Pod kapotu strachu: Jak funguje umělá inteligence v legendárním hororu FEAR?
-
Důvod je jednoduchý. Peníze. Jako ostatně vždycky. Proč by měl schopný AI vývojář dělat AI do her, když může jít do Facebooku nebo Googlu ladit algoritmy pro zobrazování reklamy. Nebo do Applu řešit rozpoznávání obrazu a analýzu hlasu. Nebo do Amazonu ladit systém rozvážek a řízení dronů. Když je řeč o dronech, tak spoustu takových vývojářů chce armáda. A pak větší automobilové a letecké společnosti potřebují autopiloty a různé asistenty. Všude dostanou minimálně dvakrát tolik než v herním průmyslu. A schopných lidí prostě není dost, tak se to prostě jednoduše naskriptuje. Masám to stačí.
Na druhé straně máš grafiku, zvuky, hudbu a všechny doprovodné efekty. Tam je naopak herní průmysl platově více než konkurenceschopný. Navíc se to dobře ukazuje a prodává. Pokud chceš prodat umělou inteligenci, potřebuješ na to minimálně rozbor podobný tomuto článku, což běžného hráče neosloví ani v případě, že to bude rozanimované a vysvětlované nejlepšími popularizátory vědy.
-
Doteď si pamatuji, jak jsem "efektivně" střílel pomalu v rozsahu 360 stupňů a kancelář defacto rozmetal na atomy, protože jsem netušil, odkud jde střelba.
-
Horory nesnáším, ale serie FEAR jsem si dal s chutí. Možná si zase zahraji první dva díly z GOG. :) Dodnes si pamatuji, jak jsme jedničku hráli s kamarádem, lekli jsme se u dveří na fotobuňku. :D Moje nejoblíbenější chytrá střílečka je NOLF, už tam byly nějaké základy. :) I kvůli této serii jsem vynechal zpočátku Crysis i Far Cry (první díl ne).
Nejlepší byl samozřejmě hřebíkomet. :)
-
Ano, ano a ještě jednou ano. Vývojáři cílí na grafiku, efekty, pozlátko. Je na čase, aby se věnovali fyzice a AI. To dělá z té hry nezapomenutelný zážitek, jako v případě FEARu (tedy, ta hra byla dokonalá po všech směrech). Nechápu, jak je možné, že dodnes vzpomínáme na AI ve hře z roku 2005 a doteď nebyla nějakým způsobem zásadně překonána, je to ostuda.
TLOU2 mělo ucházející AI a skutečně tomu hodně přidávalo to, že na sebe volali jmény. Ale takovou spolupráci jako ve FEAR jsem prostě nikde jinde neviděl. -
Ale jo, když to někoho napadne naskriptovat...
-
AI v prvním FEAR je naprosto nepřekonaná dodnes, pamatuji si situaci, kdy mě při přestřelce 2 panáci přitlačili střelbou a třetí mě oběhl horem přes jakýsi ochoz a vpadl mi do zad.....
Takovou situaci v dnešních hrách už nikdy nezažiju :/