Seriál Pán prstenů: Prsteny moci působí nevyrovnaně, ale umí ohromit
-
"Mý přání se zvrtnout nedá! Přeju si seriálovou adaptaci Tolkiena. Rozpočet miliarda dolarů. Několika dílný seriál z prvního nebo druhého věku. A nechci, aby se tam najednou objevil antigravitační Legolas a aby to točili indové z bollywoodu. Žádný prapodivný překvápka! Je to jasný?"
*opičí pracka sevře prst a splní přání*
"Jé, hmm. Docela ujde. Numenor, druhý věk, Celebrimbor...vyjde to v roce 2022...vyjde to v roce 2022! Ach ne! To prokletí nosí smůlu, jaký démon z hlubin pekelných tě stvořil!"
https://www.youtube.com/watch?v=oLZtpd3dvrE
-
To je blábol.....
-
Ja budem potrebovat vidiet celu prvu seriu, aby som na toto dielo mal nazor, zatial je to tazke.
Produkcia je naozaj vyborna. Prva bojova scena s Galadriel ma sice trochu smiesny strih, prilis vidno ze je poskladana z asi 4 samostatnych zaberov, ale inac to bolo cele vyborne.
Takisto herci su zatial fajn. Chyba mi sice zatial niekto naozaj vyrazny (mozno s vynimkou Galadriel a Arondira), ale to moze byt len vecou maleho mnozstva pozretych epizod (1 a pol) a toho, ze Jacksonove filmy maju 20 rokov a uz tie tvare chronicky dobre poznam.
Rasova diverzita je samozrejme pritomna, ale je to az na par vynimiek zvladnutelne. Vynimkami mam na mysli napr. nelogickost u hobitov - matka tmavej pleti, dcera beloska. Na toto by si mali davat pozor, pretoze prave takato vnutorna nedodrzana logika potom zbytocne bije do oci.
Takisto take trochu "etno" prevedenie hobitov mi trochu vadi, tu sa od Tolkiena samozrejme utrhli uplne uz tym, ze tam su. Ale robit z nich nieco ako kocovnych gypsies mi pride uz dost mimo.
Hudba fajn, ale chybal aspon jeden motiv, ktory by vyrazil dych.
Co sa mi paci je, ze z prace s kamerou aj z celkovej produkcie citim snahu o ciastocne premostenie k filmom, takze to vyvolava dojem niecoho "stareho znameho". Aj ked teda Elrond naozaj nemusel mat uces ako vianocny elf z nejakej B-ckovej USA komedie.
To ci to bude uspech alebo neuspech cele stoji na kvalite pribehu. Zatial nam v podstate len predstavuju hlavne postavy, takze vsetko je otvorene.
-
Ano, na konci Pána Prstenů jsou dodatky, jejichž obsah se posléze částečně objevil i v Silmarillionu. Ale nejsou to dodatky k Silmarillionu, ten žádné nemá. Respektive by se za ně daly označit Nedokončené příběhy (což je knížka tlustší než samotný Silmarillion), kde jsou některé části více rozepsané. A k těm Amazon taky nemá práva. Respektive musí si na to vyjednat extra dohody, jinak by nebylo možné něco takového točit nebo by kolem toho byla velká právní bitka.
-
Naprostý souhlas
-
V lotru na konci knih byly dodatky i k Silmallirionu, respektive k vysvětlení postav a tak, vždyť jen to má asi 100 stránek, takže nic obsáhlýho a na to oni mají práva, proto se tam Galadriel pak nějak plaví do Valinoru na jakési lodi a i celej ten úvod je takovej pošahanej když tam ze Saurona dělají, cože...nějakýho čaroděje přičemž každej elf v tý době ví, že je to bytost vyšší než Maiar.
Po schválení nějakých věcí klidně můžou ale zcela evidentně nemaj souhlas na Silmallirion, nic proti ale na první sérii o 8 epizodách se tam stalo totiž zatim úplný kulový, zatim to vypadá spíš jak telenovela kde se Černej elf (nic proti, je docela charismatickej a hraje ok)kamarádí s ženskou která je potomkem lidí co následovali Morgotha, Galadriel si na vodě najde přes počáteční neshody lidskýho kamaráda a zvídavá hobitka se stará o dědka co spadnul z nebe (jestli to bude Gandalf, tak to hodnotim jako odpad automaticky protože kdyby jo, tak takhle zprznit Maiar, tím že se nedokáží naučit ani obecnou řeč tak by si to nic jiného neřikalo), takže zatim to vypadá jak taková telenovela kde všichni nakonec překonají neshody, obejmou se a tím Saurona porazí.
Vypadá to pěkně, herci jsou OK, až na elfy ze kterých mi ta moudrost a nadhled moc nevidím, spíš tupost a nabubřelost, Gil-Galad je tam evidentně po lobotomii mozku a k tomu hodně chlastá a Celebrimbor když k němu přijde Elrond se chová jako by měl před maturitou, to jak Elronda nepozvou nikam protože je půlelf snad ani nechce komentář, asi zapoměli čí je to syn...dramaturgie asi musela ukázat, že si prachy zaslouží, a protože je to zatim adrenalinový jako čumět na schnutí čistě vymalovanýho pokoje tak sázeli drama všude kde to jen šlo, je jedna čtvrtina první série pryč a nestalo se vlastně nic...
-
To není přesné. Zaprvé jde o dodatky k Návratu krále, ne Silmarillionu (tam nic takového ani neexistuje). Zadruhé věci ze Silmarillionu v seriálu normálně používají, po schválení a dohodě s Tolkien Estate.
-
Noo musím řict, že celkově mne to docela bavilo (jako neodborníka na Tolkienovo dílo). Ikdyž by to podle mne mělo být více soustředěné a na tom příběhu by měli zapracovat. Moje největší výtka jsou ti elfové. Za prvé pořád prostě mi přijde úplně hloupé, že mají vlasy jak umpa lumpové a nemají je dlouhé. Vypadají všichni milionkrát hůř. Vím že možná v knize není napsáno že každý elf měl dlouhé vlasy, ale prostě to k nim tak sedí a vypadali by tím milionkrát lépěji.
A celkově elfové prostě působí spíš jako lidi se špičatýma ušima, né jako elfové. Chybí jim taková ta éterická elegance, která prostě není přitomná.
-
To neni uplne pravda. I v dnesni dobe vznikaji serialy, ktere postupne buduji dej a zdaji se ze zacatku pomale.
-
hodně zkrácených nebo změněných věcí ale
-
Tak oni hlavně nemaj licenci na Sillmalirion ale jen na jeho dodatky
-
No tak ono s tím nekokoukáním a že to lidi nudí to může být i tím, že je jiná doba, než když vyšel lotr před víc než 20ti lety.
Dnes živejeme v době "instant gratification" kdy lidi očekávají max zábavu okamžitě a hned. A pokud ji nedostanou přeběhnou. Vždyť dnes už i 3min dlouhý trailer musí mít 7sec dlouhý minitraler na začátku, aby to lidi přesvědčilo u toho vydržet.
Takže lotr si tehdy mohl dovolit budovat příběh postupně a klidně první hodinu strávit u Bilbovích narozenin. Tehdy lidi byli ještě chtěli extended verze a byli ochotní jít na jejich maratony. Dnes prostě nemůžeš udělat 30 minut první epizody o tom že elfové někam jdou (a pořádně se neví kam a proč) a o tom že hobiti sbírají ostružiny. A jen se buduje atmoška, ale ještě tam není žádný jasně daný MacGuffin. Lidi od toho prostě utečou.
-
Vzdyt se to da, jasne vdycky neco nakrpi a neni tak a tak, ale teda ty penize tam sou a vypada to uchvatne.....ja sem spokojene, prvni dva dily, a sem zahackovanej....
-
On nikdo zas tak nic nehejtuje... Všichni si z toho spíš dělají srandu a nebo blejou....
-
Kteří vůbec v té době neměli existovat.
-
Ja bych to prirovnal k poslednim trem dilum serie Assassins Creed ... wow ten Egypt vypada nadherne a dobre se to hraje, ale stejne jsem nedohral. S Reckem to bylo podobne. Valhalu uz jsem si neporidil a doufal, ze prijde poradny remaster, mod do Black Flag :-)
-
Diky za prvni dojmy. Jsem rad, ze Vasek nenaskocil na hate train, ktery se internetem rozjizdi a pristupuje k tomu s otevrenou hlavou. Necham se prekvapit.
-
V tomhle kontextu asi ano. Jinak je to jeden ze tří hobitích "kmenů" - Chluponozi, Statové a Plavíni.
-
Co jsou Chluponozi? Prapředci hobitů co se ještě neusadily? Jen hádám...