Přejít na výpis diskuzí
Podle analytiků leží budoucnost MMO v mikrotransakcích
16.11.2010 | Aleš Smutný
44 příspěvků
-
Mikrotransakce jsou zlo nejhrubšího zrna. Říkám to už od první chvíle co se to začalo objevovat. Ono se to totiž na první pohled může zdát jako fajn věc. Hrát v podstatě zadarmo s omezeními. Ale postupem času si stejně začnete kupovat věci jak blázen. A utratíte mnohem víc než kdyby jste platili měsíčně poplatky. Nejhorší na tom pak je, že tvůrci (tady se dá polemizovat jestli jsou víc na vině tvůrci nebo vydavatelé) se pak soustředí hlavně na vývoj věcí za mikrotransakce a na ostatní věci kašlou.
S tím WoWkem. Když ukázali toho novýhou mounta říkám si, ten je boží. Ale za prachy to ať si ho nechaj. Ale pak ho začal mít úplně každej na serveru. Později tam byly flame wary v tradu channelu. A teď na něj ani nenarazíte. A to je to jeden z nejhezčích mountů. Kdyby padal a mělo ho pár lidí asi by nejezdili na něčem jiném.
Bohužel Mikrotransakce a DLC jsou trendem doby. Buď na to přistoupíme nebo ne. Bohužel to vypadá, že masa jde na ruku prodejcům. A my statní můžem jenom remcat... -
-
Remcat nemá cenu, prostě ode mě peníze nedostanou. Ať je živí někdo jinej *3*
-
-
Panebože, ano sice mt jsou dobrá věc a jsou teď takovým trendem ale jen u malých her, doufám že nikdy nikoho nenapadne zavést k velkým tytulům tento typ platby, já si občas nějakou blbůstku koupím u her jako legue of legends a podobně ale u her typu star wars the gold republic nebo guild wars snad při představě mě to vhání slzy do očí a doufám že to nikdy tak hluboko neklesne!!!
-
-
No nevim koukni na LotR online *1* to neni uplne nejmenší projekt
-
-
Ma vubec cenu s tebou diskutovat? Neustale mi prisuzujez nazory,ktere jsem nikde nenapsal. Jsi snad jasnovidec? Tady vubec nejde o nejake WoW (mimochodem divil by jsi se pro kolik lidi je "cesta zaroven cilem" a po doszeni max lvl bud konci nebo altuji). Vsechno o co mi slo,byla tva prehnana,a dle meho nazoru ponekud hloupa reakce na prvni post. Hrani se neda srovnavat s realnymi aktivitami. To mi nikdo nevymluvi.
Mikrotranskace jsou v pohode,pokud si za ne muzes koupit specialni barvicky,nesmyslny plast,nesmyslneho peta atd. Pokud jde o staty,epicke veci atd,pak je to hloupost nicici hru.
btw.prestoze jsem tvuj styl hrani v predchozim postu ''odsouhlasil'',stejne me naslednou reakci odsuzujes. Mozna by bylo lepsi dvakrat cist,trochu se zamyslet a pak teprve odpovedet... -
-
Ale já s tebou souhlasím v tom, jak ty bys chápal microtransakce:) takhle mi taky nevadí. Ale my dva jsme pak diskutovali spíš nad tím, že ty říkáš, že hra se má hrát pro zábavu, ano to já říkám taky. Ale, že prostě to musí být nějaká výzva, ale to už jsem psal několikrát. Já jsem reagoval na ten post jak píše, že ho nebaví farmit jak ho nebaví si chodit pro drop atd. Tak jsem mu řekl, že to tak bejt nemá. A ty jsi jeho názor na věc odsouhlasil, z toho jsem usoudil, že jsi taky takový.
Já nadhodil paraleru s tím wowkem kde si taky už pro drop v podstatě nemusíš chodit do raidů. Ale můžeš si to jednoduše vyfarmit. Dřív si musel makat aby tě vůbec někdo někam vzal. A tak si myslím, že to je dobře. V dnešní době dostane každej všechno. A to se mi nelíbí.
Já mám prostě rád složitější hry, ať už těžký tím, že tam musíš otročit bo nad tím přemejšlet. Prostě nic nesmíš dostat zadarmo. A to, že ti vadí, že to přirovnávám k životu. Že tam taky nemáš nic zadarmo, tak ani ve hře bys neměl mít nic zadarmo. To se mi nezdá hloupé. Kdybych říkal, že můj virtuální, život ve WoWku je lepší tak to už bych byl kretén. Ale zas i v reálu by tě nebavilo jen tak proplouvat (ano někoho ano) ale mě taky baví v reálu být před nějakým problémem a nějak ho vyřešit. To mě na životě baví. (A ve hře taky, tam to ale nemá žádný důsledky na nikoho. To je ta výhoda to je hraní.) Kdybych měl pokračovat tak existuje mnoho her pro odreagovaní, ale do týhle skupiny nepatří RPG a už vůbec ne MMO kde máš něco budovat. Chceš se odreagovat? Zastřílej si, zahraj si sudoku relaxace za použití mozku je velice prospěšná... Ale už se jenom opakuju..:) -
-
Ale ja mam rad tzv hardcore rpg. Jsem nimi odkojeny. A to same plati v MMORPG. Myslis si snad ze takove hry nejsou? Omyl. Drive to byla treba Anarchy Online (krome toho ze to byla jedina poradna scifi-mmorpg) a v dnesni dobe treba EVE.
Dobre uz se nebude nesmyslne hadat.
I kdyz opet s tebou zasadne nesouhlasim. I u hardcore RPG se da nadherene odreagovat a i hardcore MMORPG se daji hrat prumerne hodinku denne. Ovsem nesmi byt ve hre tvuj jediny cil mit nejlepsi vybaveni ze hry. pak to asi opravdu nejde... -
-
Zdravim hrace Anarchy :)
-
-
-
reakce na Rockstara
-
-
Mikrotransakce, alespoň jak jsou většinou nastaveny teď, nemají moc šanci na úspěch. Ono totiž stačí, když si člověk spočítá, kolik do mikrotransakcí vrazí... Pokud bude hra hra zdarma, a já si budu kupovat třeba jen nějaký personalizace, proč ne. Ale s dnešním nastavením mikroplateb to radši hrát nebudu... Zlatý měsíční poplatky.
-
mikrotranskacie su zlo,neviem ci moze byt horsi pocit pre hraca mmo hry ako to,ze nejaky borec si nieco kupil za realne peniaze a potom ma vyhodu nejaku,hram wowko a snad teda z neho ziadne f2p nebude,aspon teda sefovia blizzu sa dusovali,ze ak nieco budu predavat nebude to ovplyvnovat gameplay,tie 3 veci co sa tam teraz predavaju je skoda aj spominat,nehovoriac o tom,ze kto si to kupi je tak povediac za lamu :P(minimalne co sa tyka 20 dolaroveho mounta)
-
Mikro platby? Fajn! Ale pouze za veci, co pouze do urcite miry zvyhodni platiciho, oproti "ne-donatorum".
Kdyby to fungovalo ve smyslu: chces mit bezpracne a hned takovou a makovou zbran / brneni / peta atd. - tak zplat, ovsem pozor, vsechno to (ikdyz hodne tezko) muzou ziskat i ostatni neplatici hraci. Pripadne jeste moznost zvyhodneni co neprimo ovlivni hru - typu zvetsit si inventar / nosnost atd., coz donatorovi prinese oproti neplaticimu hraci ze nemusi porad behat do mesta, davat si veci do warehouse, unese vic veci u sebe atp. Pak sem bezezbytku pro.
Ale styl "hraj si orezanou hru (demo), chces-li to funkcni tamto, funkcni to a tamto a toto, tak zaplat", to opravdu dekuji NECHCI.
Jedna se totiz o uplne stejny model jako "moderni" DLC pro vsechny mozne hry. Zdravim hlavne 2K a jejich Mafii 2 - to je zdarny priklad, co jsou DLC / mikro platby ve stavajicim formatu, zac... -
-
Jsi I.D.I.O.T a vsichni kdo tvrdi ze Mafie II byla orezana se do te skatulky radi s tebou ... je smutne ze v CR a potazmo SR je tolik trollu, co nicemu nerozumi, ale hlavne ze maj plnou hubu kecu ...
Zajimalo by mne kde vy chytraci jste prisli na to ze je ta hra orezana a ta DLC mela byt uz v puvodni hre ...
Prvne si zjistete neco o tom jak funguje flow vyvoje a pak tady mudrujte ...
A ktomu prvnimu, ano, takovych her je spousta, ktera nenasilne implementuji mikrotransakce. Napriklad World of Tanks nebo Company of Heroes Online. -
Takhle by to ale přesně být nemělo... Ty věci co ovlivňujou hru by měli být pro všechny stejně přístupné. Ale ten zbytek neherních předmětů (např. oblečky) ať si koupí každej co chce. Právě když jsou věci co ovlivňujou hru za mikrotransakce tak ti kteří neplatí kompletně ztratí motivaci hrát dál. Ono vidím dnes a denně např. v LoL, že tam má nějakej frajer koupenýho hrdninu se super oblečkem ale je to totální lama (naštěstí v LoL si hrdinu může koupit každej i bez mikroplatby. Zatím). Ale kdyby to ovlivňovalo nějak hodně hru tak se jim na to prostě vyseru. Rád za hru zaplatím, když mě baví. Platil jsem dlouho dobu ofiko WoW a ani mi to nepřišlo. Nějaké 3 stovky v dnešní době nikoho nezabijou natož v zemích v západní evropě a americe.
Je jasný, že platit po menších částkách se zdá lepší ale není to tak. -
-
Ja to myslim tak, ze donator si sice za mikroplatbu koupi top set a zbran, takze to ma ulehceny ale neplatici hrach by ty same veci mohl ziskat pres questy, craftem, dropem, proste ziskat by je mohl ale samozrejme mnohem hur. To v celkovem meritku donatory nezvyhodni natrvalo, pouze docasne, nez ja si to same poridim zadarmo...
Jsem proti tomu aby za penize autori upravovaly zakladni staty postav, aby se dali ziskat urcite predmety pouze koupenim atd. ale to sem snad pospal jasne v prvnim prispevku. -
-
Jeste bych dodal - ikdyz je moje prani fungovani mikro plateb asi nemozne, tak rozhodne vic realne, nez to co navrhujes ty. Kdyby se dali kupovat jen ruzne ozdoby a blbosti co by donatara pred ostatnimi nezvyhodnilo aspon docasne, tak by si to kupovalo velmi mizive mnozstvi hracu. Cili by tento system postradal pro autory uplny smysl.
-
-
-
-
Je to jednoduché, co víc ponese to bude trend *2* , Podle nějaké studie mikrotransakce se vyplatí více než měsíční poplatky viz LotR MMO . Takže to ted všichni vyzkouší a když to ponese méně nebo prostě jako marketingový tah zase někdo v budoucnu udělá změnu a budou tam sedět podobní týpci jako my a remcat, že přece nebudu platit měsíčně, když mohli hrát "zadara" *1* Lidi strašně neradi mění zaběhlé věci, to je stará známa a mnohdy nezáleží jestli je změna k lepšímu nebo ne, vždy se najde nepřeberně mnoho důvodu proč je změna špatná *1*
Ja osobně jsem proti, ale ani bych neplatil měsíční poplatky, DCL taky nekupuju, protože to prostě neni ono, když pulku hry dostahuju někdy v budoucnu a vubec si dávam pozor za co dnes v herním světě platím, tak vlastně se mě to ani asi netýká *2* -
hmm system pro blbecky co chtej vsechno hned potom MMo jako masovy rpg ztraci smysl "Vsechno si kupte a ownete pred lowkama co neplati" *11* *11*
-
podle me nejvetsi problem wow je samotne levelovani postavy, kdyz byl max. level 60 tak no jeste ok... ale ted 85??? Kdyz si chci zalozit novou postavu musím to levelovat mesice jak blazen (ja vim existuje leveling gear ktery to zrychluje ale i tak...) Podle me by meli dat moznost podobne jako u DK zacit novy class rovnou od levelu 60 *6*
-
-
blizzard robi vsetko preto aby sa expilo rychlo k aktualnemu contentu,wowko fakt nie je hra kde musis jak pica expit pol roka 200 levelov grindovat niekde na tych istych moboch do kola,nebudem klamat,postavu komplet od 0 do 80 som neexpil uz dlho ale tak 1-2 mesiace orientacne to trvat moze,podla toho ako ti to pojde,aky si dobry,aku mas klasu a kolko casu do toho investujes,nehovoriac o tom,ze ako teraz v cataclysme prerabaju stare zony,budu tam zabavnejsie Q a celkovo to potom aj rychlejsie ubehne
-
60 lvl máš rychle ze 60-72 to máš ještě víc rychleji to prolítneš ani nevíš. nejhorší je teď těch 72-80 je stejně dlouho doba jako předtím..
-
-
ja bych si zaplatil hotovou postavu i s gearem, nemam čas u toho sedet mesic a levelovat a pak pul roku delat stejny dungeony aby mi nahodou padl nejaky item *9*
-
-
haha taky mě nebaví jeden dungeon 100x a porad nic vzdy to nekdo cmajzne nebo proste me prelosuje a je mnohem zabavnejší přijít vogearovanej a všem natrhnout zadnice jen proto ze mám o poznani lepsi gear *2* uz bych u toho nemohl sedet jako driv celej den a shanet gear aby mi pak kdyz uz ho skoro celej mam rekli ze pridali novej set a tenhle co zrovna mam je tim padem zase shitka *1*
-
-
To je tak trochu ale tvuj problem. Chodis -li do dungu s nahodne poskladanymi skupinami,vzdycky se nejaky blbec najde. Od toho jsou guildy,kde hrajes bud s lidma kterym veris(idealni pripad) nebo mate stanovena urcita pravidla lootu a vyse popsany priklad se ti pak nemuze stat.
-
-
Ty bláho...., ale o tom to je... Prostě se snažíš něčeho dosáhnout. A ne si něco zaplatit. To když chceš mít třeba Ing. tak by sis to taky neměl zaplatit a měl si sedět dnes a denně a učit se. To když chceš nějakou holku taky bys sis jí neměl zaplatit ale nějak jí zaujmout. (Bohužel s těma holkama je dneska realita jiná, možná to tak bylo vždycky, ale...)
Bože proč jsou lidi v dnešní době tak líný? -
-
Co to placas? Hra je o zabave,ne o tom aby jsi zatnul zuby a ''makal'' na dropu nejakeho predmetu. Boze!
-
-
Ach jo... Přesně kvůli takovým jako jsi ty jde WoWko do kytek. "Chci všechno a chci to hned". Víš Blizz zavedl jednu z nejhorších věcí co znám kupovatelný Tier za body který jdou lehce farmit (dřív to bylo za emblemy a to je jen kousek o od toho aby se to platilo mikroplatbama). Tím pro mě WoW skončilo (bohužel). Dřív prostě měl každej jen takovej gear na co měl. Co uměl, jak se tomu věnoval. Teď? Jdeš po Dalaranu a nevidíš člověka co by byl bez T10. Všichni stejní, unifikovaní. To mě vážně štve. A to podotýkám, že jsem casual hráč. Ale mě prostě vždycky těšilo to, že i přesto, že moc neraidím může se občas tu bo támhle blejsknout nějakým kouskem gearu. Byli sme malá guilda co si chodila jen 10-man ale jsme kámoši a to je fajn.
A jseš strašně vtipnej s tím, že nechceš u hry zatnout zuby a na něčem makat. Dyť to by mělo bejt v každý hře. Daný nějaký cíl a prostě bys měl makat na tom abys toho dosáhl. Pokud jseš odchovanej rychlovlakem CoD kde si sedneš a jen se díváš v podstatě ani nehraješ tak prosím. Ale nesnaž se cpát do žánru RPG (MMO-RPG) kde už by od základu měla bejt strasti plná cesta něčeho dosáhnout. -
-
Hold...budes si musiet zvyknut na to,ze proste tvoj e-peen uz nebude taky velky ako kedysi(respektive nebudes ked si koli tomu quitol),ak si si nevsimol hra je tak stavana teraz,ze je tam urcita moznost pre causalov ziskat veci s tym,ze ty mozes ziskat lepsie ale toho ze bude mat cez tabard napisane casual a ty tam budes mat hardcore raider sa asi nedockas,bude ti musiet stacit to,ze mas inej farby set a ked ta niekto inspectne uvidi ze si proste trosku niekde inde.(for the record,tiez mi to nevonia,ale prezijem to)
-
-
Ale to je na tom to nejhorší já tam ztravil nějaký čas. A ty když se teď připojíš s novou postavou tak budeš mít než vyjde datadisk lepší gear než já... Jako neříkej mi, že tohle není demotivující. A nemám nějaký e-peen:) Ve hrách jsem nikdy nebyl best. Vždy jen průměr. Ale za to jsem si vážil toho když se mi něco povedlo. Takže nějaké honění na skillu se u mě nejedná:D // Jinak jsem quitnul kvůli RL, WoW je sice fajn, ale docela se ti to sere do života:) Když nemáš přítelkyni tak je jedno. Ale než jí neustále poslouchat radši nebudu hrát:P
-
-
Wow! Z moji jedne vety jsi mi udelal temer psychologicky rozbor. Gratuluji:) Jenom strucne:jde o to,ze kvuli nejake herni veci(byt by byla sebelepsi)trpet nekolik desitek hodin u PC,to ma byt jako normalni? Srovnavat real zivot s nabytim nejake nesmyslne herni veci je pak uz uplne ujete. Hru hrajes ve svem volnem case kvuli odreagovani. Na druhou stranu,pokud ti vysledny predmet zpusobi takovou radost,ze na predchozi utrapy zapomenes,tak proc ne. Kazdy se bavi jinym stylem hrani. To ale urcite neni pripad "billy the kid". Jinak by si tady na foru nestezoval,ze?
btw. WoW nehraji,mam tam postavu na 40lvl jeste z doby tesne po vydani hry. Nechytlo me to. -
-
WoW začíná až po dosažení max. lvl:) Mě trvalo vyexpit 80 celý rok:) Ty furt říkáš, že srovnám reál život s hrou. Ale prostě i od tý posraný hry nemůžeš chtít všechno zadarmo. Ty furt říkáš, že u toho nechceš sedět. Ale zas na druhou stranu by to mělo mít nějakou výzvu. Aby to potom mělo nějaký efekt uspokojení "jo tak konečně jsem tu hru dohrál". Dobrý bylo na WoW když jsme po dlouhých týdnech porazili Yogg-Sarona (final boss v Ulduaru) Tak to nadšení na VT. Fakt se to hezky poslouchá. Všechno co v životě děláme má nějakou motivaci a potom žádáme uspokojení. Toť vše. Ale pokud si to někdo koupí za peníze (který ještě k tomu dostane od maminky) to tě prostě sere.
-
-
-
-
-