Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Tak fanousci DayZ to koupili uz ted bugynebugy. To se dalo cekat. Ted jeste jak dlouho jim to nadseni z nove hracky vydrzi nez zacnou nadavat.*1*
    Kdo by mel pak jeste zajem o hotovou verzi za rok? Nepodari se udrzet prizen hracu tak dlouho alespon o tom silne pochybuji, zustane jenom zakladna nejvetsich nadsencu. Ma tedy cenu vubec jeste s prodejem plne verze pocitat? Ale jo, nabizi se par reseni:
    1.) hodit plnou verzi na konzole ( coz se asi stane )
    2.) udelat singleplayer verzi s editorem misi
    3.) stejne jako v arme umoznit komunite vytvaret nejenom obsah, ale i single kampane
    4.) pro single doplnit AI skupinky prezivsich se kterymi by fungoval vymenny obchod a samozrejme i AI bandity, kteri by okupovali cast uzemi i skladiste.
    Tak jsem zvedav jestli neco z toho vyvojare napadne a nebo to dopadne jako s Armou3, kde zajem o finalni verzi uz nebyl temer zadny.
    • Veskoslav
      O Armu III nebyl zájem? A proto se v ten zahájení prodeje na Steamu prodalo skoro 10 000 kopií a šla do TOP3 v prodejnosti v tom měsíci? *7* Chápu, že debilita některých je asi veliká, ale občas by to chtělo míň kecat o datech, co jsou dohledatelné.....
      • O Armu3 byl velice slusny zajem pri spusteni prodeje alfy. Taky diky euforii kolem modu DayZ. Prodej Arma3 byl asi uspechem, protoze dle oficilani informace se ji prodalo vic nez vsech kopii jednicky i dvojky vcetne pridavku dohromady. Ja ale pisu o momentu spusteni oficialni plne verze. To byl zajem nizky, hra behem par dni uplne zmizela z rebricku steamu. Podle mne stejne dopadne i DayZ. Az bude k dispozici finalni verze.
        • Tak se už nebudu prodávat, ale hrát určitě jo a ty prachy z alpha/beta jim 100% budou stačit, když vývoj hry zafinancovaly z prodeje army 2 ( myslim tím po Dayz módu)
      • ucho
        odkud máš pls info, kolik kusů se prodalo první den na steamu? někde to zmínilo studio? dej odkaz. jinak hry super meat boy se například v den zahájení prodeje na xbox live prodalo 22k kopií.
      • To jsou směšná čísla. Celkově ty prodeje jsou jedna velká bída.
    • nebo to dopadne jako s Armou3, kde zajem o finalni verzi uz nebyl temer zadny

A to chce kua zdroj, to je jasná.
    • Proc by meli nadavat, kdyz byli durazne upozorneni, ze se jedna o alfaverzi? Ten kdo si bude stezovat je potom opravdovy a neoddiskutovatelny d*bil.
      • Mezi hraci je stejne procento debilu jako v cele populaci. A tam je jich vice nez dost. Jen si pockej. *1*
    • ucho
      zájem neopadne, problém je, že plná verze nebude ani za rok... tohle je zrovna hra, která prochází strašně nečitelným a pomalým vývojem, že bych se i bál jejího zdárného dokončení...
      • sugyn
        Obzvlast kdyz resi rychlost taseni sekundarni zbrane z pouzdra na noze nebo na veste. To je extremne dulezita vec bez ktere hrat nejde. A to ze se im porad teleportuji a propadaji se zombici skrz textury, to nevadi. Mam dayz rad, hraju ho rok s mensi pauzou, kdyz jsem se vratil po pauze zpatky do hry tak nejvetsi novinkou byl novy user interface, (dle meho nazoru je horsi nez puvodni) notysek se zaznamem killu a crafting. A vsechno z toho nebylo dulezity.
        Za tyden uvidim jak je na tom standalone. Doufam ze aspon za 5 let se ta hra prehoupne do modu beta.
      • Souhlas, ze to nebude hotove nikdy. Stejne je to i s Armou. Vyvoj se neustale natahuje, kampan uz mela byt podle prohlaseni o mesicnich odstupech epizod uz hotova, o dalsich chybejicich vecech ani nemluve. Prave toto natahovani hrace drive nebo pozdeji otravi, Cernarus uz budou znat zpameti a dlouhe cekani na postup pomale evoluce jim to nadseni sebere. Dopadne to stejne jako s Armou. U hry zustane tvrde jadro nadsencu a ostatni na ni hodi bobek.
  • On fakt řekl o 20 let zpátky a opravdová éra her v jedný větě :D v roce 1993 nebyla ani hra prehistorik na disketě tak nevim co by sis užíval ..... :D největší pecka byla hra HAD na nokii 33 10 omg :D
    • Nerad ti kazim iluze, ale v tý době byly hry i jinde než na Nokii, lidi si je vytvářely doma samy a ano byla to éra PC her, protože v tý době vznikaly žanry.
  • risa2000
    Přidám sem spíš obecnou úvahu na téma alfa verze. Mám pocit, že hráči, kteří si teď koupí alfu, aby to nejen hráli, ale snad se i nějak podíleli na jejím pilování, budou za rok, dva už
    a) unavení z toho jak se hra vyvíjí
    b) na úplně jiné úrovni, než ti, co si hru koupí po jejím vydání.
    Na jednu stranu chápu, že se něco podobného může stát u větší hry (např. Battlefieldu) i bez alfy, tedy že hráči, kteří přijdou pozdě budou v nevýhodě, ale ta alfa to podle mne ještě zhoršuje a případnou hráčskou komunitu ještě víc "rozplizává".
    Druhá věc, udělat hru na přání hráčů je zajímavá myšlenka, ale na druhou stranu, jak zajistit, aby to, co se líbí nadšencům, kteří si koupili alfu, se líbilo i těm, co přijdou až s vydanou verzí?
    Momentálně mám pocit, že většina alfa programů je spíš kamuflování neschopnosti tvůrců dotáhnout hru do konce po tvůrčí stránce, případně pokus o "oficiální" crowdfunding.
    • Kein
      Možná na tom co říkáš něco bude, ale já si to i tak koupil a je to lepší než jsem čekal už teď.

Spawn je sice takový makový (prozatím hodně chudý), zomíbků je buď strašná kopa a nebo nepotkáš ani jednoho, ale to jak dokázali upravit ovládání ARMY2 si zaslouží úctu. Konečně je hra "userfriendly". Kamera neplave, animace jsou naporosto super a krásně plynulé, věc neberete půl hodiny, zkrátka pohyb, animace a akce jsou dynamické a plynulé jako v kterékoliv jiné hře, nevím jak to popsat, prostě už to není takové těžkopádné, ale je to hravější. Samozřejmě mouchy to ještě má - hodinu sjem šlapal v jezírku abych si mohl doplnit čutoru, protože mi refill vždycky jen probliknul, takže jsem hledal tu správnou polohu - u braní věcí, ale ani nemusíte moc mířit na věc a jen zmáčkout akční klávesu "F" - taky novinka. *1*

Chernarus je taky upravená k nepoznání...byť tedy, by jste kolikrát nepoznali jestli hrajete něco co má základ v ARMě nebo sandboxového STALKERa, opravdu některé místa vypadají jako ze Zóny. Úpravou také prošel VOIP, takže hlas už není tak tlumený a jde slyšet daleko čistěji a často poznáte i směr odkud jde. Mi osobně se pak líbí systém převlíkání (hlava, trup (triko/vesta/bunda, nohy, boty), je to takové The Sims, kde vám geroj říká, jestli má hlad, žízeň, bolí ho hlava, je unavený apod. Všechno má několik fází.

Inventář, je velmi dobře řešený, máte i rychlou volbu přes čísla, ale musí se v něm scrollovat, což mě trošku se*e, ale oproti původní armě je to nebe a dudy. Jinak hráči co to zatím hrajou jsou z většiny překvapivě friendly. Včera co jsem hrál, mě na místě sejmuli jen dva hráči. Jinak všichni ostatní byli friendly. Nabízeli pití, jídlo, grupy - ono si to asi zatím koupili jen opravdoví fandové a hrajou tu hru trochu jinak, než jak hrajou ostatní na klasickém publicu. Hned to má i reálnější feel.

Zkrátka, ta hra má nakročeno sakra skvěle. Na to jak mě zklamal Wasteland 2 mě DAYZ velmi překvapilo. Je to alfa a už mě to baví jak sviň, ani se mi nechce do práce. *12*
    • Neco podobnyho jsem napsal nize a byl jsem uminuskovan. *3*
      Ja nevidim na systemu early acess nic spatnyho. V principu je v poradku, navic kdyz je doprovazen vyraznym a srozumitelnym upozornenim. Problemem je lidska blbost a ta je neporazitelna. Zakonite sa vytvori silna komunita hateru, kteri jsou rozcarovani a nedisponuji dostatecnym IQ aby byli schopni to rozcarovani predvidat.
      U Bohemky je problemem notoricke nedrzeni terminu a prilis pomaly postup. To pak vede k rozmrzelosti i tech ostatnich. Kdyby byla hra za rok skutecne hotova a jako bonus finalni verze by prinesla treba novou mapu a single kampan, pak nevidim problem. Jenomze nebude hotova ani za rok, za tu prilis dlouhou dobu se mozna hraci dockaji noveho lootu, vybaveni, dalsich zombiku. Jenomze i toto bude pridavano postupne a pomalu, efekt pocitu z noveho obsahu se nedostavi. Vychytani brouku nebudou hraci povazovat za nic noveho, neoceni to jako postup. Dopadne to jako s Armou. Hraci budou mit pocit ze se nic nezmenilo, ze jsou osizeni a budou otraveni.
      Ja bych to udelal tak, ze pred finalni verzi bych nepridaval zadny novy obsah. Jenom chytal brouky a ladil. Final release by pak rozsirenym obsahem urcite zaujala. Jenomze novy obsah muze prinest novou armadu brouku. A Bohemka je vlastnima silama neni schopna odfiltrovat, hra je prilis komplikovane konstrukce a asi tam spatne funguje vstupni i vystupni kontrola. Je to zacarovany kruh.
    • V podstatě máš pravdu, vývojáři v alphe se spoléhají že jim hráči pomůžou s obsahem a opravou chyb. Má to svoje plusy a mínusy. Úspěch je různý od projektu k projektu a do předu to není snadný uhádnout, proto většinou lidi musí prostě věřit vývojářům. Já jsem si Dayz SA koupil i s kámoši, a doufám že mě to bude bavit až do plné verze i po ní, ale to nevim jistě, prozatim mě to hodně baví. Deanovi držím palce a doufám že se to povede :) .
      • Jen mi přijde blbé chtít po hráčích za alfu peníze, když dělají vlastně dobrovolně testery. Dříve se takovým lidem platilo nebo se dělalo dobrovolně zdarma - případně za naturálie (později plná hra), ale to že platím abych mohl dělat testera mi přijde lehce mimo.

Obzvlášť ohlédnu-li se 10-20 let zpět na hry které vycházely a hlavně jak moc odladěné byly v době vydání.
        Tyhle pre-releasy už položili nejednu hru tím, že to zkrátka lidi naštvalo (nedotaženost toho/onoho a dost pomalá reakce vývojářů a změny) a víckrát se k hraní nevrátili viz Age of Empires online nebo stronghold 2 a navíc vám né vždy řeknou, že jde o alfu/betu.
        • Kolik presne pred 10-20 lety vychazelo her podobneho rozsahu s multiplayerem? V den vydani DayZ hralo hru pres 170 tisic hracu. I opravdu velke firmy maji QA maximalne o desitkach lidi - jak presne chces takovou vec simulovat? Nemluve o tom, ze tu vlnu mel problem ustat i sam Steam. A hlavne - testeri primarne jsou od toho, aby nachazeli bugy. Smysl Early Accessu (prinejmensim v pripade DayZ) je prinejmensim ze stejne casti v tom, aby hraci rekli, co se jim libi a co ne. Aby to mohli vyvojari predelat. Zkusit vic variant. Co je v pripade vysoce komunitni online zalezitosti jako je DayZ lepsi? Udelat jen nejaky vetsi betatest ala MMORPGy tesne pred vydanim, kdy uz je na zmenu cehokoliv pozde a testuji se jen bugy a zatez serveru nebo dat moznost lidem se prubezne vyjadrovat a behem dalsiho roku udelat hru, kterou opravdu chteji hrat? A lidi jako ty si ji muzou koupit az za ten rok - a spokojeni jsou vsichni. Proc maji vsichni porad potrebu se pohorsovat nad tim, co jim nikdo nenuti? Prijde ti, ze je her se zombaky malo? Proc si proste nekoupis jinou?
        • celoush
          Zásadní rozpor je v tom, že se stáváš jen dobrovolným testerem a navíc si tu hru kupuješ v předprodeji. Nikdo tě oproti plnohodnotnhmu testerovi nenutí kontrolovat funkčnost různých částí hry a vyplňovat nějaké bug reporty. Je to win/win situace o které jsem ve spojitosti s BI mluvil před lety jako jedinné možné východisko při rozsahu možností arma enginu. Trochu mne mrzí, že to dnes někteří jako ty vnímají snad jako podraz. A jen dodatek.. Flashpoint 12 let zpátky rozhodně bez bugů nebyl... pokud teda neporovnáváš možnosti arma s nějakou hopsačkou.
        • Jasný chápu, bohužel tenhle model někdo zavedl a jeto zkrátka pro vývojááře výdělečný, takže proto to tak dělají. Souhlasim i to stim že to může hru položit, ale to jak jsem psal výš nejde vždy odhadnout předem. Takože nezbývá než doufat a fandit vývojářům. I Když ono záleží taky na přístupu vývojářům, vem si příklad z Warz, využily tento model, a místo toho aby prachy použily na hru si za ně zaletěly do Vegas slavit :D a jak ta hra dopadla? :D Tady fakt nezbývá než jen si přát nebo věřit v to že to vývojáři ( konkrétněji v tomhle případě Dean) nepodělají. Naštěstí zrovna Deanu z nějakého důvodu věřím :D fakt nevim proč, asi dobrý dojem co na mě udělal, nebo moje přání mít z Dayz perfektní ( nebo aspoň hodně solidní) sandbox-survival "MMO" hru.
          • Kein
            Já nechápu proč bohužel? Vždyť je to přece Win/Win model. Vývojář má testera a ještě k tomu část peněz a hráč má hru, na kterou se těší dříve a za méně peněz. Je to zcela dobrovolné a kdo se těší tak, že mu stačí i alfa tak ji má. Já pořád nerozumím tomu kde vidíte problém?
    • Souhlasim, v pripade BIS i snad celkem opodstatnene.
  • Kdepaaaak :)), po krecovite koupi alfy army3 jsem se poucil .. Tohle vypada jako hodne oflaknuta prace.. Pripada mi to jak klasicky Dayz mod do army2, s upravami ktere by mohl provadet nekdo se zdrojakem par tydnu doma po sichte v garazi..
    Brutalne snizeny spawn zombiku spolu s polovicni kapacitou hracu na serveru zajisti plynuly chod, pri stejne grafice a ozvuceni staci kdyz premistime a pridame par objektu v editoru do stare chernarusi, a mame vydelano *15* uprimne nevim jestli se smat nebo brecet, protoze jak znam BI, po roce ladeni bugu se herni obsah nijak zasadne nezmeni.. pro novacky to muze byt za par mesicu/let optimalizovani sranda a neco noveho.. ja si radsi zajdu na ctyricitkovy server arma2-dayz, a mam to same v blederuzovem... *12*
    • Neřekl bych, kdyby sis to zahrál tak bys to neříkal, jednak ten předělaný engin je hodně znát. Inventář je zcela jiný (lepší)), boj zblízka se zombiemi je taky jinde, to že je to zatim v ranný fáze hry se dalo čekat ( proto malý loot a málo zombii). To stím editorem fakt myslíš vážně? Zkoušel jsi ho někdy?
      1. Interiéry v budovách v editoru nemáš, na to musíš mít tooly + na nový budovy taky.
      2. Navážení se do nich že za takovou dobu udělaly málo je fakt směšný, protože po většinu času ( do E3 2013) překopávaly engine, takže prakticky na hře samotné děljí cca 6-8 měsíců, takže je to podle mého subjektivního názoru tak akorát na rannou alphu.

Jinak ještě k tý stejnosti s módem, chci vidět jak v módu někomu odebereš krev, upgraduješ si svojí zbraň ( M4 , Nagatu) nebo budeš zbýrat blbosti, který se ti hodí na crafting ( myslim ti např. textil na obvazy). Svůj názor si nech ale nepiš to tady jako že to znáš a víš jak to všechno dopadne, už teď je to od módu rozdílně ( po gameplay stránceú, ale jak se zdá tak to nepochopíš dokud nezkusíš.

PS: Udělej mi v editoru loď na pobřeží která je co se týče interiéru přístupná. :D:D
      • Jiste mechanickych uprav v enginu je vic nez dost, ale stale me to nezbavuje pocitu ze hraju stary day-z mod s mensim bonusem (interiery, inventar, pozmenene lokace), ve se ale setri na PVP strance. Maly pocet zombiku by mi ani nijak nevadil, jelikoz to neni ten hlavni faktor zabavy ve hre, kde sepostupem casu stejne jako v modu stanou akorat lehce otravnou featurkou, ale maly pocet hracu na serveru hru srazi o tridu dolu, pricemz si ji promoteri dovoluji nazivat MMO *11*. Jako samozvany znalec enginu si dovolim si tvrdit, ze se kvuli nemale HW narocnosti zavisle na zvysovani kapacity serveru, na poctu hracu nic velkeho menit nebude. tot muj nazor
        • Maly pocet hracu? Vetsina serveru jede pro 40 lidi, stejne tak to mel ze zacatku i DayZ mod.
          Delaji upravy a v planu je snad i 100 lidi na server,coz mi osobne prijde jako az prilis.

Jinak dik, ze jsi dal najevo sve pocity a nazory, ostatne je to diskuze.
          Sice si myslim, ze je to prevazne "hejtovani",ale jsme v demokracii (aspon castecne), tak proc nerict svuj nazor.

Btw lidi,kteri breci kterak je hra v ALFA verzi znacne nedodelana, jsou bud na hlavu padli, nebo neumi cist.

V cem bych s tebou snad souhlasil je to,ze pokud bude clovek dlouho hrat alfu, tak az pak prijde finalni verze, tak muze byt defacto uz prehrany.
      • Zkousel si chernarus z army2 na plne detaily ? Pokud ano, mel bys uznat ze nejaky vetsi rozdil v grafice tam proste neni. "Ranna faze = maly pocet zombie" *2* tak to me pobavilo.. Nejjednodussi logicke vysvetleni je "maly pocet zombie = vysoke fps", jiny vyznam to ani nema, a o komplikovanosti pridani spawnu zombiku tady snad psat ani nebudeme ne? :))
        Kdyz rikam par tydnu se zdrojakem v garazi, tak tim v zadnem pripade nemyslim ze se to bude delat v editoru, v tom se az soupnou ci naklonujou budovy na mista, kde drive byly pole a lesy ci jine objekty, aby se dostavil feeling neceho noveho. Kazdopadne jsi mi prakticky kladne odargumentoval muj nazor -- "(protože po většinu času ( do E3 2013) překopávaly engine, takže prakticky na hře samotné děljí cca 6-8 měsíců, )", zmeny v enginu jsme tu probrali, takze neni o cem .. *12*
        • O grafice to vůbec není, přidali nějaký efekty ale to je druhá nebo třetí kolej. V první řadě překopávali engine proti hackerům (vše se teď odehrává jen na hive serveru, takže si nikdo nemůže nic nahackovat), zvětšovala se mapa a hlavně je tam tolik nových možností až běda.
          Hodně věcí se navíc chystá do budoucna - auta, helikoptéry..

JInak k těm zombie - Rocket říkal, že se jim zatím tolik nevěnovali, mají nový animace a chvíli po startu zapnou Ragdoll fyziku postav z Army3. Zombie je málo prostě proto, že to tak někdo nastavil, hra má být stabilní snad s 15 000 lootem a 2000 zombie. Je to alfa tak se všechno dolaďuje, ale s modem je to nesrovnatelný, už jen po návštěvě první vesnice.
        • S tebou se fakt bavit nemá smysl, ty vidíš jen grafiku ,ale nevidíš už nic jinýho, v gameplayi je to jinde. A malý počet zombií? Máš ty vůbec mozek? Pár dní z5 se řešilo to že servery neunesou moc hráčů, lootu ani zombií. Tohle se bude řešit hlavně v téhle fázy hry, a pokud řešíš tyhle detaily tak patříš přesně mezi ty "malý fakany" na který bylo už upozorněno dříve.

PS: Ani nemusíš odpovídat, ja jsem psal, ty tebe evidentně zajímá jen dvě věci, a to grafika a boom efekty, s takovýma lidmama se nemá cenu bavit, takže nebudu odpovídat. Jestli mě hodláš urážet a označovat jako někoho kdo musí mít nonstop pravdu a fanboye, tak se mrkni pod články o dayz z5 a zjistíš že jsem už hodněkrát uznal svůj omyl a chyby Dayz, ale jen u "normalních lidí co nehledí jen na efekty a grafiku.
          • Od rozumneho cloveka, co si precte vsechny 3 nazorove prizpevky ktere jsem v tom vlakne sesmolil, ocekavam nejake jine argumenty nez PR vatu a slibotechnu z fora, navic ohaneni se bezmozkama a malyma fakanama je duvod proc tady vlastne nema ani smysl tobe podobnym neco psat *3* bez urazky
  • spoock
    Snad až to doladí, tak to budou prodávat i na PS4/X1
    • celoush
      Mám obavu, že přenést ten engine na konzole je jen hezké zbožné přání...
      • Radioaktivni_surikata
        Ani ne. Vždyť co jsou nový konzole? Spousta součástek z klasickejch a přenosnejch PC.
        • celoush
          Tady fakt nejde jen o hw... Si najdi, jak dlouho dělali Operation Flashpoint:Elite pro Xbox... a to nechci myslet, co by bylo za problém to narvat do vytčených mezí PS4
    • Radioaktivni_surikata
      Ale jo, na PS4 by to mělo dorazit a Hall říkal, že Sony jsou vstřícní a rádi by DayZ na svý platformě měli. Nejdřív chce ale dodělat PC verzi a vzhledem k jejich tempu bůh ví, jak to nakonec všechno dopadne.
  • Na kolik jader procesoru to jede? Na 2 jako A3, nebo na 4 jakéo A2?
  • Nejvic ulet hra, rozseka vsechny. Kupuju okamzite. A prestante se hadat decka. Ahoj.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit