Přejít na výpis diskuzí
Popularita let's play videí tvůrcům velí, aby své hry navrhovali i s ohledem na diváky
25.4.2016 | Ladislav Loukota
171 příspěvků
-
Taky se občas kouknu na nějaký lets play video, ale většinou je to u hry, kterou i sám hraju, tudíž se v tom orientuju. Pokud ale někdo výhradně sleduje lets play, tak se ptám, jde ještě pořád o hry? Když se toho aktivně neúčastním?
-
Určitě není žádná škoda na to upozornit, jak ty píšeš. Rozhodně si myslím, že bude řada hráčů, kteří si neuvědomují, že sledováním některých videí mohou přijít o zážitek z hraní třeba i celé hry. To je fakt. Na druhou stranu je to jejich blbost. Já nejsem kuřák, ale nechodím za kuřáky a neříkám jim, jak moc si kazí zdraví a nedělám to dokonce ani v rámci své rodiny. Je to jejich věc. Ale ano, má smysl určitě zmínit názor, že sledování nekterých videí prostě může kazit potenciální zábavu, to ano.
Dneska je rychlá doba. Dokonce ani ti nejmladší hráči nemají čas hrát tak, jak jsem hrával já. Já u jedné hry dokázal strávit i několik let a znal jí dokonale se vším všudy. To dneska už moc není, řekl bych. Spousta mladých jede od hry ke hře. Protože ale hry nejsou úplně levné, řada hráčů volí snazší cestu, jak se s hrou seznámit - skrze video.
Tady jde hlavně o to, aby nevznikalo moc her nalajnovaných čistě podle přání youtuberů a jejich komunity. Jak jsem už psal jinde, autoři by si měli stát za svým výtvorem a přání komunity splňovat jen tehdy, když je to přijatelné i v rámci původní vize o hře. -
TB je údajně vyřízený a zbývá mu jen pár let života, takže tu urážíš někoho, kdo je na tom takto vážně. Nepříjde ti to hloupý?
-
To máš jako sledovat fotbal v televizi. Není lepší si ho sám zahrát? Řekl bych že kolikrát ani ne. Třeba já sleduju lets play her i proto, že se k těm hrám nedostanu, ale chci se na ně podívat. Jindy sleduju, jak hrají jiní obtížnější či multiplayer hry atd. Od některých se učím, jiní mi poví něco zajímavého o hře a jiní prostě jen pobaví komentářem. Je to jen zábava, takže bych nečekal filosofický přesah. *1*
Nějaký letsplay je ideální třeba před spaním. Pustím a do 20 minut jsem tuhej. Na tohle mám vybrané kanály - spací kanály, kde mě komentář zaručeně uspí (třeba hrej.cz). *4* -
Hezky jsi to shrnul ohledně bossů v Dark Souls - přesně tak to je. To jsou ty momenty které zpátky prostě nepřetočíš pokud jsi je už viděl a člověka nezachrání ani když si koupí sběratelku. Co já ale řešim - nemáme my, co si uvědomujeme tento "fenomén kazení zážitků", nemáme nějakou morální povinnost na to upozornit ty ostatní kteří to prostě takto nevidí? Hodně těch lidí co hltají letsplay videa si představuju jako mladý týpky na určité vlně, kteří se sami připravují o své potenciální zážitky a nevědí o tom, právě díky nějaké nesmyslné módě. Ty píšeš "je tu tvá svobodná vůle ta videa sledovat", to vím a taky je nesleduju, ale pak je druhá věc - nesobecky a nenásilně otevřít ostatním oči. Kolik kuřáků stále kouří ze svobodné vůle? :)
-
No já nevím, ale fps jsem řešil dávno před TB a nejsem určitě jediný. Časem vyšla spousta her, která běžela na běžných herních strojích jen tak tak a člověk řešil ono "sekání", tedy jaké je fps. Já třeba řešil fps při hraní Morrowinud a pak znovu u Oblivionu a šteloval a vylepšoval HW, jen aby to pořádně šlapalo. Taky u stříleček jsem to dost řešil.
-
Vývoj hry je jako podnikání. Musíš si za svým dílem stát a neustupovat a makat. Jasný, že ti občas nějaká k*rva bude házet klacky pod nohy, ale tak to bývá. Vývojář musí počítat s tím, že to nebude mít lehké. Nejlepší je prostě začít s malým projektem - naučit se, jak se to dělá a jak to chodí. Když to dotáhnu do konce a pořád mě to baví, zkusím zase něco a pak zase něco a pak něco až nakonec mě možná bdou trochu více znát a dovolím si na něco většího. Kolikrát mi příjde, že chce každý udělat Minecraft, vydělat miliardy a zabalit to. Jenže tak to nefunguje - resp. povede se to jednomu z milionů - skoro jak vyhrát sportku.
-
No pravdou ale je, že odehrát celou nějakou kratší hru bez komentáře a třeba bez informací o autorech hry a tak mi nepříjde úplně správné a dobré. Máš hry, které jsou velmi zážitkové a poměrně krátké a kdo je vidí na youtube, ten už je vůbec nemusí hrát, protože viděl naprosto vše. Takové video je v podstatě tím samým, jako by člověk nahrál na youtube celý film - tak trochu na hraně či za hranou pravidel, řekl bych. Ale to je jen můj osobní názor. Minimálně link na zakoupení hry a poděkování autorům by video mělo obsahovat, když už tam není nic jiného než čistý gameplay.
-
Jasný. Máš tu určitý vývoj. Když jsem byl mladý, dostal jsem od kamaráda diskety s nadpisem "hry". Netušil jsem, co tam bude. Šel jsem úplně naslepo. Většinou tam bylo více her a řadu z nich jsem buď ani neuměl pořádně spustit, nebo jsem netušil, jak to hrát a zjišťoval všudemožně co a jak. Pak přišly časopisy a já si o hrách četl. Už jsem nebyl vystaven tomu naprostému neznámu. Něco málo jsem znal. Některé články byly dokonce podrobným popisem, jak hru hrát a dohrát. Pakpřišly fora, weby a tak a člověk mohl diskutovat s ostatními o hrách. To byla další fáze. Dosud zcela neznámé příběhy nebo dokonce i samotný smysl hry se nyní konečně člověk mohl dozvědět. Představ si, že to dé doby řada her byly prostě jen "hra" a příběh jsem vůbec nechápal. No nakonec tu máme youtube a zcela kompletní průchody hrou včetně všech podrobností o hře samotné. Je to prostě vývoj. Bůh ví, kam to povede. Netuším.
Víš co, vždycky je tu tvá svobodná vůle ta videa sledovat. Když nechceš, nemusíš o hře vědět prakticky nic. Je to jen a jen na hráčích. Jak jsem psal, strašně záleží na žánru hry.
Jinak souhlas. Mimo mě šla třeba všechna videa z Darksouls. Tam je strašná škoda vidět ty bossy předem. Není nad to to vidět nejprve sám a být v úžasu a až pak třeba sledovat, jak se dařilo v hraním ostatním hráčům. Např. video na hrej.cz či u games.cz jsem jen poslouchal a neviděl obraz, abych se nepřipravil o ten svůj zážitek. A to je další možnost - jen poslouchat a nesledovat obraz. ;) -
Hra není film, ani kniha. Je to specifický žánr.
Já myslím, že hry se už docela berou vážně. U nás je to pořád všelijaké, ale v zahraničí je to podstatně lepší. Mezi hráči je řada skutečných osobností - i těch velmi známých, které se netají tím, že hry hrajou a vůbec se za to nestydí. Myslím, že je jen otázka času, kdy hra bude zcela rovnocenná s filmem a knihou. Samozřejmě vždycky tu bude nějaký rozumbrada - to máš dneska taky lidi, co nedají doplatit na černobílé fotky, koukaj na fakt divný filmy a čtou divný knížky, případně chodí na divné divadelní představení atd. To bude vždycky.
Ve hrách se točí strašný prachy a tohle bude tlačit na vydavatele, aby udělali z her tu nejnormálnější zábavu pro všechny, protože to znamená peníze navíc. ;) -
Pravda, o pár hrách jsem slyšel, že jdou opravdu hodně na ruku určitému typu youtubera (pištělům, vřískalům a podobným). Tyhle hry jsou ale vesměs pro mě odpad, takže to neřeším. Vždycky tu budou hry, které mají svůj koncept a toho se prostě drží nehledě na tom, co je zrovna populární. Osobně mi nevadí, když vývojáři usnadňují natáčení videa ze hry. Naopak ze srdce nesnáším sociální tlačítka ve hře. Ale to už je jiné téma.
Mně youtubeři obecně nevadí. Pokud jde o ty herní, je jich řada opravdu dobrých. Samozřejmě to nelze poměřovat počtem fanoušků, sledovaností apod. McDonalds taky není nejlepším stravovacím zařízením, přestože tam chodí fakt hodně lidí, no ne? Uznávám ale, že je fakt těžký najít solidního youtubera. Hodně bych uvítal nějaké lepší možnosti filtrování a taky mít možnost některé youtubery a veškeré jejich výtvory zcela blokovat. Já odebírám mj.:
Squirrel, Scott Manley, TheXPGamers, Gopher, DigitalFoundry, FRANKIEonPCin1080p, Nozi87,
AngryJoeShow, Worth a buy, TotalBiscuit, kanály Martina Roty, Hrej.cz, GamesczTV, gameranx, ArcticMetal, TheLazyPeon, Zdeněk Princ a pár velkých herních kanálů (IGN apod.) a spousta neherních kanálů. Neříkám, že tito jsou ti nejlepší. Nejspíš ne, ale narazil jsem na ně a vesměs byli snesitelní až dobří.
Každopádně by se měli autoři her zásadně držet vlastního plánu, vlastní vize a neohýbat se pod vlivem komunity a už vůbec ne pod vlivem youtuberů. Nechť vymyslí a udělají vlastní hru a uvidí se, jestli jejich vlastní schopnosti na to stačí. Nakonec co člověk, to jiný názor a autoři by si měli stát za svým - teda pokud díky své neschopnosti neprodukují naprostý odpad. Samozřejmě nevylučuju určitou komunikaci s komunitou a její částečné vyslyšení, je-li to nezbytně nutné. Ohýbat se ale před youtubery - ne, to fakt ne. -
Ještě dodatek - dokážete si představit kdyby youtubeři začali natáčet tzv. "Let's Watch" videa? Youtuber by si vysílal film, třeba nové Hvězdné války, a v pravém horním okénku bychom sledovali jeho reakce, poslouchali jeho prupovídky a názory na film. No nebyla by to zábava? To by asi lidi řvali jak dotyčný ničí umělecké dílo. U her je to ale v pořádku. A nebo toto - holka na videu předčítá nejnovější knihu Stephena Kinga, co minutu se zastaví a reflektuje svoje názory, zamýšlí se nad chováním postav... Ne, určitě by to nerušilo zážitek z knihy. Tady máte odpověď proč se videohry nikdy nebudou brát seriózně jako dospělá umělecká disciplína.
-
Jasně, u těch "zážitkových her" - atmosférické adventury, příběhové hry obecně - to je nejzásadnější, souhlasím. Nesouhlasím ale s tím, že si o hře přečíst nějaké dojmy, ať už recenzi nebo i návod/walkthrough je to stejné jako hru "vidět v akci" - text je zprostředkovaný psanou formou, někdo ti pomocí slov popisuje svoje dojmy, co vidí, co slyší - ale ve videu to vidíš a slyšíš přesně tak jak to je, ten člověk co to hraje to nijak nezprostředkovává, jen to komentuje a předvádí. To je ten kámen úrazu - když ty si potom hru koupíš a spustíš, dojde k jakémusi "dejavú" momentu, a ty místo toho abys měl "čistý zážitek", ničím neovlivněný, místo toho se ti, i kdyby jen podvědomě, vybaví moment ze sledovaného videa.
-
Upřímně se domnívám, že ten prvotní dojem je dávno pryč kvůli recenzím, článkům atd. o hrách. Přecijenom třeba já, a nedivil bych se, kdyby tak činilo mnoho lidí či dokonce většina, kupuju hry zásadně až na základě prostudování recenzí a posledních pár let i podle videí na youtube. V podstatě vím o hře vše, protože hry jsou pro mě drahé, tak si sakra rozmýšlím, jestli hru koupit, nebo nekoupit. Časy stahování nelegálních kopií už u mě minuly - hlavně kvůli lenosti a strachu z virů a taky kupodivu kvůli blbému pocitu. Samozřejmě si dávám pozor, abych hru neviděl skrz na skrz, protože to bych se opravdu připravil o mnohé. Ale taky záleží na typu hře - např. u budovatelské strategie, simulátoru, sportovní hry můžu vidět desítky hodin videí a číst všechnomožný a nevadí to. U koridorových her, případně adventur, hodně příběhových her je naopak sledování videí rizikem, že se člověk dozví o hře až příliš.
-
Největší problém je, že se divák letsplaye sledováním byť jen začátku průchodu hrou připraví o první dojem který už ničím nevrátí - ani tím že si poté hru sám koupí a zahraje. Prostě ten prvotní moment kdy spustí hru a všechno vidí poprvé je nenávratně pryč.
-
JJ tohodle kolika odebiram taky =D Zklamal me teda ze prej Outlast je nejlepsi horor ever... co bych se poblil ale jinak souhlasim s jeho primocarejma nazorama =D
-
Mor herního průmyslu ještě že - peníze nevládnou tolik herním světem omg.
-
jůtůbeři jsou totální žumpa internetu a jen poškozují hry *11* *11* *11*
-
Tobě je škoda něco vysvětlovat, seš asi moc starej a ještě ktomu blbej, abys chápal co nového se kolem tebe děje a četl psaný text bez předsudků
-
jak netyka? Co to plácáš? Takovej youtuber co ma statisícovou sledovanost, a pubosi ho zerou a prohlasi ze je něco ve hre spatne to vezmou hned za svy, pac to rekla jejich hvezda, a zacnou to papuskovat všude mozne a to ma pak vliv na vyvoj dalších her, protože, bohužel, dneska vyvojari komunitu poslouchaj jak Azor svojeho pana. nedavnej pripad nejakyho simulatoru medvěda to jen podtrhuje, to pako Pew tu hru pekne strhal a doslo to tak daleko ze ten clovek co na ty hre delal to zabalil a zustala nedokoncena, protože plno lidi to vemeno pewa bere jako slovo bozi..a takovejhle pripadu jsou stovky ze se něco zmeni k horšímu ve hre jen proto ze nejaky pan youtuber ma v hlave slamu a nevi co dela.