-
Kde je nabídka, je také poptávka. Dokud bude výhodné pro výrobce DLC vytvářet, budou je na hráče chrlit.
-
-
SRY, ale je to přesně naopak. Poptávka dělá nabídku. Dokud budou tupci kupovat, budou výrobci vyrábět. Pokud budou vyrábět a nikdo nebude kupovat, vykašlou se na to.
Problém je v tom, že výrobci model DLC zkusili a lidi se chytli. Tak se to rozjelo ve velkém a dělají to všichni.
První vlaštovkou v tomhle byl podle mě model Halflife a jeho epizod. (možná ještě výrobci SIN se o model prodeje hry po kapitolách pokoušeli, ale hra propadla). Tam ale šlo o přídavky téměř rovny plnohodnotné hře a příběhově podstatné.
Nejsem si jistý, ale osobně mám první DLC spojeny s Bioware a EA. Ostatní se přidali.
-
Dříve to bylo tak, že hra stála a padala na komunitě, která hru udržovala živou i po dlouhá léta. I ten tupec Carmack vděčí za vše jen a jen PC komunitě na kterou teď z vysoka kašle.
Modaři dělali úpravy a oživovali content hry. Vývojáři si s updaty zdarma a supportem budovali renomé a důvěryhodnost. Navíc tak získali spoustu talentů a nových posil týmů. Teď ale stojí vše na penězích.
Závěrem napíšu jen tolik: Dokud lidi budou kupovat sra*ky, budou se vyrábět sra*ky. Až lidi konečně pochopí, že jsou to oni kteří určují za co své peníze utratí a vytvoří tak tlak na vydavatelské kolosy, budou hry opět kvalitní.
-
-
Víš, ona přijde doba, kdy si to budeš muset koupit, aby sis vůbec zahrál na úrovni a nějakej Pepík z Horní, Dolní, který si poslal penízky, neměl lepší vybavení než ty a tudíš tě stavil do horší pozice. Myslím teď především MP scénu. Myslím, že to už začalo bonusovým materiálem, pokud si hru předobjednáte.
-
-
Ale ja nehraju MP a hrat ho nebudu. A u SP her, at si Pepici kupujou, co chtej...
-
-
Ja si myslim, ze je potreba rozlidovat DLC a "DLC". To prvni, je DLC, ktere vydaji po nejake dobe po vydani hry, ktere hru prodluzuje a rozsiruje. Nejlepsi priklad je asi Lair of the Shadowbroker pro Mass Effect 2. Druhy, a buhuzel castejsi pripad, je "DLC", ktere je vydano kratce po vydani hry a pokud mozno je jeste ze hry nasilne vyjmuto, viz. Mafia 2.
Smaozrejme, ze celkove se mi fenomen DLC nelibi, ale s tim nic nenadelam. Respektive nikdo mne (zatim) nenuti je kupovat. Ale jak jsem jiz psal, pokud je to dobre DLC, na kterem nekdo opravdu pracoval, tak proc si ho za par svestek nekoupit. -
DLC vnimam jako problem pro hrace, a bussines pro vyvojare.. kde na drobnostech (vest vyjimkach) triskaji pomerne vysoke prachy.. a cely herni trh to pro hrace "potapi" *16*
spousta prikladu jako napr. CoD kde chteji za 4 mapy 10€ *14* - to je fakt super -
-
a tak ať si klidně účtují 20éček. Problém je ale ten, že ti, kdož tyhle DLC nevlastní, jsou vlastně biti a tudíž nuceni si tyhle blbiny koupit.
Problém není v ceně, je v konceptu
-
-
este jedna vec ktora sice uplne nesuvisi s DLC. Vydavatelia nariekaju na piratenie a klesajuce prijmi. Netvrdim ze sa nepirati ale tak nejak ma zaraza ze ani trochu neuvazuju o moznosti (a to ani novinari/media) ze hraci proste povedzme dany titul nekupia/ignoruju. Aku mam moznost ja ako hrac vyjadrit sa k danej hre ak sa mi nepaci ? V podstate jedinu na ktoru moze vydavatel aj zaregovat - nekupit si jeho vyrobok. Nikde som v mediach som necital clanok ktory by rozobral aj moznost ze uz su hraci otraveny z vecne nedorobenych titulov, stale technicke problemi (dnes uz byva standardom ze to niesu drobnosti ale vela krat sa hrac citi ako betatester zadarmo) a preto si proste dany titul nekupi. Odkial je ta modla ze predaje musia iba rast a drh je blby a bude stale len konzumovat a kupovat ? Ako nerobim si iluzie a znovu netvrdim ze sa nepirati ale o tomto postoji sa nikde nepise.
-
Hry kupuju, ale DLC stahuju.
-
V davnejsich dobach (i ked zasa az tak davno to nieje) boli hry shareware, cast zdarma zvysok sa kupoval, potom sa vydavali dema a full verzie. Neskor prisli datadisky a dnes sa to nazyva DLC. Asi froma neni uplne podstatna sa myslienka samotneho DLC nieje zla, vpodstate je to len premenovany datadisk (predsa len vyspecifikovanie DLC je velmi vagne). Co asi vecsinu hracov serie je marketing a business ktory za tym je. Casto su DLC predrazene, dema sa uz prakticky ani nevydavaju (ehm pri niektorych sra*kach sa neni ani comu divit). Co sa tyka obsahu tak pri vyvoji sa vzdy vygeneruje niekolko nasobne viac assetov,dat, misii/levelov a len cast sa pouzije do finalneho produktu, problem s DLC je asi zasa skor v marketingu, ked vydavatel uz dopredu rata ako zarobit a zacne "vykusovat" veci ktore sice mozno niesu uplne podstane ale mnohokrat dotvaraju atmosferu. Su to tie povestne detaily a preto sa hraci vela krat citia oklamany.
-
Někdy se ale nenechají zblbnout a ukázali to u takové hry jako Mafia 2 kde příliš okatě "DLC" vysekali ze hry a snažili se je prodávat zvlášť, lidi celou hru moc nekupovali a dobře jim tak *1*
-
-
Me fascinuje, jak si nekdo vymysli blud, a pak to vsichni opakuji jako svatou pravdu. Za prve Mafia 2 se prodavala slusne, a stale prodava a za druhe DLC nebylo vyriznute z hotove hry. Kdyby bylo, tak by prave naopak dopadlo jeste dobre, protoze je videt, ze na DLC se zas tak intenzivne nepracovalo (jako na hre) a proto je DLC slaby...
-
-
Pokud je někdo bývalý zaměstnanec (který navíc zkouší být zaměstnavatel ve stejném oboru jako jeho předchozí chlebodárce) tak velmi dobře rozmyslí, jestli bude šířit něco, za co jej moloch může dostat do nepříjemné situace, nebo něco nevinného, co našemu človíčkovi neublíží.
A na základě výše uvedné spekulace tvrdím, že u Mafie II byl v DLC nabízen materiál, který původně patřil do celistvého konceptu. Jelikož ale, jak tu povětšinou víme, byl vývoj M2 velmi bouřlivý, něco se pro zvýšení výtěžnosti tohoto kusu softwaru muselo udělat. -
-
Fakt jo? Tak proc jsou ta dlc o moho radu horsi, nez puvodni hra? Kdyby byly ze hry vyseknute, tak budou na stejne urovni Mafia 2, ale to rozhodne nejsou. DLC Mafie 2 jsou pouhe sterotypni mise spichnute horkou jehlou za par tydnu. Hral vubec nekdo ta DLC nebo si vymsli uplne z voleje? Kazdy kdo to hral, musi na prvni pohled videt, ze je to kvalitou uplne jine nez puvodni hra...
-
-
A co když vysekali mizernej obsah ze hry a pak ho prodávali jako dlc? *1*
-
-
-
-
-
Je to smutná statistika a pro mě, dost alarmující! Lidi zapomněli ( lépe řečeno, nechali se zblbnout od PR ), že by za své těžce vydřené peníze měli dostat hotovou věc?! Nejsmutnější na tom je to, že tyto polotovary lidé kupují na Zemi s úsměvem na rtech. Pro mě je to nepochopitelné. Jako kdybych prodával motorku bez řídítek. Sice motorka vydává zvuky, vypadá to jako motorka, ale nezajezdíte si, dokud si k tomu něco nepřikoupíte. Z DLC se vytratila "nadstavba" a stalo se z toho nutná přísada k vychutnání si hry ( dohrání ), tak jak ( možná ) autoři zamýšleli. Já hry, které ještě ani nevyšly a už mají ohlášené DLC automaticky nekupuji. Možná proto, že pamatuji dobu, kdy jsem kupoval hotové produkty. V tomto případě hry. TW6
-
No ten narůst je dle mě ovlivněn tím, že více her je rozkouskováno na DLC méně těch kompletních a né tím, že by se DLC staly výrazněji populárnější. Toť můj skromný názor.
Další věcí je ono zmíněné vydání hry po částech. Př. vzhledem k popularizaci coopu, když se vydá coop až jako DLC (už se i stalo) spoustu lidí si pořídí toto DLC přesto, že jde o rozkouskování hry a doposud bylo považováno za normální aby byl součástí hry.
Takže, to dodáno ke zmíněným zkušenostem vydavatelů. -
-
Absolutne suhlasim. Ved je logicke, ze ked sa stale vydava viac DLC, tak sa ich aj viac predava, na to nepotrebuje clovek dizertaciu z ekonomie. Ved v poslednej dobe vychadzaju DLC uz par dni po vydani hry, tak nech mi nikto nehovori, ze to stihli za taky kratky cas na novo vytvorit.
-