Přejít na výpis diskuzí
Reportáž o virtuální realitě v podání EVR a Oculus Rift
26.6.2013 | Pavel Dobrovský
99 příspěvků
-
na starý kolena, jestli mi zemře žena a zůstanu sám, tak se píchnu nadobro do online světa a dokud bude důchod, tak budu kuchat draky, sem tam dám piváka v nějaký knajpě u zpitý čepele
-
-
Já bych to nejradši udělal hned, jen ty prachy... *9*
-
-
Tohle je skutečný next-gen hodný tohoto pojmu, ne ty nové toustry.
Kupuju consumer fullHD verzi day one. -
-
To sme dva ... ani to zkoušet nebudu. Prostě jak bde preorder tak to obědnám a budu se modlit. *14* .... pr*el bude jak zjistím, že to za nic nestojí a nebo že je mě z toho blbě (to by vyřešil kbelík vedle kompu.)
-
-
Tak to predáš.
Známy urobil to isté so sony hmz. Kúpil, zistil, že mu to nesedí, predal.
-
-
blbec z pctuningu se nezapre :D
-
Taky si to chci koupit, ale mám trochu obavy z ceny. Přece jen je to spíš taková "hračka" a hodit za to 6 táců. Uvidíme.
-
-
Netuším koľko bude stáť rift ale podobná hračka od sony sa bežne predáva za nejakých 800-900€.
-
-
Taky by mě to zajímalo kolik bude koncová cena ... ale co vím tak to chcou prodávat hodně levně, aby si to lidi koupili. Proto tam taky používají celkem obyčejný displej z mobilu a nemají tam žádné drahé součástky ... Pokud se nepletu tak devkit stál 300$ a concumer verze imho nebude zase tak daleko od toho.
-
-
Jj, môže to byť o dosť lacnejšie, teraz som pozer na hw specs a bude to iba jeden displej a nie oled, takže cena môže byť o dosť nižšia.
-
-
Jo a s nižší cenou je možnost, že se to rozšíří mezi víc lidí, bude na to víc obdahu a firma bude mít prachy ny vývoj nových verzí.
-
-
-
-
-
taky, ale doufám že mi to PC utáhne, někdy jsem četl že to bude potřebovat hodně nadupaný PC
-
-
No HD verze bude generovat 2x HD obraz takze to zatizi pocitac docela dost.
-
-
Ne tak docela. HD verze bude mít jen jeden displej s rozlišením 1920×1080 rozhozen na dvě oči. Tudíž počítač bude zpracovávat pořád 1x HD obraz.
-
-
Si si istý s tým jedným displejom? Ak je to tak, tak to je veľké mínus - jeden displej = v 3d bude crosstalk. *9*
Takže vlastne to bude v 3d 960x1080? -
-
crosstalk tam neni pretoze kazde oko vidi len polku displeja
-
No právě proto tohle bude stát kolem 300-600$ a HMZ stojí 800-900$. Používají normální monitor z mobilu. Sony bych řekl použilo custom displeje.
Já osobně doufám v nějakou premium verzi, ve které už bude třeba quad HD monitor. -
Jak nedal, keď napchali dva do sony hmz, tak mohli aj tu.
No nič, jeden displej nie je pre mňa, u hmz bola práve tá výhoda, že boli dva displeje - jeden pre každé oko.
Tomu treba dať ešte pár generácií, kým to bude použiteľné. -
na každé oko máš půlku toho displeje ... když se podíváš jak ten rift vypadá, tak bys tam nikam ani dva displeje nedal ...
http://www.extremetech.com/wp-content/uploads/2013/04/oculus-rift-teamfortress-omni-treadmill-640x353.jpg něco podobného se v tom zobrazí a potom se to koriguje čočkama aby to nebylo zkreslené.
-
-
Aha... moje chyba. No tak to by ale potom pocitac tolik zatezovat nemelo ne?
-
-
No on rendruje trochu víc, než fullHD ..... kvůli té úpravě zkreslení se musí rendrovat větší plocha, která se potom zkreslí přes SW. Ale podle mě to zase takový rozdíl nebude. Plus i když se rendruje menší rozlyšení, tak se rendrují dvě kamery a to je myslím náročnější, než kdyby se rendrovalo obyč fullHD rozlyšení.
-
Vcera jsem konecne doupgradoval a mam novou grafarnu. Ted mi to utahne i moje uberHD rozliseni v Arme 3 na ultra (bez AA) a mam z toho velikou radost. Dekuju za optani :D
-
Pokud ti pc utáhne Full HD rozlišení, tak by nemělo. To rozhození obrazu nebude moc náročné.
-
-
-
-
-
-
Zatím vidím problém jen v tom, že člověk v tom vypadá jako zhulená televizní kamera.
-
-
Do zrcadla se s tím nepodívám a u kompu mě nikdo nesleduje, takžýe jak to bude vypadat je to poslední. *1*
-
-
vůbec nevíš.
-
-
-
Myslím, že to môže poskytnúť zážitky ako hráčom tak aj ľudom ktorý napríklad nikdy nemali šancu chodiť. *7*
-
Studuju na střední IT škole a mněl jsem možnost vyzkoušet. Opravdu toto zařízení nemá chybu. Jen při současným nízkým rozlišení displeje jdou vidět jednotlivé pixely (vidíte všude miniaturní černé tečky).
-
-
Jo, screendoor efekt ze na dev verzii vyrazny, 1080p verzia uz ho vraj ma takmer neviditelne a do finalnej to chcu este upravit. Pre mna tiez zatial jedina vytka. No este positional tracking, na ktorom tiez pracuju. Nehorazne to v tom nutka sa k nejakemu objektu naklonit a preskumat ho zblizka.
-
a nechces nam napsat i par dojmu - z reportaze vim vic o hre jak o OR
-
-
Tak jak již sem řekl, velkým problémem je ono rozlišení (opravdu to hodně ruší, ikdyž věřím že v tomhle vesmírném simulátoru kde je stejně všude "černo" to asi moc poznat nešlo). Pohyb hlavou je zpracován výborně a má velmi dobrou odezvu. Nikomu na přednášce se z toho špatně nedělalo, ikdyž je pravda že sme to mněli šanci vyzkoušet každý tak cca 2 minuty. Jedinou věc kterou sem zaznamenal byla ta, že po sundání "brýlí" a postavení se ze židle se člověk trochu "motal". 3D efekt je o dost lepší než když jej sledujete u běžné 3D TV popřípadě v kině, protože vám zabýrá téměř celý zorný úhel. Jinak co se technický věcí týče, tak zařízení obsahuje jeden displej a jsou v něm umístěny 2 čočky (každá pro jedno oko). Každá čočka poté zabírá půl displeje a obraz vám zvětšuje. Čočky lze měnit, kvůli lidem kteří nosí brýle, protože ty samozřejmě u používání nemůžete mít na očích. Zařízení je opravdu lehké a do PC se připojuje přes speciální zařízení. Oculus je do tohoto zařízení připojen pouze jediným speciálním kabelem (ono zařízení je k PC připojeno pomocí USB a DVI kabelu). Pokud máte nějaké další otázky tak rád zodpovím *3*
-
-
Ja by som len poupravil ze bryle v tom mat mozte. Znizi to zorne pole pretoze musite displej oddialit (na boku sa na to take sroby) ale da sa to. Idealne ale samozrejme je ma kontakty alebo priamo diaotricke cocky v OR.
-
-
-
-
Tak snad sa raz dočkáme
http://buttersafe.com/2011/12/22/the-greatest-gift/ -
Nechtěl bych v tom hrát hororovky.
-
-
Já bych si v tom dal něco od Lovecrafta, třeba na způsob Dark Corners of the Earth. Ale Doom3 bude pro začátek taky dobrý.
-
-
Jo pamatuji si jak u nás ve městě kdysi byla virtuální realita.Byl tam doom,heretic(to jste byly v takový klícce a dostaly něco na způsob myši ,která se nakláněla pro pohyb vpřed-vzad) terminal velocity(dost slušnej leteckej joystick) a formule (volant).Ale asi po roce to zavřely,protože pořizovací cena byla tak vysoká,že hodina stála přes dvě stovky.Jinak OR vypadá skvěle,jen by to chtělo nějaký lepší ovládání než klávesnice-myš nebo gamepad.
-
-
Jo vlastně, Heretica jsme zkoušeli jako první :) Teď jsem si vzpomněl, že jsem stál taky v jaakési ohrádce a v levém uchu se ozvala potvora. A jak jsem držel ten puk před sebou, tak jsem sebou trhnul doleva a tím pukem šlehnul nějakou týposku po hlavě :) Chudák. Pořadatel pak jen prohlásil "odstupte si, je to krapet nebezpečné" :D
-
VFX - 1 ; Sixaxis Puk :DDD
http://www.youtube.com/watch?v=J0n5B3fl-bU
Dodneška prokínám ten okamžik , kdy se na mne na invexu 96 po hodině čekání ve frontě dostala řada a oznámili , že se právě zasekl počítač *16* -
V 90. letech se říkalo "virtuální realita" lecčemu *1*
-
-
Umiram touhou vyzkouset tu HD verzi. Jestli to bude fakt takova pecka tak bych do toho urcite sel.
-
Na tohle se těším, na tohle jsem hodně zvědavý, na tohle se už nemůžu dočkat :) Už jen kvůli simulátorům to vypadá jako must have. Ještě živě si pamatuju, jak jsme na Invexu zkoušeli VFX-1, byl tam i Descent ve 3D (obraz pro každé oko zvlášť) a ovládal se v křesle se dvěma joysticky :) No doba konečně pokročila a ta technologie se dá pořádně realizovat. Nejvíce si cením té odezvy, protože si myslím, že ta je absolutně klíčová (už jen proto, aby se člověk nepoblil po 15 minutách). Ostatně tragické spoždění je jeden z důvodů, proč bych nechtěl třeba kinect, i kdyby mi ho někdo chtěl dát zadarmo. Na finální cenu jsem zvědavý taky, ale furt to bude počítám levnější, než tripplescreen a v mém případě i upgrade GPU. Tož rychle sem s tym :)
-
-
S tím kinectem absolutní souhlas.Ale když to říkám někomu kdo ho vlastní (většinou nehráči co to mají jako společenskou zábavu),tak mi tvrdí jak to šlape krásně.No u nového to snad bude šlapat normálně.
-