Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Mart9
    Lidi už jsou i líní hru složitě hledat a dlouho stahovat, aniž by si byli jistí, že pirátská verze bude fungovat. Mnohem snažší je si originální hru levně koupit a stáhnout z rychlého a prověřeného serveru.
    • Na druhou stranu je třeba říct, že než vyplňovat 2 miliony registrací a posílat svůj email kdovíjakým čertům, je prostě jednodušší si stáhnout crack. u spousty steamovek jsem to tak nakonec vyřešil. O filmech se už ani nebavím.
    • Tos me pobavil kamo, vod huny se ti teda prasi slusne. Pirati jsou zhouba hrani to je proste fakt.
      • za predpokladu, ze upiratena hra = neprodana hra, coz ale zdaleka neplati

znam i lidi, co treba stahujou vsechny filmy a kouknou sotva na desetinu, s hrama to bude podobny, sragora je porad sragora, i kdyz stazena
        • Spíš neprodaná hra je zhouba tvůrců, někdy právem, někdy neprávem. A na tom nějaký podíl piráti mají.

Za sebe se snažím koupit origošku všech her, u kterých jsem strávil hodně hodin.
    • Tomu ani sám nevěříš... Všechna dostupná data poukazují na drtivou převahu pirátů nad nepiráty. Jestli je nepirátů v průměru 10 % z celkového počtu hráčů, tak je to ještě hodně. V tomto světle je tvůj příspěvek blábol.
      • Kr.Pa
        Drtivá vetšina pirátů je pod 18 let, jakmile si člověk začne vydelávat peníze a vi, ze čas není jen na sedeni u PC, tak zjisti, ze hry s nizkou cenou (do 10€/$) je pohodlnejsi si koupit a stahovat je rychlosti 3M.
        • Robotron3
          Tak drtivě bych to neviděl. Znám hodně dospělých co pirátí hry a programy a to si přitom vydělávají hodně slušné peníze. Znám i pár skoro důchodců, co jsou na neplacení za soft už prostě navyklí. Někdo k tomu třeba dospěje s vyšším věkem, ale někdo zase ne.
          • SedRicKCZ
            Přesně. Taky znám hromadu lidí, kteří si klepají na čelo, když jim řeknu, že jsem si koupil na netu hudební album. Já jsem taky stahoval, kupoval pirátské verze apod, ale hned jak jsem se dostal do práce, tak od té doby si kupuju a vybírám hry, které vím, že budu hrát.
        • Opravdu si myslíš, že se "pirát" po překročení hranice 18-ti let se stane spořádaným zákazníkem? :D zkus být trochu realistou... Když na to člověk má a je mu jedno za co utrácí, tak ten peníz na to samozdřejmě dá.

I tak je ovšem plno lidí, kteří s tím mají zkušenost a nemají proč to měnit (např.: převážně pokud danou hru na internetu najdou do cca 2 minut a ještě "tím" ušetří).

Je to jenom o zvyku a je opravdu naivní si myslet že se "něco" změní po překročení 18-ti let a prací.

*5*
          • Kr.Pa
            Ten mezník 18 let byl příklad, já třeba pirátím velké hry. Kupuji si vždy české hry, nebo když je cena do 10€/dollarů.
            Většinou si po zahrání pirátské verze (pokud mě hra zaujala) koupít originálku (i když většinou čekám, až bude někde akční cena).
            Jde hlavně o to, že když si udělá člověk vztah k penězům (a nežije dojmem, že je může zcela volně a neustále tahat z rodičů) a žačne si i nějakým způsobem vydělávat, tak se v něm něco zlomí a začne hry i kupovat.
            Ja jsem měl před 5 lety jen asi 10 originálek, teď jich mám 50.
            • Mart9
              Tady nejde o žádný vztah k penězům. Prostě si začneš vydělávat, víš, že máš příjem a můžeš si leccos koupit. Student většinou příjem nemá, tak si hry stahuje. Okamžik, kdy si člověk začne vydělávat peníze, je ten zlom.
          • nightborne
            Tady musim souhlasit s puvodnim nazorem.

Samozrejme, ze se z pirata nestane slusny zakaznik lusknutim prstu na jeho osmnacte narozeniny, ale vidim ten trend i na sobe - v mladi jsme kupovali gamepacky (takovy cedecko plny ukradenych ripu plnych her, prodaval to jakysi clovek, nakonec ho zavreli, mam takovej pocit), s prichodem internetu pak warez -

ale dneska uz si treba hry, ktery me zajimaji, kupuju. Jasne, "velkou" vec za 50 euro si koupim jednou do roka, a je to zpravidla neco od blizzardu (budiz proklet), ale neco prijemnyho za pet, deset euro fakt neni problem, kdyz je, jelikoz delam na volny noze, dost prace.

Takze sice nejde o narazovou zmenu, ale trend mene pirateni umerny dospivani hrace bych take videl =).
      • Prosil bych konkrétní statistiku. Je zajímavé, že PC=pirátství. Teď se nebudu zmiňovat o konzolích, ale proč už si nikdo z vydavatelů nestěžuje na masivní krádeže na mobilních zaříženích? Krádež je špatná - o tom žádná, ale fanatické stěžování si jen jednu platformu mi přijde ubohé. Lukáš Macura se o tom několikrát zmiňoval. A často jsou ceny těchto her na mobilech ještě nižší,
        • Proč? Protože nastoupil free-to-play model... Proto. To je jediný důvod, proč si někteří myslí, že pirátství klesá.
          • jestli klesa nebo roste je jedn, trzby rostou, tedy mimo kamenne obchody .)
    • Přesně tak! Čteš mi myšlenky? *15* Či co? Je to pravda.
  • Na rovinu... za hru proste uz 30€ nikdy nemam v soucasny chvili je naproste minimum her ktere by si to zaslouzili... Rychlokvasky na prachy od velkych studii jsou jen zdimacka na prachy a uz se to ani nesnazi maskovat jen nam svym pristupem naznacuji "dej mi 50€ za hru a 50€ za premium jinak si nech tu svoji sockoidni standard verzi"

Na steamu ale naopak nakupu ve slevach kdy nemam problem za hru dat 3-5€ nez to hledat nekde na netu a pak doufat jestli to stahnu nebo ne...

Co se tim snazim rict je... ze kdyby se ze me tak okate nesnazili velky studia vytriskat prachy a trochu se zamysleli nad svym pristupem je pravdepodobne ze bych si nekdy udelal radost predobjednavkoul... Nicmene si radsi za 1000 zaplatim cast povinnyho ruceni na auto nez to vyklopit za blbost typu cod 212 nebo battlefield 45 (prip. muzem pokracovat fifou 3450, Assasin 68 atd. atd.)
    • Tech kvalitních je už opravdu málo ale ještě tady jsou.
    • Oni ale nexistujou jenom hry jako je CoC 212 BF 45 fifa 3450. Pokud by si více pátral tak najdeš i kvalitní hry. Jinak s tebou souhlasím.
      • Me to nerikej ...
        Ja mam v pocitaci akorat tak RUSE, DCS: A10, Sturmoviky, open TTD, war thunder a tim to pro me konci... samozrejme jsou to vsechno originaly (az na open TTD *15* ) a tohle mi k zivotu staci *5*
      • tak ano, ale mně třeba stálo za to si doted počkat a koupit si Total War Shogun 2 za 120kč než za 1000kč (když jak zmínil kolega se musí platit pojistky, nájem ....)

takže pro mě steam a gog bezkonkurenční. Warez mi problém nedělal, ale tak moc hry nehraju a pořád si ládovat počítač wormama, trojskejma koněma atd. nemusim, nepamatuju kdy jsem naposled nelegálně něco nainstaloval...
  • Robotron3
    Jakmile můžu, vždycky si koupim verzi bez DRM. A nejen u her. Třeba ebooky vyhledávám jedině bez DRM, maximálně s takovou tou sociální, že je tam uvedené, kdo to koupil. Mě jako kupujícího zákazníka DRM rozhodně otravuje, takže GOGu fandim už od začátku. Jen tak dál a vůbec bych se nezlobil, kdyby do budoucna se stal konkurencí Steamu i v nových hrách.
  • yenda1
    Dnešní dostupnost (nejen) her je opravdu velká. Což je skvělý i blbý zároveň. Horší přístup měl něco do sebe v tom, že i když ho hra pěkně prudila, člověk se k ní vrátil, pořádně ji zapařil ze všech stran, poněvadž nic jiného neměl. Pamatuji si jak jsem o spoustě her jenom tak něžně snil, hledíc na obrázky v recenzích.
    Dneska je všechno při ruce. Dobrý. Taky mám v zásobníku desítky her. Na h...no. Cítím tu spotřebnost na vlastní kůži. Asi taky stárnu. Nějaký záseky třeba na týden nepříchází v úvahu. Hry dneska musí odsejpat. Jako starý vlk jsem se dlouho vyhýbal prvnímu Mass Effectu. Potom několik hodin intezivního hraní, světe div se byla to zábavná jízda. Pro mne je to přesně hra pro tuto dobu. Spotřební. Rychle sehnat, rychle zahrát, rychle zahodit.
    • Ja to mam obracene - spotrebni rychlokvasky nekupuju, naopak kupuju hry co maji vysokou znovuhratelnost ala Arma,DCS,Anno,Europa Universalis,Minecraft,Wargame,atd. Zkratka hry,ke kterym se clovek muze znovu vracet a stale je co hrat. Treba zrovna ten Mass Effect neni uplne spatny,to je fakt,tento typ her mi prijde spis jako interaktivni film - jakmile ten pribeh jednou projdes tak uz neni co hrat.
      • yenda1
        Jasně. Taky mám rád hry co mají hloubku. Ale přistihl jsem se u toho, že když mám rakových her třeba 20, takže jdu hodně do šíře a na ty hloubky se ani nedostane. Což je ale můj problém. Ne vážně, v posledních letech pořádně smažím tak 2 hry ročně. Poslední velký, ale jako opravdu velký zásmažky co si tak vybavuju bylo u mne F:NV, Deus Ex HR, Skyrim, Rayman.
  • kubi-wan
    Díky GOGu jsem si konečně legálně pořídil spoustu her, který jsem jako malej upirátil...
    • Kinet1c
      detto
  • Co jsem měl možnost vidět, celý GOG a postranní věci k tomu fungují velice profesionálně. Na to, že ho obsluhuje menší počet lidí. Politika prodejů se mi libí, a je fajn vědět, že to jde i jinak. Např. koupit si za sto dolaru 85 her - to je přece pakatel. A nemusí to být takové megalomanské akce. Steam mi nevadí, ale GOG si mě získal okamžitě. A on zase na oplátku získal ode mě pár dolárků před Vánocemi.

Snad se podaří inventář nadále rozšřiřovat. A to se nezmiňuji o obsahu navíc a akcích hry zadarmo, technická podpora, žádné zbytečnosti kolem, hlasování, přehlednost webu...

Jen tak dál"
  • tonnymontana
    tak do steamu jsem investoval diky humble a slev akcim jen zlomek penez nez bych kupoval v obchode pred steamem a urcite bych si za tech par slupek nekoupil 200 titulu takze me tam ta ochrana nevadi a i kdyby se steam ted vypnul nemam v tom velke penize. GoG je fajn diky zaloze her a pocitu jistoty ze si neco zahraju kdyz steam padne. Navic je fajn podporit hru kdyz jste si ji pred X lety piratili.. rad jim zaplatim hru za rozumny peniz proc ne.. Stejne je to s filmy.. nejsem ochotny davat 700 za dvd ktere uz ma jen 1/3 zivotnost a je v hnusne krabicce ale za nove BR ktere bylo pred rokem vylisovano a poskytne mi nejen kvalitni fyz. stranku ale take filmovou, rad zaplatim. Hold kdyz chteli 1900 za hru v dobe kdy to byl velkej peniz tak at se nedivi velke mire pirateni, dnes kdy pecka par tydnu po vypusteni stoji treba 6eur je to uz jina pisnicka
  • To byly časy, když v každém městě byl "palič", kterej měl vypalovačku a prodával pirátský verze za 150kč/1 CD.......Baldurs Gate II mě tak stál 600kč :-DD. Ten člověk měl v garáži naprosto neuvěřitelný množství her ( regály zasypaný snad všim co na PC vyšlo ) to sem nikdy nikde neviděl. Ale neslo mu to dobře, konkrétně v městské části Prahy, kde žiju, za nim chodilo celý město - sehnal všechno.....možná ho pak zavřeli, ale určitě si stihl nahrabat pořádný prachy. Do teď nechápu, kde ty hry sháněl?? jestli si koupil od každý hry originálku a pak pálil, pálil, pálil? to ale bylo okolo roku 2000. Pirátění v týhle době u starších her prostě nemá smysl - těch pár peněz, co to na GoG a jiných službách stojí, takových peněz nelituji. Fandim týhle legální a poměrně levný distribuci her
  • GOG, Steam, v jinych mediich pak vselijake netflixy a spotify podle me ukazuji, ze stahovani veci z internetu je v soucasnosti vic nez otazka ceny, vic nez problem DRM, vic nez cokoliv jineho zalezitosti jedine veci: distribuce.

Kazdy chce kliknout - a mit to. To je podle me ten zaklad uspechu a to, co dnes uz vetsina lidi chce a nevadi jim za to platit. Nerad jsem vulgarni, ale myslim, ze obecne princip "zadny srani" uz predcil "je to drahy, stahnu to zadarmo".

U her je samozrejme cena jeste silne tema, protoze prece jen syndrom padesati dolaru za tri hodiny pochybne zabavy stale existuje. Ale podle me vyse zminene projekty a jina odvetvi nez videohry ukazuji, ze jsme na dobre ceste.
    • souhlas, jenže pirátská scéna se taky vyvíjí, dnes prostě den po offiko releasu napises jmeno hry do google a zato TPB, vyjede ti 5 torrentů, vyberes nějakej od prověřenýho člověka (tzn se proste kouknes esi u torrentu je lebka a jakou ma barvu) a do par minut stahuješ full speed.

Nemluvě o tom, že takovej AC4 byl na TPB asi měsíc před vydáním včetně všech DLC, stejně funkční jako následná offiko verze.

Už to prostě neni hledání v jungli zavirovanýho netu a torrent co ti dá 50kb/s, stačí napsat za cokoli TPB a stahuješ funkční verzi do 2 minut.

Timto samo pirácení nijak nepodporuju, jen říkám jak to ted je.
  • "navzdory zákonitostem trhu" ? Kdo tuhle blbost napsal? Příklad GOG je naopak přesná ukázka jak trh funguje. Bez dotací a státních zásahů je firma úspěšná, pokud se dokáže prosadit v konkurenci. To je TRH.
    • TRH je přece zlotřilý, hnusný a neregulovaný. *1*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit