-
Me osobne bavil Wake i jako turisticky simulator - proste jsem se potloukal po horach (jak me hra pustila, pochopitelne) a koukal na tu nadheru. Nakonec proc ne?
-
Umíte si představit Wakea jako hru s otevřeným světem a sandbox prvky. Já teda ne. Ze hry by vyprchalo veškeré napětí a lehce hororové scénky, jako od Kinga, nebo Hitchcocka. Byla by to jenom bezduchá břečka, se spousty bugů a roztahaným příběhem. Brrr...
-
-
umim
-
NO ... takový Stalker je svým způsobem taky sandbox ..... a že by vyprchaly hororové momenty ? .... Asi ne .
Pravda je však ta , že pořádně udělaný sandbox se jen tak nevidí a když už tak příběh stejně zůstává lineární (Saints Row 3 z poslední doby ) - v záplavě generátorů několika málo akcí pak utone celá hra . -
-
Vtipné, že zmiňuješ zrovna Stalkera, jelikož to není zrovna nejšťastnější příklad. Vezmi si, kolik let se vyvíjel... :D A takhle mohl dopadnout i Alan Wake, naštěstí tvůrci dostali rozum a chyby jiných neopakovali. ;)
-
-
On i ten Alan nebyl ve vývoji zrovna krátkou dobu. Autoři si ukousli velké soustu a pak to nedokázali zpracovat. A teď se vymlouvají, že to prostě nešlo. Mají pravdu. JIM to nešlo.
-
-
-
-
Ja mam Alana prave rozohraneho (PC) a suhlasim s tvorcami, open world by bol pri tejto story driven hre uplne k nicomu a kazil by kontinuitu a napinavost pribehu ked by tam boli zbytocne prilis dlhe a hluche miesta kedy by hrac len hlupo niekade bludil.
Remedy vie robit uzasne story driven linearne koridorovky. A treba urcite aj take hry, Max Payne 1 a 2 su jedny z mojich najoblubenejsich hier detstva a puberty a vobec mi vtedy nevadilo ze su to koridorovky. Naopak autori mali vdaka tomu moznost vyhrat sa s atmosferou a s kazdym malym detailom prostredia. Nakoniec, ani taky Half-Life 2: EP2 rozhodne nie je ziadna openworld hra, ale skor do detailu vypiplana, dokonale naskriptovana koridorova fps akcia, a vyborna hra samozrejme.
Alan nakoniec tak ako pise autor clanku nejaky ten pocit z open world prostredia predsalen ma, myslim ze sa im to podarilo perfektne vybalancovat medzi tym aby clovek nemal pocit ze su to vsetko len kulisy a ze je v prilis uzatvorenom svete a tym aby to nebolo nudne a zdlhave. Krajina je okolo hraca casto pomerne volna, no hracovi sa jednoducho moc daleko do toho temneho lesa (kde zrejme necaka nic dobre) moc ist nechce. Zatial sa mi AW dost paci a takych 8/10 by si u mna rozhodne vysluzil. -
Po dlouhý době hra, u který jsem měl po dlouhý době, díky nádherně vymodelovaným scenériím, pocit, že tam skutečně jsem. Že se fakt pohybuju v reálnym světě (zdravim CoD a jeho pseudorealističnost :) ) a jsem postava, který se děje něco blbýho. Až jsem si u hraní uvědomil, jak je možný, že je ve hrách tak těžce nepoužívaná lokace lesa (samozřejmě najdou se výjimky - už vidim, jak mi tu zas ňáký chytráci píšou: "Hej a co Vietcong?" - tak já jen, aby si tyhle komentáře rovnou odpustili). Navíc tady je ten les fakt nádhernej, že je radost jím jen procházet... no, i když "radost"... Les jako takovej mám fakt rád, ale zároveň se ho v noci celkem dost bojim. Takže v Alanovi na mě atmosféra působila fakt hodně a musim přiznat, že jsem se u hraní fakt bál.
Je to prostě hra pro lidi, jako jsem já. -
-
a já jenom doufám, že sis jí zakoupil, jako správnej skaut.
-
Jo, přesně tak. Jednou člověk napíše něco věcnýho a už chytá mínuska... tak schválně, kterej puberťák se k tomu přizná...
-
-
Já ti jedno dal. Prostě proto, že s tebou nesouhlasím.
-
Za mě + kejmo :)
-
-
-
Alan Wake jsem něvěřil už po prvních videích, ale Remedy to dokázali dobře udržet a hra se mi nakonec hodně líbíla. Příběh a atmosféra jsou skvělé, Sam Lake mě ještě víc přesvědčil o svém nadání. Každý fanda hororých a mysteriózních knih a filmů by si měl hru zahrát už jen kvůli těm skvělým odkazům na známé díla Stephena Kinga, H.P. Lovecrafta nebo Davida Lynche. Pořád jsem měl ale pocit, že by to šlo udělat líp. Nejvíc mi vadily akční části. Ano, ze začátku byl způsob likvidace nepřátel celkem zajímavý, ale asi od půlky hry jsem to bral jenom jako nutnou rutinu, kterou musím projít, abych se posunul dál v příběhu, protože pokud se zapomene na baterku, nejsou souboje ničím zajímavé a už vůbec ne děsivé. Alan Wake totiž možná je survival, ale hororový je asi stejně jako Twin Peaks nebo Donnie Darko. Rozhodně by bylo lepší, kdyby se soustředili víc na adventurní část, přidali třeba nějaké hádanky nebo rozhovory s postavami. Na dvojku se ale hodně těším a jsem zvědavý, jak dopadne.
-
Trochu problém je s tím, že mě Alan Wake připadal naprosto prázdný i jako lineární koridorovka.
-
No to byl zas článek úplně o ničem...
-
Chvilema byl pocit z koridoru velky, ale jinak se jim podarilo udelat slusnou iluzi volneho sveta. Mestecko si zilo relativne svym zivotem, nicmene toto mohli propracovat vic, kdyz to prikladaji jako hlavni duvod jejich rozhodnuti.
Kazdopadne ja jsem si hru uzil, penez nelituju a za nejakou dobu si ji s chuti projdu zase. To o moc titulech rict nemuzu.
Souhlasim s nazorem ze do dvojky by mohli zakomponovat vic rozhovoru a hadanek na ukor souboju. No uvidime... -
Alan Wake mi, spíše než jako horor, připadal jako hraná kniha s thrillerovo-hororovou tématikou. Vážně se mi líbí "knižní" styl, jakým je hrá udělaná, hrdinovým povídáním si pro sebe počínaje a nacházením útržků knihy (ne)konče. Možná je to tím, že jsem od něj ani moc nečekal, jelikož jsem si nějak myslel (ani nevím proč), že hra dostávala špatné hodnocení (ještě na Xbox, do ledna tohoto roku jsem o něm neslyšel od té doby a ani se o něj nezajímal).
-
Alan Wake (včetně DLC) mi přišel jako nádherná atmosférická záležitost, kterou jsem si doopravdy vychutnal. V tuto chvili ma za sebou 3x dohrano. No problemo pokud se nekomu nelibi, ale pro me je to parada.