Přejít na výpis diskuzí
Pomozte zmapovat českou komunitu hráčů onlineovek
9.6.2013 | Petr Poláček
383 příspěvků
-
Zkousel jsem to vyplnit ,ale vzdal jsem to. Mam pocit ze ten dotaznik z hracu uz jen otazkami dela blbce. Predem pocitaji s tim ze jsi asocial,nebo k tomu mas naslapnuto.
A nektere otazky stoji za to-jako treba kdyz se me ptaji, jestli ve sve oblibene online hre Secret World mam avatara(doslova tak se pta). Bohuzel tam nebylo mozne si vybrat moznost ye ne, ze pokazde teleportuji sve realne telo do hry a hraji sam. Bez avatara. -
-
jo taky mě to pobavilo dívím se že tam nění otázka "jste panic, kterého ve škole šikanují?" *1*
-
-
A největší sranda je, že by se ti hnoji kolikrát asi hodně divili, kdo za těmi počítači sedí.
-
-
-
Věrohodnost této "sračky" klesla na nulu při první otázce. Váš e-mail, který skutečně používáte, možnost vyhrát ceny bla bla bla bla bla. Zase jen tahaji info z lidi, aby mohli do mailu cpát reklamy na svoje sračky, případně info a kontakty o hráčích pošlou firmam za tučný peníz. Houvno průzkum, ten by byl anonymní a bez požadování mailu a dalších osobních údajů.
Strčte si svůj rádoby průzkum tam kam slunce nesvítí. -
-
Mail je nutný kvůli záměru výzkumu, což je mít odpovědi u STEJNÝCH RESPONDENTŮ v průběhu času -> na začátku, po půl roce a po roce. Výzkum zkoumá ZMĚNU v ČASE. Anonymní je (můžeme si udělat třeba mail jen pro tento výzkum bez pravého jména), kdyby ale byl bez jakéhokoli kontaktu, tak nelze dosáhnout původního záměru.
-
-
POZOR: máme tady člena výzkumného týmu
-
-
Není třeba "POZORovat" :). Ne, nejsem člen výzkumného týmu - ALE - pomáhám jim s propagací. Výzkum digitálních her a hráčů považuji za důležitou věc v českém i celosvětovém měřítku.
Česká akademická obec je v tomto ohledu ve velmi mladém stádiu. Do struktury dotazníku jsem neměl možnost zasahovat a netroufám si ani tvrdit, že bych k tomu byl kompetentní. Ono každá otázka má skutečně promyšlený podklad a danou metodologii dotazování nestřílí od pasu, vychází z odborné literatury, zkušenosti z jiných výzkumů... apod.
Batolecí kroky zájmu českých vysokých škol o digitální hry jako o svébytné médium, včetně jeho uživatelů, jsou dle mého hodné podpoření. Přičemž nejde jen o humanitní obory, výzkumům z oborů ekonomie, informatiky, designu a marketingu bych neházel klacky pod nohy.
Překvapuje mne, že první, kdo začne střílet do vlastních řad jsou zrovna hráči... ale zase, známe to všude - hater gonna hate :). -
-
*Haters
-
-
zdenda.divamsenavaszezhora
-
-
-
-
Sociologický blábol, ve kterém výjde najevo, že máte ve svém životě neskutečné možnosti a o vývoji své budoucnosti máte jasno, ale přesto marníte čas hraním online her. Ostatní omáčka kolem je jen proto, aby to v diplomce nebo bakalářce nevypadalo hloupě, že se dotyčný ptal jen na 3 otázky. *5*
-
-
Nice direct hit, sir!
-
Mate pravdu tyhle kktiny tu su aj jinde kazdy rok, jak jim tohlem uze nekdo uznat ...
Ale co je dulezite nesmi NESMI se zapomenout na holocaust a utrpeni zidu za 2.sv. -
-
bohužel tahle več zároven posloužila multikulturismu který tu udělal bordel
-
-
vlastní zkušenost?
-
-
A za měsíc na Nově:
,,Nedávné studie prokázaly, že se hraní tzv. online her věnuje alarmující většina dospívajících...blabla hry jsou zléééé" -
-
Alarmující skupina superagresivních a sprostých individuí? *1*
-
Asi tak, jako bych to viděl. Ta jejich legendární reportáž se střepin, kde ani jeden psycholog neřekl jednoznačný závěr (jen že to "může" být), ale akční reportér měl hned jasno. Kluk vraždil ,protože hrál 24h předtím hru. To že hulil, byl ožralý a měl problémy doma/ve škole nebylo vůbec důležité, ale on hrál hru, kde někoho zabil!!! Představte si tu hrůzu, že je toho schopno x milionů hráčů po celém světě!!! Už tam chyběla jen animace nějaké apokalyptické scény, kde hráčí likvidují veškerou populaci na Zemi (ve stylu kance, který cupuje děti na dětském hřišti).
Posledně ten případ ohledně mafie byl taky pěkný co z toho TV vyrobila. X reportáží na téma, jak brutální mafia zabila kluka.
Letmo jsem proklikal dotázník (neodesílal jsem, aby tam nebyla špatná data, i když o relevanci silně pochybuji) a přesně vidím kam to míří. Asociální psychopat u online her, navíc to zase vypadá, že to tvoří někdo kdo hrál tak maximálně nějakou farmu na FB. Popravdě nechápu ty psychology "odborníky". To je jako kdybych byl profesionální pilot a nikdy neseděl v letadle, ale měl jakž takž zmáknutou teorii pilotáže a tušil, jak asi se letadlo chová, když udělám to a to.
Docela zajímavé jsou průzkumy z USA, kde se trend i v mediích a pohledu společnosti na hry otáčí, jednak generace hráčů, která "odrostla" hraje stále, mění se v rodiče a vidí ve hrách potenciál jak trávit čas spolu, kdy hry baví jak děti, tak rodiče. Samozřejmě také záleží na obsahu a případné naučné hodnotě. Ať již jde o reálné vědomosti nebo senzo-moterické dovednosti. Mimo to, hraní online posiluje týmovou spolupráci a komunikační dovednosti. A ty bezduché vyvražďovačky zase představují jistý způsob odreagování, každý se potřebuje někde vybít a je lepší pozabíjet 100 zombíků, než jít střílet na ulici. Pokud to ovšem hraje narušený zdrogovaný šílenec, tak je jen otázka času kdy něco vyvede a ta hra samotná na tom takový podíl nemá. Nejlepší je, že násilí v TV a tu jejich černou kroniku alá "zprávy" nikdy nezmiňují jako součást násilí v mediích, vždy jen hry.
http://www.youtube.com/watch?v=Dyfq7fKyIhE -
-
sú to keketi...
-
našel jsem ještě tu legendární reportáž ze střepin: http://www.youtube.com/watch?v=bvBLMNiCQc0
-
-
poměrně zajímvý dokument na toto téma BBC http://www.videacesky.cz/navody-dokumenty-pokusy/skolni-masakry-a-nasili-ve-hrach
-
-
-
-
Dotazník jsem vyplnil už poprvé kdy se tu na to objevil článek. Jak teď ale pročítám diskuzi tak mě to vedlo k tomu se znova zamyslet. Je pravda, že na dost otázek jsem neodpověděl "zásadně nesouhlasím", což vzhledem k tomu, že je dotazník dosti negativní ze mě dělá asociála bez sebevědomí, marnícího svůj život a utápějícího se v depresích. Na jednu stranu když se na to podívám, dotazník má do určité míry pravdu. Za kompem trávím dost času, mé zájmy se především týkají počítače, a jakožto mladý člověk se opravdu někdy trochu ztrácím a potřebuji si vůbec ujasnit, kdo jsem. Dát tyto informace médiím tak jsem okamžitě odsouzen jako špatný člověk - na vině je počítač. Alespoň to bude z dotazníku týkajícího se MMO nutně vyplývat.
Podívejme se na to ale z druhé stránky. Mám sice jen několik, ale opravdu dobrých přátel, mám několik let trvající fungující vztah, úspěšně studuji poměrně prestižní vysokou školu (a pořádné hard science, žádné humanitní pablbosti), každý rok trávím několik týdnů v terénu pod stanem s přáteli. Jen to, že nechodím každý pátek chlastat, že spočítám přátele na prstech a nemám jich desítky - ale o to méně kvalitních a že jsem přemýšlivý člověk ze mě dělá někoho vadného? Naopak, připadám si jako naprosto normální zdravý mladý člověk. Dotazník ze mě ale dělá zrůdu.
Vypadá to, že průzkum dělají rozumní lidé. Nicméně vzhledem k tomu, jak jsou otázky nastaveny bude ve výsledku kladena příliš velká korelace mezi nadměrné hraní počítačových her a sociálně patologické jevy. Přičemž asi ani nemusím říkat, že korelace neznamená kauzalitu.
Kvalitě dotazníku kromě tohoto rovněž neskutečně ubírá amatérské zpracování. Když už z toho chtějí dělat tak velký projekt (tisíce respondentů, přes jeden rok), mohli by si o problematice něco zjistit. Špatné názvy her, některé poměrně populární hry chybí, jiné jsou tam zase dosti zbytečné případně s ostatními vůbec nesouvisí. Navíc i další otázky jsou nakonec podle vybrané hry dosti úsměvné a člověk vlastně neví co vybrat. Přijde mi, že mimo jiné se dotazník snaží odpovědět na to, jak vypadají herní návyky (a pozorovat tento jen v čase), každopádně autor ani jeho okolí asi nehraje hry a netuší, jak se takový hráč vlastně chová a tedy neví, na co se mají ptát. -
-
Přesně a trefně vystiženo.
-
palec nahoru
-
-
teď vážně pojdmě diskutovat.....dle otázek jsem pochopil, že je to směřováno na lidi, kteří mají problémy se sociální interakcí a jsou vyloučeni ze společnosti, ale myslím si, že těmto lidem hraní online her někdy spíš pomůže : někam patří můžou chodit na srazy, jsou v něčem dobří. Je jasný, že to je většinou na úkor "normálního" života. Ale co je dnes normální život?
Samozřejmě bych radši cestoval po světě než hrál online hry, ale radši budu hrát online hry než sledovat televizy nebo být na fejsbuku. A tak jako někdo čeká na novej díl ordinace v růžové zahradě já čekám až vyjde nějaká dobrá hra. Peace -
-
Hele nechci tě tím urazit ale dají se dělat i jiné věci než si vybrat mezi sezením u počítače nebo televize. Trošku snadná výmluva nemyslíš ? a to platí pro obě skupiny..
-
-
neboj neurazil si mě....."radši bych cestoval po světě" tímto jsem chtěl naznačit, že jsou pro mě zajímavější aktivity než hrát hry....alep pokud jsem doma a nemám co dělat radši sednu ke kompu než bych otevřel knihu nebo zapnul TV chápeš?
-
-
Prave ze to neni smerovano na lidi s problemy. Tak vidi autori ''dotazniku'' vsechny hrace. Neni prece mozne aby z 5 odpovedi byly 4 negativni a jedna dobra. A ted vybirej. Uz to mluvi samo za sebe.
-
-
jj z toho dotazníku je to hrozně moc cítit ten jejich negativní postoj.
-
-
-
Online hry sice nehraju, ale co bych si to nevyplnil. Chybělo mi tam, jestli jsem se se svou závislostí už někde léčil, jestli docházím k psychiatrovi jednou dvakrát, čí vícekrát týdně a jestli mám dluhy nad 100 tisíc Kč, půl milion, nebo více jak milion korun, a jestli si myslím, že se někdy opět zařadím do společnosti. Jinak spokojenost :)
-
-
mne na tech otazkach neprislo nic zavadneho
-
Umm jsi si jistý že si nepleteš online hry a drogy? *1*
-
-
Stopro, kdyby byl dotazník na drogy, vyplnil bych drogy. Tohle byly hry, to ještě poznám *15* I když je fakt, že ten dotazník na drogy by byl asi hodně podobnej v řadě položek *3*
-
-
*1*
-
-
-
-
Už několik let si myslím, že FSS by měli zavřít. Tento dotazník (a vůbec existence IVDMR) je toho důkazem a pokud se najde politická strana, která bude prosazovat omezení nesmyslných škol a oborů v našem školství, má můj hlas.
Jediný důvod takovýchto dotazníků je dostat grant a vykázat nějakou činnost. Společenský přínos je naprosto nulový a když se podívám počet lidí ve výzkumném týmu, které se platí z veřejných peněz, chce se mi brečet. Bohužel takových pracovních pozic jsou tisíce a nikdy se jich nezbavíme. -
-
Je to bohužel tak. Také mám pár známých, kteří naopak získávají granty u technických oborů a někdy když poslouchám jakým způsobem se přerozdělují peníze a co vše se vymýšlí aby získali další dotace, anebo alespoň stejné jako minulé období, tak mi jde hlava kolem, co se za zbytečnosti dokáže vymyslet. Jsou si toho vědomi i moji známí na těch postech, ale jak sami říkají...proč se do toho míchat. Když se ozvem, tak příště nedostaneme nic... A to si grantů u technických oborů vážím mnohonásobně víc, než u vědy, která přijde s takovýmto dotazníkem, pak z toho vzejde nějaké vyhodnocení, vytiskne se to v článku a zahodí. I tak by mě ale zajímalo, co vlastně za výsledek z tohoto testu vyleze :)
-
Ač si myslím, téměř to samé co ty, co se týče humanitních oborů a přerozdělování veřejného rozpočtu, tak stejně tak může argumentovat hipík, že nechce platit daně na technické nebo ekonomické obory, protože ho nové technologie nezajímají, jelikož žije v chýši z bláta a ho*en a uplatňuje barterovou směnu. Má na to právo? Jistě. Otázkou je, kam by jsme se s takovým přístupem dostali.
-
Už jsem si začínal myslet, že sem nechodí rozumní diskutéři a není to pravda. Tvůj názor je toho příkladem /Vraťte mi moje daně/. Přesně, je to jen past na dotace, jinak to má naprosto nulovej přínos.
-
No to by se pak dalo polemizovat zda umění je opravdu k něčemu dobré, zda mnoho výzkůmů, které opravdu moc nevedou k ničemu přímému je vůbec k něčemu dobré, a co hry jak ty jsou přínosné pro společnost? Možná by sme se měli omezit jen na činnost, která produkuje potravu, bezpeší a přístřešek... To je určitě společensky přínosné.
No nicméně.. dotazníky produkují informace, informace jsou velice přínosné pro společnosti, společnosti na základě těch informací potom vyhodnocují své plány a produkty. Což přímo může ovlivnit náš život. a to už stojí za zamyšlení. -
-
Informace jsou určitě potřeba, ale opravdu chceme platit asi 20 lidí, aby zkoumalo vliv MMO na lidi? Mzdové náklady, kanceláře, konference, ... výsledek předem tuším.
Mně nevadí, že dělají výzkum a klidně ho podpořím vyplněním dotazníku. Mně vadí, že to dělají z příspěvků EU, státního rozpočtu apod. a tedy z našich peněz. Mám kamaráda ředitele podobného institutu, kamarádku v jiném, přítelkyně v sociální oblasti, spolupracuji s několika ústavy VŠ a mám dobrou představu, jak to funguje.
V daních platím nemalou částku a pak vidím podle mě ve zbytečné utrácení těchto peněz, chci alespoň těmito příspěvky ovlivnit myšlení lidí a třeba to někomu dojde. -
-
Jo no tak to je asi jako brečet a nadávat když vidíš jak ti utíká z ohrady kůň, ale ve skutečnosti na druhé straně ohrady ti utíká celé stádo. Nějaké příspěvky na podobné věci jsou minimální. Jsou tady mnohem závažnější průsaky peněz o které by jsme se měli zajímat než dvacet lidí někde v nějaké kanceláři. Většina tvých daní jde na uplně jiné věci na které by jsi měl nadávat, než tohle... To možná z tvejchdaní jde na tohle desetník, ale některejm lidem z tvých daní teče mnohem víc a to uplně, ale uplně zbytečně, pouze pro jejich osobní blahobit, protoe si to nakradou nebo něco podobného.
-
-
-
Hmm další pivní odborník .... nemáte tu někde sjezd? *7*
-
-
Vystudovaný ekonom, přitelkyně pracuje v sociální oblasti, mám neziskovku (opravdovnou bez grantů z veřejných peněz) a spolupracuji s několika lidma, kteří pracují na podobných projektech. Pivo nepiju.
-
-
Ještě doplním: Pivo nepiju (max 1), protože domů se večer dostanu jen autem, jelikož nám tu omezili veřejnou dopravu. Možná, aby FSS mohlo založit nějaký další institut *4*
-
-
-
Student VUT?
-
-
Přiznejme si to, šla jsi na sociologii, protože jsi neuměla matiku či jiné přírodní vědy. Pracovat se ti nechtělo, tak rychle se přihlásit na humanitní obor, kde studium se skládá z opakování definic a občas uděláš nějakou kompilaci seminárku/bakalářku/diplomku :)
-
Ne, před 10 lety jsem vystudoval ekonomku.
-
-
-
Když jsem byl malý, chtěl jsem být
požárníkemnájemným vrahem. -
-
Obálka gamestaru s prvním Hitmanem? :)
-
-
Tam je to trochu jinak napsané, ale v podstatě ano:)
-
vuala *5*
http://i.imgur.com/ln13Ouu.jpg -
-
ježiši GIANTS tak na tu hru bych už úplně zapomněl :-)
-
-
-
-
od roku 2008 jsem sice žádnou online hru nehrál, ale i tak jsem se chtěl podívat, co je tam za otázky... první věc - zadejte váš email ? meh, nazdar bazar