Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Tak hlavně že to přidalo volba konce kdy všichni umřou a cyklus se opakuje :). Pro průměrného hráče je to pochopitelně nestravitelné (kdo by se čekal že něco může skončit špatně) ale z pohledu příběhu :) je to originální a logické zakončení :)
  • Podle mě negativní a pozitivní reakce na hru ME je důkaz že v Bioware odvedli skvělou práci .Je to druhá hra která na mě udělala velký dojem z herního zážitku (i s tím koncem) , ta první hra byla série Metal gear solid.
  • Já ME3 poprvě dohrál koncem jen trošku zklamaný, ale bez znechucení... tak jsem se vrhnul na opakování, nadšenej zjistit, co umí ty další varianty konce... a když jsem to zjistil, běžel jsem podepisovat petici...
  • Ja som rad a spokojny. ME3 bol zakonceny excelentne, nepotrebujem vodit za rucicku doplnkovymi scenami pre tych menej chapavych. Kto nepochopil koniec a nezbadal v tom dielo, to je jeho problem, nie problem Bioware. A som rad ze nezvolili happy end. To by bolo faux pass jak oci. Na pochopenie staci DOKLADNE sledovat VSETKY dialogy a udalosti ME1, 2 a hlavne 3. Dalsia vec ze asi kazdy priemerny teenager to nema sancu pochopit, ale to nevadi, Bioware sa poistilo - hra je aj tak 18+ :) Potom to dopadne ako na forach Bioware kde trolluju americke deti ktore maju z ME3 v hlave omacku.
    • Ono nejde o pochopeni, jde o tak nějak nedostatečný konec, za ty desitky hodin si zaslouzim treba i 20 minut videa
  • Nechapu proc neco takovyho delaj, protoze kdyz mas serial a zkonci v posledni serii nahovno tak taky nedotoci dalsi... Proste konec se nepovedl tecka vezmeme si poauceni a ne ze budu neco zachranova ... Hra neni spatna ale aby jsem takhle hrotil konec jen kvuli tomu ze ''Shepík'' padl to mi koule neutrhne ...
    • Můj Shepík tedy rozhodně nepadl. ;)
    • Veskoslav
      Další co nepochopil, že lidem nevadí smrt Sheparda, ale konec jako takový.....A mimoto srovnání seriál a hra je docela mimo. U seriálu nemůžeš dotvořit její celkový dojem DLC či datadisky. Můžeš to maximálně tak dovyprávět a dovysvětlit. Což se sane i v tomto případě. Takže příště lépe číst.
  • Já osobně jsem na to "dovysvětlení" docela zvědavej. Myslím že jsou tři možnosti. Pokud nejsou v Bioware padlí na hlavu, využijí teorie indoktrinace a řeknou, že to tak zamýšleli (i kdyby to původně nebyla pravda), protože tím to posunou na úplně jinou metu a bude to 10/10. Osobně jsem zastáncem toho že to tak zamýšleli, protože nejen že jsou tam některé velké věci které na to poukazují ale ok, to že nikdo nereaguje na chlapce by ještě mohlo být neúmyslné, ok, beru ale to že si pohrají i s detaily jako že v případě "dobrých" konců zmodrají Sheppardovi oči a v případě "špatného" konce ne? (Všichni indoktrinovaní pod vládou smrťáků je měli modré), to už mi přijde jako moc velká hříčka náhody... Že by si grafik co to má na starosti řekl hmm. bylo by pěkné kdyby mu to udělao něco s vočima.. no, třeba zmodraj...

Druhá možnost je, že bioware vymyslí a vysvětlí konec ještě víc vycyhtaněj a odvaří nás všecky (což si ale nemyslím)

Třetí možnost je, že se budouo snažit nějak obhájit to co udělali a nepotvrdí indoktrinaci, čímž si to ale pěkně poserou.

Zároveň když jsem se tak díval na to video o indoktrinaci, nemohlo mě napadnout, jak si to ten člověk takhle pěkně všecko dal dohromady? To si toho všeho opravdu všiml? Kdo vymyslel tu teorii indoktrinace? Skoro bych podezříval samotné Bioware... Hra vyšla 6.3 a on už 15. respektive novou verzi 19. nahodil na youtube? Dohrát to a dát dohromady za 10 dní? No, neříkám, že to není nemožné, ale je to dost rychlé...

Každopádně, tak či tak, konec Mass Effect 3 si budu pamatovat hodně dlouho, protože to co se kolem něj děje není zrovna nic malého. Dobrá reklama, Bioware...
    • Dovolím si jen reagovat :)
      konec si zvolili - jaký si zvolili, ale rozhodně ho nedotáhli do konce.
      Celou trilogii kladli důraz na vztahy postav, rozvíjeli příběh a to i v politických směrech.

Proto se ptám, proč musíme čekat u obsáhlého rpg na něco takového, nebo je to tak složité poněkud důstojně zakončit něco tak legendárního jako je MASS EFFECT? :

http://www.youtube.com/watch?v=jG_P086L5LU
      http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=f7hJJqAniF4#t=333s
      http://www.youtube.com/watch?v=9DT5k9J6cYQ&feature=player_detailpage#t=45s
    • Cypri
      Tak kolego, rád bych aby treba vychazeli dlc ktere by podporovali indoktrinaci a pak to pokracovalo dal, vubec by mi to nevadilo. ALE tohle tam nedaj. Rikas tri moznosti, a oni proste udelaj tu treti, tedy na nejakou indoktrinaci se vykaslou, to vubec. Oni proste jen pridaji nejaky animacky k tem koncum co mame vsichni, ktery budou vysvetlovat treba

SPOILEEEEER!!!!!!!kde sebou praskla normandy, jak se dostali na palubu clenove co tam treba nemeli co delat kdyz byli stale na planete atd. atd.
      KONEC SPOILERUUU!!!!!!!!!!!!!!!!!

Rikam proste, ze si timhle dilem otevreli dvere pro dalsi hru z universa mass effect, a pribeh toho jak dopadla země a jiny věci co se dal proste stalo, budou v nejakym podělanym, měsíčne placenym MMORPG... Bože dej, ať to tak není
      • Nemuseli si nechavat zadny dvere otevreny, podle jejich slov bude pribeh ostatnich ME umisten pred konec ME3.
      • V případě, že se na ni vykašlou, znamenalo by to, že konec celé série je tak neuvěřitelně stupidní a plný tolika chyb které jim "utekli" že se mi tomu prostě vzhledem k tomu, jak jsou jinak perfekcionalisti, a jak moc si s tím dali záležet, nechce věřit. Jasně, že nečekám, že ve vysvětlujícím videu řeknou něco jako Vážení pozor, Sheppard svedl boj s indoktrinací. Ale udělají něco z čeho to prostě vyplyne. Nejsem žádněj fanboj, sérii ME mám rád, ale hájit do krve ji nehodlám. Jen si prostě říkám, že tak "stupidní konec" prostě nemohli myslet vážně.
        • No on je problem v tom, ze na hre delali urciti lide, ti ji opravdu vysperkovali a jak pises, byli to perfekcionisti. Dokonce tam zavedli zpatky to, co jsme kritizovali ve dvojce, jako upgrady zbrani a jejich statistiky apod. Ale pak prisel jeden moula, co ME vide naposled pred ctyrmi lety a aniz by o tom cokoliv vedel, napsal konec. A ted se desne divi, ze se to jeho veledilo skoro nikomu nelibi.
          A z toho, co zatim Bioware sdelilo a to, ze nenajali zadne dabery zpatky, to proste dopadne tak, ze nam na konci vyscetleji, proc je modra expolze modra a cervena cervena. Rad bych se mylil, ale asi to tak opravdu bude.
          • Nemyslím si, že by bioware najmulo moulu. Mají prachů a zdrojů, o kterých se jiným vývojářům může jen zdát. + reputaci. Takže kdyby to potřebovali a řekli, hele, musí se to o půl roku odložit, protože to není hotové, tak to udělají...
            • Oni ho nenajali, oni uz ho tam meli ;-)
    • No ja sice zastavam nazor, ze negativni reklama, take reklama, ale v tomto pripade si myslim, ze Bioware hodne prestrelili. Kdo by si koupil jakekoliv DLC, kdyz na konci bude mit stejne na vyber ze tri barev explozi, casem mozna doplnenych o vysvetleni, proc je modra exploze vlastne modra? A kdo bude v budoucnu investovat do jakekoliv dalsi serie, kdyz si nebude jisty, ze s nim na konci Bioware opet nevyjebe?
      A je dobre, ze jsi optimista. Ale Bioware sami rekli, ze jen pridaji doplnujci animace. Takze zustane, to co je, jen se nam to pokusi vysvetlit. Omlouvam se za to prirovnani, ale h o v n o muzete popsat jak chcete, stale bude smrdet jako h o v n o.
  • Veskoslav
    Konce měli být následovné podle síly flotily a podle rozhodnutí během celé série:

1. Zničení Země, zničení MR Reapery, zničení flotil u Země. Celkově vyhlazení během příštích 107 let (odhad Liary). Další cyklus 50 000. Smrt Sheparda a zničení Normandy SR2 Aliance
    2. Zničení Země, zničení MR Reapery, obrovské ztráty flotily, "vítězství" ve SLuneční soustavě, prohry v ostatních soustávach, postupné vyhlazení. Smrt Sheparda a zničení Normandy SR2 Aliance. Cyklus se opakuje.
    3. Zdevastování Země, zničení většiny MR, menší ztráty flotily, boje probíhají stovky dalších let bez převahy na jedné či druhé straně. Smrt většiny posádky a zničení Normandy SR2 Aliance (zbytek unikl v modulech). Sestřelena během bitvy o Zemi. Cyklus se nakonec opakuje.
    4. Zdevastování Země, prolomení kódu proti destrukci MR, "vynalezení" léku na indoksikaci, ztráty flotili u Země minimální, převaha v důležitých systémem Mléčné dráhy.
    5. Zachrana Země, vyhlazení Reaperů v daném sektoru, minimállní ztráty flotily. Rychlé přesuny flotily díky prolomení kódu pro ovládání MR (není pod vládou Reaperů). Totální vítězství během 20 let nad Reapery. Obnova Tuchanky po nukleární válce, domovský svět Asarijek obnovem, výzkum protheanského majáku, obnova světa Salarienů, Quarianů a Ghetů, obnova dalších důležitých světů. Cyklus se neopakuje.
    • Na poradny konce nezbyl cas. Muselo se hypovat o sto sest.
      • Veskoslav
        Bohužel. A přitom mě ME3 bavil jako dlouho žádná hra. Navíc propoejní mezi díly bylo naprosto skvěle udělané:(
        • A to je natom prave to nejhorsi. Kdyby to byla hovadina, jako DA2, tak jsme sice nastvany, ale nepiseme petice, at predelaj celou hru. Ale ta hra je fakt skvela! Do okamziku, nez vlezeme do toho paprsku v Londyne. Ja uz to delam tak, ze to dohraju sem a dal ne. Zadny konec je porad lepsi nez ten paskvil :-(
  • Reakce na Broecz. už mi to nebralo vlákno:

To je právě to, co mi v konci chybí, aby mi dával smysl. Nějaký ten vyšší nebo prapůvodní důvod, proč Reapeři dělají to, co dělají. Prostě mi do vyznění hry nesedí spekulace "zcestné logiky umělé inteligence" - pak by snad žádný hráč neměl důvod zakončit hru modrým nebo zeleným způsobem. Mě napadlo například to (samozřejmě taky spekulace), že se Reapeři bojí, aby organici jednou nevytvořili tak promakanou AI, která by ve finále zničila i samotné Reapery. Jenže to zase nedává smysl - Reapeři by v tom případě přiletěli až tehdy, když by viděli, že se nějaká AI dostává ve svém vývoji na nebezpečnou úroveň. Z toho konce mi není jasné, proč mají Reapeři důvod zachovávat život, proč organiky "sklízejí", když by jim stačilo je prostě všechny zabít...

Btw. touhle konverzací rozhodně nezamýšlím žádny flame nebo hádku, jen jsi první v diskusi, který ten konec hájí nějak konstruktivně a já se tak snažím ho pochopit :)
    • Super že se snažíš věci pochopit a rozberat, sám se pokouším o to samé. Tady je ale bohužel jakýkoliv jiný názor než odmítnutí konce brán automaticky jako snaha o flame.

Jinak máš pravdu v tom co píšeš, ale nikdo netvrdil že je to konec Mass Effect universa. To že se nedozvěděl Shepard všechno neznamená, že v budoucnu s jinou postavou neodhalíš víc. Na tom konci se mi naopak líbí relativní otevřenost, která podporuje naši představivost (viz moje idea se zvrácenou logikou AI, nebo tvůj nápad s bojem Reaperů s potenciální konkurencí). Věřím že se v budoucnu dozvíme víc... a budu rád za každého, kdo se k diskuzi postaví konstruktivně jako ty.
      • Dik za odpovedi. To co pises ma logiku, me tam prave trosku vadi, ze ten konec je otevreny az moc a clovek musi pak vest uplne spekulace (treba ta zvracena logika AI). Samozrejme bych nechtel, aby vsechno bylo doslova vysvetlene. Dobre vymysleny konec je ten, nad kterym hrac musi trosku premyslet, ale tohle na me bylo zkratka moc.. nejaky hint to tam chtelo - to nejspis prinese ono oznamene DLCko.

Kazdopadne jde hodne videt, ze se ten zaver predelaval a delal dost na rychlo.

Za sebe ted muzu tvrdit, ze sice stale doufam v potvrzeni indoktrinace, ale s tim, ze principy problemu syntetici/organici, ktere byly nastineny v tehle domele indoktrinaci, by meli nasledne nejaky realny odraz a následky i v tom "opravdovem" konci. Byla by samozrejme blbost, aby Bioware prisli s indoktrinaci a veskerou filosofii vztahu mezi organiky a syntetiky smetli pod stul s tim, ze to byla reaperska halucinace. Spojit to vsecko nejak dohromady, tak budu naprosto nadseny :)
        • Nemyslím že je to spojitelné :-) Buď jedno nebo druhé. Pokud by byla indoktrinace, v podstatě by to vymazalo naprosto vše co jsi od doby indoktrinování udělal. Veškeré dobrý pocit z míru s Gethy, vyléčená genophage apod by byly pryč. Spolu s tím by byla pryč i jakákoliv další svobodná volba kterou jsi ve hře udělal :-(
          • Já měl za to že shepard je plně indoktriován až po zásahu harbingerem ?
            • To Xander: Pokud nikdo neodpovídá na vysílačce a všude leží hromada mrtvol, vypadá to že nikdo nepřežil. Tohle s v boji stává běžně že se k velení dostávají nepřesné informace. Navíc ve videu se říká "...decimated" což není to samé co "...destroyed". Dále je tam zmíněn rozkaz aby se stáhli a přeskupili což je většinou příprava na další pokus o útok.
            • x_ander
              jo, teorie indoktrinace je myšlena tak, že ta "halucinace" začíná těsně před vstupem do citadely, když dostane shepard ránu při tom konečném běhu. Spíš by mě zajímalo, jak vyvrátit to, že když se Shepard belhá k tomu portálu do citadely, tak je vysílačkou slyšet, že to nikdo nepřežil a nikdo se do citadely nedostal. a přitom tam shep zrovna belhá. a krom něho se tam dostane ještě anderson. tak co si o tom myslet?
            • Mno nevím nevím :-) Na konspiračních teoriích je dokonalé to, že jsou většinou vystavěny tak, aby nešly vyvrátit :-) A pokud jde o to postřelení, ta se podívej že ještě než narazíš na Adersona, belháš se stejně jako potom co ho postřelíš. Černé šmouhy jsou tam proto, že se tě IM snaží ovládnout a částečně se mu to i podaří. Ve chvíli kdy zemře, šmouhy zmizí. To znamená že jsi se dostal z vlivu IM a ne že tě ovládli Reapeři :-) Ale klidně si to vykládej jak chceš, Bioware se vyjádřilo jasně že konce měnit nebude, jenom upraví jejich podání a dodá doplňující informace ;)
            • reakce na "Broecz": víš jistě že IM je indoktrinován? Protože až na tu dění v tom vnitřním boji Sheparda to není 100% jisté. Navíc Shepard procházel procesem indoktrinace celou trojkou, ale to neznamená že byl ovládán, takže celou dobu si se choval podle sebe. Až na konci hry přišel finální útok indoktrinace na tvou osobu a to je otázka, zda jsi přesvědčen skutečně reapery zničit. Pokud ne, byl jsi indoktrinován a game over, pokud ano tak jsi se nenechal oklamat a probíráš se v sutích londýna po zásahu HB. Malý dotaz, tobě skutečně nepřišlo divné proč ve scéně s IM a Andersonem jsou kolem tebe ty černý čmouhy a vysloveně záběr na obličej jak z nějakýho psycha?? Protože to psycho je !! děje se to v tvé hlavě....a pak jak vysvětlíš to krvácení v místě kde si postřelil Andersona?? Symbol že si to prostě ty. Prostě tohle jsem já osobně pochopil ihned jak jsem to hrál....až potom jsem spustil google a díval se na názory ostatních. Naštěstí většina lidi nad hraním i přemýšlí, takže si toho všimli. . . Jak jsem psal předtím Saren taky prozřel, tak doufej že se ti to taky poveden :)
            • Nemělo by to logiku. Sheparda v té chvíli už na nic nepotřebují. Kontrolují Illusion mana, takže i kdyby nemohli fyzicky něco zmáčknout, použijí někoho, koho už mají v moci.
    • Ja osobne bych se spokojil s puvodne planovanym koncem, kdy Reaperi vyhlazuji organiky, protoze dochazi k narustu temne hmoty, ktera znici vesmir. A na konci bylo na vyber souhlasit s Reapery a nechat je to dokoncit, nebo je znicit s tim, ze najdeme vlastni reseni tohoto problemu. Na rozdil od toho soucasneho paskvilu to ma hlavu i patu zvlast po tom, co je ME2 plny narazek na temnou hmotu (Gianna Parsini o ni mluvi a mise Tali na Haestromu je cela o tom).
      • Tenhle konec by byl samozrejme vyborny a k celkovemu deji hry by sedl vic nez cokoliv jineho. A Rozhodně by nešlo o žádný happy end - jeden konec hrace necha na pochybach, jestli zniceni reaperu nebude v budoucnu znamenat zniceni cele galaxie temnou hmotou, protoze reaperi byli to jedine co ji mohlo zastavit. A naopak souhlas s reapery a obetovani celeho lidstva - to je snad jasne. A nikdo netvrdi, ze by i tyto konce Shepard musel prezit. To jen poznamka pro ty, co porad rvou ze chceme Happy end... Ne, nechceme happy end, chceme konec, ktery vse uzavre (tak ci onak) a bude davat smysl..
        • Ale aktuálnímu konci o vztahu mezi organiky a syntetiky proste nerozumim (a odhlednu ted od nenavideneho provedni A, B, C, ze je to deus ex machina atd.). Prostě ikdyž bych se spokojil se záměrem tvůrců nám dát konec v tomto vyznění, chtěl jsem odpovědi na tyhle otázky:

Proč se Reapeři vůbec starají o to, jestli budou organici vyhlazeni nějakou AI?

Proč Reapeři organiky sklízejí a zpracovávají, když by k jejich účelu (vyhladit inteligentní organiky, aby nevytvářeli syntetiky), stačilo je pouze zabít?

Co Reapeři získají modrým koncem? - Shepard je ovládá, tím pádem nedojde k vyhlazení organiků - ti nejspíš v budoucnu stvoří syntetiky (a porad tu jsou gethi) a zacne valka - účel, kvuli kteremu existujou cykly, je tim padem vykolejeny. Proc tedy Catalyst dal Shepardovi vubec moznost zachranit organiky, kdyz je to proti jeho teorii?

Co Reapeři získají zeleným koncem? Organici a syntetici se spoji a co si z toho mam dovodit? ze nikdy nedojde ke stvoreni "cisteho" syntetika, se kterým by vznikla válka, a tím pádem zavládne mír na věky věků? Proč to teda Reapeři neudělali hned a místo toho doteď opakovali cykly?
          To je jen par otazek, na ktere bych ocekaval od soucasneho konce odpovedi a ty jsem nedostal. Je tu třeba nekdo kdo by mi to vysvětlil?
          • Očísloval jsem si tvé otázky a napíšu k nim svůj názor (nejde o pokus o flame):

1) Proč se starají: viz moje teorie že kdysi dávno byli naprogramováni k ochraně organiků
            2) To samé jako předchozí bod, tím vlastně splní že konkrétní rasu nevyhladí úplně a obejdou tím zákon, který jim zakazuje zničit organiky. Opět zcestná logika.
            3) Nebude rozdíl mezi syntetiky a organiky. Nebudou takové předsudky a strach z jiné formy života. Potlačení Xenofobie... . A proč to neudělali dřív? Catalyst zmínil že díky Crucible se objevila nová možnost, Reapeři dříve Crucible neměli a ani je nenapadlo ji vyvíjet. Jejich logika se jim zdála bezchybná.
  • MidnighT91
    Dokud tam nebude konec kterej bude odrážet všechny má rozhodnutí od začátku série tak nebudu spokojenej...
    • Hmm, napadlo tě někdy, že by sice bylo hezké aby každé tvoje rozhodnutí mělo nějaký dopad, na stranu druhou jsou ale tvoje rozhodnutí (nebo velká část z nich) tak "drobná" v porovnání s tím co je boj proti smrťákům, že se prostě neprojeví? Co na tom, jestli jsi ve vztahu s Liarou nebo Ash. Co na tom, jestli jsi zachránil radu nebo ne, co na tom, jestli jsi nechal "brouky" jít nebo ne, co na tom, jestli seš hodnej nebo zlej... Ve výsledku si myslím, stejně jako v reálném životě se to všecko netočí kolem tvojich rozhodnutí. Ty většinou můžou změnit nějaké dílčí věci, nějaké drobnosti ale celek moc neovlivníš. Tak jako v životě...
      • Promin, ale tohle je jedna ze zasadnich veci kterou slibovali že tam bude. A taky tam v prubehy cely hry je, takze to slo udelat. Akorat na tom konci se proste neprojevi absolutne nic. Ani chodici Elcor tank nam neukazou :-(
  • Už se těším až se budu smát těm co obhajují "logiku" současných konců :D :D :D INDOKTRINACE OMG ! SAREN to nakonec taky pochopil, takže i pro vás je šance !! "Broecz" pořád se můžeš vymanit ze spárů Reaperů !!
    • co tahle si počkat na dlc?
      ale co si budeme namlouvat lidé jsou dycky přesvědčeni o své pravdě či o té, která jim přijde nejlepší, a nikdo jim to nevymluví ;) ani tvůrci hry a jejich konců :D

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit