mohl Shepard přežít?:-D Tak spíš než s jeho zničenou zbrojí bych si teda dělal větší starosti s uvěřitelností ohledně jeho oživení ve dvojce. To je o dost větší fantasmagorie. Přežít mohl proto, páč je to kyborg se syntetickejma vláknama v kůži, ve svalech a ještě se zpevněnejma kostma. Je to prostě terminátor (už ve dojce jsem byl z těch všech jeho upgradů dost rozpačitej...).
TIM - O tom, jak se podle mého dostal na Citadelu, jsem už napsal.
Neznámá místa na Citadele - tohle se ví už od jedničky. Už v jedničce je ti řečeno, že nikdo pořádně neví, jak Citadela funguje a že nikdo kromě Keeperů v jejím jádru a dalších nepřístupných mistech nebyl. Přečti si kodex, je tam explicitně řečeno, že Citadela je stále velká neznámá a důvod, proč nemá nikdo Keepry rušit je mimo jiné ten, že se o Citadelu starají a udržují ji v chodu a že jsou jediní, kdo ví jak na to. Už tehdy jsem si ale říkal: To se ty nepřístupné části ani nikdo nepokusí prozkoumat? A když jsou nepřístupné, jak se do nich dostanou Keepeři? Kde bere Citadela organický materiál na tvoření nových Keeperů? Ve trojce ti na to částečně odpoví. Jádro se neustále mění (posuvné stěny, obrovské bludiště). Tam kde průzkumnící narazí na stěnu, může být po jejich odchodu průchod... Při cyklech je pravděpodbně určitá skupina zharvestovaných vyhrazená na tvoření keaparů. Ano, asi se mohlo tlačit na to, aby se do prozkoumání Citadely šlo tvrdějc (říkal jsem si to už v jedničce), ale myslím, že to zarazili Asari se svojí přihřátou filozofií. -
-
S dovolením odpovím tady, ale přečetl jsem si to všechno.
Předně díky za odpověď, ani jsem něco tak obsáhlého nečekal. Nebudu to všechno rozebírat, protože je to dobře promyšlený, i když třeba s něčím nesouhlasím. Pozastavím se jenom u pár věcí.
Struktury na Cit. - že to nikdo nenašel beru u těch tunelů s mrtvolama a místností s kontrolním panelem - ale už to neberu u toho "stroje na možnosti" - je to zjevně na povrchu, tak proč by to někdo aspoň neomrkl, se stačí proletět kolem.
Sejmutí Destroyera na Zemi jednou ranou z Caina - nemyslím toho na konci, ale toho na začátku mise, s Hades kanonem na hrbu.
Boje nad Zemí - všechno jde řešit, třeba útokem z boku, jsme ve vesmíru, neni problém planetu obletět a zaútočit tečnou na orbit kde jsou reapeři
Thanix - to modrý co tam lítá neni thanix, mrkni do kodexu o čem thanix je a pochopíš, že to nemůže bejt tenhle případ, jo a je výslovně zmíněno že min. pár lodí je jimi vyzbrojeno
Jde-li o taktiku v bitvě - jéžiš, já bych toho dokázal vymyslet *2* (třeba DA - pokud ji mám - by měla mít dost palebný síly na sejmutí reapera, tak bych ji vyčlenil jako samostanou bojovou skupinu, přiřadil ji pár křižníků a fregat na obranu a odvádění pozornosti, a prostě bych je nechal operovat jako samostanou grupu. Spojená flotila má pár výhod oproti reaperům - početní převahu a hlavně manévrovací schopnosti - je řečeno, že reaper se štítama na plno je dost neohrabanej - tak bych toho využil, malý rychlý lodě bych poslal přímo mezi nepřátelský síly aby tam dělaly bordel a zdálky bych to celý kropil s težších lodí, stíhače bych nechal starat se o lehký cíle, případně ochcávat destroyery aby se nemohli zaměřit, atd atd, ale to jsem já...)
A jinak to "jde jen o hru" - jo, ale to neznamená, že se ani nepokusím to vzít trochu věcně. Mě se totiž zdá, že se na spoustu věcí vykvajzli úplně a nijak moc to neřešili, a podle toho to vypadá.
Ale už to nechme, tady o naše trachtáty moc lidí nestojí *1* -
-
No, můžeme jen doufat, že extended cut bude pouze a jenom ku prospěchu - že vyjasní/přiblíží věci, které jsou nejasné až příliš a nepřinese taková vysvětlení, která budou opravdu nelogická a neobhajitelná. Trochu se toho DLC bojím, ale věřím jim.
No jsem rád, že se tu našel někdo, kdo se zmohl na více než jen na urážlivé žvásty. Díky. -
-
Taky jsem na EC zvědav. Doufám v nejlepší, počítám s nejhorším *1*
-
-
-
přečetl jsem si to celé a máš tam docela zajímavé úvahy. Rozebíráš věci, které jsem ani nezaznamenal. Nad jednou věcí jsi se ale nepozastavil - že v celém vesmíru skoro všichni mluví stejným jazykem *4* . Jinak doplním, že oživení Sheparda ve dvojce bylo možné jen proto, že helma ochránila mozek, a ten zůstal prakticky neporušený (alespoň takhle jsem to pochopil ze záznamů co byly k dispozici na základně Cerbera u konce třetího dílu)
-
-
překladač myslím že ve dvojce v rozhovoru s thanem tam shepard thaneovi nerozumí a shepard podotkne že se mu asi rozbil překladac
-
-
Je to tak. V Bring Down the Sky je řečeno, že se v galaxii používají překladače, ale že nejdůležitější jazyky v galaxii se vyučují už od mala.
-
-
-
moje chyba, až celou hru budu projíždět znovu tak budu víc dávat pozor (což bude brzo, jelikož na pc nešlo importovat save z xboxu a ve hře mi vadily přednastavené rozhodnutí)
-
-
-
-
Reaper Destroyer na Zemi: Ještě předtím, než Shepard odpáli ty dvě rakety, celý pozemní tým do něj útočí. Vždyť to celý walkthrough posloucháš na vysílačce. Ačkoliv nejsou schopni ho složit, je dost dobře možné, že bariéry mu poškodily/sundaly a trochu ho pochroumaly + Shepard při vyřízení Destroyera na Rannochu přijde na to, že slabinou je jeho "oko". Pusť si video a uvidíš, že přesně do něj ho za asistence EDI trefili (lze toho docílit jen když se připravuje útočit). Domnívám se, že kdyby ho netrefili do toho očka, skoro nic by se mu nestalo...Navíc, to ho stále nesundalo. Shepard po zásahu zvolá: "Jděte do něj vším, co máte!", a tak do něj pozemí síly ještě nějakou dobu buší, než padne.
"A když jsme u toho - co je to za logiku vrhnout všechny prostředky do něčeho, co nevím co je, nevím jak to funguje, nevím co to dělá, nevím kdo to původně navrhl" - Je několikrát explicitně řečeno, že Reapery konvenčím způsobem porazit nelze. Vždyť si totálně vytřeli prd*l s největší známou flotilou (turiany) a ani se nezapotili. Mně naopak přijde velice logické a velice lidské, že se galaxie tolik na Crucible upne. Je to jediná naděje. Kdybys měl volit mezi jistou zkázou a malou naději, co bys udělal? Tady problém nevidím. -
-
Catalyst - Domnívám se, že jde o prastarou AI. Podobu haranta má proto, že se hrabe v Shepardovejch vzpomínkách. To samé, co dělali Gethové se Shepardem (viz scéna, kdy se Shepard Legiona ptá, proč mají Quariani masky na záznamech z povstání - Legion odpoví, že Gethové pracují s tím, co naleznou v shepardově paměti) Z nějakého důvodu si Catalyst vybral haranta a je to podle mě proto, jelikož vzpomínka na něj je jedna z neintenzivnějších - viz noční můry atd. Smrt toho kluka Sheparda rozsekala hodně, protože pro něj symbolizuje ztrátu, vyhlazení. Je předzvěstí toho, co se stane, když Reapery nezastaví. Ten kluk v podstatě symbolizuje to, z čeho je Shepard nejvíc posran*j - že se mu nepovede porazit Reapery + uvědomění si, co všechno je v sázce.
-
-
Struktura - O tom, že lze onu strukturu použít jako spoušteč superzbraně nevěděli Reapeři, resp. Catalyst (respektive nepředpokládali, že by se někdo dostal k tomu, aby ji takhle použil), ale očividně se o ní dověděli některé rasy + Protheani předtím. Dává to smysl: Reapeři/Catalyst poskytli nástroje (Citadelu) Předešlé rasy přišli na to, jak vyrobit superzbraň, která by do její struktury seděla - není nutné, aby věděli o Catalystovi. Ve všech předchozích cyklech byla Citadela okamžitě mimo hru - byla to první věc, kterou Reapeři zabrali. Takže rasy, které měli Citadelu lépe prozkoumanou než současný cyklus, neměli jinou možnost, než maximálně tak plány schovat pro další cyklus. tím chci říct, bylo příliš pozdě na uskutečnění čehokoliv, o čem předchozí cykly věděli (tedy předpokládám, že předchozí cykly/cyklus měli hlubší znalosti o Citadele a možná dokonce věděli o její provázanosti s MR).
Catalystův domov a součást zároveň - tohle možná chápeš až moc doslova - může tím být myšleno jen to, že je na ní upoután. Vycházejme z toho, co víme. Je třeba mít průzkumníka, který monitoruje technologickou vyspělost daného cyklu (Sovereign). Když uzná za vhodné, vyšle Keepreům signál. => Catalyst sám nemá abslutně žádnou moc. Je to syntetická AI, avšak zcela upoutána na Citadelu. Zdá se, že Reapeři sami drží v rukou veškerou moc, Catalyst sám se opravdu zdá být jen "bezbranným" mozkem. Collectory ovládal Harbinger, nikoliv Catalyst. Navíc se zdál mít na starost všechno ohledně výroby nových Reaperů. Sovereign musel taktéž osnovat na vlastní pěst. To jsou tedy známá/relativně neproblematická fakta, cokoliv dalšího jsou jen divoké teorie. Zde nabízím svoji: Určitá organická/původní rasa postavila MR a Citadelu. Citadela, resp. Catalyst mohla být původně třeba AI pomáhající s provozem. Původní organici byli nějakým způsobem vyhubeni - ať už AI, nebo jinými organiky - to není tak důležité. Později (je jedno jestli o pár, nebo o milion let - po celou dobu mohl Catalyst být jen pozorovatelem) mohla jiná rasa organiků( do velké míry je scénář stejný - objevili MR, následně Citadelu => veškerá jejich technologie na ní tedy stojí bla bla) stvořit původní Reapery, resp. jejich předobrazy. Ti později nějakým způsobem přešli pod Catalystovu nadvládu/Catalyst je přivalstnil. Catalyst mohl nečině a bezbraně sledovat a analyzovat desítky civilizací než se předobrazi Reaperů vůbec objevili. To by vysvětlovalo, kde se vzali/kdo postavil původní a jak to, že Catalyst je fyzicky bezmocný. Reaypeři sami mohli být už pokročilá a rozivnutá syntetická rasa, která jen přešla pod nadvládu starší syntetické bytosti (catalysta). Autoři nám prostě z minulosti odhalili příliš málo a řekl bych, že záměrně... Opět tedy platí, že nejasné není nelogické. Jestli má někdo mozek na to, aby to celé zinterpretoval a rozvedl, může se do toho pustit. -
-
Tohle by šlo vysvětli tak, že první cyklus jak katalyst naznačuje přinesl konflik organici syntetici, který musel vést k vítěžství syntetiků a to se opakuje. Tehdy akorát AI katalyst rozhodl, že syntetici by mohli vyhladit veškerý organický život a stvořil tak cyklus s jeho veškerými důsledky. Technologie vytvořili první organici jejichž "cyklus" trval mnohem déle než ten náš poslední. Možná i syntetici provedli nějaké modifikace.
-
Pár dalších myšlenek k tomuto bodu. Taky je dost dobře možné, že Catalyst je jakousi alegorií na Boha - Boha, jenž dává svým dětem svobodnou vůli a moc k tomu, aby naplnili jeho plán (křesťanství - Království Nebeské, Buddhismus - navrácení se k Jednotě atd.). Bůh sám se nevměšuje a jen pozoruje. Analogie: Reapeři (děti Boha) naplňují svůj cyklický plán - sledovat organiky a hubit je ve chvíli, kdy dosáhnou dostatečné vyspělosti k tomu, aby tvořili syntetiky, tedy aby řád proměnili v chaos bla bla. Catalyst jako Bůh taktéž nezasahuje a taktéž dává svým dětem svobodnou vůli k uskutečnění plánu a nechává na nich i ppristředky. Zdá se, jakoby byl každý cyklus zároveň pro Reapery zkouškou...
-
-
cyklus - pokud vím, neexistuje 50 000ový pevný cyklus. Ví se jen to, že před 50 000 lety zmizeli Protheani. Já mám tedy za to, že cyklus není pevný, že jakmile Sovereign /vanguard zhodnotí organiky jako zralé na zharvestování, jde se na věc (viz keepeři v kodexu). To jen nyní uplyno 50 000 let ( první Sovereignovy signály nefungovaly a následovala celá operace se Sarenem, resp. předchůdci Sarena > viz rozhovor s Vigilem, který pochybuje o tom, že Saren byl první článek Sover. plánu > Sover. to chtěl asi rozjet už dříve) od doby, kdy naposledy byla nějaká rasa (protheané) dostatečně civilizovaná. Nejrychlejší byli tedy Asari a Sovereign zbystřil ve chvíli, kdy Citadelu objevili. Kdyby se po našem cyklu objevila nová vyspělá rasa po 25000 letech, Repaeři by přiletěli.
-
-
Páni, ty ses rozepsal :D Ale musím uznat, že většina z toho, co jsi napsal, dává smysl. :)
-
"ELEGANTNÍ METODA" - tato se vztahuje v podstatě ke všem otázkám, které se snaží porozumět Reaperské technologii. Napříč celou trilogií je nám řečeno, že Reaperská technologie je mimo naše chápání. Přestože vědci měli možnost zkoumat zbytky Sovereigna, případně další reap. technologie, byly z toho vždy jen málo moudří. Ve trojce je v kodexu dokonce explicitně řečeno, že některá zjištění o reparské technologii odporují dosavadním fyzikálním zákonům. TAKŽE, jak chceš, aaby teoretický fyzik 21. století, nedej bože takový nevzdělanec jako já, odpověděl na otázky ohledně technologie, které nerozumí ani fyzik ze 23. století (mimochodem, spousta "fyzikálních zákonů" 23. století odporuje našim fyzikálním zákonům...)?? To prostě nelze, a Bioware tak má navrch. Vím, že je to laciný jako prase, ale když ti njevětší mozky sci-fi univerza řeknou, že nerozuměj reaperské technologii, máš jako autor dost volnou ruku v tom, co všechno Reapeři/catalyst můžou, nebo nemůžou:-D... Autoři jsou vázáni fyzikálními zákony 23. století pouze v rámci technologií našich ras. Ve chvíli, kdy dojde na Reapery a jejich pokročilé technologie, mají mnohem širší a divočejší pole působnosti.
I přes všechnu rozporonost, neznám herní univerzum, které by bylo komplexnější a méně vnitřně nekoherentní než to v ME. Když se dělal rozhovor s Avellonem o Fallout bibli, lidi měli spoustu připomínek, které poukazovaly na rozpornost a nelogičnost univerza Falloutu - Avellone některé vysvětlil, jinde uznal, že to hoši při vývoji přilíš nedomysleli. A přesto jsou pvní dva Fallouty téměř intošská a všeobecně uznávaná záležitost. Takhle to u her prostě je. A nejen u her. A čím komplexnější věc vymyslíš, tím náchylnější je k rozporům a nelogičnostem, případně nejasnostem. Dějiny a vědy a filosofie nejsou v podstatě o ničem jiném, než že se vyvrceli/potvrzovali předcházející teorie a objevovali se v nich rozpornosti... -
pár dalších postřehů - v podsatě od jeničky se v univerzu ME tiše předpokládá jedna věc: technologie (a tedy i AI) + organický život jsou do obrovské míry provázány. Ať už jde o kulturu (všechny rasy jsou svým chováním v podstatě lidé - mají bary, poslouchaj na diskotéce techno atd. atd., náboženství/filozofie (všechny rasy jsou v podstatě vystavěné na těch našich), politika (autokracie, demokracie bla bla), technologie. Technologie jsou uspokojivě vysvětleny tím, že jsme řízeně vyvíjeni obejvováním reaperské technologie. A ono kulturní, náboženské, společenské a další sepětí je prostě něco, na čem univerzum ME stojí. Ta celková provázanost (u organiků) je tam všude cítit a je obrovská otázka současné analytické filozofie, do jaké míry může subjekt (a vstáhneme-li to na sci-fi i mimozemšťan), vnímat univerzum jinak než jiné subjekty. Ve zkratce, část analytické fil. předpokládá, že veškeré naše pojmy jako je čas, prostor, smrt, Bůh apod. se v jedinci tvoří ruku v ruce stím, jak se začleňuje do jazykového společenství. => Jazyk je příčinou toho, jak vnímáme svět. Jazyk (a specificčtěji třeba fomrální logika) je model našeho světa. Stejně jako je matematika a fyzika model světa fyzikálního. Od mala se v podstatě učíme přebírat jazyky/modely našeho společenství a onen jazyk utváří podvědomě naše představy o prostoru, o čase, o duši, o myšlení. Např. karteziánská ontlogie (metafyzický dualismus) není přirozená - byla do našeho modelu světa umělě zavedena, to jen nám už to přirozené připadá, jelikož při vývoji přebíráme hotový modelový jazyk.Není prostor, abych se tu o tom nadále rozepisoval, pouze řeknu, že některými filosofy hýbe otázka, zda-li je možné si představit jazykové společenství (třeba nějaký kmeny, nebo ve sci-fi ufony), které by nepoužívalo subjekt-predikátovou strukturu v jazyce, případně by měli úplně jiné vnímání prostoru (všimni si, jak se začal v analytické geometrii v novověku úplně jinak vnímat prostor...). No a v univerzu ME se prostě předpokládá, že jazyk, resp. myšlení funguje u všech ufonů stejně (možná až na Rachni a podobnou havěť) S trochou nadsázky lze tedy říci: V univerzu ME jsme prostě všichni "lidé" (způsobem myšlení) a všichni ono univerzum vnímáme téměř stejně. Jsme-li tvorové, kteří své empirické zkušenosti se světem převadí do modelových jazyků (logika, matematika) a pracuje-li náš mozek a naše smysly podobně, pak z toho plyne, že se budoucnost nás všech bude vyvíjet velice podpobným způsobem. Když se tahle provázanost spojí s technologickou provázaností, hned vypadá vnitřní sepětí v rámci plánů u Crucible věrohodněji.
-
Destroy. - Chápu to tak, že to ničí jen a pouze SW. Důvod, proč to zničí i Gethy a AI celkově je podle mého ten, že veškerá pokročilá technologie univerza ME je založená právě na té Reaperské, resp. té, která je stvořila. Je to v podstatě cyklické kopírování, je to řízený vývoj (mají nás v hrstvi ve chvíli, kdy nějaká rasa objeví první datový disk/MR apod.) Veškerá AI univerza ME prostě vychází ze stejných, původních technologií.
rozpad Citadely + zničení MR - viz "elegentání metoda" na konci
"Z jakého důvodu je Normandy v FTL letu? Není to v MR kanálu, to by nemohla manévrovat, a vůbec let koridorem je otázkou zlomku sekundy max. několika sekund. Jak se tedy dostane do jiného solárního systému? I pokud byla v MRC, tak výpadek koridoru by ji rozptýlil podél celé trasy nebo její větší části - pamatujme, Relay explodoval > katastrofické selhání systému > veeeliké problémy. Jak vůbec Joker ukočíroval vysokorychlostní vstup do atmosféry bez motorů (no-plasma reentry se určitě nekonalo), a následně přistání (na hraně útesu, ještě záběr jak "dojíždí" a klišé bude kompletní)? " - Scéna s Normandy (tedy hlavně po ztroskotání) simbolizuje onen nový začátek, nový věk (při syntéze Joker a EDI jakožto Adam a Eva apod.). Proč vůbec přešli do FTL, kam letěli atd. opravdu netuším. Na tohle snad odpoví Extended Cut, můžeme jen polemizovat. Mimochodem, tohle je jedna z mála věcí, která mi fakt nesedí a budu rád, když to autoři nějak rozseknou (a nep*serou...)
control - částečně ti na to odpovídám v celém doasavdním textu. zbytek viz "elegantní metoda"
synthesis - viz "elegantní metoda" + dodatek: autoři asi předpokládají, že veškerý organický život v galaxii stojí na DNA -
Ostatní galaxie - Univerzum ME obsahuje jen naší Galaxii. Existuje naše galaxie, zbytek je Dark Space. Cokoliv za tím přesahuje univerzum ME. Tady bych to ponechal čistě na autorech... Nezdá se to být moc důležité.
"Teď ke crucible - jak to vidím, tak jde jen o veliký reaktor/urychlovač, který nějak dodává energii citadele, a tím otvírá nové možnosti které cat. neměl. V tom případě se ptám - kdo s crucible přišel? Jak věděli co mají vytvořit, když o cat. nikdo nemá nevědět? Ten někdo musel mít kompletní znalosti o citadele, catalistovi, a i o reaperech, pokud je to má ovládat/zničit (k syntéze později). A pokud někdo takový byl, tak jakto, že s takovými vědomostmi reapery nevyřadil? Proč jsou vůbec reapeři full-aware stroje, když právě před něčím takovým cat. galaxii chrání? To nás reapeři chrání před něčím co sami představují? Celý je to trochu divoký, a hlavně to přináší spoustu otázek, přičemž neodpovídá na žádnou. Vymyslel bych další nesrovnalosti, ale to bych si zavařil hlavu" - na tohle ti v rámci svých teorií částečně odpovídám - viz níže (struktura). Podstatné je, že jak sám píšeš, je to celý hrozně divoký a nejasný. Ale není to nelogický. Nelogický by to mohlo být teprve ve chvíli, kdyby autoři s nějakým vysvětlením přišli a to by haprovalo. Klucí holt mají pod čepicí... Jak píšu níže, myslím, že předchozí cykly mohli mít informace o tom, že Citadela je klíčová, ale přišli o ni hned na začátku. Jiné cykly zase nemuseli mít informace o citadele skoro žádné (mohli najít schémata, až když bylo pozdě), ale třeba přišli na spoustu věci o reaperech v průběhu jejich konvenční války s nimi. Plány Crucible jsou přeci konglomerát velké spousty civlizací - různě do ní přispívali. Ti přispěli znalostmi o Reaperech, jiní zase znali strukturu Citadely atd... Spíš je trochu problematické, jak se podařilo ona schémata z cyklu na cyklus před Reapery utajit, ale budiž...
Znovu k tělům v Citadele - podle mě slouží k výrobě Keeprů a k dalším fcím, ne k tvoření Reaperů (to si sheaprd s Andersonem jen myslí - stejně jako si 90% jedničky myslíš, že huskové jsou technologei Gethů...).
-
-
-
-
-
-
Kdyby ten MP radši pořádně překopali.Stačilo by přidat víc módů a map.Vždyť je to příšerná nuda.Vážně to zabaví jen na chvíli a motivace hrát to dál je ta tam.Když chcete mít ten ''nejlepší'' konec a nemáte čas hrát MP ještě při tom singl jste v háji...
-
-
Jak je vidět, tak si ten "nudný" MP našel dost fanoušků :)
-
-
To našel.Je to dobře *1*
-
-
-
Nema nekdo posledni dobou (cca mesic) problemy s vyhazovanim ze hry? Ze zacatku mi to jelo v pohode,ale ted me to snad kazdou druhou hru vyhodi. Coz zamrzi hlavne kdyz se to stane u gold mise v 10. kole. Clovek pak nedostane nic.
-
Nechápu smysl týhle diskuse, ale baví mě. *1*
Jentak mimo mísu: všechno má sví zastánce a odpůrce, všechno to záleží na vkusu každýho soudruha, a každej sme jinej. Nadávat si navzájem asi nemá cenu.