Šéf PlayStationu: „Exkluzivní tituly nebudou vycházet souběžně na PC“
-
Já bych chtěl nějaká data skutečně vidět. takhle vždycky vycházím z předpokladu, že když něco nejde podle představ tak se o tom nemluví nebo mluví co nejméně a to je právě případ portů z PS na PC. A jeden příklad za vše. Máme více než 1 měsíc od launche TLOU na PC a čísla prodejů v podstatě není možné najít. ono se dá vycházet třeba s počtu recenzí na Steamu ale to už je hodně orientační číslo a navíc si myslím, že u TLOU bude recenzí více, protože ten port se nepovedl a lidi mají podle mě tendenci spíše kritizovat (varovat) než chválit a protože tady byl velký prostor pro negativní recenze tak si myslím, že to hodnotilo více hráčů než bývá obvyklé.
Co třeba takový Returnal? To je podle mě vyloženě propadák pochybuju že prodali více než 20 000 kopií.
-
Už chápu, jak to myslíš. No možný to je - chtělo by to nějakej pořádnej průzkum :D
Jinak já si právě kvůli exkluzivitě to PS pořídil (3 a 4) a tak se mi zalíbilo, jak je to hrozně pohodlný, že je z toho tuhle generaci už moje hlavní platforma. Mě si Sony lapilo krásně. To bylo ale v době před těmi porty. Kdyby to bývali začali dělat dřív, možná bych PS dnes vůbec neměl.
-
Nejlepší bývalá Sony exkluzivita, co vyšla na PC, je zatím Returnal. Co jsem koukal, skoro nikdo to nehrál a nikoho ta hra na PC nezajímá, přitom si myslím, že by mohla hodně nabídnout.
-
Ale tohle já vůbec nerozporuju že lidi si prostě pořídili kvůli hraní PS exkluzivit PS a to i když mají PC. Ty totiž ve skutečnosti popisuješ jeden z hlavních důvodů proč Sony není s těmi prodeji úspěšná. Spousta těch, co to hrát fakt chtěla si koupila k PC i PS a tím se právě ta skupina lidí, co to hrát chce ale neměla kde hrozně smrskla (myšleno ortodoxní vlastníci PC)
A to co píšeš o podkopávání exkluzivity kvůli 1 M prodaných kopií je naprostá pravda. Já už jsem to vysvětloval na jiném webu a můj pohled na věc je hodně podobný tvému. Smysl to totiž nemá. Kdyby na PC prodali 5 - 6 M kopií od jedné hry je to ok. Ale jak sám uvádíš oni prodají 1 - 2 M kopií a to není moc dobrým důvodem proč si podkopávat exkluzivitu pro hry. A já si dokonce myslím, že takový port nemá smysl ani ekonomicky. Jasně nebudou ve ztrátě to říct nechci, ale budou v takovém zisku aby to mělo smysl? Pochybuju.
-
Myslím, že mezi těmi hráči tak extrémní rozdíl nebude a určitě existuje slušný pool lidí, kteří prostě hrají na PC a přestože by o PS exkluzitivy měli zájem, nechtějí kvůli tomu kupovat PS (to jsem dřív byl já). Mám ve svém okolí asi 6 lidí, které bych nazval hardcore hráči a přestože se od sebe dost lišíme svými preferencemi, všichni až na jednoho máme kombinaci PC + PS a ani by nás nenapadlo rozdělovat ty platformy podle toho, jaké na ně vycházejí hry. Obrovský rozdíl je samozřejmě na poli indie a strategií, ale pokud se nebavíme právě o těchto žánrech, v rozdílu mezi Horizonem a God of War bych ten důvod horších prodejů nehledal. Chci tím říct, že your average gamer si užije lukostřelecký openworld s mediocre příběhem stejně jako mlátičkovou lineární hru s příběhem skvělým.
Otázka je, co jsou vlastně dobré prodeje - Karlos tu porovnává celkové prodeje KCD na všech platformách s prodeji PS exkluzivit, co byly po několika letech vydané na PC. Nejenom, že je to tedy pouze jedna platforma, spousta lidí má navíc těch platforem vícero a v okamžiku, kdy hry přišly na PC, mají už dávno odehráno na PS.
Aboslutně nepochybuju o tom, že udělat slušný port se při prodeji nad milion kusů úplně v pohodě vyplatí, otázka je spíš, jestli se Sony za ten milion prodaných kusů vyplatí podkopávat exkluzivitu svojí platformy.
-
Já bych to i dokázala rozsáhleji a obchodně vysvětlit, ale obávám se, že by to stejně nikoho nezajímalo.
Nicméně je to jak říkáš. Nelze pochybovat o tom, že kdyby Sony dosahovalo na PC nějakých závratných úspěchů rádi by nás o tom informovali. Jaká je realita? Poslední větší čísla o prodejích máme z června 2022. Fakticky prostě kombinace starších titulů a vysokých cen funguje tak, že to prostě nikdo nekupuje nebo to nekupuje za plnou cenu. je docela dobré si třeba projít údaje o tom, kolik lidí danou hru na PC dohrálo atd.
Mimochodem podle dostupných čísel jsou v podstatě nejprodávanější hry Horizon Zero dawn a Days Gone (ano jsou to také nejstarší tituly uvedené na PC) ale taky to byly hry, které se nejvíce blížily běžným titulům na PC. a proto si je podle mého Sony vybralo jako první pro uvedení na PC. Podle mě po launchi GoW přišlo velké vystřízlivění mezi hráči.
Ono je totiž také dobré uvažovat o tom, jaké komunity lidí hrají na PC a jaké na PS a to nejsou hráči s úplně stejnými preferencemi a zájmy. Na PC je silná komunita hráčů co hrají indie hry, strategie nebo třeba složitejší střílečky. To nejsou hráči, co by měli zájem koupit si akční, lineární příběhovou hru. -
Já si taky říkám, proč se všude píše o závratném úspěchu PS exkluzivit na PC a proč s tím Sony chce pokračovat. Koukám na ta čísla a na zadek si z nich teda nesedám. I největší "hit", první Horizon, prodal něco málo přes dva miliony. Epická, slavná, vyhypovaná, trojáčková hra z otevřeného světa by měla prodat nejmíň jednou tolik, vzhledem k tomu, jak je otevřený svět na PC populární. Vždyť i Kingdom Come, kickstarterová hra od neznámého studia s nulovým marketingem prodala víc, nemluvě o věcech jako Skyrim, Witcher nebo Elden Ring. A osatní PS exkluzivka neudělaly snad ani milion. Prostě hodně překvapivá bída.
-
Nintendo má zcela jinou cenovou politiku. zatímco PS exkluzivity se dají na PS pořídit za pár korun tak na pc se to vydává za plnou cenu. To prostě nikdy nebude prodejní trhák. To je holý ekonomický fakt.
Nintendo slevy v podstatě neposkytuje. Mimochodem je zajímavé sledovat ziskovost jednotlivých platforem, protože Nintendo má sice až 3 nejvyšší obrat z těch velkých hráčů ale z daleka nejvyšší marže. Což je hrozně vtipný, že se to nikde nezdůrazňuje. Jejich ekonomický model je naprosto fenomenální úspěch.
-
Remake je něco, co na daném systému již existovalo a nyní je to přepracované. Jelikož tato hra na PC nikdy vydaná nebyla jen těžko se může jednat o remake. Takže Remake to možná je pro PS ale nikoli pro PC. Až mi ukážeš, kdy to vyšlo na PC dej vědět.
Jo a s dovolením jsem tě nahlásil za to slovo na b co jsi použil.
-
Tsuschima nebo Horizont. Dobře.
-
Furt jak u blbečku na dvorečku, není to 10let stará hra, ale remake. S tím do toho každý jde.
Resident Evil 4 co teď vyšel asi taky není 21let stará hra. Nebo bys šel do 20let staré hry za 60E?
-
No ja teda nevim s kym mluvili ;-) ale me se 2-3 roky na PC port cekat nechce. Rok by byl idealni. Hral jsem vsechny Playstation hry na Steamdecku a naprosta spokojenost, ale ted neni co hrat, snad brzo oznami PC Tsuschimu nebo druhy Horizont.
-
Touto logikou by nevycházelo nic 3rd party na Ninteneo Switch, kde v top 20 jsou jen tituly Bintenda 🤔🙂
-
Teda jestli to dostane na starost nejake kompetentni studio a ne nekdo jako Iron Galaxy (Arkham Knight, Uncharted a Last of Us Pc porty)
-
Predstavte si jak by brecel kdyby Activision vydal CoD jako time exclusivitu na PC a Xbox XD
-
Myslím, že exkluzivity z PS mají na PC z celkového pohledu velmi špatné prodeje a tak je otázkou zda budou vycházet vůbec. Proč mají nízké prodeje je nasnadě a Sony by si mělo přiznat že vydávat na PC 10 let starou hru je prostě trochu zbytečné.
-
Přesně. Navíc pak přidávají podporu ultra wide atd.. Klidně si počkám.
-
Je to dobre uz jen pro to, ze by to stejne vychazelo ve srackoidnim stavu. Takhle je o dost vetsi sance, ze kazda z platforem dostane decentni verzi.