-
nevím, jak Skyward Collapse, ale Black&White patří mezi nejlepší hry, které jsem hrál. Doted na ni vzpomínám a přemýšlím, že bych si ji dal znovu, poud někdo upravil .exe pro nové OS.
Navíc je to perfektní ukázka toho, že se dají dělat zábavné hry, bez tuny nábojnic a postřílených pixelků a ploygonů. Kdybych měl prcka, nenapadla by mě pro něj lepší hra.
Takže osobní názory si pan Rybka může nechat pro sebe, neplést je do recenze a pouze srovnávat, ne se zamýšlet na žánrem (když každýmu sedne něco jiného)
A pokud už autorovi nesedne žánr, at jej nechá někomu, kdo jej má rád. V časopisech to tak dřív fungovalo, že byli autoři, kteří recenzovali a hráli jen RPG/RTS/FPS... -
-
Rybka hraje a recenzuje primarne jen strategie a to co svet svetem stoji, Michala znam osobne a tak bych spis videl ze chtel rict ze tenhle sub-zanr moc nemusi, ale to neznamena ze se nebude snazit o objektivitu.
-
-
snaha asi neni vse, nebo se snazil moc malo *7*
-
-
''Jejich pověst a renomé byly vždycky mnohem větší, než jejich skutečná zábavnost a dlouhodobá hratelnost.''
Hlavne tato veta je v dnesnej dobe 5 hodinovych generickych FPS a TPS naozaj smiesna ;-) -
Tak já si všimnul už dřív, že to je na Games už pravidlo trefovat se do Molyneuxe. Z Populous se možná časem stal stereotyp (nevím, do konce jsem to nikdy nehrál, ale mám dojem, že těch levelů tam bylo opravdu hodně), to ale nic nemění na tom, že to byla originální a zábavná hra. A myslím, že i dost oblíbená. Nejsem Molyneuxův obdivovatel, ale ty poznámky v úvodu recenze jsou mimo.
-
Souhlasím. Už si nepamatuji definici, ale neměla by být recenze objektivnejsi? Je dobře, že je pan Rybka upřímný a shodí žánr recenzované hry hned na úvod, víme pak, že dále asi není třeba číst. Jako by recenzoval minecraft kdo nemá pro open sandbox pochopení, nebo CoH, kdo nesnáší strategie.
Nechte Rybkovi příští Call of Duty a nenutte jej ...
-
-
Aj ten první odstavec mě teda nepotěšil. B&W i Populous se mi kdysi líbil a nikdo mi nebude podsouvat, že ty hry neměly "skutečnou zábavnost". Brrrr.
-
-
Podla prveho odseku sudim, ze autor nehrava hry od paradoxu a podobne, takpovediac menej starcraftove zalezitosti
-
-
Milé hned úvodem říct, že celý žánr nestojí obecně za nic a kdo ho hraje, ten je psychicky narušený.
Takže hrál to někdo, koho obdobný žánr baví a nedělal recenzi jen proto, aby měl další zářez v jejich počtu? Když budu ignorovat autorův názor, tak koncepční prvky vypadají velmi zajímavě, tak by mě zajímala nějaká střízlivější minirecenze :) -
Milá redakce,
v zájmu zachování kvality tohoto webu by bylo vhodné příště dát hru k zrecenzování ne někomu, pro koho celý herní žánr recenzované hry není hratelný pouze pro duševně nemocné osoby, ale někomu koho daný žánr baví.
Jistě uznáte, že k poctivému zrecenzování hry je vhodné mít k danému žánru vyvinut pozitivní vztah (což do jisté míry zaručuje i všeobecnou orientaci v tomto žánru - lidé se častěji zajímají o to co mají rádi, nikoli o to co je nebaví), navíc pokud recenzent podobné hry hraje, může podstatně lépe porovnávat dojem ze hry s dojmy z jiných her tohoto žánru. Myslím, že i u profesionála a veterána herní žurnalistiky jako je pan Rybka je recenze něčeho, co recenzent nemá rád, pořádné "šlápnutí vedle". -
-
Zábavné je, že Michal Rybka MÁ rád strategie (navíc si na rozdíl od tebe nemyslím, že by recenzent musel nutně mít k danému žánru pozitivní vztah) a určitě se v nich docela slušně orientuje. To by snad hra měla kolovat po redakci tak dlouho, dokud se nenajde někdo, komu se bude aspoň trochu líbit a ten pak o ní něco pěkného sepíše?
-
-
Hm, podle mě god game nejde příliš srovnávat s realtime nebo klasickými tahovými strategiemi. Je tam prostě jiná základní myšlenka, která panu Rybkovi dle jeho slov přinejmenším hodně nesedne.
A řekl bych, že nebýt prvního odstavce, tak pomalu nikdo ani necekne :)
Osobně mi nejvíc vadí, že hned nazačátku odsoudil celý žánr a všechny jeho hráče. To pak prostě beru celou recenzi hodně s nadhledem a tak mi to prostě příliš neřekne, když nevím, jak moc vážně mám co brát. Bez prvního odstavce - fajn, je to prostě nevyužitý koncept, zbytečně chaotické, třeba repetitivní; zasloužená čtyřka... Takto nabývám dojmu, že autor prostě hledal, co vše by mohl vytknout, aby dokázal, že ten žánr je napytel.
A právě co jsem četl jiné recenze, tak mi to ten dojem potvrzuje; je to určeno pro fanoušky žánru, příjemné zpestření, nicméně omezující na volby, za $5 prý super koupě. -
-
Michala Rybku nebaví božské strategie Molyneuxova typu. Bezpochyby s velkou nadsázkou píše o duševních problémech autorů a hráčů (tipoval bych mesiášský komplex*3*). Znamená to, že ho tenhle názor diskvalifikuje z recenzování her na bohy? Podle mě ne. Za prvé je díky svým zkušenostem a přehledu skvělou volbou a za druhé si nemyslím, že recenzent musí být fanouškem žánru.
Na druhou stranu chápu, že ti jeho názor na božské hry může zpochybnit věrohodnost článku. Jeho výtky ve zbývajícím textu jsou ale tak podstatné, že bych jim na tvém místě věnoval víc pozornosti než pro tebe kontroverznímu úvodu.
"A právě co jsem četl jiné recenze, tak mi to ten dojem potvrzuje; je to určeno pro fanoušky žánru, příjemné zpestření, nicméně omezující na volby, za $5 prý super koupě."
Recenze by měla být cílená obecně pro všechny hráče, ne jen pro fanoušky a cena by se do hodnocení podle mého názoru neměla promítat. -
-
No já neříkám, že autor musí být fanouškem žánru, ale neměl by podle mě být jeho odpůrcem. V životě bych si nedovolil jakkoli hodnotit střílečky typu CoD, ale i Battlefield, CS..., protože jsou prostě pro mě stupidní a nevidím v nich absolutně žádnou pointu. Už jen proto, že bych taky měl tendence psát "no a zase je to jen o tom střelit nepřítele rychleji a vést chvíli tabulku, absolutně žádná myšlenka", nebo nějaký podobný pro mnohé nesmysl.
Ale třeba si Michal Rybka dokáže zachovat odstup, má ve všech bodech pravdu a já se jen zbytečně upnul na ten úvod, no, to se uvidí časem :)
Já neříkal, že recenze má být směřována na fanoušky (přestože toto si mnozí recenzenti obhajují). Já říkám, že je obecně hra doporučována fanouškům jako příjemné zpestření; nikoli jako absolutní nuda, záchod bez odtoku, auto bez podvozku, otravný učebnicový příklad, jak hra nemá vypadat. Tedy že hra není naprostý odpad, jak tu bylo celý článek prezentováno, ale že je holt zaměřena na jednu skupinu, k níž má recenzent odpor. A třeba právě proto by podle mě autor neměl mít k žánru vyloženě negativní vztah.
Co se týče ceny; samozřejmě jsem tím nemyslel, že kdyby byla za 50 centů, že by SC měla být vychvalována do nebe. Ovšem v tomto případě by nebylo od věci tu cenu zmínit. Klidně nechat článek, jak je, ale na konec přidat prosté "Jediné positivum této hry je, že ji autoři nabízí na svém webu za necelých 5 dolarů". Za 20 € bych o hře po přečtení článku ani neuvažoval, ale za pět babek, to už by možná stálo za vyzkoušení. -
-
V podstatě souhlas. Já si ale klidně s chutí přečtu recenzi od odpůrce žánru, když je dobře a vtipně napsaná a myslím, že fandovství může být pro recenzenta podobnou přítěží jako jeho averze. Nakonec ale stejně záleží na tom, čemu se čtenář rozhodne věřit.
-
-
-
-
-
oprava: je hratelný
-
-
Na Populous at mi nikdo nesaha! Rybko pod ven, vole, srovname to! Hry co se daly hrat nekolik let prubezne a porad to bavilo. ne jako ty dnesni rychlokvasky.
-
Populous 3 byla pecka. Před rokem něco jsem si ji znovu nainstaloval a pořád super. Nevím jestli mám nějaký komplex, který je nutný k tomu, abych hru uznal jako kvalitní, nebo má nějaký komplex pan Rybka. Jo, časy se mění.
-
"Hate" součástí recenze? Ne, děkuji tohle má pro mě nulovou informační hodnotu. Snad naleznu nějakou lepší recenzi na jiném webu, protože hra vypadá poměrně zajímavě.
-
-
No nevím. Tuhle konkrétní hru jsem nehrál, ale od tohoto vývojářského studia jsem zatím nehrál nic dobrého. Byl bych skeptický.
-
-
Však také nepíšu že to bude určitě pecka, jen že to vypadá zajímavě a podle takovéhle recenze je opravdu těžké udělat si o hře nějaký obrázek.
-
-
-
Proč hru recenzuje někdo, koho žánr hry nebaví ? Informační hodnota naprosto nulová, stejně jako plané keci autora.
-
-
Jedna vec je miti hry jako Hobby, druha psat o nich a na cas a buhvico jeste co si sef jeste nenavymisly... ( na druhou stranu no... nezasveceny clovek asi moc o dane hre napsat nemuze).
-
Myslíš Michala Rybku, o kterém je známo, že se mu hnusí strategie a při slově "tahová" chodí zvracet?
-
-
Tak proč to sakra recenzuje, když je to tak známo? Hmm!?
-
-
On pravděpodobně netuší, že už se to na něj provalilo. Asi si myslí, že mu tu jeho předstíranou lásku k strategiím lidi pořád ještě žerou.
-
facepalm.jpg
-
-
-
Spoustu recenzi mas od lidi které to vzsade nebavi, málokdo to ale rekne na rovinu.
-
-
Souhlasím s lidmi v diskuzi, že konstatování v prvním odstavci recenze je fakt na pováženou. Já bych třeba taky nerecenzoval MMORPG...
-
Opravdu vybíráte pravý lidi pro ty recenze. Recenze by měla obsahovat objektivní názor, ne že hned v prvním odstavci uvidím větu typu "Tenhle typ žánru mě nebaví a proto jí dávám už teď 4/10." Takhle to přece fungovat nemá. Nevim, jak funguje "losování" recenzí u vás, ale jestli recenzant už hned na první pohled ví, že se mu hra hnusí či co, tak bych jí přenechal někomu jinému.