Přejít na výpis diskuzí
Pohled z druhé strany - řada tvůrců by možnost prodávat své mody uvítala
30.4.2015 | Aleš Smutný
128 příspěvků
-
Umožnit moderům zpoplatnit jakýkoliv mod ve workshopu je blbost. Raději by se měli inspirovat tím co dělá BI (iron front liberation, dayz) a taleworlds (napoleonic wars, viking conquest, caribbean) - vše vytvořeno moderama.
Správný směr je profesionalizace moderských týmu a umožnit jim prodávat standalone hry/velké DLC postavené na skyrimu enginu. Jediný co bych si ze skyrim modů koupil je enderal od sureai, k modům samotným bych dal pouze donate button. -
Cením si práce moderov ale počet unikátnych downloadov nevypovedá o kvalite modov.
Koľko z nich je download typu skusim-nechcem-vymazem? A teraz si neviem predstavit ze by som za tie desiatky balast modov ktoré crashovali hru alebo vo vysledku fungovali uplne zle mal platit?
Zasluzia si odmenu ale forma spoplatnenia je podla mna dost mimo pokial neexistuje nejaky trial-period a vyssia vzajomna kompatibilita modov.
Nevyznam sa do problematiky internetovej reklamy ale co tak podiel z klikov na reklamy z ich profilovej stranky modu? -
-
V pripade Skyrimu bych klidne pozadoval support po tom, kdo si bere nejvic = vydavatel hry. A ver tomu, ze kdyby to zacli resit pravnici, tak to i vynutis. Protoze si jim to zaplatil. A totez by po nich moh chtit autor modu, protoze jim dal vydelat. Coz je mozna daleko podstatnejsi duvod proc to bylo zruseno, nez to, ze komunita rve.
-
-
Pěkný článek. Plný zajímavých (a jasných) faktů. Vážně, každý se v diskuzích chvástá, že kdyby tam bylo donate tlačítko, tak modery podporuje.
Já jen nechápu, že pitomý DLCčka se prodávají ve velkém, ale (velké) modifikace se hráči pořád nenaučili ocenit i finančně (nehledě na to, že nemají ochotu zanechat autorům ani kladný ohlas). -
No bohuzial ale to je realita dnesneho internetu a jeho masovej dosupnosti priemernej populacii. Komunity fakt neexistuju, vecsinu len masa jednoduchych znudenych a casto arogantnych hracov/zakaznikov. Naozajstna komunita je len vecsinou uzke promile ludi ktore sa danou hrou aj zaoberaju a nieco aj tvoria. Spoplatnenie modov je dobry tah len ten sposob Valve nedomyslelo.
Inak co sa tyka hodnotenia modov a nejkeho tlacitka na rating, tak trochu vidim problem v samotnom workflow. Nemozem udelit rating pokial si dany mod nestiahnem a zasa ked uz ho stiahnem a vyslovene ma nejak nenastval, tak asi vecsina hracov nebude znovu hladat ten mod v zozname aby mu udelila rating. Proste ho pouziva :-(. Tam by mozno mohlo zapracovat Valve. -
Vyhraněný názor na to nemám, ale líbí se mi, jak se tady k tomu vyjadřují chytráci, kteří v životě nic pro žádnou komunitu netvořili. Přesto jsou zřejmě rození odborníci na moderskou scénu a její fungování, takže mohou každému krásně vysvětlit, jak má pro ně pracovat a hlavně si moc nedovolovat...
-
-
Líbí se mi, jak se na forum vyjadřuje chytrák jako ty, který přesně ví, co za lidi na toto forum píše. Jak víš, že někdo tady v životě nic pro nějakou komunitu neudělal? Napsal si pořádně hloupý příspěvek...
-
Pise jeden z nich? Osobne sem se nekolika projektu ucastnil, a moje zakladni podminka byla vzdy ze to bude dostupne gratis. A ano, parkrat sem se setkal i s tim, ze (prevazne v prakticky hotovem stavu) se k projektu snazil prifarit nejaky vykuk, s tim, ze nam za to jako neco da, ale vyda si to za $$$.
-
-
Určitá forma financování by pomohlo profesionalizovat moderskú scénu a mohlo by vznikat více obsahu. To o co se pokoušel Valve byla podle mě výborná idea, lidé sice nadávali kolik si z toho vezme vydavatel jenže jak jinak rozhýbete firmu aby otevřela hru módování? v časech DLC všichni své hry uzavírají už do šifrovaných archivů tak jak jinak je motivovat pokud ne finančně? Pro velké firmy by to minimálně ze začátku nebylo finančně zajímavě ale kdoví jak by se takhle živená scéna posunula řekněme o 10 let? minimálně pro menší firmy by to mohlo být zajímavé již dnes. Přiznám se, nerozumím reakcím lidí ani herních magazínů kteří tento nápad zadupali pod zem.
-
-
Specilne v tomto pripade jde minimalne 50% prodanych ks hry (skyrim, oblivion, ...) prave na vrub moderum. Kdyby prave oni neopravili to, co vyvojari zmrvili, tak to 1/2 lidi nikdy nekoupi.
Vazne nevim, proc by jim za tenhle pristup jeste mel nekdo cpat prachy. -
To je problém mainstreamových médií, nerozlišujícíh mezi "ideou" a jejím "provedením". Jak říkáš, idea špatná není, jen provedení je prostě v téhle době neakceptovatelné.
-
-
Ať si moder dělá co chce a mód si prodává za kolik chce. A když chce (třeba proto, že ho to baví, nebo že se při tom učí programovat), tak ať ho dává třeba zadarmo. Já sám se potom rozhodnu, jeslti mi to za to stojí nebo ne. Stejně tak, jako se rozhoduji, když si kupuji chleba nebo auto.
-
uz to tady zase ty schulini hajej? tak at sakra platej za vsechno, kdyz chteji, at platej treba od poctu kliknuti mysi, ale me bohate staci, ze hra stoji pomalu 1200 a dalsich litr vyrejzujou na dlc, jeste abych platil za mody ne? ani nahodou...
-
Jak mě modování nezajímá, protože většina nestojí ani za stáhnutí, jelikož mě nebaví si běhat za krávu místo Trevora, mi dává smysl, aby takovýto systém placených modů existoval. Modeři budou mít větší motivaci a budou se více snažit uspět v konkurenci. Navíc, pokud by to přispělo ke tvorbě kvalitních příběhových modů, možná bych na PCčku hrál více než jednu či dvě hry ročně a neměl bych problém jim tam nějakou tu kačku za kvalitní SP poslat.
Samozřejmě je ale smutné, jaká byla přehnaná reakce části PCčkářů a třeba mé pobavení nad breky na subredditu PC master race se postupně s reakcemi přeměnilo do smutku, kam to část PC komunity dotáhla. Navíc, některé argumenty proti placeným modům mi přišly pouze jako krytí toho, že se dotyčným nechce prostě za něco platit... -
-
Samotná jistota výdělku s kvalitou nesouvisí, viz Goat simulátor a podobné šílenosti co se denně dostanou na Steam. S modama je to úplně stejné, o to horší pro komunitu.
EDIT: reddit je jako celek jen směsí blbostí a nesmyslů, asi jak facebook, tam mě to fakt nepřekvapuje :-D -
-
Právěže jistota výdělku taky tam moc nebude, jelikož každý den je (asi - scénu nesleduju, ale když je to argument PCčkářů v platformových válkách, musí to být něco extra) vydáno dost modů a pokud i jen část moderské scény přešla na placený model, lidi se budou více snažit, aby udělali něco kvaitního, co by zaujalo co nejvíc lidí, kteří by byli ochotni za to zaplatit (bude tu i konkurence v modech zadáče).
Samozřejmě, je nutné vyřešit kradení modů, autorská práva (Hulk místo Dovakhlina právníky Marvelu moc nepotěší), kompatibilitu modů, podporu modů a tak, ale pokud se toto povede, bude to výborná věc (za předpokladu kvalitnějších příběhových modů ve větším množství, jinak mě modování zajímat nikdy nebude)... -
-
Tohle se vyresit neda ... ani technicky ani pravne. Zhola nemozny.
Vis o tom, ze vydavatel dostal flastr za to, ze vysel mod s nahyma postavama? Nebo ze kvuli modu musel stahnout hru z trhu v dany zemi? Dokud nad tema modama nema kontrolu, nic s tim nenadela, a to je jedine dobre.
Jak chces resit kompatibilitu modu? Taky nerealny ... nahodis si mod kde budou misto koni motorky a pak dalsi, kterej koni pridela kridla ... a co chces videt? Motorku s kridlama? Nebo kone s riditkama? Jenze tys OBA zaplatil! ... a chces je oba pouzivat ...
-
-
-
-
Tohle je prostě směšný
Moding existuje víc než třicet let.
Ale teprve teď se ozývají hlasy po zpoplatnění módů.
Argumenty typu moderů "stárneme a tedy je náš čas drahý" jsou směšné. Naprosto souhlasím s názorem který říká "chceš vydělávat pak se staň vývojářem"
Nejsem proti podpoře modifikací. To určitě ne.
Ale dnešní generace moderů není o nic lepší než ta předešlá. A když ta předešlá nepotřebovala na módech vydělávat nepotřebuje to ani tato.
Modifikace jsou přeci o tom že máme nápad. Nápad jak hru vylepšit. Tedy jí vylepšíme a předložíme svůj nápad veřejnosti. Je to práce od fanoušků pro fanoušky. Pokud někdo chce vydělávat tvorbou her má přeci možnost. Má možnost se stát vývojářem.