Nvidia představila novou řadu grafických karet 50xx, využijí DLSS 4 a AI
-
Otázka do jaké míry dneska při tomto můžeme věřit číslům v případě FPS. Jestli těch třeba 240 je opravdu 240 jako v nativu jak se nám to snaží naznačit.
Přijde mi, že tu je pouze honba za vyššími čísly, i když kvalita je ve finále horší.
Proč bude MFG uzamknuté pouze na 5xxx karty, když to v přehledu zvládnout i 3xxx série. Neplatí se v tomto případě potom už pouze za odemčení softwaru?
-
No loni v létě jsem dělal po 7 letech upgrade a po šíleného kolečku vybírání grafiky jsem skončil u 4080 Super. Ve 1440p to šlape krásně, ale jde taky vidět, jak sou některé hry zprasené viz třeba Outlaws a u Final Fantasy XVI u DLSS jde vidět už menší šum. Naproti tomu taková Tsushima je butter smooth ve 144fps. Ještě ten frame generation bude chtít dopilovat. Tak snad série 6xxx/7xxx
-
Doplacime ? presne naopak.
Btw mnohem vic lidi vyplazne 30-40k za novy mobil, ktery je prakticky uplne stejny jako prechozi model.
-
Nedávno jsem si pořídil RTX 4070 Super (za super cenu :)), takže mě zpráva trochu zviklala, ale čtyřicítkové karty dostanou DLSS4 taky, jediná věc, která na nich nebude fungovat, je to vylepšené generování dodatečných snímků. U RTX 5070, kterou bych jinak vzal, nebude podle všeho základní nárůst výkonu (bez frame generation) až tak markantní. Čili počkám buďto na 5070 Super, případně časem pořídím 5070 Ti, ale nejspíš tuhle řadu vynechám úplně, protože mi nemá moc co přinést.
-
AI se tomu říká především proto, že se tak podobným algoritmům říkalo už někdy v 90. letech. Možná i dřív. Samozřejmě to tehdy nebylo tak promakané a nebylo možné to provozovat na tak výkonném železe, ale spousta matematické teorie, která je za tím, existovala už tehdy.
-
Ano, jako pán nahoře. Na tyhle pak doplácíme my ostatní
-
Aaaaaa další rozmazlená rádoby smetánka 😭😂
-
Já si nemůžu pomoct, ale z neustálého ohánění se termínem "AI", když ve skutečnosti nejde o nic jiného než přinejlepším vysoce sofistikovaný algoritmus (navíc stále ještě ve valné většině případů plný chyb), se mi už zvedá kufr.
-
Nejsou. Pokud hra jede na 60 fps bez multi frame generation, tak s multi frame generation to vygeneruje 3 AI snímky navíc, tzn. "pojede" to na 240 fps. Ale narozdíl od hry, která by jela nativně 240 fps bude latence pořád stejná, hra prostě nebude responzivnější.
Realita je taková, že 5090 bude možná tak o 1.2x rychlejší než 4090.
A 5070 určitě nebude mít "4090 Performance" (tvrzeno na prezentaci), jedině při srovnání hrušek s jablkama... (např. předchozí frame gen generoval pouze 1 snímek).Počkal bych si na nezávislé benchmarky bez MFG.
-
to je nízkým interním rozlišením, podívej se na TLOU2 na PS5, ten remaster nedostal krom vyššího rozlišení a větší množství vegerace žádnou péči, takže je to +-PS4 hra, přitom hra má perfektní a čisté odrazy.
-
Neblázněte, grafika na PS4 stejně jako Xbox one je hnusná. Zapl jsem si forzu Motorsport na Xboxu One a nestačil jsem se divit, za co lidi utraceji peníze. S PC se to nedá srovnat.
těším se na GeForce 5080, udělám si radost na Valentýna.
-
no, mi připadá, že grafika vypadá dost často hůře díky tomu real-time renderovaní, pokud nemáš zaplý ray-tracing. V éře PS4 si museli pečlivě hrát s cube maps a SSAO, aby to vypadalo dobře, teď když se vypne RT, tak je obraz dost rozřepaný, odrazy vypadají nepěkně.
Fyzika byla nejlepší v Zeldě na kalkulačce, jinde na to úplně prdí.
-
horší je pak, když budeš chtít hrát novou hru řekněme nativně ve 1440p s upcalingem do 4K bez frame genu řekněme na 4070, to pak jsi rád, že máš 60FPS. Tady kouzlí s nějakými 260FPS. Nejsem si úplně jistý, jestli tyhle fake snímky jsou dobrá věc.
-
Protoze tady furt budou proste ty lidi ktery musej mit to nejlepsi a pritom to vubec nepotrebujou, jen proste ukazat ze na to maj a smat se tem ostatnim 💁♂️
-
Myslím že ohledně kvality grafiky už není moc co vylepšovat. Už PS4 dokázala divy, teď bych viděl budoucnost ve vypočítávání fyziky a fungování světů jako celku, hraní si se schématy ovládání a ovládání jako takového.
-
Doufám, že herní studia budou své hry optimalizovat podle 5090, kterou bude mít 1% hráčů:)
-
Popravdě my mě moc zajímalo, co nVidii hnalo k tomu, udělat z 5090 takový monstrum, když by bohatě stačil daleko menší chip a 384bit sběrnice k tomu, aby to pořád byla s náskokem nejvýkonnější karta na trhu. Šla by výš taktovat při stejné spotřebě a i ten výkon by nakonec byl možná stejný... Přitom tam, kde se v grafech srovnávají rovnocenné podmínky to vypadá, že nárůst výkonu bude řekněme 25-40%, rozhodně ne předpokládaných 70 a podobně... Už nárůst výkonu 4090 oproti 4080 se zdál vzhledem ke konfiguraci disproporčně malý a tady ten jev pokračuje, řekl bych...