Přejít na výpis diskuzí
Nadržuje se v herním byznysu japonským příběhům?
17.8.2012 | Aleš Smutný
124 příspěvků
-
Zásadní rozdíl mezi západníma a Japonskýma hrama:
Zap: Za 20 hodin dohrané( COD za 4h, MOH za 3h)
Jap: Za 20 se teprve dostanete přes uvodní kapitolu a hlavní dějová linie je stále v nedohlednu. -
-
Jenom pár příkladů z mé zkušenosti:
Skyrim - první zahraní cca 130 hodin, zatím dohromady cca 315.
Fallout: New Vegas - první hraní zatím cca 70 hodin a ještě se nechystám zdaleka skončit
Dragon Age: Origins - první zahrání cca 120 hodin
Borderlands - první zahrání cca 50 hodin (na akční hru sakra hodně)
Deus Ex: Human Revolution - první zahrání cca 80 hodin -
-
Zatohle to asi schytám.
Nechci být puntičkář, ale není Deus ex: Human Revolution od Square enix?
Tak jako Final Fantasy, Star ocean, Sleeping dogs nebo Hitman a jiné. -
-
*7*
-
On je rozdíl mezi vydavatelem a vývojářem. DE:HR dělal Eidos Montreal.
-
-
Zajímalo by mě jediné, co jsi v DAO a Deusovi tak dlouho dělal? Nestál jsi tam snad hodiny na ulici? Kamarád, který je do Deusů blázen má nahráno přes 60 hodin a dohrál to minimálně 3x (a věř tomu, že hru projel křížem krážem různými styly hraní). A v DAO (minimálně bez DLC) také nechápu, kde můžeš nabrat tolik hodin...
-
-
DAO: ani vlastně nevím, prolejzal jsem všechno, četl každý textík v kodexu, podrobně prokecával všechny rozhovory, splnil každý quest na který jsem narazil (někdy jsem testoval růžné možnosti plnění questů a změny z toho plynoucí) a tenhle čas mi ukazoval save. Už je to nějaký ten pátek, takže si to tolik nepamatuju. Bylo to včetně asi tří příběhových DLC. Teď nemám možnost to upřesnit.
Deus Ex: beru čas, který jsem ve hře strávil podle počítadla na Steamu po prvním dohrání hry. Hrál jsem na obtížnost Give Me Deus Ex bez používání veškerých nápověd, zvýrazňujících obrysů a zaměřovacího křížku. Zapnutu jsem měl akorát kontextovou nápovědu pro takedowny a pohybu v krytu. Opět jsem prolézal vše co šlo, splnil všechny questy co jsem našel, četl každý email, noviny, knihy atd. Zkoušel jsem si různé postupy při plnění úkolů, různé volby v rozhovorech a samozřejmě jsem se taky něco naumíral. Hrál jsem to s revolverem, pistolí a combat rifle. Plus nějaký ten granát. Nevyužíval jsem žádné aktivní augementace a většinu nepřátel jsem stejně sundal pomocí tichého ukončováku. Na začátku poslední mise jsem měl asi 9 neutracených praxisů.
V každé hře se snažím vytřískat co nejvíc během prvního zahrání, protože málokdy mám tolik času abych si jí mohl zopakovat. A čas na opakování nemám asi taky protože se s každou hrou strašně babrám. Paradox *15*. Jak v ME 1 tak i v ME 2 jsem měl první průchod za cca 50 hodin pro představu. -
-
Taky hraju stylem všechno a pořádně Dragon Age 100h+ Skyrim 372h (ještě jsem nedohrál, přestal mě bavit) Fallout New Vegas 246 (stále hraju) *3*
-
Ten Dragon Age mi nedá spát, i kdyby si četl naprosto vše, tak pokud jsi hodiny někde jen tak nestál, tak to dohraješ za polovinu času...
Hraju hry stejně, ale tohle je už prostě moc, hry dohrávám kompletně, téměř vždy mám hotové a přečtené naprosto vše, co jsem objevil, ale ten Deus mi přijde hodně přestřelený. Jak jsem psal výše, kamarád to dohrál podobně jako Ty, ale 3x za 61,5 hodin... A jediný achievement, který nemá je Pacifist... A to je člověk, který první díl dojel mockrát, dodnes se ho bojím zeptat, kolikrát.
ME2 jsem dohrál za cca 45 hodin a měl jsem splněno naprosto vše a samozřejmě jsem měl i vše vytěženo... Prostě ve hře již nebylo pro mě co dělat. U prvního dílu si bohužel čas nepamatuji, ale také jsem to měl komplet, vše s Makem projeto... A trojka mě už vůbec neláká...
Například jsem rozehrál první Splinter Cell a mám v něm nahráno cca 20 hodin, základní kampaň hotová a jsem v druhé polovině druhé bonusové mise (ze tří)... Vše přečteno, vše prolezeno, každá maličkost ve hře objevena (i například rozhovor, který se hráči naskytne pouze, když odnese jednoho zraněného na ošetřovnu, k čemuž hra hráče nevybízí...). Serious Sam 3 mi trval 17 hodin a ten komplet nemám ani náhodou (secrety jsou secrety...). Saint's Row The Third 42 hodin, hlavní kampaň dohraná, dodělávám challenge, DLC a pár achievementů... Risen 2 jsem dojel komplet za 42 hodin.
Jak jsem psal, sám si hraní užívám a natahuji, ale toho Deuse a DAO nechápu. Děsím se, jak dlouho bys hrál NWN2 s datadisky nebo Baldur's Gate... A to raději ani neřeším některé starší kousky. -
-
ad DAO - chtěl jsem juknout na save, ale nemůžu najít placku s Awakeningem. Asi padla za oběť stěhování, fňuk. Na ofik webu nebo na české fanstránce jeden průchod DAO za 100+ hodin zas tak neobvyklý nebyl.
ad DE:HR - čas ukazoval Steam. Co nadělám *1*. Za ten první průchod jsem měl splněno 75 % achievementů. Ono by to zhruba souhlasilo s tím tvým kamarádem. Já jsem kolikrát prolezl celou "mapu", vyzkoušel různé způsoby řešení a pak hodil celou "mapu" znova a jel jí zvolenou cestou. Takže třeba ty tři zahrání by se z toho možná daly složit *15*.
ad NWN2 nebo Baldur's Gate - toho se děsím taky *8*. A k tomu ještě Kotory a další asi bambilión her co mám na "to do listu". Proto taky tajně doufám v několikaleté herní sucho *1*
-
-
Koukám, že jsem našel svého klona.. Aneb buď to hraj pořádně, nebo se na to vys*r. *1*
-
-
Je to trochu přehnané, DAO jsem dohrál asi za 30h s komplet všema úkolama. Deus Ex taky kolem 20h. U těch ostatních je to dost individuální, ale tam těm časům věřím.
-
-
a co ten zbytek?
-
-
dota 2 zatim 771 hodin *15*
-
U všech her to ze savu nevyčteš a když je nemáš na Steamu, tak nevím, kolik času jsem v nich strávil. Stopkama si čas u her neměřím. A taky si samozřejmě nepamatuju kolik hodin jsem strávil u nějaké hry třeba před 3 roky. Tohle bylo jenom pro příklad, jako reakce na tvé liché závěry. Teď si ještě vybavuju, že u dema Zaklínače jsem strávil podle Steamu asi 20 hodin.
-
A co ten zbytek japonskych her, ktere se v evrope ani nehraji?
-
-
-
To je trochu nefér srovnání, mají snad Japonci ekvivalent CoD a MoH? A některé západní hry mají taky herní dobu klidně přes 20h (většina RPG, to je asi žánr, o kterém se tady bavíme, ne?).
-
-
Délkové ekvivalenty by byly. Třeba Resident Evil 1-3 s herní dobou okolo 4 hodin. B scénář za Leona v RE2 něco okolo 2 a půl.
-
Pravda...ale když už jsem nahodil herní dobu tak tam COD a MOH musel dát jako extrémy *3*
-
-
To se jim šeredně vymstilo ve Final Fantasy XIII. A obecně to nemusí být pravda... vem si Vanquish, Bayonettu atd.
-
Ve Falloutu NV jsem dohromady stávil 350 hodin. *3*
-
-
ale kvoli trochu inym dovodom. aj ked stale uzasnym:)
ja som to nahle ukoncil niekdey po stovke. hral som sa a hral, zazral sa do toho a zrazu pozeram ze som na 90tich hodinach. Tak si hovorim "a ku*va, musim to uz ukoncit" ale stale som anchadzal nieco zaujimave. nakoniec som isiel jak s .. tym co maju kone na ococh:D a nic som nerobil len tie hlavne linie co ma zaujimali najviac. stve ma to, vela veci som nechal neprebadanych a chcel som tam ist.
to bolo este pred DLCckami, takze planujem hrat este raz cele
-
-
-
Já nevím jak herní byznys, ale mám pocit, že místní diskutéři někdy japonským hrám spíše poddržují. *3*
-
-
Tiscali PC konzery co chceš.
-
-
No, já si myslím že kvalita japonských příběhů (ale nejen příběhů) je nadhodnocena (tedy krom některých opravdu dobrých her a titulů), a na to i mám právo. Stejně jako má každý ostatní právo tvrdit opak nebo cokoliv jiného. Je to totiž jen na jejich osobním vkusu.
Můj názor je že kvalita se dá najít všude a nevidím důvod proč dávat jako příklad skvělých příběhů ten a ten národ a zrovna to se často děje právě v případě Japonských her. Což je chyba-dle mého. -
Japonci mají vždy nejlepší příběh a zápletku. To jejich podání příběhu je prostě nejlepší. A propracovanost bývá také na vysoké úrovni. Myslím že to není jenom chvástání. Oni prostě umí *3*
-
-
Asi preto už cca 5-7 rokov japonské RPG melú s posledného ... *7*
-
-
Pškná blbost co si napsal ale předpokládám, že znáš jen FF serii.
-
Ale nevíš. Poslední dvě Final Fantasy se nevyvedly a JRPG laici vidí konec žánru JRPG. *7*
Svět se netočí jen kolem Final Fantasy. -
-
Mal by si radšej menovať tie JRPG, ktoré sa v tomto období vydarili ...
-
-
Tales of Vesperia
Tales of Graces f
Xenoblade Chronicles
The Last Story
Pandora's Tower
Valkyria Chronicles 1,2,3
Lost Oddysey
(pro některé Atelier Rorona/Meruru)
... atd. najdi si seznam JRPG, co se nejmenují Final Fantasy... možná uber Hyperdimension Neuptunie, na ty lidi celkem nadávaj -
-
No ano a PSX se nevyrovnalo SNESu, který měl takové pecky jako Chrono Trigger, Final Fantasy VI, Live a Live, Terranigma, Secret of Mana atd.
Jo, všecko přece bylo v minulosti lepší. Ale pořád jsou dobrý tituly. -
Už minulú generáciu konzol sa tvrdilo, že JRPG sa nevyrovnali svojich predchodcom s PSX. S tohto pohľadu sa tento tvoj zoznam javí ako tragédia (i keď uynávam, že je tam zopár slušných vecí - paradoxne hlavne na Wii ). Bohužiaľ si nedokážem predstaviť, že by sa na hocijakú z nich spomínalo za 10 rokov ako na Xenogears, Chrono Cross, FFVII-VIII-IX, Vagrant Story....
-
-
-
-
Řekl bych, že tam je problém jinde. Spousta hráčů se o příběh nezajímá (například CoD) a proto japonci aby zaujali i takové hráče musí prostě čím dál víc šoupat příběh do pozadí a co nejvíc zjednodušovat, přece jenom je to hlavně o penězích, proto musí zaujmout co největší okruh hráčů.
-
-
-
Ted sem si zas po letech zahrál Metal Gear Solid a bylo to stejně super jako tehdy. Takovou práci s postavami a zápletkou by prostě západní vývojáři nedokázali udělat, nebo by se k tomu u AAA hry neodvážili.
-
-
MGS se mi libi, ale cetl jsem ho i jako knihu, ktera vysla v pevnosti a v knize se ukazuje, jak je to slaby. Ale to je spis problem her jako media podobne jako u filmu.
-
Myslíš postavy jako Revolver Ocelot ,Sniper Wolf,
Raven, Riden apod. ?? *1* A naprosto originální zápletku o bratrském pošťuchování mezi Hodným hadem a Zlým hadem? No je to úplnej Dostojevskij, jen co je pravda. Za poslední tři roky vyšlo asi tak 5 západních tříačkovejch titulů, vedle kterejch příběh a postavy MGS vypadaj jako přepálenej, nechtěně komickej, dětinskej a překombinovanej guláš (čímž také je). -
-
Hmm a tak si říkám, že tři z těch pěti her mají jméno Mass Effect a dvě Dragon Age, co? *3*
Ty nezklameš, Cahu. -
-
Fallout NV, Alpha Protocol, Deus Ex, Zaklínač...
-
-
Alpha protocol????
-
-
Sorry já myslel že se bavíme o hře jako celku. :)
-
Technicky slabší, příběh by mohl směle konkurovat Jasonovi Bournovi, což ve světě filmu znamená průměr, který neurazí, ale ve světě her to znamená příběhovou špičku. To samé platí i pro postavy... A právě o příběhu a postavách tu byla řeč. Co bere dech je nelineárnost celé hry, rozvětvené je to opravdu mimořádně. U her nevídané je pak také to, že logika děje a postav nedostává těžce po tlamě.
-
jop technicky slabota ale ostatní veci na vyši
-
-
Slušné volby.
-
-
-
Jó, MGS1 asi nejoriginálnější příběh světa v podstatě není, ale postavy a poselství má silné. Jó, Kojima to později zamotal, poselství volil čímdál podivnější atd., ale MGS1 je pro mě pořád špičková hra... no jedna z těch, na který pohlížím zpátky 100% nekriticky. Každej nějaký takový jistě má.
-
-
-
Asijci dělaj dobrej horor, zbytek mě nezajímá, ale vzhledem k tomu, kolik je v ČR a vůbec v Evropě otaku, tak mám pocit, že chápu, proč se hodnotěj asijský hry jinak než evropský.
-
-
ty vole tak dlouhej post o hovně. Sám na konci řekneš, že se užívá ve slovních spojeních :D.. Vy otaku jste fakt borci, Masa San a Ringwraith San. Hai! Ping pong hentai!
-
-
heh má to bt Masa Kun Ringwraith Kun vole *15*
-
Já věděl že si trotl ale, že si idi*t to sem si fakt nemyslel.
-
-
jasně pane Eurosamuraj-san. Jdi si vymastit nad Pokémon san.
-
-
Já už vim, že si id*ot nemusíš mi to dávat najevo ještě víc.
-
-
Pán objevil Ameriku, samozřejmě že použiju internet. *3*
-
tam nejsou samurajové a prsatý školačky v uniformách, co tam budeš dělat? Je fakt že anime a hentai zkoukneš na netu, takže pohoda.
-
Nejsem otaku a se slušnýma evropanama nemám problém jen s idiotama.
A ne díky já radši Norsko. *3* -
ty jsi otaku, takže už je zbytečný cokoliv dodávat. Snad jen odjeď do Japonska a nech slušný Evropany na pokoji.
-
-
-
-
-
"Otaku (おたく) je japonský výraz pro počítačového nadšence (tj. geek) nebo označující osobu, která je posedlá zálibami jako je anime, manga či elektronické hry. "
" V dnešním japonském slangu otaku popisuje fanouška posedlého specifickým tématem nebo koníčkem, může být použit na cokoliv (hudební otaku, otaku do bojových umění, kulinářský otaku, atd.)."
Zrdoj:Wiki/google/etc
Nejde jen o anime a mangu nebo hry pouze z Japonska. *3* -
-
Otaku (お宅) je zdvořilý způsob jak v japonštině říct "Váš dům".
Nemám osobně rád ten výraz otaku, kterým se někteří anime fandi nazývají. -
-
Jak to chápu já, おたく je nadšenec (až fanatický) psáno v Kaně (Hiragana i Katakana)
A původní výraz psano s kanji お宅 je "váš dům" .
Japonština má spoustu stejně znějících slov které se rozlišují pouze díky použitým Kanji/kana znakům.
Také moc nemusím ten výraz, obzvláště když se použije k označení někoho, kdo mimo jiné sleduje i anime či si sem tam přečte mangu. -
-
No jo no, u nás je každej 12letej Narutard tvrdej otaku.
-
-
Bohužel, málo kdo z nich ví co to vlastně znamená..
-
-
-
-
-
-
Současnou japonskou tvorbu nemám moc v marku, protože hodně kálí na to, vydávat hry jako běloch na PC. Znám víceméně jen hry od Square Enix a ty jsou prvotřídní....a co více říci k článku? Aleš má recht.
-
pane smutný vy jste rom ?
-
-
Ehm, ne, proč...?
-
-
no zase se to tu přebírá rasismus a jediná skupina která to používá jsou naši nepřizbusobyví takže takhle *5*
-
-
výpovědní hodnota: 0
humor:0
smysl:0
ortel: naprosto zbytečný příspěvek. -
-
-//- -//-
-
-
Kristepane...
-
-
Tahá náhodně otázky z klobouku a na dnešek mu vyšla tahle kravina
-
-
-
U Mass Effectu ty dějové zvraty fungují perfektně, ale taky už je tam s ME3 cítit jisté ochuzení (vis méně dialogových možností narozdíl od ME2)