Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Co sa tyka mojho nazoru, je nestastne zvolena tema "husitov" nehovorim ze nemusi byt zaujimava ak sa dobre spracuje, ale z hladiska ostatnych narodov im nema co dat / ponuknut.. Darmo budete velkohubo hovorit ze jedinecne spracovanie husitskych bojov... American to nepochopi, Australcan si bude mysliet ze husi budu bojovat atd atd.
    Niekde co som si pisal vlastne napady ma napadlo nieco co by mohlo byt zaujimavejsie - Inkvizitor ktory sa stane neziadanym - teda kacirom. Do 1/5 hry bude Inkvizitor, riesit mensie dediny a pod, nakoniec zisti ze je to cele fraska, a zacne klast neprijemne otazky (sam sebe i vyssim cirkevnym hodnostarom) cim zacne byt nezelany, tak ho vyhlasia za kacira (heretika) a nanho zacnu "polovat", dokonca i ludia, ktorym ukrivdil ako inkvizitor hlasia jeho pobyt a za odmenu sa ho snazia dostat. pribeh pokracuje tak ze si najde stupencov ktori maju cirkvi plne zuby vybuduju si pevnost a budu skodit (budu sabotovat inkvizitorske popravy (questy), prepadavat cirkevne vozy, klastory a pod), kym ich sila nevzrastie a nepokusia sa o vypravu zvrhnut hlavu cirkvi, co ma byt akoze zaverecny suboj :D Neviem to najst tie skripta ale zhruba takto.
    • kubi-wan
      Náhodou, mně se zas líbí, že se zas jednou česká firma rozhodne udělat něco o naší historii. Nejsem žádnej jó vlastenec, ale přijde mi sympatický, že to bude hra o něčem z NAŠÍ historie. Nemusíme se přece furt snažit bejt světoví.
      • Nic proti tomu nemam, to bola len moja uvaha nahlas a tykala sa ohladne predajnosti takeho typu hry.
  • nejsem čech tak nevím co pro vas znamená husitska tradice, faktem je že papež zrejme prohlasil Husa za kacire pravem. Treba požadavka prijimani pod oboma zpusoby (že by i laik mohl vysluhovat oltarni svatost?) i mne pripada jako rouhani. Bojovat proti Cirkvi se zbrani v ruce mi taky pripada jako rouhani.
    Jiste v Cirkvi ne vždy bylo všechno idealni, každopadne protestovat se da i nenasilnymi zpusobem jaako treba sv. františek nebo Dominik, čili zevnitr pri zachovani poslusnosti vuci cirkevni autorite.
    Ani se nedivim porč jsou čechy tak ateisticka zeme.
    Doufam že budeme moct hrát i na strane cisare Zigmunda, ktery husity porazil.
    • A když papež chtěl aby se bojovalo proti muslimům tak to nebylo rouhání?
      • Nezapomeň, že muslimové nejsou lidé! *16* *16* *16*
    • Ak pominieme fakt, že prispievaš do diskusie venovanej hrám,
      ak pominieme fakt, že aj hry sú umelecký prejav autorského týmu a ako iste vieš, umelecké dielo je prejavom fantázie autora (aj realistické),
      ak pominieme fakt, že dogmatizmus má na svedomí stovky miliónov mŕtvych,
      zostávajú mi len dve možnosti:
      a) si troll
      b) si zblúdilá ovečka, ktorá si pomýlila diskusiu TIscali s diskusiou Strážna veža.
      Nothing personal, no offense
      Btw: som katolík a mám za sebou štúdium kanoníckeho práva a dejín cirkevného práva + biblické olympiády, ale čo je moc to je veľa.
      • tím jsi chtel naznačit že spochybnujes cirkevni dogmy?
        • Je myslenie kritické a myslenie nekritické.
          Kritické myslenie umožňuje pokrok, sebareflexiu (napr. spytovanie svedomia).
          Ak má cirkev dogmy, sú to dogmy cirkvi. Môžem súhlasiť so všetkými, nemusím súhlasiť so žiadnou. Sama cirkev spochybnila mnohé svoje dogmy, napr. aj tie, ktoré sa vyskytovali v polosúkromnej zbierke Malleus maleficarum (Kladivo na čarodejnice). Ako iste vieš, táto zbierka bola (síce neoficiálnou), ale cirkevnými autoritami všeobecne akceptovanou príručkou, ktorá nastolila tézy, ktoré boli zachovávané ako cirkevné dogmy.
          Samozrejme, ide len o príklad.
          Svet, viera, idea Boha je relatívna. Preto si myslím, že dogmatizmus je vnucovanie jedného subjektívneho pohľadu človeka/skupiny ľudí ostatným...
          ...pochopiteľne nie bezdôvodne.
          • lol už mi je to jasny nejseš katolík, ok:) ale napíšu to hned a jasne a ne argumentovat že jsi studoval kdovíco *13*
            • Uz v Tvojich predchadzajucich prispevkoch som si vsimol, ze je Ti jasnych vela veci, o ktorych, podla vlastnych slov nic nevies, ale aj tak Ti Tvoj naazor neberiem. To, ze Tebe je jasne, ze nie som katolik neznamena, ze nim naozaj nie som. To ze nacisti povazuju Hitlera za hrdinu neznamena, ze hrdinom bol. To, ze Breivik povazuje svoj cin za jedine mozne riesenie neznamena, ze to jedinym riesenim bolo. A takto mozeme pokracovat do konca vekov. Stale verim, ze je lepsie argumentovat vedomostou, ako nevedomostou. Tvojim jedinym "argumentom" bol sud, ze nie som katolik, ze odluka protestantov je zla a perlicka na zaver, ze vlastne ani nepoznas historiu, fakty o nabozenstve, vierouke, mravouke cirkvi, ale napriek tomu trolujes.
              Potom sa katolici necudujme, preco su ludia voci cirkvi nedovercivi, ked ju reprezentuju samozvani intelektuali- fanatici.
    • Hairy_Ass
      V vzhledem k tomu, že tehdy Evropou otřásal jeden papežský skandál za druhým (mj v době Jana Husa existovali hned tři papeži najednou), tak se nelze divit, že ve všech jejích zemích docházelo k protestům. V Anglii, Francii i v Čechách. Hus rozhodně nezpochybňoval církev ani její nebo cizí autoritu (a požadavek pod obojí byl vznesen ne jím, ale pražskými radikaly až v době jeho cesty ke kostnickému koncilu), jen oprávněně požadoval dodržování církevních regulí. O tohle ovšem šlo nejen jemu, ale i samotným biskupům na koncilu v Kostnici, ba i samotnému Zikmundovi, který koncil svolal. Otázka, proč byl Hus nakonec upálen, je složitá, de facto tam šlo o snahu církevních představitelů, co nejdříve odklidit toho českého buřiče z cesty, aby mohl koncil dále pokračovat, svou měrou šlo o slovíčkaření ohledně církevního práva a nakonec samozřejmě Husova neochota k jakémukoliv kompromisu. V každé jiné době by mu jeho nauka možná prošla (ostatně stačí se podívat na peripetie právě tebou zmíněného františkánského řádu, který kdyby neměl za spojence římského císaře Ludvíka Bavora, tak patrně jeho členové taky rychle skončili na hranici - je to hezky ukázané ve Jménu růže ) *4*.
      To co se dělo po jeho upálení, to už je věc jiná. Každopádně je dobré si o tom něco přečíst, třeba od Čorneje, protože doba to byla celkem složitá a označovat jedny nebo druhé padouchy a hrdiny (nebo na ten způsob) je celkem nešťastné.

PS: Jo, za katolickou stranu bych si klidně taky zahrál, ale to snad u open world hry nebude problém.
      • tohle je kvalitni prispevek, ja o tom zas moc nevim, jen mi to hnutí pripada jako Lutherovo hnutí a vysledkem je odluka od katolicke cirkve, co je špatne.
        • Na jednej strane píšeš, že o tom veľa nevieš, na druhej strane vynášaš súd, že odluka od katolíckej cirkvi je zlá. Ak ju považuješ za zlú, prečo je to tak?
          C.G. Jung vyslovil nádhernú vec: "Sto inteligentných jednotlivcov tvorí jedného veľkého blba."
          Žiaľ kolektívne vedomie, resp. nevedomie je využívané práve náboženskými organizáciami a sektami. Na jednej strane jednotlivec pochybuje a kladie otázky, na strane druhej ten istý jednotlivec prijíma pravdu davu a bez myšlienok kričí slogany.
          Skúsim apelovať slovami sv. Augustína: "Nevychádzaj von, vráť sa späť do svojho vnútra! V ľudskom vnútri prebýva pravda."
          Skús do protikladu postaviť Boha (srdce/dušu ak chceš) a inštitúciu. Prijmeš dogmu alebo vieru?
        • nebyt techto buricu..nejen husitu, tak si tady dneska cirkev dela co chce, stejne jako v islamskych zemich
      • Cahir
        Hrát za napudrovanýho Helmuta v blištivým brnění a sekat tu rouhačskou chátru by mohlo mít své kouzlo. *1*
    • Cahir
      Spoustu lidí tehdy sr*lo, že z Církve se stává instituce hrabající majetky a má požadavky, které již mají pramálo společného s křesťanstvím. Křesťani jsou si rovní, z celýho toho historickýho hierarchismu je mi na blití. Nebylo to nic jinýho než světský politikaření.

A protestanti a pravoslavný ti jako nevaděj?

Co se dnešní doby týče: Hypoteticky, já jakožto křesťan opravdu nepotřebuji, aby mi styk s Bohem zprostředkovával nějakej trubka. Katolická církev je zastarala zkonstatělá a podle mého odsouzená k zániku. A to jen a pouze vlastní vinou.
  • Cahir
    "Jizz in my pants"
  • Skvelé nápady, zabité príšerným výberom historického obdobia....bol by som zvedavý koľko ľudí by si kúpilo RPGčko s Jánošíkom....5 a pol? :-)

Kurnik, prečo nie staroveké grécko, Bitka o Termopyly, 100ročná vojna, križiacke výpravy....hocičo zábavné...Rímska ríša, Alexander Veľký...atď atd...prípadne i dačo fantasy....

Možno plánuje urobiť hernú verziu druhej trilógie Sapkowskeho o husitoch, ktorá je vynikajúca, ale prakticky neznáma.....
    • srovnavat janosika s husitskym hnutim ? ty jsi asi hodiny dejepisu prochrapal co ?
      • Hairy_Ass
        To víš, o čem nepsali v Bravíčku, to jako by ani neexistovalo. *15*
        • nj...človek s profilo "chlpatá riť" číta vysoko odbornú literatúru určite.

Keby bol Skyrim z obdobia husitov a vyrábala ho neznáma nová firma, tak predá 100 000 kusov maximálne i keby dalo 10 mega do reklamy len...
          • Hairy_Ass
            Abych mohl číst odbornou literaturu, tak nemusím mít v nicku 20 titulů... každopádně ty seš asi profík, přes marketing, takže ti uctivě jdu z cesty, pane kratos.
    • Cahir
      Ale prosím tě, nepřeceňuješ trochu důležitost doby? Pokud bude příběh uvnitř onoho univerza fungovat dobře, pokud bude vše přehledné, logické a hlavně poutavé, 99% hráčů bude úplně u prd*le, jestli třískaj Římany, nebo Němčoury. Bude-li Vávrův svět vstřícný vůči hráčům, kteří o husitech nikdy neslyšeli, nevidím problém. Hra se dá vždycky udělat tak, že na "první úrovni" nabízí výbornou a smysluplnou story a na "druhé úrovni" pomrkává na všechny znalce daného univerza, doby atd.
      • ale prd...to je všetko platné až pre toho kto si tú hru kúpi...a hru z obdobia husitov si žiadny cudzinec nekúpi....respektíve nekúpil by som si ju ani ja a to som históriu študoval...takže asi tak.

hra môže byť akokoľvek dobrá, ale pokiaľ nebude mať človek nejaký prvotný impulz na kúpu, tak to nekúpi v dnešnej prehypovanej dobe....
        • PCfanos
          "Husitskou hru" by si asi v zahraničí moc lidí nekoupilo, ale realistické středověké RPG z 15 století, se silným příběhem v otevřeném světě, vytvořeném v Cryengine 3.. kolik že takových her je? Osobně mě to přijde o dost atraktivnější než další generické fantasy s draky, kostlivci a pavouky.. držím palce a jasná předobjednávka *14*
        • Cahir
          Přesně jak říká Hairy. Nikdo nebude lákat lidi jen na to, že se jeho nová hra odehrává v Řecku. Lidi zajímá žánr, vizuál, hratelnost, celkovej dojem. Marketingová masáž sází na gameplay a atmosferický trailery. Jestli Warhorse ukážou lidem nádherně a poutavě vypadající svět, nikoho nebude zajímat, jestli byl ten chlápek z traileru Žižka, nebo nějakej přihřátej paladin.
        • podle me to zas moc velky souvis mit nebude, v zahraničí to proste budou chapat tak že je to hra zasazena do časti slovanske historie a nebudou to dal resit.
        • Hairy_Ass
          To je otázka marketingu.
    • Další věcí je, že tvé návrhy jsou jedno velké klišé. Pro tebe navíc nejspíš spočívá zábavnost v názvech těch období a vyhypovaností od učitelek dějepisu (a z filmů).
      • Jinak v bitvě na Vítkově byla přesila křižáků větší než přesila Peršanů v bitvě u Termopyl a zásadní rozdíl byl také v tom, že Husité se nenechali zabít a vyhráli.
        • Hairy_Ass
          Na ten poměr bojujících si přišel jak?
          • 7000 Reku proti armade pres 1-300000. Vitkov mel par desitek muzu a zen proti 7-8000 jezdci a v prubehu bitvy byli Husite na Vitkove doplneni oddilem z Prahy.
    • Historické období je pouze pozadí. Ostatně většina RPG jsou vymyšlená prostředí a příběhy od nepříliš talentovaných lidí a lidi nad tím onanují.
  • Držím palce, ale stál bych nohama víc na zemi. RPG je z hlediska herní mechaniky něco úplně jiného a když pominu Brány Skeldalu a Inquisitora, tak s nimi Češi nemají zkušenosti. Atribut "openworld" pak posouvá laťku úplně jinam - technicky, mechanicky, ale také příběhově. A pokud připojíme dabované větvené dialogy, komplexní RPG prvky, detailnost světa, kvalitní příběh a questy, bude mít Warhorse na minimálně 5 - 7 let co dělat jak s projektem, tak penězmi na něj - což ukázal vývoj Zaklinače 1, Stalkera či Kingdoms of Amalur...
    • pokud je sponzoruje Bakala, tak o prachy bych se opravdu nebal
  • No konecne rozumny clanek od Vavry.
    Jen jedna drobnost: placene verze UDK i CryEngine (a temer vsechny ostatni engines) dodavaji s plnym zdrojovym kodem, takze se neni treba obavat, ze nebudete moci pouzit alternativni moduly - muzete a to bez problemu (i v pripade, ze by firma krachla si muzete engine dovyvinout, ale bylo by to neefektivni). Na druhou stranu bych, stejne jako Vavra, do startupu nesel - UDK i CryEngine jsou relativne levne a kvalitni...
    • startup = začínající firma
      • nebo projekt (v tomto pripade)...
        • Ta věta nedává smysl.

"A startup company or startup is a company or temporary organization designed to search for a repeatable and scalable business model. These companies, generally newly created, are in a phase of development and research for markets. "

Vávra do startupu šel, ty bys do něj nešel, takže "stejně jako Vávra" je nesmysl. Navíc ten dodatek za pomlčkou nemá pak žádnou spojitost s předchozí větou/větami. Takže ti tam nejspíš chybí "do startupu s vlastním technologickým řešením" nebo nevím.
          • Aha. Ja se vyjadroval primo k tematu - tedy k engine. Ze bych nesel do noveho/neznameho/nevyzkouseneho engine (proste nejaky startup projekt s nejistou i kdyz potencialne nadejnou budoucnosti).
  • Spíše se pokusit přesvědčit vás, ať si to zajímavé čtení přelouskáte a zjistíte, co všechno se dozvíme o onom chystaném husitském RPG. A nemusíte ani číst mezi řádky...

bože můj proč
    • Protoze si mysli, ze je to zajimave. Jak to muzes nechapat? Podle toho posledniho vyrazu, jsi verici a vadi ti tema teto hry a upozornovani na ni?
      • Hairy_Ass
        Ehm? Takže když někdo chodí koledovat na Velikonoce nebo slaví s rodinou Vánoce, tak je taky okamžitě věřící?
        • Velikonoce i vanoce jsou tradice. Vanoce puvodne dokonce pohanske u velikonoc nevim. Je to neco jineho, nez otevreneho a pisemneho dovolavani se boha.
          • Jejdaska nemám rád, ale všechno má své meze.

V době Velikonoc i Vánoc se skutečně ještě před Kristem slavili pohanské svátky spjaté se zimním slunovratem a jarní rovnodenností. To samé platí pro pálení čarodějnic a našlo by se těch "křesťanských" svátků asi ještě více.

Vypadá pak docela srandovně, když banda lidí, kteří o tématu nic nevědí, považuje někoho dalšího za hlupáka proto, že jim řekl holá fakta, o kterých oni nevědí a ani se neobtěžují si je ověřit.
            • Hairy_Ass
              poltergeist: Já reagoval výlučně na jeho teorii o tom, že každý, kdo napíše "pro Krista, pane Bože, atd...", je věřící. *4*
            • Ok, na mě to působilo tak, že se Jejdaskovi někdo vysmívá, protože se podle něj v době Vánoc něco slavilo už před Kristem. Na to jsem také reagoval. Pokud se to netýká ani jedné reakce na Jejdaska tak se omlouvám za zbytečný post.
            • Cahir
              Někeré z tradic, které se při Vánocích provozují sahají a do pohanských oslav. Ale Vánoce jako takové jsou oslavou narození Ježíše Krista. V diskuzi se pouze poukazovalo na to, jak jsou lidé pokrytečtí, když mají na jednu stranu křesťanství u prd*le a na drhou stranu si 24. prosince dávají dárky, které přinesl "Ježíšek"...
          • Uuuuu,jejdasek opet perli a placa pate pres devate *1* .Musim rict,ze tenhle vyrok patri k tvym nejvetsim zivotnim uspechum tady na tiscali *1* .
          • GlaDOS
            Pohanská je jedině tvá neznalost svátků jejdasku.
          • Cahir
            S těma Vánocema jsi mě rozsekal. *1*
            • Nevěřil bych, že budu někdy souhlasit s jejdaskem, ale Vánoce opravdu mají základ v pohanských oslavách zimního slunovratu. Datum narození Ježíše Krista není přesně známo, stejně jako rok, ten se odvodil až v 6. stol n. l.
          • Hairy_Ass
            Panenko Maria podsrpenská, vidíš to? *2*
            • Vidím, Héry, vidím. Ale nic s ním už neuděláš.
      • ne, vadí mi očividný pr ohledně týdle hry v takový míře, že je to na mně až moc :) ale chápu, že tu je halda fanboyů a bude do mně rejpat, berte to jako názor z druhý strany :)
        • ucho
          náhodou je to zajímavý čtení. pokud to bereš za přehnané, tak si o té hře nic nečti. a neber slovo boží nadarmo...
          • ale proč bych to nečetl? Já se o tom chci víc dovědět, jen chci informace, a ne to známý lehký žurnalistický manévrování, kterýho mám už dost ze školy, natož to řešit ve volnym čase.

A na just se budu rouhat, to je čistě moje věc :P
  • R.a.z.i.e.l
    Už se moc těším a jsem si jistej, že ta hra bude skvělá. Sice s Danem v polovině věcí nesouhlasím, ale je třeba uznat, že je to člověk, který ví co dělá, stojí si za svým a nenechá si do práce kecat, vývojářský svět holt potřebuje více takových pánů. *4*
  • Mechwarrior_bw
    "Je lepší koncentrovat se na věci, které ještě nikdo předtím nedělal, než na shadery, které umí udělat každý“.

S prvou vetou nejde iné len súhlasiť ale s tou druhou žial nie... je to smutné ale prakticky v každej hre sú shadery ktoré boli buď odfláknuté alebo vyslovene príšerné (mafiu nevynímajúc). Trochu sa ale obávam toho obrovského sveta a komplikovaného rpg systému - nie preto že by som to nechcel ale preto, že sa v tom môžu riadne zamotať a strácať čas riešením milionov drobných problémov. Každopádne neexistuje herný projekt na ktorý by som bol viac zvedavý *4*
    • Ja jsem na to take zvedavy. Husiti spis vybizeji k udelani strategie, protoze nejvic jsou znami svymi bitvami. Jako prostor pro RPG je to trochu zvlastni. Jsem zvedav jestli to bude one man show jako TES nebo spis patry show jako NWN ci DA, zda bude isometricke nebo pohled z prvni ci treti osoby. V podstate je mozna jakakoli kombinace. A taky bych rad vedel, zda to bude fikce (a tedy treba pritomna magie), nebo prisne historicke realie.
      • Hairy_Ass
        Taky bych rád věděl něco víc o herním prostředí. Zatím víme všehovšudy jen, že se to bude odehrávat přibližně v době husitských válek, což může stejně tak dobře znamenat, že Žižka, Prokop Holý a spol. ve hře vůbec nebudou a našim úkolem bude přesvědčovat zahraniční krále, aby po smrti Jiřího s Poděbrad usedli na český trůn. A víme vůbec, že se to bude odehrávat v Čechách?
        • Cahir
          Já bych nemířil tak vysoko. Třeba bude celé tvoje dobrodružství z politického hlediska nedůležité. Mně by to tedy nevadilo. Nemusí být vždy hrdina pupkem světa. Třeba potkáš Žižku nebo o něm uslyšíš a zase si půjdeš po svých...
          • Hairy_Ass
            Však já se jen ptal, jestli se o tom neví něco víc, protože z toho, co vím já, tak je to téma zatím hodně nejasné - proto jsem si trochu za přeháněl.
        • Zase nepřeháněj. S takovým přístupem by se to mohlo odehrávat třeba ve Střední americe a hrdina by byl poslední Maya. Mě stačí když to bude v Evropě a hrdina bude čech ;-)
      • No mne se líbila Johanka z Arku . To co vypadalo jako rubačka (stejně jako první Gothic na počátku ) se časem zvrhlo do strategie v 3D person pohledu ...... a fakt se to dalo hrát ;)
  • No, otevřený svět to možná bude, ale rozdělený na lokace. Jsem zvedavy na to, co z toho vyleze, preferoval bych boje na zpusob Dark Souls, ty mi prijdou dokonale.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit