Přejít na výpis diskuzí
Protipirátská ochrana je šílenství, tvrdí šéf GoG
2.1.2014 | Ladislav Loukota
144 příspěvků
-
S ceno je vzdy problem. Kazdy ma nastavenu latku inak a samozrejme ma aj ine financne moznosti. Osobne si ale myslim ze kvalita by mala mat zodpovedajucu cenu a potom neni problem za nu zaplatit. Problem dnesnej doby je ze aj kvalita aj samotna cena sa dost devalvuje. Pri mnohych hrach vyslovene vydiet ze ide vydavatelovy o kalkul, vid nekonecne serie bez duse alebo zasa prehnane naklady ktore zdaleka neodpovedaju vysledku, respektive su zbytocne a nemyslim ze nejak vyrazne vyvazuju herny zazitok. Potom je fakt otazne ci sa za take hry oplati platit 40,50 alebo 60e. A aj tieto pravidelne zlavove akcie su sice fajn, len by mazaujimala statistika co a ako ludia nakupuju postupne po rokoch. Nepametam sa presne kedy Steam zacal s tymito zlavovymi akciami, ale zda sa mi ze to nebude viac nez par rokov ale uz teraz , po tych akciach, akosi nieje uz moc co nove kupovat. Zasa tych kvalitnych hier tak vela nevychadza a neni problem po 2-3 akciach kupit si vsetky dobre hry, aj starsie a priebezne uz dokupovat tie co vydu za dany rok ako nove.
-
-
koupit "velkou" hru typu Witcher 2, Bioshock Infinite nebo novej Tomb Raider řekněme za osm stovek na naše pro mě není problém, protože to je prostě epická zábava na dlouhou dobu (a klidně i na znovuzahrání) - s většinou indie jednohubek je to samozřejmě jinak, tam je cena okolo 200 pro mě víceméně max, i když třeba nabídnou delší herní dobu...
-
-
No nevím, já si za pirátstvím "ušetřené" peníze koupil nový počítač. A na novém počítači vypadají 10 let staré hry jako kostičky, které holt i tu nostalgii ze starých her uplně přebijou. Po vyzkoušení pár her po letech, jako Lemmings, Duna2, Ports of Call, Prince of Persia atd jsem zjistil, že raději nostalgii nechám jen tak hezkým vzpomínkám a herně se k nim vracet nebudu. Nemám proč. Ani ta zábava jako před lety není taková, jak ve srovnání s novýma hrama, jejich grafickýma vymoženostma a 5.1 zvukem.
Na notebooku 300km od domu někde v hotelu na služební cestě ano. Jinak ne. -
-
žádná z těch her, co jsi uvedl, na GOGu není, takže tys taky upirátil :)
-
-
Samozřejmě. Začínal jsem na Amize, na Atari. A GoG nabízí PC hry, které vyšly o něco později. Nic to nemění na tom, že staré hry pro mne nemají ani tu minimální cenu.
-
-
-
GoG i Steam totiž pochopili, že nejúčinnější boj proti pirátství je poskytnutí levných her a vysokého komfortu.
Snad to v budoucnu dojde i poskytovatelům filmů/seriálů (netflix ukazuje, že fungovat to rozhodně může). -
-
Steam ma na jedne strane komfort, na druhe i o 1/3 vyssi ceny nez kamenne obchody a neprijemnou DRM (krome potreby steamu a online aktivace tam muzou byt i silenosti typu GFWL a podobne). Dokud tohle nezmeni, budu kupovat veci pouze ve sleve a pokud to pujde tak i jinde. GOG je uplne jina liga.
-
-
záleží od toho aké kamenné obchody porovnávaš... na miestne pomery je steam bezkonkurenčný aj keď má svoje muchy
-
to ze maji hry na steamu potrebu aktivace pres gfwl neni vina na strane steamu. steam je zde pouze jako prodavajici, a kdyby chtel ze hry drm odstranit, urcite by tvrde narazili. to je to same, jakoby sis koupil hru v kamennem obchode a pak nadaval na to, ze hra po tobe chce prave nejakou tu aktivaci.
-
-
Tj jenže Steam má ochranu právě steam.
-
-
To je celkem jedno. Hry ktere k chodu potrebuji steam se daji stejne bez problemu upiratit. Steam proste poskytuje sluzbu a doufa, ze cena za to pohodli je pro ty lidi vyhodnejsi nez pripadne trapeni s piratenim.
-
-
Jo, jen to není bez DMR jak se píše. Přenos her a pod je tam stále komplikovaný a špatný přepočet cen tomu dává korunu.
-
-
-
-
Kéž by na GoG přidali první tři díly Harryho Pottera. Velmi rád bych si to znovu zahrál, tentokrát legálně...
-
-
Jedny z nejlepších her podle filmů! (Přestože byly spíš podle knih, ale vycházely v návaznosti na filmy...)
-
-
GOG, Steam, v jinych mediich pak vselijake netflixy a spotify podle me ukazuji, ze stahovani veci z internetu je v soucasnosti vic nez otazka ceny, vic nez problem DRM, vic nez cokoliv jineho zalezitosti jedine veci: distribuce.
Kazdy chce kliknout - a mit to. To je podle me ten zaklad uspechu a to, co dnes uz vetsina lidi chce a nevadi jim za to platit. Nerad jsem vulgarni, ale myslim, ze obecne princip "zadny srani" uz predcil "je to drahy, stahnu to zadarmo".
U her je samozrejme cena jeste silne tema, protoze prece jen syndrom padesati dolaru za tri hodiny pochybne zabavy stale existuje. Ale podle me vyse zminene projekty a jina odvetvi nez videohry ukazuji, ze jsme na dobre ceste. -
-
souhlas, jenže pirátská scéna se taky vyvíjí, dnes prostě den po offiko releasu napises jmeno hry do google a zato TPB, vyjede ti 5 torrentů, vyberes nějakej od prověřenýho člověka (tzn se proste kouknes esi u torrentu je lebka a jakou ma barvu) a do par minut stahuješ full speed.
Nemluvě o tom, že takovej AC4 byl na TPB asi měsíc před vydáním včetně všech DLC, stejně funkční jako následná offiko verze.
Už to prostě neni hledání v jungli zavirovanýho netu a torrent co ti dá 50kb/s, stačí napsat za cokoli TPB a stahuješ funkční verzi do 2 minut.
Timto samo pirácení nijak nepodporuju, jen říkám jak to ted je.
-
-
Díky GOGu jsem si konečně legálně pořídil spoustu her, který jsem jako malej upirátil...
-
-
detto
-
-
"navzdory zákonitostem trhu" ? Kdo tuhle blbost napsal? Příklad GOG je naopak přesná ukázka jak trh funguje. Bez dotací a státních zásahů je firma úspěšná, pokud se dokáže prosadit v konkurenci. To je TRH.
-
-
TRH je přece zlotřilý, hnusný a neregulovaný. *1*
-
-
To byly časy, když v každém městě byl "palič", kterej měl vypalovačku a prodával pirátský verze za 150kč/1 CD.......Baldurs Gate II mě tak stál 600kč :-DD. Ten člověk měl v garáži naprosto neuvěřitelný množství her ( regály zasypaný snad všim co na PC vyšlo ) to sem nikdy nikde neviděl. Ale neslo mu to dobře, konkrétně v městské části Prahy, kde žiju, za nim chodilo celý město - sehnal všechno.....možná ho pak zavřeli, ale určitě si stihl nahrabat pořádný prachy. Do teď nechápu, kde ty hry sháněl?? jestli si koupil od každý hry originálku a pak pálil, pálil, pálil? to ale bylo okolo roku 2000. Pirátění v týhle době u starších her prostě nemá smysl - těch pár peněz, co to na GoG a jiných službách stojí, takových peněz nelituji. Fandim týhle legální a poměrně levný distribuci her
-
GoG je první (ke Steamu sem se eště nedostal), kde mě právě jejich vstřícná cenová politika, DRM Free a bonusy zlomila ke kupování her. Jednak i proto, že mi už hodně starý originálky nejdou ani nainstalovat (viz Descent 2, před pár dny zakoupen 1+2 za směšných 79Kč) a pak i pro jejich velmi ochotnou podporu. Babrali se se mnou tři dny, když Moto Racer 2 odmítl fungovat a pak mi nabídli ve stejné cenové relaci jinou hru (to ještě neměli 30denní garanci) - na čemž jsem vydělal, neboť mě hra ve slevě vyšla na necelé 2$. Takže už jen za tento přístup je kdykoliv rád podpořím.
-
Je rozdil prodávat stare hry bez DRM a prodavat AAA titul co zrovna vychazi. Ono kdyby GoG vyvijel titul za x milionu dolaru, tak by zrejme slova jako silena pritipiratska ochrana lepe zvazily:)
Jinak dochazi k celkove devalvaci her, diky ruznym prodejcum bundle a velkym slevam které nabízí všechny DRM online služby jako steam, origin atd. Ja jsem odpurce Steamu a takzvane me uz taky dostal, a mam tam kolem 50ti her, které pro me, az na par výjimek nemaji prakticky zadnou hodnotu. Nevidim moc rozdil v tom poridit si tri hry za dolar nebo si je stahnout z piratebay.Chvilku je zkusim a pak smazu, s tim ze snad nekdy..
Ale je pravda ze tyhle levne akce na hry urcite efektivne zabranuji piratsvi, ale mam pocit ze jen u her starsich, u novinek pomer legalni/piratska kopie je porad stejny a to do te doby dokud ceny novinek budou takove jake jsou.
Spousta pirátských her funguje lip nez original a navíc nabizeji komplet hry třeba se vsemi DLC v jednom baleni, snadnou instalaci v komprimovane podobe kdy hra co ma 15GB ma instalator velky 4gb, pro plno lidi je tohle prilis velke lakadlo..vzasade lepsi kvalita a zdarma, s tim se jen tezko bojuje. A když to nefunguje? No a? zadne peníze to nestalo.
TIm nechci piratsvi obhajovat, jen poukázat kam muze vest prestrelena cena her, prudiči DRM a milion DLC k dane hre za 9.99 kus:) -
-
Zaklínač 2 byl bez DRM na gogu pokud si pamatuju hned od začátku. Takže GoG a CD Projekt dělají tak jak říkají.
-
-
jasne, je to jejich image který si udelali, ale nemyslim ze by tohle mohlo fungovat ve vetsim meritku.
Ještě dodam k tomu DRM. Ve vanocnich slevach jsme si poridil Heroes 6 complete. A co nasleduje když kliknu na ikonu hry na plose? Spousti se steam, potom se spousti Uplay a nakonec se hra pripojuje ke Confluxu. Jen jsem nechapave kroutil hlavou, tri ruzne DRM sluzby na jednu hru? No comment.. -
-
Hmm..ted tak premyslim. nebyla zaklinac 2 ona hra při které rozesilali vyhruzne maily s obvinenim z piratsvi? Myslim ze byla :)
-
-
Byla. Ale oni nikdy netvrdili, že jsou tolerantní k pirátství. To spíš naopak. Ale na rozdíl od DRM oni proti tomu bojují službami a otevřeností.
-
-
Tak o Zaklínači mohu mluvit jen v superlativech (hra samotná i přístup studia) - ihned jsem sáhl po možnosti dostat z GOG kopie obou dílů, pokud máte doma krabicovku. U třetího dílu půjdu rovnou do GOG verze.
Snad se podaří prosadit první MAFII, H&D nebo Chameleona. A nejen je. Někdy stačí pár stovek hlasů, ale samozřejmě záleží na právech. Chtěl bych tam vidět Total Wary, Prison Architecta nebo Hart of Darkness, Frozen Synapse...a další! :) Ještě k české stopě - Botanicula a Machinarium má velmi slušné čtenářské recenze pod objednávkou. -
Ano, o tom to je, ale nejen ke zlepšení image, ale i služeb zákazníkům. Evidentně ale jiné firmy tak chytré zatím nejsou *3*
-
Spis si myslim ze vedi ze se jedna o marny boj a peníze co by daly za DRM vrazi do obsahu.
Myslim si ze kdyby zaklinac 2 DRM mel procento pirátských kopii by bylo vzasade stejne jako bez ni. A chytri polaci to vedi a pouzily to ke zlepseni sve image:)
-
-
-
-
-