Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Jak to, ze ho neznas? To je ten konzoloidni troll *15*
  • Robotron3
    A zase ten arogantní hloupej jejdásek. Vítej zpět *15* Kdybys dělal hru sám a neuměls programovat, tak jsi odkázán na hotové enginy a ještě ty jednoduché, jako gamemaker. Pro neprogramátora je velice těžké udělat hru. A od základu jsem samozřejmě myslel od vlastního enginu.
  • No ja nevim, vytvoril jednu dnes uz snad legendarni hru/znacku a mysli si, ze je genialni zatimco vsichni ostatni jsou jen matlaci.
    Sebevedomi mu teda fakt nechybi, ale to je tak asi vse.
  • GlaDOS
    Já tě taky neznám.
  • Ladislav_Loukota
    To je jako s filmovou scénáristikou nebo jakýmkoliv "humanitnějším" řemeslem. Někdo to prostě musí navrhnout, a ten někdo může být dobrý vyprávěč, ale taky špatný vyprávěč. Problém není ani tak v Garriottově argumentu, jako spíše způsobu, jímž to řekl.
  • Clovek nemusi byt skvely programator, aby od zakladu udelal hru. A uz dlouho jsem neslysel vetsi hloupost, ze game design dela nekdo, kdo nic jineho neumi. To je jako kdyz si ti nejhrubejsi delnici vypravi v hospode o reditelich.
  • A když bude v tom shlédněte i Spoonyho videa o Final Fantasy. Tak dobře jsem se dlouho nezasmál. *1*
  • Nebavíme, minimálně Blow a Hecker to splňují (ten první dělal s kamarády šíleně komplexní multiplayerový 3D simulátor v době, kdy 3D akcelerace začínala a dělal kontrakty ve velkých firmách, ten druhý byl tuším aktivně u zrodu sočasných 3D API a pak v Maxisu). To dostání se na takovou úroveň ze sebou ale taky nese určité zakysnutí a je všeobecně známo, že málokterý programátor zvládne fulltime mlátit kód celý život.
  • Shania
    Je super, diky.
  • Na tom neni nic divneho, game designer, jako tento pan nebo treba Vavra rozhoduji o tom, jaka ta hra bude (muze do toho kecat z ekonomickeho hlediska producent), programator je jen delnik, ktery dela, co se mu rekne.
  • Black_Hand
    tak to mluvis o enginovych programatorech. to co rikam spis plati na gameplay programatory.

EDIT: a uplne bych zapomel v double fine jsou v roli enginovyho programatora/game designera treba brandon dillon nebo brad muir.
  • Robotron3
    No dobře, ale nebavíme se doufám o takových, co udělají nějakou 2D chodičku, ale co programují enginy na pc a konzole pro DirectX a PS3 třeba. To je tak odborná a složitá věc, že se mi nechce věřit, že kdo se už na tu úroveň dostal, tak by si pak řek, ale co, mě by bavil víc gamedesign :)
  • Black_Hand
    to mas pravdu, ale gamedesign je proste trochu odlisny zazitek, a muze jim to sednout vic. muze te treba hodne bavit kreativita a ladeni hernich mechanik a na to se fortelny programatorsky pozadi hodi uzasne. a na druhou stranu te uz nemusi bavit ladit bugy, resit architekturu atd., i kdyz je si to sobe blizky. normalni programator do toho jak se bude nakonci hra hrat nenakeca zas tolik jako gamedesigner. a nemusi to koneckoncu byt jen o penezich.
  • Robotron3
    Stejně mi to přijde divný. Když je někdo dobrej programátor, tak má hodně znalostí v tom oboru a musel se hodně let učit a zdokonalovat v tom. Kdyby pak začal dělat gamedesign, tak by mi to přišlo jako pohoršení si a už by ani ty svý odborný znalosti nepotřeboval. Když má bejt někdo skvělej programátor, tak to musí pořád dělat. Jak to nedělá, za čas vše zapomene.
  • Kdo nezna doporucuji shlednout serii videi o Ultime na http://spoonyexperiment.com/category/game-reviews/ultima-retrospective/
    je to opravdu velmi zabavne.
  • No já si nemyslím,že by to bylo špatným game designem jako spíš tím kam ho trh posouvá,tedy třeba v tomhle ohledu je série Call of Duty navržena tak skvěle že nemusí koncepty ve hře měnit a lidi to stále masově kupují. Jistě že se mi třeba COD nelíbí,ale to je pouze subjektivní pocit,který v zásadě technicky nemohu prokázat. To je jako kdybych se snažil srovnat Ramba a Pána prstenů a snažil s vybrat kde je režie lepší,nelze oba dva jsou navrhnuty svým zpúsobem a oba úspěšné u svého publika. Snad bude příspěvěk pochopitelný sám jsem se do toho trochu zamotal
  • Black_Hand
    tak xai uz hazi priklady za me. ano prvni, ktery mi vytanul na mysli byl Tim Schafer. dalsi treba Tim Cain.

EDIT: nemuzes oboji delat naplno dohromady, ale muzes zacit jako programator (ci cokoli jineho) a pak delat vic game design.
  • Robotron3
    Ale to mi připadá jako lidi, který už jsou vejš, který to šéfujou :) Já myslel jako ty pracanty...
  • V těch velkých firmách to možná bude těžší dopátrat, napadá mě třeba Tim Schafer nebo tuším Jake Solomon. Blow dělal Braid spolu s grafikem (ten tam ale nebyl od začátku), na The Witness dělá tuším přes 10 lidí (možná i ke 20?), z toho pár programátorů. Podobný případ je i Chris Hecker - ten byl tuším v Microsoftu u rozjíždění DirectX, v Maxisu dělal na generování příšerek ve Spore, teď nezávisle dělá designově hodně zajímavou hru SpyParty.
  • TheGGG
    No a já ho ani neznám takže je celkem 0

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit