Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • LessPh

    Je to presne tak jak jsem puvodne psal ja ;-)

  • No učitelky jsem většinou chtěl po vyučování spíš zabít, než že bych je donutil k sebevraždě... na to jsme měli ve škole jiný experty ;-). Takže drahý malacandro, obávám se, že to bude nějaký omyl.

  • Jako ano, ten nadpis se moc nezdařil... otevřel jsem ten článek vlastně hlavně kvuli tomu, že jsem se chtěl dovědět, proč ze mě Windows udělali hráče, když všechny klasiky na ktere vzpomínám jsou z DOS-u... a to jsem se nedozvěděl ;-)... ale tak ne vždycky se hold zadaří :-D.

  • Vždyť říká přesně totéž, co jsem psal. Google nabídl Linuxovou distribuci na telefony včetně masivní podpory, výrobci ji začali předinstalovávat a byl z toho úžasný úspěch. Ani Microsoft s mobilními Windows to nedokázal zastavit. Komunitní distribuce tomu samozřejmě konkurovat nemůžou. Valve zkusil totéž se Steam Machine, ale bylo to těžce nedotažené. Uvidíme, co předvedou se Steam Deckem. Přiznávám se, že tomu moc nevěřím, ale třeba překvapí.

  • Hidden

    To je prave ono, pametnikum jako nam to moc neprinese a pro mladsi rocniky to povazuji za obtizne stravitelne a pro mene technicky nadane i nesrozumitelne. Treba DOS, co je to presne a jak vypadal? Jak to bylo s alokaci pameti, ze s tim byly problemy? Jak mel fungovat plug'n'play a proc casto nefungoval? Proc neslo hram pro DOS snadno menit nastaveni? V cem presne byl revolucni DirectX, krome toho ze nejak "normalizoval vlastnosti komponent"? A hlavni otazka - jak z nas Windows 95 udelaly hrace, kdyz se hralo uz na DOSu pred nimi? ;)

    Zkratka, pripada mi, ze je clanek natolik rozkroceny a tolik se snazi narvat kvantum veci do strucne zhutnene formy, ze to jako celek moc nefunguje pro nikoho. Ale ciste subjektivni vjem, samozrejme.

  • LessPh

    Tady mas to o cem jsem mluvil...

    https://youtu.be/KFKxlYNfT_o

    Ja Linux zkousel pred cca 5lety a bylo to zase utrpeni, ted chci zkusit Manjaro na starsim NB, tak uvidime, ale Wokna jsou Wokna ;-)

  • Drahý Radomíre Vráno (tohoto času nebo snad G......84?). Co paní učitelka s tou sebevraždou?

  • LessPh

    Tak na to my jsme pouzivali systemovou disketu s modifikovanym startupem :D

  • Tak ono podle mě záleží pro jakou věkovou skupinu je článek určen... nám starým matadorům zjevně nic nepřinese, jelikož jsme tu dobu zažili a víme. Někdo mladší, případně člověk co dnes hraje a v té době nehrál (nebo hrál na konzolích) se může v krátkém prostřihu historií něco dozvědět a nebýt přitom zahlcen detaily o které bychom například my zase stály.

    Pokud by někdo rád šel více do hloubky, doporučil bych mu hledat spíše na techničtějších webech (třeba i na root-u), než na herních. O PC historii se toho napsalo spoustu, nebo i nakecalo... v tomhle ohledu mě příjde výborný třeba Wolfcast na Retronation, kde Michal Rybka povídá o historii nejen PC scény, ale počítačů a technologií obecně.

  • Náhodou, já měl vrchol skillu, že jsem uměl v tom exáči uvolnit více high memmory, za což jsem byl nosen na ramenou. Protože spousta her kvůli tomu nešla spustit :-D

  • Linux se může prosadit, pokud ho potlačí velká firma s jasným cílem. Důkazem je Android. Komunitní distribuce Linuxu jsou bohužel moc roztříštěné a neschopné řešit všechny problémy, co nastávají. O tom, jestli Valve s novou konzolí uspěje nebo ne, rozhodne spíš práce a marketing Valve než Linux, co na ní poběží.

    Pro běžné uživatele, co nepotřebují speciální software, který na Linuxu není k sehnání (třeba většina her ;-) ), je ale dnes úplně v pohodě. Ty přežívající mýty o tom, že je třeba kompilovat aplikace nebo dokonce samotné jádro jsou už tak 15 let neplatné. Samozřejmě jsou s tím větší problémy s ovladači nebo s nějakým specifickým použitím (třeba když jsem chtěl zvuk z jacku i hdmi najednou). A pak samozřejmě se softwarem, kdy někdo na oříznutí fotky nutně potřebuje Photoshop, stránku s referátem do školy neumí napsat v ničem jiném než ve Wordu a symbolem internetu je pro něj to modré e (dnes tedy spíš modrozelená ulita).

  • LessPh

    Muj prechod z Dosu na Win 95 byl tragicky, nic tam neslo a porad to padalo, mel jsem boot nastaveny do dosu a Win jsem poustel pres radku, kdyz jsem si chtel hrat s Woknama.. na 486SX to ani moc nebezelo :D

    Zlom byly 98, ktery jsem uz potreboval na hry, mel jsem ale poskladany komp z ruznych komponentu ponakupovanych po kamaradech a Wokna vydzely vzdy jen do vypnuti PC a pak uz nenabootovala :D Mel jsem instalaci Win a ovladacu najetou do 25 minut:D licencni kod si do dnes pamatuju nazpamet, nekdy jsem instaloval i 3x denne:D

    FRJDH-T7QCV-GM87B-J66V3 a zbytek Vam neprozradim:D

    Jinak od XP jsem fanda Windows (krome 8micek s metrem) a nemenil bych! Na 11 se opatrne tesim, ale nebudu hned prechazet jako driv, kdyz jsem mel 7 v insider programu nejaky ten tyden / mesic pred launchem. S vekem roste potreba stability a uz se do niceho nezenu. Premyslim i o tom, ze zase zkusim Linux, ale na nejakem starem notobooku, jen tak z hecu a zase po 5ti letech jako naposled :D

  • LessPh

    Hele tvurce Linuxu (nevzpomenu si na jmeno) rika, ze na PC se Linux nemuzu nikdy prosadit a je to kvuli tomu, ze kdyz si normalni uzivatel koupi retail PC nebo NB, vzdycky dostane licenci Windows a ne Linux. V tomhle to ma MS dobre zahackovany a tuhle pozici nikdy nepusti..

    Takze asi tak, navic Linux je pro normalniho uzivatele nepouzitelnej... nedovedu si predtavit jak moje mama kompiluje aplikace a implementuje CP1250, aby se ji v titulkach u filmu zobrazovala diakritika..

  • LessPh

    Jj cd nc, nc.exe nebo taky c:\nc\nc.exe, norton byl vymakanej, M602 mi prisla slabsi... hele kluci co je to ten autoexec? Asi nejaky auta, pust to tyve :D

    dir /W

    arj x

    A nejvetsi machrovina byla prompt :D

  • Akorát v době Win 95 to platilo spíš obráceně. Nainstalovat, rozchodit a po případné havárii obnovit Windows 95 byl dost zásadní problém a rozhodně to nebylo o tom, že uživatel nemusel nic řešit. Řešily se i problémy jako že po namontování nové zvukové karty ti přestala řádně fungovat karta grafická.

    Jinak Linux běhá na mnohem větším počtu počítačů než Windows. Android je klon Linuxu a na serverech má Linux významné zastoupení. ty 3 % nebo kolik platí pro osobní počítače. Na telefonech dokonce Windows propadly úplně. iOS sice není Linux, ale vychází z UNIXu, což je systém Linuxu filozoficky dost podobný.

  • M602 byl český klon Norton Commanderu se slušnou porcí funkcí navíc. Obojí bylo modré, tak těžko říct, co používal zrovna Corvus. Já používal oboje. A Midnight Commander dodnes, i když jen nouzově, když na Linuxu nemám přístup k plně grafickému rozhraní.

  • A jo, M602 to bylo. Jen je to vizuálně podobné jako MC a už je to drahně let. 😀

  • Jestli si spletl souborový manažer s OS, tak spíš než MC bych tipoval M602 :-D 

  • Derp_1337

    Máš pravdu. Jak už jsem napsal dřív, v mainstreamu lidi nechcou systém "postav si sám", kde se musíš starat o ovladače a další věci. Ti lidé chcou spustit PC a hrát (či pracovat). Jakákoliv práce navíc je nežádoucí.

    V tomhle ohledu Micro$oft přinesl obrovské zlepšení se standartizací ovladačů. A stačilo jim k tomu přidat dobrý marketing a pár nefér obchodních praktik (M$ už prohrál několik soudů a musel platit odškodné za jeho předchozí praktiky) a úspěch Oken byl zajištěn.

  • Přesně tak. Já to mám tak, že většinu práce dělám na widlích, protože na tom existují kvalitní nástroje pro práci s tím, co potřebuji a na linux server lezu jen když potřebuju nascriptovat a načasovat nějaké úlohy nebo tam běží FTP apod. Prostě každý z těch systémů je na něco vhodný a na něco ne. Proti widlím tak nemám vůbec nic...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit