Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Všiml ai někdo podobnosti s Danem Vávrou?
    • No jistě, teď je jasné po kom se Vávra vzhledem opičí.
  • BookerDeWitt
    Na jednu stranu, nejsou snad ty tutoriály pro lidi, co přišli do styku s videohrami poprvé? Každý nemusel začít hrát už v mládí a obzvlášť na konzole by mohlo někomu dělat problém, jak se hra ovládá s gamepadem, když ho v životě v ruce nedržel. Myslím, že nejlepší je vždy mít možnost si zvolit - Tutorial a Skip Tutorial. A není co řešit.
  • Myslim že čím ta hra bude právě víc nekonvenční a bude se vyhýbat starým zvykům tak tím spíše potřebuje tutorial. Myslim že si trochu protiřečí když chce přivolávat nové hráče ke hrám a pak jim nechce ukázat jak se to hraje. Jsem schopnej zavrhnout hru prvních 5 miinut pokud cítím že uplně nechápu co mam dělat. Tak to prostě je. Doba je rychlá, nechci trávit hraní tak že budu zjišťovat co vlastně mam dělat. Myslim že u mnoha her je potřeba turorial, nebo je aspoň vhodný, zvlášť pokud si hra přidává určité nové prvky, které třeba nejsou uplně jednoduché. Mnoho her přidává nové mechanismy, i když jsem v životě hrál mnoho her, tak se sem tam stane že se poohlížím po nějakém turoiálu, protože tam je nějaký nový mechanismus, někdy výplod fantazie nějakýho sfetovanýho designera. Avby se pak nestalo že zjistíte že prohráváte, protože jste nepochopily určitý herní mechanismus, protože Vám nikdo neukátzal jak se správně používá. Tutoriály by neměli být otravné, jako v GTA IV (i starších) když poprvé umřete nebo spíte v posteli tak tam je vždycky hláška jako že když umřete tak se objevíte v nemocnici a asi 15 vteřin nelze ovládat hráče. To mě vždy frustrovalo. Ale jinak si myslím by měl tutoriíal být k dispozici. Zvlášť jestli chce oslovit nějaké "nové" hráče, tak rozhodně bych je nehodil do světa her bez tutoriálu, to by taky mnoho z nich mohlo vzdát po prvních 5 ti minutách hry. Hra musí být ze začátku srozumitelná. Až se hráč do hry ponoří a začne se mu líbit tak už hra může začít hráče víc provokovat. Tutoriál je klíč k pochopení hratelnosti, pokud hráč nechápe hratelnost tak pro něj není dobrá. Některé mechanismy by hráč měl znát od začátku a později může objevovat další mechanismy sám. Taky tím že hra upozorní na určité mechanismy tak hráč ví, že tam jsou. Pokud na ně hra neupozorní, tak si hráč může myslet, že tam ten mechanismus není. Protože hráč nemusí vědět zda hra má či nemá určitý mechanismus, protože některé hry ho mít mohou jiné nemusí.
    • Tutoriály by měly objasňovat mechanismy typické pro danou hru, ale když vidím ve hrách blbosti typu "stiskni W pro chůzi vpřed" nebo "stisknutím levého tlačítka označ místo na mapě", působí to, jako by mě hra měla za retarda. A hlavně by měly být volitelné.
    • smajdal
      ANO, ANO, ANO! Už jsem tady kdysi vysvětloval pár old-school hipsterům, že je chyba, když hra nemá smysluplný tutoriál k pochopení základních herních principů a ti mě tu bili, že jsem blbej a když už, tak ať si přečtu 100stránkový manuál.
      • Skoro mi to přijde spíš jako nějaká póza než, že by se nad tím někdo opravdu zamyslel. Část herní scény se dnes za každou cenu snaží být nekonvenční, ale neni zrovna ideální být nekonvenční, když je to kontraproduktivní. Zvlášť jestli někdo chce lákat nové hráče. Bez tutoriálu si mohou dovolit hrátt jen opravdu zkušení hráči, nebo pokud hráč hraje stejnou sérii her a nic zásadního se tam nedělo. Ale já sám občas rád projdu nějaký tutorial pokud chci herním mechanismům opravdu rozumět. Nepotřebuju znát, že W,A,S,D je pro pohyb, ale třeba se mi hodí, proscvičit si nějaká složitější komba, nebo třeba se dozvědět že určitý herní mechanismus má vliv na ekonomiku, jinak bych třeba ani nevěděl, že tam nějaký takový herní mechanismus existuje, protože třeba žádná jiná hra ho dosud neměla. Nebo někdy ty mechanismy operují zdánlivě nelogicky, neboi nepřirozeně a tak to člověka třeba nenapadne. Najde se spousta důvodů proč mít turtorial, a čím hry budou výstřednější nebo rozsáhlejší, tím spíše ho budou potřebovat. Tendle odmítavý postoj k tutoriálů mi spíš přijde jak nějaká póza, než aby se nad tím někdo opravdu zamyslel.
      • Dobrovolny tutorial zakladnich principu je dobra vec ale jsou hry kde proste ta prava radost je prave v objevovani principu na kterych hra funguje.
        • Nejsem si jist jaké procento her je postavené na zjišťování fungování herních mechanismů. Asi půjde o nějaké logické hry. Každopádně jestli je účelem hry objevování mechanismů, tak to je pak ale speciální případ. A myslím, že jestli někdo takovou hru dělá, tak tam asi ten tutoriál nedá a není co řešit. Myslím ale že většina her má určitý druh tutoriálu, a jejich účelem není aby hráč zjišťoval jak se hra ovládá, ale spíš je to tak, že hra dá hráči k použití určité mechanismy, ukáže mu jak ty mechanismy používat a pak hráč pomocí těch mechanismů hraje samotnou podstatu hry. Ty mechanismy mohou být jednoduché ale také celkem složité, či na první pohled nelogické, či nepostřehnutelné. Je spousta mechanismů skrytých ve hře a hráč je přímo nevidí, tak je dobré ty mechanismy ukázat, pokud teda nejde o nějakou tu logickou hru, kde jde o to zjišťovat herní mechanismy (takových ale myslím moc není).
  • Vávrův brácha taky dělá hry, nice
  • yuri.sidius
    Tutorial by měl být samostatná volba v menu a ne součást kampaně (ale měl by být u každé hry), kdysi dávno se to tak dělalo, nechápu proč to tak nejde i dnes. *16*
  • Tutorial by u her mel byt, ale nepovinny, idealne jako samostatna slozka hry, nikoliv soucast kampane. Ja u nekterych komplexnejsich her nevim jak je ovladat ani kdyz jsem je hral, kdyz se k nim vratim po delsim case.
    • Jj. Jako soucast kampane je to uplne to nejhorsi co muze byt. Takovej prvni Black and White je perfetknim prikladem toho jak se to nema delat.
      • Třeba Crysis 3 ho měl dobře pořešený, tam šel přeskočit a byl od kampaně oddělený.
  • pernicek
    četl sem s ním AMA na redditu a chtělo by to víc takových lidí v herním průmyslu
  • KIMCID
    a dobře dělá
  • Tutoriály buďto vůbec, nebo dát možnost je přeskočit. A kdo bude mít u hry ze začátku problém, může si přečíst manuál.
  • Tyhle úvahy celkem chápu a souhlasím, nicméně asi třeba nejen takový Splinter Cell by se bez tutoriálu, resp. výcvikovýho tábora dal těžko hrát :) (a zrovna u týhle hry mi v novějších dílech už libovolná forma výcviku místama chyběla, člověk pak koukal na videa v menu a pak ještě na YT ;)). Takže je to zas jen a jen o tom, jak vývojáři hru napíšou a jak moc hráče uvedou ve zmatek :)

Pro autora článku - "polopaticky" je co za patvar? Existuje "polopatě" - někomu informace dávkovat, aby se z toho jeho mozek neuvařil. Prostě ne celou míchačku najednou, ale hezky lopatu "po lopatě" :)

Konec češtinského okénka pro redaktory a novináře :)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit