Přejít na výpis diskuzí
Piráti vs. legální majitelé? Poměr 100:3, tvrdí Bohemia Interactive
18.11.2011 | levis
249 příspěvků
-
Já teda nevím co kluci z BI čekali. Take on helicopters je tak neskutečně niche, že výdělky budou minimální i kdybychom žili v tom vlhkém snu- světě kde je pirátství nemožné.
A tady to naříkání jak se jim pomalu ani nezaplatí faktura za elektriku... nevím, zajímavé je, že ten průmysl furt roste. Kdyby v něm peníze nebyly, asi by to dopadlo jinak. -
Ja by som dovysvetlil miernu mystifikaciu v clanku resp. v reci pana Spaniela. Pomer 100:3 sa jedna o 100 POKUSOV hrat piratsku hru, tz. ze ako to byva zvykom porovnavali pocet torrentovych stiahnuti v prvych tyzdnoch v porovnani s predajmi. Ja mam na disku plno hier stiahnutych, ktorych sa ani nedotknem a mazem to po pol roku to za prve. Za druhe co je nutne povedat a autori na to radi zabudaju, je to, ze nie kazdy kto si hru stiahol, uspesne nainstaloval a hral - by si ju aj kupil keby nemal moznost si ju stiahnut. Ano, urcite by to zvysilo predaje, keby nebola moznost stiahnutia piratskej hry, no realny pomer hracov ktori hru hraju na cierno a ktori a si ju kupili je velmi daleko od 100:3. Nebudem tu davat ziadne presne cisla, ale skor by som povedal ze je to tak polovica - cca 50:3. Mal som pocit ze treba poopravit niektore tvrdenia v clanku.
-
-
Jasne, mam postahovano plno nelegálního softwaru, ale ani to vlastne nehraju, takze co. Hru spustim, zahraju dve hodiny a odinstaluju, tak co, stejne to sou všechno blbosti. Stahuju a kradu vlastne ze sportu a z nudy. Kdybych nekrad, stejne bych za to nezaplatil. Prece bych nedaval svy peníze za takovy blbosti, to si to radsi stahnu a vyzkousim. Kdyby nahodou to byla dobra hra? Mozna bych si ji i pak koupil (teoreticky, sam tomu verim), ale kdyz ona zadna dobra hra uz nevychazi. Proto stahuju z warezu a hraju ty blbosti zadarmo. Tem nenažrancům nedam ani n. (aneb pribeh pirata obecneho).
-
-
Mas asi hodne volnyho casu kdyz ho travis tim, ze delas neco co te vubec nebavi *1*
-
-
Pockej, nerikej, zes nepoznal, ze pisu ironicky za fiktivního pirata, kterym samozrejme nejsem, to ani ze srandy ;)
-
-
Jejda, to mne nedoslo, mam nejaky delsi vedeni - no vsak je taky konec pracovniho tydne :) Zpetne se omlouvam, sorry
-
-
-
Mno. JA ti to povim takhle. Sam jsem Stahl COD MW3. Ted jsem hral asi hodku. Uz to putovalo v jednom obchodu do kosiku. Zadny nekonecny vlny se nekonaji a to stejny jako MW2, zadna sra*ka jako Black Ops, pac zdejsi recenzenti jsou idi**ti, navic vlny nejsou stereotypni a asi zhruba po pate vlne necha hrace vydechnout. Asi jedna z mala her, ktera misto cut scen pouziva interaktivni linearni leveldesign a muyu si to yahrat kdz chci, aniy bzch na to musel nekolik dni predem trenovat. Svym zpusobem si to ozkousim jako demo. Zda to je protizakonne... Jak to chces postihnout? Kdyby si vsichni lide kupovali veci, jako Armu 2, nebo podobny nedodelany veci na zaklade kejich vlastniho PR marketingu, nebo poslouchali jen recenze, verim tomu, ze uz BIS ma krku zalobu za nedbalost nebo podvod a COD by nemelo na krku takovy rekord v prodejnosti... *3* Potom by se teprve obraceli v tom jejich klimakteriu a nevydavali takove statistiky neuvazene ven... *1*
-
*7*
Wow, opravdu, vtipná a nápaditá odpověď.
A originální, vůbec jsem něco na tenhle způsob nečetl tisíckrát.
-
-
-
"Firmy a studia do vývoje her existují obrovské prostředky," autor by si po sobě mohl článek taky přečíst...nevím jestli zrovna tahle formulace je to pravé co tam mělo být...co třeba zkusit místo EXISTUJÍ dát INVESTUJÍ..
-
-
existuji nebo investuji... hlavne je to jejich blbost... dobra hra se da udelat i s malym rozpoctem... jen se musi zamerovat na to co je u ni zasadni... na hrani... a ne na ultrasuperhypermegagiga grafickou stranku... co grafiku a modelaru a jejich casu musi stat udelat "epickou" hru typu MW3 ... a ve finale to ma hratelnost... MW3 my zabralo asi 5 hodin... nice... proste na dalsi grafiku a modely uz neni cas... nehlede na to ze spolikali takvoejch penez ze na kvalidniho leved designera uz nezbude *5*
-
-
Osobne si myslim ze u CoD a podobnych titulu je jiny problem. Problem vidim v tom, ze ono uz se temer ani nejedna o hru, ale o skoro o interaktivni film ve kterem jen parkrat na vybranych mistech zmacknete cudlik v cutscene aby treba panak nespadl z utesu a to je vse. CoD je vlastne takovy Moorhuhn s filmovyma cutscenama. U takovych her neni divu, ze po prvnim dohrani (za predpokladu ze vas zabavi alespon natolik aby jste to byli schopni dohrat, coz se o me rict neda) uz tato "hra" nema co nabidnout, protoze de facto neni co "hrat". Spis nez hru mi to skutecne pripomina film.
-
-
Jako představte si sebe ve vedeni Activisionu. Mate mega uspesnou serii, ktera s kazdym dilem, ktery jede podle zavedeného modelu je bud stejne tak uspesna jako predhozi dily, ne-li uspesnejsi. A vy zacnete delat nejake zmeny, aby hra byla necim jinym, nez je ted a jakou ji lide chteji a tak ji kupuji? To byste museli byt sileni. Jestli nekomu zalezi na jakesi kvalite videoher, tak prece nemůže hledat chybu ve spolecnosti, ktera je uspesna. Chyba (pokud to tedy je chyba) muze byt jedine v tech lidech, kteri takove hry kupuji... Ale to je otazka...
-
-
Takže pokud to budeme brát jako chybu tak jediná šance na změnu nebo zlepšení bude až ve chvíli kdy se to konečně těm kupujícím přejí a sníží se prodeje?
-
-
Nebo pokud budou treba nove hry a nove znacky, ktere budou natolik kvalitni, nebo atraktivni, ze fanoušky COD preberou. Ale ono je to celkem jedno. Kdyz to ty lidi bavi, tak at si to COD hrajou ne? Kdo jsme, abychom soudili, co se lidem ma libit a co ne... Zkratka si hrajem to svoje a myslime si svoje :)
-
-
Jiste, souhlasim.
-
-
Proc si myslite, ze s COD je nejaky problem? S tou hrou maji jen problém lidi, kterym se nelibi, a tak ji teda nehraji, nekupuji si. Oproti tomu je jinak ale COD nejprodavanejsi serie vůbec a kdyz ji lide budou stale kupovat, takze COD pojede porad v tom stejnem stylu, protoze prave tak je uspesna. To prece neni zadny problem, to je jen o poptavce. Kdyz je poptávka stale velka, proc něco menit? Hraci, kterym se COD nelibi maji tisice dalších moznosti, kde si jinde vybrat...
-
-
Pravda, mozna jsem se spatne vyadril. Slo mi spis o to, ze je to dnes povazovano za standart nespis prave kvuli te uspesnosti. Potom najit nejakou zajimavou akcni hru je docela (cest vyjimkam jako Deus Ex apod.)
-
-
-
-
-
Na vsech tehlech zpravach o piratstvi je paradoxni, ze piratstvi (alespon to na PC) zabije sam jeho nejvetsi pomocnik v jeho rozmachu, internet. Vsichni to vi a nikdo o tom nemluvi je jen otazkou casu, rekl bych jen do te doby, nez se do toho pusti prvni velky hrac (tipuju EA). Mluvim o hrani s cloudu. Vsichni nas pomalicku natukavaji, vetsina titulu dnes ke hrani potrebuje nejakym zpusobem internet (at uz pouze k aktivaci, nebo pro kompletni hrani). Da se dle meho ocekavat ve velmi dohledne dobe, ze pri koupi hry dostane jen hruba nefunkcni data. A tech par zbylych MB potrebnych k samotnemu hrani se k vam nikdy nedostane... Zustanou hezky pekne na cloudu a servrech dane hry. Kazda firma bude mit sveho clienta ke spusteni onech dat. Lidi budou mrmlat, budou nadavat, budou firmy zalovat, ale nakonec si zvyknou, tak jako si zvyknuli na vse. Zatim jim v tom brani stale nedokonale rozsireni internetu. Ale to jde tak raketove vpred, ze neco podobneho muzeme cekat pomerne brzo. Tim piratstvi dostane strasnou ranu. Mozna si cesticky najde, ale bude to mit hodne tezke...
-
-
Sorry za pravopis, pisu jak prase, vim to a stydim se za to :)
-
-
ty dnesni sr@cky na pc ani nestahuju, pc hrani xipnulo v 2005, diky zidum, starforce, steam atd... zlata herni doba pc - zacatek 90s az po zacatek 00s... podobne je to i s konzolema, takovy hovadiny co ted jsou na ps3 si nepamatuji od dob psx... hlavne za to muzou zidi, protoze zacali strkat svuj frnak tam kam nemaj - kupovat male herni firmy, a vydavat jednu picovinu za druhou, de jim hlavne of prachy, nic vic, nic min...
-
-
tvrde ale pravdive (hraju hry od 1987)
-
-
Nesmyslne, nepravdive a hloupe (hraju hry od 1979,... Co s tim jako?)
-
-
cool story bro
-
ne, ne, můžou za to rozvedení topenáři
-
Proc to ma vubec pristup na internet, kdyz je to tak blby, az to boli?
-
-
to mluvis o svoji mame vid?
-
u mad?
-
-
-
Na pc sa pirati vo velkom, ci je hra dobra, only pc alebo je to blbost...Vyhovorky typu, ze 90% hry su blbost a neoplati sa za ne platit su bs, a velmi dobre to viete, ospravedlnujete tym akurat len to, ze piratite...Zaklinac 2, only pc...absolutne smiesne predeje, predal necele 2 miliony kusov...haha...A tak ju tu ospevujete...BF2...absolutne smiesne predaje, ani 4 miliony nedosiahol...Crysis 1 samostatne predala len nieco vyse troch milionov....BF3...predal menej ako konzoly, dokonca na konzolach to hraje viacej hracov ako pc...Noze, tu som vam vymenoval takvz. pc exkluzivity, ktore stoja za kupu, ale akurat sa neustale stahuju a su top stahovane a vyhladavane hry na warforach dodnes...Noze blbeckovia stahovaci chudobni, povedzte, preco tieto hry sa nepredali po 6 a viac milionov kusov ako exkluzivity na konzolach ? Ked hernych pc je daleko viacej, ako konzol? To, ze vyvojari kaslu na pc platformu, je vasa chyba...Ich postaj by sa zmenil, keby ste aspon tie hry nestahovali...Ono je zaujimave, ze neustale pocuvam, ako su vacsina hier sracky, ale kazdy to stahuje a kazdy si najde niekolk hodin, aby aj tu sracku ala MW3 ci ine presiel...Ktory rozumny clovek bude venovat niecomu 6 hodin a viac volneho casu hraniu sracky, ktora ho vraj nebavi? Kradnite dalej, nove konzoly vyjdu coskoro, a s novymi konzolami a posunom v grafike sa este viac vyvojari vykaslu na pc platformu a mozete zas nadavat viac a viac a viac.
-
-
Sorry, ale ani jsem to radši nedočetl... na tohle jsem už moc utahaný *2*
-
Co se tyce treba noveho Crysis tak za sebe muzu rict, ze jsem si to nekoupil z nasledujiciho duvodu : je to proste nuda, nuda, nuda. Ano, stahl jsem si to, par hodin (asi 4) jsem si to zahral, zjistil jsem ze to je sice graficky pekna, ale nuda, a od te doby jsem se k ni nevratil. Oproti tomu treba takove Anno 1404 Venice mam koupene a mam odehrane uz stovky hodin a je to stale skvela zabava. Nelituju jedine koruny.
-
A dajte mi minuska, ste trapni ako peticia za cestinu vo ME3 na warforach *15* *15* *15*
-
Odpisal by som ti. Ale kedze som na mobile necham ta v nevedomosti a demencii, ktora z teba vyzaruje.
-
-
Odpis mi, co je dovodom, ze Zaklinac 2, Crysis 1 predali tak malo.
Dalej mi odpis, coho je dovodom, ze BF3 predal viac na konzolach a viac ludi ho hra na konzolach.
Som velmi zvedavy, ako mi to vysvetlis. -
-
Zeptej se Blizzardu proč si jejich hry lidi kupujou, a navíc nejvídělečnější MMO WoW, ikdyž existují tisíce free serverů stejně si lidi kupujou originál to je viď? *5*
-
Nejak nechapu, kde jsi vzal informaci, ze Crysis 1 prodali malo? Kdyz pominu fakt, ze to bylo jen na pc, vestcum z EA to predcilo ocekavani - nakonec sami vydali verejne prohlaseni.
-
-
Pardon. To bylo na toho pacienta pred tebou, pac Crysis melo diky rozpoctu uspech, stejne jako Witcher 2 - ale sranda je, ze zrovna tihle zamestnavali skoro stejny pocet lidi, jako na Biovare na Mass Effect 2...
-
-
za mne si ti vrtulnicky muzete strcit vite kam... ja si takvou hru v zadnem pripade nekoupim a ujistuji vas, ze ani nestahnu tak snad, uz budete lepe spat. PS zkuste se spis soustredit na to delat hry tak, aby si je lidi chteli kupovat a ne na to, aby nesli stahovat to je zbytecna prace!
-
-
-
-
Hh, já v Vás nemůžu, z těch Vašich keců *1*. Prej já si hru prvně stáhnu zahraju a když se mi bude líbit, tak si ji koupím...tvle proč bych si jí kupooval když už jí hraju staženou...to máš jako když Uploadeři rvou do Ripů. Jestli se Vám hra líbila, kupte si jí a podpořte vývojáře, proč bych jí měl kupovat, když jsem ji před chvílí projel...OMG! *8*
-
-
Protoze mi je pres 25 a mam plne dovyvinutou amygdalu *1*
-
To je vyhovorka chudoby, ma to prejdene snad vsetky hry, co za rok vyjdu, ale ziadna nebola dost dobra, aby si ju kupili ale napriek tomu to presli, stravili svoj volny cas..Paradox...Niekto je zrejme nesvojpravny.
-
vidis a to se treba pletes. osobne koupim hru i kdyz jsem ji uz jednou "projel" stazenou, protoze pokud se jedna o kvalitni titul tak vim ze se k nemu vratim a svou troskou navic podporim vyvojare kvalitnich her. To je prave ta znovuhratelnost o ktere sem mluvil. Je docela smutne, ze ti pripada normalni, ze vetsinu dnesnich her po prvnim dohrani muzes leda hodit do kose.
-
-
Vždyt pokud by si ji chtěl zahrát znovu, tak ji může prostě znovu stáhnout, nebo si jí vypálí.
Ale jinak... lidi prosím vás. Neřešte to, protože to nikam nevede. Pirátit se bude vždycky stejně jako se v naší republice bude už krást vždycky. Piráti už jsou tak rozšíření, že by se o nich dalo tvrdit, že konkurují vydavatelům samotným (tedy že je to vydavatel dávajíc hry zadarmo). Někdo at si ty hry stahuje a někdo at si je kupuje a navzájem se o sebe nestarají, to je každého věc! Každý máme jiné názory na to co je krádež a co ne, co jsou hloupé výmluvy a co ne atd.
Omlouvám se za svou češtinu (nepíšu háčky nad hláskami, protože mi to v Mozzile nejde)
-
-
-
Víte co? Nejsem sice úplně typický hráč, ale podle mě nejlepší PC hry za posledních řekněme pět let žádnou ochranu neměly. Poslední tzv. AAA titul, který se mi nějak víc líbil, byl Company of Heroes z roku 2006, od té doby to (až na výjimky jako třeba BI) vypadá, jako by herní průmysl, alespoň v žánrech, které sleduju, byl zredukován na snahu nakrmit každý rok nějaké tupé idioty dalším tupým dílem kdysi dobré série.
Vždyť i v uvozovkách totálně tupé koridorové FPS byly před sedmi osmi lety tisíckrát zábavnější a s třikrát delší singleplayerovou kampaní. A když dneska pustím Crysis, je to sice pěkné na podívání, ale v porovnání se starým Call of Duty je to nuda.
Nebo třeba to, čemu se dneska říká závodní simulítor, ale dřív se tomu říkalo arkády - vždyť ryzí arkáda NFSU se dala rozumně hrát na volantu! Proč skoro všechny dnešní automobilové hry mají tendenci simulovat vznášedlo?
To je podle mě hlavní důvod pirátství. Hry, které mě zabaví na tisíce hodin, žádnou ochranu nepotřebují. -
-
Taky si si říkam, jestli to není náhodou ve mě, jestli se ze mě nestal nějaký gurman, ale ta kvalita fakt děsně upadá , i když sem tam se objeví nějaký ten titul "uděláme to oldschool!" na který tlačí nesčetně faktorů "udělejte to causal, je to bezbečenější " takže takový kompromis
-
-
Osobne to delam tak, ze hru ktera me zaujala nejdriv stahnu, vyzkousim a kdyz se mi libi a hra za to stoji tak si ji koupim (mam jich nekolik desitek). Jiste, kdyz jsme byli decka tak jsme za hry neplatili, ale od te dobry co jsem pracujici tak mi nedela problem za kvalitni hry zaplatit. Ovsem pokud to bude mozne tak vzdy hru nejdriv zadarmo nekde stahnu na vyzkouseni, protoze ve vetsine pripadu stejne zjistim, ze se jedna o stokrat obehrany brak, jedno odpoledne ji vyzkousim a uz se k ni nevratim. To by byly jen vyhozene penize kdybych to zrovna kupoval. Navic si myslim, ze tim, ze nakoupim pouze kvalitni hry tim davam vyvojarum svou troskou z pozice zakaznika signal o tom za jake hry jsem ochotny zaplatit. Kazdopadne touto metodou se mi postupna rozrusta ma legalni sbirka kvalitnich titulu, ke kterym se muzu i po letech vratit a s chuti si je zahrat, protoze se zkratka jedna o kvalitni zabavne gamesky. Mnozi tvrdi jak by ubylo piratstvi kdyby hry staly petistovku a podobne. To je podle me nesmysl. Pirati se i utility za 50 korun. Cena ve skutecnosti nehraje prilis roli. Osobne klidne tu tisicovku za hru dam, ale musi to byt hra, ktera za to stoji. Musi mi kvalitni, dlouho a znovuhratelny gameplay, kvalitni podporu vyvojaru atd. Rozhodne napriklad odmitam kupovat tituly ala novy CoD, protoze je to brak bez spetky napadu, ktery uz temer kazdorocne Activision vyplivne s trosku obnenenyma levelama a trosku novejsi technologii, ale jinak se jedna uz x let stale o to same. Naposled jsem koupil Black Ops, ktery me jen utvrdil v tom, ze za tyto hry uz nejenze nema smysl utracet penize, dokonce uz se je neoplati ani stahovat na to vyzkouseni. To si pak vyvojari nemuzou stezovat ze se jejich tituly pirati. Zkratka se jedna o hry, za ktere se lidem nechce utracet, protoze za to v podstate nestoji a hrajou je jen se setrvacnosti. Co se BiS tyce tak od nich mam koupenou Armu2+datadisky. S odrenyma usima se jedna o hru, ktera me podminky pro koupi splnuje, ale BiS muze leda dekovat sve komunite modaru a map designeru, ze z toho sandboxu, ktery oni prodavaji (priznam se ze i kdyz to mam koupene tak jsem nikdy neodehral vic nez par uvodnich misi v kampani, protoze ty kampane tam fakt nestoji za nic) dotvorili zabavnou hru - mam ted na mysli hlavne multiplayer, ktery je v zakladu taky bida. Abych to shrnul - osobne nemam problem koupit hru za litr, ovsem musi se jednat o kvalitni, originalni a hratelny titul. Pokud vyvojari doufaji, ze okopci 10 let stare herni mechanismy, zabali je do novych kulis a daji na trh za 1200, ignoruji komunitu a kaslou na podporu, tak v takovem pripade ode me moje penize neuvidi.
-
-
S tým že cena nehrá rolu s tebou nesúhlasím. Bol som aj veľký odporca steamu, ale v poslednej dobe som mu nejak prišiel na chuť. Kúpil som si nedávno cez Steam Duke Nukem Forever, lebo to bolo za 10 ečok. A teda musím povedať že keby to nebolo za takú cenu a ja by som to kúpil, trhal by som si vlasy. Pre mňa hra absolútne o ničom, ale keď to bolo za takú cenu tak som nad tým moc nerozmýslal a kúpil.
-
-
No jiste, ale to uz jsme nekde jinde. Tady ta psychologie kolem slevovych akci ala Kaufland uz je uplne jina kapitola. Sam rikas, ze hra samotna je o nicem a koupils ji jen proto ze byla "v akci". Osobne bych to nekoupil ani za tech 10e, protoze jsem si ji stahl, vyzkousel asi 2 hodiny, zjistil jsem ze to je total propadak, smazal a hotovo. Kdybych ji koupil byly by to vyhozene penize. Jak rikam, kdyz je hra kvalitni tak si ji po vyzkouseni koupim, ovsem problem je, ze dnes tech kvalitnich her je skutecne malo. Je potreba hodne vybirat (a jinak nez stazenim a vyzkousenim to zkratka nejde), protoze kvalitni hry casto zapadaji v hromade lestenych prdu se kterymi clovek stravi maximalne jedno odpoledne, ktere studia vypousteji do sveta jen kvuli tomu aby z hracu vytahli nejake prachy.
-
-
-
Pane Spanel, vydejte demo hry pred oficialnim releasem, aby se lidi podivali jakou sracku jste to vyprodukovali a garantuju vam, ze mira piratstvi u plne hry klesne... Z tech 100 piratu uberme 50 (marketingovy nasobitel 2), 50 vydelme opet cislovkou 2 (cca podil lidi co hru vubec spusti kvuli vasemu ubermegahustemu enginu), polovinou z 25 ziskame realne cislo idiotu, co jsou schopni vasi hru hrat dele jak 10 minut a z konecnych cca 12 lidi je polovina znamych a pribuznych zamestnancu BIS, kteri od nich vi, ze udelali sracku a nestoji za to si ji kupovat, nicmene jim udelaji radost, ze to aspon hrali pul hodiny. Takze vysledny pomer piratstvi je cca 6:3 coz vlastne neni tak hrozne... *3*