Přejít na výpis diskuzí
Popularita let's play videí tvůrcům velí, aby své hry navrhovali i s ohledem na diváky
25.4.2016 | Ladislav Loukota
171 příspěvků
-
"První dva díly jsou zabugovaný brak, který nešel ani dohrát do konce."
Brak? Daggerfall lze *s patchema* normálně dohrát. Krom toho je to nejpromakanější (co se týče mechanik) a nejrozsáhlejší hra série. To je jednoduchý fakt... -
Že se hry globálně zjednodušují je fakt, to skutečně neokecáš ani 1000 stránkovou esejí o dobrých časech a zážitcích z dětství. Já začínal na ZX Spectru a 286 PC, na hrách typu Prince, Scorched Earth, Goblins, Arkanoid atd. Přesto mám nejoblíbenější hry ze zlatý éry (System Shock, Half-life, Deus Ex, Quake, Crusader, Diablo, Planescape...). Spousta těchto her dodnes v určitém směru nebyla překonána.
-
Mě se morrowind líbí mnohem víc než skyrim. Ten je opět zabitý level scalingem (všechno co najdeš v truhlách si zároveň můžeš koupit v každém krámu, protože oboje škáluje zhruba stejně), je podstatně zjednodušený (ubili kouzla, zbraně, schopnosti, typy nepřátel). Navíc polovina perků je úplně generických. Trochu to vylepšují mody, ale pořád mi tam toho spoustu chybí.
-
Tahle móda mě teda zatím úspěšně minula. Na tohle jsem asi moc stará škola. To bych musel svou herní filozofii hoodně znásilnit, aby mi dovolila čumět na někoho jinýho jak hraje a u toho přinejlepším mlčí nebo inteligentně komentuje.
Jooo před 20 lety jsme sedávali u kamárádů nebo většinou oni u nás a taky sledovali jak jeden hraje. Jenže to byla pro sledovatele taková znouzectnost, samozřejmě hrát chtěl každý. Kdo tu možnost měl, tak pařil a kdo ne, tak holt očumoval. :)
Platí to i tady nebo ti lidé co sledujou mají možnost hrát, ale raději koukají na "show" někoho jiného? -
Tak místní gamesplaye jsou trochu jinej formát ne? Já měl za to, že lets play je natočená kompletní hra, zatimco to, co dělaj kluci na games je spíš delší ukázka. Člověk vidí, jak to vypadá, jak se to hraje, dozví se něco o mechanikách a případně ho to zlomí ke koupi. Taková rozsáhlejší videorecenze, dalo by se říct. Ale taky se v tom úplně nevyznam, tvorbu letsplayerů využívam čas od času jako návod, když se v nějaký hře zaseknu.
-
OK, ten můj příspěvek opravdu vyzněl hodně staromilsky, byť bezděčně. V těch dvou bodech máš samozřejmě pravdu, jenom k 2) bych dodal, že když mě hra ne/bavila před 15 lety a ne/baví mě pořád, tak nemusí být chyba/hodnota ve mně - nějaká stará nehratelná kravina člověka naopak z nostalgie velice rychle vytrhne. Obecně zjednodušování her (nejde mi o obtížnost, ale hlavně herní mechanismy) mi vadí, což je můj osobní problém. Co se ale tématu týče, přijde mi uhozené, že se upravují hry pro lehčí stravitelnost divákem youtube. Vývoj je potřeba, ale tenhle směr mi nepřijde správný. Proti přehlednější grafice nic nemám, ale nevěřím, že to končí u ní. Pochopitelně mě nikdo nenutí hry kupovat, ale minimálně se tím může znehodnotit řada potenciálně výborných titulů, což je podle mě škoda.
-
Pishu normalně nashtěsti mame swobodu slowa tag si každej řiká a pishe a mluwi jak chce diskusujici i youtubeři tak je to ok
-
Boha jeho... čeho sem se to dožil *11*
-
Popravde YT scenu moc nepobiram. Vetsina se soustredi na decka - protoze neni asi tak moc nutny premyslet nad obsahem a stejne to projde. Ja osobne jsem rad za zdejsi Retro - clovek se podiva kolikrat na hry co si nezahral a hlavne se neco dozvi. Pokud se ma YT scena rozvijet, tak prosim vic obsahu pro 30+
-
Obcas si pozriem Angry review len pre tu srandu. Ale zvysok fakt fakt nechapem. Pozerat na niekoho ako hra hru? To je nejaky druh masochismu?
-
Já se od Johna Baina, alias Totalbiscuita dozvím z jeho wtf is... mnohem víc než z deseti jiných recenzí na různých webech, jasně že většina těhle videí jsou uřvaný puberťáci, ale jako ve všem, člověk si musí vybírat
-
Já ani tady až tak nesouhlasím. Ono na staré dobré časy se dobře vzpomíná. Ale to jak se na ty hry díváš ovlivňuej nejen kvalita (ta samozřejmě taky), ale spousta dalších faktorů, které se ve srování ignorují a všechno se automatický svádí jen na kvalitu. Při srovnávání starých her se imho zapomíná, že:
1 - Srovnávají se "hry co hraji teď" s hrami co "vyšly 1993 - 2003". Prostě se nebere ohled na to, že dříve taky hra jako Deus Ex vyšla jednou za hooodně dlouho a nebyl to standard. Ale pouhá výjimka. V průměru vycházely mnohem větší blbosti než dnes! A i dnes se jednou az čas ukáže nějaká kvalitní hra (i když třeba na poli indie. Třeba nejde srovnávat přímo s Deus Exem, ale vyniká zase v jiných vlastnostech)
2 - Zapomíná se, že se člověk mění. Když mi byly 4 roky, bavilo mě hrozně lego. Dnes mě nebaví. Je lego horší? Je méně zábavné? Není. Je úplně stejné. Já jsem se změnil. Není možné očekávat že ve 30 letech budu mít na hry stejný pohled jako jsem měl v 10ti letech. Jak kvůli věku, tak kvlůi tomu, že jsem od té doby hrál stovky titulů. A to co mi tehdy přišlo strašně revoluční a zábavné, mě dnes už může nudit a otravovat (i když by to bylo paradoxně lepší a propracovanější, už to není jako poprvé)
Jako zkus s na nějaké hry podívat objektivně. Uvádíš The Elder Scrolls - jako sorry, ale ta hra je díl o dílu lepší. První dva díly jsou zabugovaný brak, který nešel ani dohrát do konce. trojka byla teprve pořádně hratelná, ale s monotóním světem beu duše (všichni měli skoro stejné hypertextové dialoy). Oblivion to maličko vylepšil, ale pohnojil přehnaným level scallingem. A Skyrim už mi přijde víceméně úplně v pohodě a opravil většinu nedostatků Oblivionu. Fakt bych chtěl vidět hráče, který nehrál ani jeden z dílů a objektivně řekne, že se mu jednička nebo dvojka líbí mnohem víc než Skyrim. To řekne někdo jen z nostalgických důvodů.
Já bych prostě ne vše sváděl na hry a jejich kvalitu. Ale na to, že v dospělosi už mě žádná nemůže nikdy ohromit tak, jak když jsem poprvé hrál Wolfa a tvl ono to bylo 3D!!!! -
Děkuji *4*
-
Souhlas, vycházejí dobré hry, které navíc vypadají pochopitelně čím dál lépe. Ale subjektivně mi přijde, že minimálně od generace PS3 je nastolen trend přílišného zjednodušování. Srovnej třeba první Deus ex s DE:HR - ikdyž je to podle mě jedna z nejlepších her vůbec, hodně jí oproti DE okleštili. Série The elders scrolls (mimo jiné) kvůli zjednodušování šla úplně do kytek. Původní a nové fallouty nemá vůbec smysl srovnávat. Jediná hra, kterou jsem měl v poslední době problém dohrát, bylo GTA IV - ale jenom kvůli nechutnému bugu, kdy se při určitém pořadí plnění misí neobjeví ta finální. Nemůžu si pomoct, ale mně v nových hrách trocha výzvy chybí (čest výjimkám). A teď se dozvíme, že vývojáři záměrně upravují (a čím dál víc upravovat budou) design her pro sledování záznamů, čili minimální nároky na soustředěnost nebo nedej bože myšlení - to je přece z tohohle pohledu naprostá katastrofa.
-
On je to hrozně zvláštní fenomén. Z vlastní zkušenosti vím, že hra se dá hrát tak, aby ostatní bavilo třeba jen sledovat hraní. Problém je ten, že většina youtuberů se u toho často chová velmi nepřirozeně a afektovaně, což naprosto zabíjí potenciálně dobrý zážitek ze sledování. Jak se mohl třeba takový PewDiePie dostat tam, kde je, je mi záhadou. Publikum evidentně má, popularitu mu přeju, ale toho šaška si nikdy nepustím, protože mě způsob, jakým hry hraje, vyloženě irituje.
Třeba Retro GamesPlay je na úplně jiné úrovni, protože se divák dozví ohromnou spoustu detailů o mechanikách, vývoji hry, zajímavostech atd. Dále jsou příjemné třeba streamy Bětky. Ale tam asi končí můj lets play rozhled. -
Co to plácáš ty? Si myslíš, že pár čecháčku, co jakoukoliv hru stejně akorát poflusají, nedejbože aby ji koupili za plnou palbu na Steamu, má vliv na vývojáře? Místo toho, aby se zalíbil tvými slovy "pubošům", kteří od rodičů vyžebrají kreditky a koupí si to? Je vidět, že jsi v životě nepodnikal, protože by jsi moc dlouho nevydržel. A jestli si naivně myslíš, že demografie "starší - Čech" nějakou hru spasila, tak tě nechám v deluzi žít dál.
Co se týče tvé druhé části komentu, to je mi líto, na druhou stranu to není problém celebrity, ale fanoušků. To se pak dostáváš do spirály politické korektnosti, na kterou tu většina lidí nadává. Jen se koukni na Dark Souls - nedostalo to 10/10 a jak se mohli lidi potentit. Redakce napsala svůj názor a taky si to odnesli v diskuzích.
Chtěl bych vidět stovky případů, kdy se něco změnilo k horšímu, ale žádné zdroje neuvádíš, takže tvoje tvrzení beru jako že jsi si ho vytáhl z.... Velké pány youtubery nesleduju, takže nemůžu posoudit, ale musím ti dát za pravdu, že jsem někde narazil na nějaký sestřih slavného "pjůdyho" a kleslo mi IQ o několik bodů. -
Piš sem častějš, tvůj příspěvek je dobrej *3*
-
Je tam překlep. Hnedka v nadpisu. Mělo tam bej napsáno "Jak letsplayeři kurví hry".
Jen jsem viděl ksicht toho upištěnce, měl jsem nutkání vypnout internet. -
Hmm. Těžko hodnotit. Asi stárnu. Za nás rodiče šíleli, že je hraní her ztráta času a že máme chodit ven (protože tak trávili čas oni). Ale teď když to vidím, mám dojem že jsem úplně stejný. A tohle mi přijde jako demence v šesti letech (asi proto, že jsem tak netrávil čas já?) Jako kouknout na youtubera dobrý. Ale když jak píšeš "nedělá nic jinýho", je to fakt ideální a neštve tě to? Je to věk kdy je ve vývoji. Když už sedí u obrazovky, nechceš mu tam pustit aspoň něco u čeho se musí trochu přemejšlet ať nemáhá mozkovnu?
-
Let´s playe jedou.. mám 6 letýho syna a ten na tabletu nesleduje nic jinýho. mně osobně to vůbec nevadí, líbí se mi zdejší lets playe - hlavně retro... co mě ale vadí jsou rádoby youtubeři (a teď se nenaser*te) typu Jirka Král, Gogo, Smusa a jiný..jo, maj velkou sledovanost, pěkný, ale WTF??? Asi to bude věkem, jinak si nedokážu vysvětlit popularitu řvaní do mikrofonu a blogískování každýho hov*na,co jsem kdy udělal.. nechápu to, vadi mi to *1* sorry za hate, ale muselo to ze mě ven - když člověk den co den slyší ty šmejdy, jak řvou z tabletu, zabíjel by *16*