Přejít na výpis diskuzí
Nekonvenční tvůrce Far Cry 3: Blood Dragon chystá novou hru
29.1.2014 | Aleš Smutný
29 příspěvků
-
četl sem s ním AMA na redditu a chtělo by to víc takových lidí v herním průmyslu
-
ANO, ANO, ANO! Už jsem tady kdysi vysvětloval pár old-school hipsterům, že je chyba, když hra nemá smysluplný tutoriál k pochopení základních herních principů a ti mě tu bili, že jsem blbej a když už, tak ať si přečtu 100stránkový manuál.
-
Myslim že čím ta hra bude právě víc nekonvenční a bude se vyhýbat starým zvykům tak tím spíše potřebuje tutorial. Myslim že si trochu protiřečí když chce přivolávat nové hráče ke hrám a pak jim nechce ukázat jak se to hraje. Jsem schopnej zavrhnout hru prvních 5 miinut pokud cítím že uplně nechápu co mam dělat. Tak to prostě je. Doba je rychlá, nechci trávit hraní tak že budu zjišťovat co vlastně mam dělat. Myslim že u mnoha her je potřeba turorial, nebo je aspoň vhodný, zvlášť pokud si hra přidává určité nové prvky, které třeba nejsou uplně jednoduché. Mnoho her přidává nové mechanismy, i když jsem v životě hrál mnoho her, tak se sem tam stane že se poohlížím po nějakém turoiálu, protože tam je nějaký nový mechanismus, někdy výplod fantazie nějakýho sfetovanýho designera. Avby se pak nestalo že zjistíte že prohráváte, protože jste nepochopily určitý herní mechanismus, protože Vám nikdo neukátzal jak se správně používá. Tutoriály by neměli být otravné, jako v GTA IV (i starších) když poprvé umřete nebo spíte v posteli tak tam je vždycky hláška jako že když umřete tak se objevíte v nemocnici a asi 15 vteřin nelze ovládat hráče. To mě vždy frustrovalo. Ale jinak si myslím by měl tutoriíal být k dispozici. Zvlášť jestli chce oslovit nějaké "nové" hráče, tak rozhodně bych je nehodil do světa her bez tutoriálu, to by taky mnoho z nich mohlo vzdát po prvních 5 ti minutách hry. Hra musí být ze začátku srozumitelná. Až se hráč do hry ponoří a začne se mu líbit tak už hra může začít hráče víc provokovat. Tutoriál je klíč k pochopení hratelnosti, pokud hráč nechápe hratelnost tak pro něj není dobrá. Některé mechanismy by hráč měl znát od začátku a později může objevovat další mechanismy sám. Taky tím že hra upozorní na určité mechanismy tak hráč ví, že tam jsou. Pokud na ně hra neupozorní, tak si hráč může myslet, že tam ten mechanismus není. Protože hráč nemusí vědět zda hra má či nemá určitý mechanismus, protože některé hry ho mít mohou jiné nemusí.
-
Tutoriály buďto vůbec, nebo dát možnost je přeskočit. A kdo bude mít u hry ze začátku problém, může si přečíst manuál.
-
No jistě, teď je jasné po kom se Vávra vzhledem opičí.
-
Na jednu stranu, nejsou snad ty tutoriály pro lidi, co přišli do styku s videohrami poprvé? Každý nemusel začít hrát už v mládí a obzvlášť na konzole by mohlo někomu dělat problém, jak se hra ovládá s gamepadem, když ho v životě v ruce nedržel. Myslím, že nejlepší je vždy mít možnost si zvolit - Tutorial a Skip Tutorial. A není co řešit.
-
Všiml ai někdo podobnosti s Danem Vávrou?
-
a dobře dělá
-
Vypadaloto cool, bylo to vtipny, zacal jsem to hrat po par minutach jsem so do toho nutil po par hrach uninstall