Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • janchor
    Zdenda666: "Ty teda moc naroku na hru nemas janchore kdyz ti staci jen tak behat po svete a nic v nem nedelat."

Tja, ono běhat po světě LOTRO je trochu jiná liga, než u ostatních MMO. To je právě ten zásadní omyl, že tam nejde "nic dělat", tedy zažít mimo questy, co si musíš zaplatit. LOTRO má zcela plnohodnotnou sociální rovinu (právě tady se zúročí ta vyzrálejší komunita) a především svět, kterej pokud je ti blízkej, je vel-ko-le-pý objevovat. Dávno před F2P jsem se zcela svobodně toulal tou krajinou, užíval si ty náhodný setkání a z nich pramenící dobrodružství, a o velký, dnes placený questy se nějak soustavnějc začal zajímat až kvůli spěchu do Morie, daným nutností o ní napsat článek. Díky F2P mě ta hra zase zajímá, protože v ní zůstalo spousta míst, který bych chtěl vidět, a hráčů, který bych chtěl potkat (ne, teď nemluvím o lidech z Anaruth Order *3*).
    • A úplně nejlepší je si přečíst knížky Pána prstenů a další literaturu a jen tak se toulat místy, kde se to či ono stalo. Ač je totiž svět LOTRO velmi zjednodušený, má svou atmosféru a člověk se může vydat na výpravu po stopách Společenstva (zatím bohužel ne celou výpravu, ale i tak toho je dost). Ani nemluvě o tom, že je fajn si občas zajet do startovních lokací a pomáhat tam hráčům, kteří si řeknou.
      • Zdenda666
        Tvuj komentar dokazu ale i janchoru prevest na jakokouliv MMO at uz jde o WoW,AoC atd.
        Fanousek nejake herni serie nebo treba i filmove bude vzdy prezentovat svuj pohled na vec skrze ruzove bryle.
        • janchor
          Nesmysl. Duševně zdravý fanoušek je naopak extra kritický k jakékoliv interpretaci jeho oblíbeného světa.

Ale i když si ty komentáře převedeš, pořád ti vyjde, že v "jakýchkoli MMO" obvykle za to samé platíš.
          • Zdenda666
            ad 1 ) Mozna ano pokud by ta hra nebo cokoliv jineho nevypadala jak on by si vyslovne pral a uplne se nad tim vztekal ale to by nebyl ani tak fanousek jako spis nejaky fanatik avsak s odkazem na diskuzi pod timto clanek jsem si nevsiml nejake kritiky fanouska.
            A rozhodne nepovazuji za kritiku kdyz nekdo napise "No herni svet LOTRA neni tak uplne dokonaly "

ad 2 ) Komercni neuspech a prechod na F2P nedela Lotro vyjmecnou MMO.
  • Nechapu. Jak nic nedelat? Questu je spousty. Nekteri lide jsou vazne divni.
  • Pěkná reklam Kinshipu. Ale jinak souhlasím až na malé výjimky. *2*
  • Vyborny clanek, skvela prace. Velice zajimava je i tato diskuze pod clankem, kde je jasne patrne rozdeleni hracu na item huntery a na hrace, kteri se chteji hlavne bavit. Jedni druhe nechapou a asi nikdy nepochopi. Dalsi vec je, ze mnozi chapou F2P (nepouzivejte prosim FTP, to je neco uplne jineho) jako hrani opravdu zadarmo, a ze si obcas koupi nejakou blbost, co ve skutecnosti nepotrebuji. Takovyto model muze fungovat v Asii, ale nikoliv v Evrope. Tyto skupiny hracu maji uplne jinou mentalitu a pristup k MMO hrani. Take mam pocit, ze hry ktere prevzali ciste asijsky model F2P v Evrope velice brzy zavreli kram.
    A pokud nekdo napise, ze tato hra nema se svetem Tolkienovym nic spolecneho, pak zrejme jen blaskove probehl uvodni lokace a pak skoncil. Uvodni lokace jsou od toho, aby hrace nenasilne uvedly do hry, naucily ho hru ovladat a postupne ho vtahly do deje. Dej jako takovy (mam na mysli epicke questy) postupne graduji a provadeji vas svetem shodne s knihami J.R.R.Tolkiena. Navic i neepicke questy maji fantasticke pozadi, jen je nutne si ho precist. Pokud si hrac jen precte co po nem NPC pozaduje a odklikne zadani ukolu, okrada se o 80% toho, o cem tato hra je. Ja LOTRO hraju od bety a stale me tato hra dokaze prijemne prekvapit necim novym.

Almych Lyvese, rytir a zakladatel Anaruth Order
    • Zdenda666
      Ta vase otrepana fraze s tim bavenim je docela legracni :)
      Kolik lidi jeste z Anaruth Order sem prijde aby mohlo napsat to stejne akorat jinak ? :)
      To co jsi napsal se da rict o kazdem MMO to jako bohuzel to neni nejaky srdcervouci argument.Da se to rict o WoWu,Star Treku atd. atd.
      Je to stejne jako rict ze ma LOTRO "dospelejsi" hrackou zakladnu nez jine hry ( nejvic na rane je asi WoW )
      Tomu by se mozna dalo i uverit ale az ve chvili kdy by nemelo lotro minimalne 10x mensi hracskou zakladnu.
      • Souhlasim s Almychem .
        Co je komu do toho ze LOTRo hraje min lidi ?
        Zato jsou to nekolikrat kvalitnejsi hraci nez ta cháska ve wowku (ne vsichni asi ...)

Jinak kdyby mel nekdo problem s mejma komentarema tak
        EU server Snowbourn
        kinshipRest in Peace !
        • Já do toho nechci moc vstupovat, jen mě zaujala věta o kvalitnějších hráčích... Podle jaké metriky to měříte? To jste si prostě "spočítal", že LOTRO hraje méně hráčů -> je to náročnější -> proto kvalitnější hráči? Proč hráče WoW považujete za chásku? Nejsem ani puberťák, ani nevychované dítě, WoW hraju prostě pro to, že se mnou a za mnou stojí silné komunita lidí, které baví to samé. Máte pocit, že když mi předáte svůj charakter a postavíte mě do LOTRO raidu, že se tím projeví moje kvalita? Těžko, stejně tak i naopak, stejně jako já, ani vy byste ve Wow (pokud ho nehrajete opravdu často) nevydržel u jakéhokoliv bosse déle než 10s.
          Srovnávat jestli jsou lepší omalovánky nebo jak tomu říkáte, nebo LOTRO je prostě mimo mísu. Pokud LOTRO pomůže F2P k větší základně, přeju mu to. Už jen pro to, že ať chceme nebo ne, MMORPG od sebe navzájem opisují a čím víc hráčů je bude hrát, tím lepší bude globální vývoj.
          Co na tom, že WoW vede... Je to hra, která si, podobně jako Tolkien, vytvořila vlastní příběhy, vlastní zemi a jestli chce někdo vést žabomyší války o kvalitě těchto světů, ať si poslouží. Mě se třeba opravdu líbí příběh Arthase, je podobně detailní jako jakákoliv jiné fantasy záležitost, ale určitě to nebudu srovnávat s LOTR. Ne, že by to nešlo, ale proč bych to dělal. *3*
        • kotty
          Nejvic me dostal posledni odstavec. To ma byt vyhruzka? Jako ze nam to pekne nandas ve virtualnim svete? To je videt ta "vyzrala" komunita *1*
        • Preed
          Aspon nam ta ''cháska'' plati vyvoj hry a nemusime mat vynikajuci F2P :)
          • Joha
            Prave to mam rad na WoW... chvilu som hral aj LOTRO alebo GW (celkom sa tesim na GW2) ale mne proste WoW vyhovuje viac... ci uz su to lamy, ktore nam platia content alebo skuseni hraci, ktory pomozu aj ked nemusia. Ale hadat sa ktora hra je lepsia je absolutna hlupost. Kazedmu vyhovuje nieco ine, kazdemu sa paci nieco ine. Ja som napriklad velky fanusik Tolkiena ale LOTRO ma jednoducho nebavi, ale myslim ze je to pristupom Turbine k hracskej komunite.
        • Zdenda666
          *1*
          Tento komentar se ani jinak komentovat neda
  • Cele Lotro sa da zhrnut do jednej vety. Pani z Turbine krachovali tak vymysleli tento cinsky hybrid. Hral som, prstal som, grafika pekna ale to bolo asi tak vsetko. WoW je WoW. radsej si zaplatim za lvalitu ako toto. WoW - 11 milionov aktivnych uctov. Kolko malo Lotro ?
    • wowko - omalovanky pro deti , slozitost hrani , pro deti .
      Lotro je pro dospelejsi hracske publikum -
      Co znam kamarady tak to hrajeme vsichni 25-30+ sem tam je vyjimka, ne jako wowko 10+ *1*
      • Zdenda666
        To je spíš vaše IQ než věk
        Tolik ke tvému "dospělému" příspěvku
      • kotty
        Jasne, z tvyho nazoru fakt vyzaruje dospelost... (sarkasmus)
      • wowko je slozite jak pro deti ? ty si asi z inej galaxie chlapec, si to niekedy skusal nejaky 25man raid na hc ????
      • Preed
        No ak ma to vase Lotro hracsku zakladnu zlozenu z ludi ako si ty tak gratulujem,BEGONE TROLL!
    • Hrál jsem LOTRO i WOW. A oboje je klasická levelovací itemovačka. Herní rozdíl jsem v tom neviděl.
      • "itemovačka" - tak to je opravdu silné kafe, hanba mě fackuje když takový výraz čtu.
    • a povec mi kolko ludi ma Bad Company 2 :)
    • Tenhle přístup "mně se to nelíbí, takže je to na nic" mě opravdu fascinuje. Taky jsem hrál WoW a i když mě nakonec moc nebavilo, nikdy bych neřekl, že to není kvalitní hra. Prostě mi jen víc vyhovuje příběhový styl LOTRO, navíc v Tolkienovském světě. Dokážete připustit, že se jiným lidem může líbit něco jiného než vám?
      • Tolkienovskym světem *1* *1* ... Seš zábavnej.. Hybrid možná... Ale s Tolkienem to má málo společnýho
        • No mně moc nepříjde, že bych cestoval po neznámých lokací. Mapa Středozemě je dosti podrobná, jen Morie mě přivádí do stavu šílenství :-) Opradu se v ní dá lehce ztratit.
          Hra tě zavede na dost známých a důležitých míst. Budeš mluvit s členy Společenstva, Erlondem, Celebornem a Galadriel, můžeš najít úlomek Můstku, na kterém se zřítil Barlog s Gandalfem, na dně Morie. Budeš u rozloučení Společenstva v Roklince. Každý si tu může přijít na své, pokud má rád příběh Prstenu.
          Samozřejmě je tu i X úkolů, nalov, nasbírej, prozkoumej, ale to má každá ONLINE hra. Ale každý musí vyrůst a zesílit i na banálních úkolech. Návíc je oznámen další datadisk a budeme moct bojovat se samotným Sarumanem.
          • Hele Tolkienovský svět stojí uplně na něčem jinym než jsou lokace... Prostě Mmo se do tolkienovskýho světa nehodí a níčí tomu atmosféru... A všechny kouzla barvený , vymyšlení drakové nový, spousty elfů a hobitů běhajících po světě to jenom ničí.... Považuju to prostě jen za marketinogvý tah tu hru... Nvm jestli si Četl knihy, jestli jo měl bys pochopit...
            • kotty
              Ja to nemohu uplne potvrdit ani vyvratit. Jen jsem se pokouzel zjednodusene formulovat, co mel na mysli Amaroun. LoTR Online jsem zkousel pouze jako 10-denni trial - nevypadalo to spatne, ale z nejakeho duvodu me to nesedlo, nedokazu presne rict proc. Ale to jsem velky fanousek Tolkiena, vsechny jeho knihy mam prakticky nastudovane od A-Z. :)
            • S tím nelze souhlasit. Jistě, LOTRO využívá dobré značky Pána prstěnů, o tom není pochyb. Avšak myslím si, že hra vcelku dobře převádí Tolkienův svět do herní podoby. Je tu samozřejmě velké zjednodušování apod., ale to je u her prostě nutné, stejně jako u filmů. Já herní svět a jeho principy srovnávám téměř denně s knížkou a vše mi příjde víceméně v pořádku. Je totiž nutné si uvědomit, že hra nesleduje až tak osudy Společenstva jako spíše událostí vedle toho, co se dělo se Společenstvem. Dějová linie LOTRO je jakousi jistou variací toho, co se mohlo dít v době cesty Společenstva. Je to variace, o které pochopitelně Tolkien nepsal. Člověk u LOTRO musí trochu přemýšlet a zapojit vlastní fantazii a hlavně si číst, o čem ten který quest je! *4*
            • kotty
              Souhlasim, nezalezi na tom kolik znamych postav lokaci nebo odkazu pri svych cestach objevis, spis jde o to, ze se to tak uplne nenese v tolkienovskem duchu.
            • Podle mě to má s Tolkienovským světem hodně. Po celém světě narazíš na různé odkazy, o kterých ses mohl dočíst v knihách. Ať už to byl Pán Prstenů, Hobbit nebo Silmarillion. Celý ten příběh ve hře je provázán s knihami.
      • vůbec na něj nereaguj, je to blbej provokatér
  • Přínos vidím zatím jen pro Turbine. Pro hráče na maximálním levelu prakticky nic nepřidali. Nový instance a raidy jsou tak lehký, že to ani nemá cenu chodit. Pro začínající hráče je F2P spíš free to pay. Zadarmo je to jen trial, pokud chcete trochu normálně hrát, tak je nejlepší platit měsíčně, jinak se nedoplatíte za jednotlivé quest packy atd. Imho možná že LOTRO ožilo, ale herní kvalita rapidně upadla.
    • Které nové instance a raidy máš na mysli? Já jsem si teda od F2P žádných nových nevšiml...
      • Je pravda že vlastně ani žádné nové nejsou, ale pouze starý raid rozdělěný na víc částí a upravený na skirmish. Přičemž obtížnost na úrovni prvního levelu tetrisu. A starý nejtěžší raid ve hře z Mirkwoodu, Barad Guldur, zjednodušili aby to začal dávat i pug. Na "starší" hráče kašlou. Nejspíš proto, že mají většinou lifetime a už z nich těžko dostávaj nějaký prachy *5*.
        • To je bohužel pravda. Ty rozdělené instance mi vůbec nesedí. Doufám, že se aspoň Fornost zachová stejný. A jednoduché jsou, až to bolí. A BG už bohužel taky naprostá hračka, jak píšeš.
          • Ono je to trošku jinak, totiž každý raid je vždycky hračka, když všichni dělají přesně to, co mají *3*

No a co se týče BG, myslím, že je ještě mraky kinshipů, které LT HM nedaly *1*
    • Zdravím, opravdu jste čekal, že dostanete áčkovou hru zadarmo? ;-) Jasně, že se vývojáři snaží, aby hráči platili. To jsem psal i v článku. A pokud je to trial, tak tedy zřejmě největší, jaký jsem u hry kdy viděl :-)
      • Tak dneska jep ravdou ze ja osobne necekam nic, nekde vidim zdarma, 50% sleva atp., tak je mi jasne ze v 99% pripadu je reklamni trik. Ale porad tu j to jedno procento, takze obcas muze clovek doufat. Ovsem tady ten styl hrajte zadarmo, nemusite nic platit (ikdyz pritom platite jako mourovati abyste meli plnou hru) mi zavani klamavou reklamou...
        • Tak to zkuste - opravdu NEMUSÍTE zaplatit ani ň a můžete LOTRO hrát desítky hodin (to je víc než dostanete v lecjaké placené "offline" hře). A pokud jdete po příběhu a ne po co nejvyšších statech a equipu, dobře si ji užijete. Ten "fór" je v tom, že si můžete (ale nemusíte) koupit různá vylepšení, která hraní samozřejmě povyšují o řád jinam.
          • Ano desitky hodin, kterenakonec stejne prijdou vnivec, protoze pak budu postaven pred volbu "platit jim za kdejakou vec abych mel plnohodnotnou hru". Ne, to me proste nelaka ale jo, je to krasny figl a z casti, jak sem rekl, klamava reklama.
            • Zdenda666
              Ty teda moc naroku na hru nemas janchore kdyz ti staci jen tak behat po svete a nic v nem nedelat.Sice je to zadarmo ale rekl bych ze tohle nestaci :)
            • Jednoduse vnivec - kdyz odmitnu pristoupit na jejich system mikrotransakci. Ano, nezatajuji ti, za co kdy a proc budes hezky cvakat, ale taky ti to necpou pred nos. A ver ze spousta lidi se po tom nebude nebude hned pidit. Pak bude ale, jak sem uz psal, postavena pred tu volbu, jestli zahodit X hodin nebo platit za X veci aby meli plnohodnotne moznosti hry.
              Moje nazory jsou mozna rozdilne s hraci tohoto mmorpg, ale ja si za nema stojim a rozhodne bych nerekl ze jsou hystericke...
            • janchor
              Proč vniveč? Proč klamavá? Oni někde tají, za co (a kolik) si musíš připlatit? Tu volbu máš před čumákem od začátku a hrát, tedy být součástí toho světa, můžeš skutečně zadarmo. Nic víc, nic míň. Že tě to neláká je zcela fér, ale ty další závěry, co z toho rozvíjíš, jsou poněkud hysterický.
          • Preed
            takze klasicke F2P,ked to chces normalne hrat,tak musis platit ale tu si mozes zaplatit kazdy mesiac aby si mal plnohodnotnu hru a cele F2P je pre casualov,ktori z nejakeho dovodu nechcu platit kazdy mesiac ale asi ich je tak vela,ze ich mikrotransakcie vytrhnu firmu zo sraciek,len mi je divne,ze takyto hraci si radsej nezapnu nejaky single player,mali by z toho asi lepsi zazitok ako z polovicneho MMOcka..
            • Bohužel tak to není. Je to jen pro low level casual hráče. S f2p se dá rozumně hrát odhaduju do 20-30 levelu. Výš možná může grindit nějaký deedy. A zapomentě na to, že třeba na 65 levelu si řeknete, že přepnu na f2p a budu se logovat jen na raidy.
            • No, v jedné věci se asi úplně neshodneme: pro mě jsou hlavním kladem MMO živí spoluhráči, komunita. A ti jsou stejní v F2P i v placené hře :-) Ale jinak souhlas - F2P je výhodné hlavně pro casual hráče. Změny ve prospěch casual hraní ale najdete skoro ve všech hrách - i v těch singleplayerových.
    • Zdenda666
      Je to bohuzel tak.Hral jsem F2P ale protoze me to bavilo tak jsem si to radeji koupil a hral to jako "VIP".Ve vysledku si ti co hrajou F2P a rikaji si ze "usetri" tim ze si koupi Turbine body nakonec zaplati vice nez nez ti co bezne plati mesicni poplatky.
    • No jo, presne to si myslim ja. Ale pockej jak te za tento nazor pohani jisty hrac (asi velky fanousek) "Frame" a jak dostanes minimalne dvacet minusu. holt krast lidem iluze se nevyplaci... *1*
  • Nedavno som zacal a nemam sa na co stazovat... svet je pekne spraveny, obcas je lokacia bez npc ale to sa da prezit na to ze to je free... potrebne skilly ako riding ci aukcia sa daju kupit za tikety na Store a tie sa ziskavaju tiez dost lahko... za achievementy alebo special Q. Profesie su tiez velmi dobre spravene a lahko sa skilluju
  • Drak Thorog ? Ja myslel že Šmak byl poslední žijíci drak.... to bude úžasná... slatanina :D chudák Tolkien asi se obrací v hrobě
    • no on to není tak docela žijící drak...
      • To je fajn no.. Stále si myslim že se do toho neměli pouštět.... LOTR je docela složitej svět s abstraktni magii a kloukat na to jak někdo hazí jeden fireball za druhym... to prostě do toho nepatří... Samozřejmě nehleďě na to že tam běhaj spousty elfu, kterých v tý době tam bylo minimum...
        • Kde bylo elfů minimum? Pokud vím, šlo potkávat elfy od Ered Luin až po Temný hvozd. Tu a tam přešli elfové přes Shire a i v Hůrce se občas objevili. Vedle toho je potřeba myslet jaksi za knížku samotnou, neboť hra sleduje trochu jinou linii než samotná knížka od Tolkiena. LOTRO nerovná se Pán prstenů v herní podobě! LOTRO je pouze inspirován Pánem prstenů!
          • Elfů je prostě ve středozemí málo... Potkavat jo hmm tak to seš dost vedle....
            • ty ses ale poradnej kus idi0ta
            • Promiň, ale moc to řešíš. A pokud je to LOTRO, kdo by tam asi podle tebe měl pobihat, když ne rasy, které ve Středozemi žili dříve či později a ve větších či menších počtech? Pak by to vůbec nebyl svět Středozemě. Tady je prostě možnost od vývojářů, zkusit si roli elfa, hobita, trpaslíka či člověka, výběr je na tobě. Pokud si říkáš, že čas elfů končí, zvol rasu lidí. Ale za tu já kopu i v reálu, takže vyzkoušet si Sličný lid byla pro mě jasná volba.
              Je to samozřejmě tvůj názor a já mám svůj. Ale když nehledíš na úplné detaily, hra je příjemná oddychovka v mém reálném životě. Navíc jsem získal plno přátel, kteří hru samozřejmě dotváří. Na toto jsem měl z mého pohledu štěstí a proto je tato hra pro mě jasnou volbou už přes tři roky.
              Ale jinak ti přeji také spokojenost v tvé oblíbené hře, ať je to jakákoliv.
              Jde přece hlavně o zábavu a každý jsme jiný.
            • Abych to dokončil celou knihu a film v podstatě ti každej hlavní elf říka jak je Elfů málo že všichni odcházejí na západ a že nastáva čas lidí... Sam je v knižce uplně happy když vidí Elfi... To ani nemluvim že od dob Jednoho hrdiny je Bilbo a Frodo jedni z mála Pytlíku dobrodruhů.... Ne ne tady jich běha plná kopa a všichni do jednoho jsou velcí hrdinové.. fakt kýč.... Celýmu to kraluje nemrtví drak!!! a oznamení, že se budou Hráči v Datadisku moc utkat S Balrogem hmm super užasný takhle to Tolkien zamýšlel...
        • Nevšiml jsem si, že by v LOTRO byly nějaké firebally *7*
  • Pěkná práce Ravene ... jsem si ani nevšiml, že na něčem děláš.. Možná proto, že jsem tak málo ve hře :D

For RockStar : Děláš zbytečně ukvapené závěry, tenhle model funguje nadmíru dobře a hra tím rozhodně netrpí. BTW hybridní model plateb jako je v LOTRO "nemá" s mikrotransakcemi v asijských MMO skoro nic společného. Hráč si zaplatí za to co využije a za to co potřebuje. Nikoliv za to že bude oproti ostatním svítit, bude naenchantovaný na maximum a bude mít 2x takovou převahu nad ostatními.
    V tom je .. poměrně inovativní F2P hybrid model se kterým přišli Turbine částečně revoluční a celosvětově sklízí úspěch a kladné ohlasy jak ze strany hráčů, tak recenzentů.
    Myslím si že WoW se svými možnostmi mikroplateb nabízí větší ohizdnosti .... transfery charu s výběrem změny rasy a tak podobně ... ano taky nádhera.

Bál jsem se, že to do hry přitáhne pono "pitomců", jsem ale překvapenej, že tomu tak neni, alespoň jsem zatím žádného vysloveně pitomce nepotkal. Takové například ve wow potkávám téměř pořád :D

Mikrotransakce se dnes proderou do většiny MMO, je jen na vývojářích, jakým způsobem to udělají.
  • Free-to-play model je zda sa velmi vyhodny pre Turbine>
    Lord of the Rings Online triples monthly revenue
    Zdroj>
    http://enterprisepost.com/games/uncategorized/lord-of-the-rings-online-triples-monthly-revenue.html

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit