Přejít na výpis diskuzí
Sniper: Ghost Warrior 2 vás zavede i do Sarajeva
24.5.2012 | Aleš Smutný
33 příspěvků
-
Haha, tak udelat i trailer nudnej a trapnej, to dokaze malokdo...
-
-
Není Ti 13 a nejsi náhodou z Ameriky?
-
nudný a trapný je skôr tvoj koment ... trailer je mierny nadpriemer, technicky vcelku dobre zvládnutý až na detaily. Určite si svojich priaznivcov nájde.
-
-
technicky mozna, ale ten monolog je hruza o tom vystrelu na bednu s munici ani nemluve .. kazdopadne v Sarajevu bych se mel pristi mesic na chvili ocitnout tak se podivam jestli tam lidi maji i po 39 letech stejen divne pohyby :)
-
-
Stížnosti u každé hry? Jak překvapivé.
-
-
U kazde? Kdepak :)
-
-
-
Súhlas,
NATO je banda vrahov a vojnových zločincov. Vrchní predstaviteľia by mali vysieť.
Lož je pravda a vojna je mier... -
-
Come on... tohle do diskuze o hrách IMHO nepatří, a pokud, tak by to mělo být podloženo argumenty.
-
Osobně o NATO až tak negativní názor zdaleka nemám, ale s autorem článku souhlasím. Využívat ten konflikt pro hry není zrovna citlivé. Obzvlášť v době, kdy teprve probíhají soudy se strůjci toho konfliktu a pro oběti je to stále citlivá věc.
To by se nicméně dalo namítnout i u Modern Warfare II apod. Zajímavý, že jak jde o arabské civilisty, nikdo se nad tím moc nepozastavuje. -
-
"Zajímavý, že jak jde o arabské civilisty, nikdo se nad tím moc nepozastavuje."
Já ano, ale tenhle boj s větrnými mlýny jsem už vzal... Paradoxně, v poslední době jsou soupeři hlavně peršané (Bf3), ruští nacionalisté, jihoameričtí členové gangů, afričtí "ozbrojenci" a samozřejmě i ti Arabové, ale většinou ve formě "insurgents" v Iráku (a přidružených místech, kam jednou páchat terorismus) :) -
-
Civilisty se myslí ozbrojenci nepatřící do pravidelné armády, nebo neozbrojenci? Protože to druhé je v hrách poměrně chráněno ;) To, že máme dnes asymetrické konflikty je sice nemilé, ale houby s tím naděláme. Na teroristy se nicméně v hrách střílelo odjakživa, nějak v tom nevidím problém?
-
-
Ne, je pravda, že se prakticky nikde nestřílí na neozbrojené civilisty (pokud nechtějí vyvolat nějaký efekt a la MW2). Nicméně je fakt, že se prostě ty stereotypy donekonečna opakují, bez nějaké snahy o invenci a vzhledem k současnému trendu válečných FPS ze současnosti/ blízké budoucnosti se čím dál tím témata týkají "živých" kultur, států atd.
Problém je podle mě v té stereotypizaci a nedostatku vhledu. Být na druhé straně barikády jako ti krutí, zlí, snadno zabitelní po desítkách může být obecně nepříjemné. Pfúúúú... ježiš ale to by bylo na hodně dlouhou debatu a přemýšlení nad tím. Pravdou je, že nějaké ty protivníky prostě potřebujeme :) Ale bohužel, současný herní průmysl už začíná tak trochu dělat kruhy a vytvářet univerzální archetypy. Pro mě je třeba výstižný rozdíl v MW2 v Brazílii a Maxi Paynovi 3 v Brazílii. V obojím se z favel stane potok krve, ale zatímco v MW2 je to přirozené, protože oni jsou ti zlí a my ti ochránci, tak MP3 celkem jasně nastíní, že to není černobílé i když je pak kosí Max po desítkách, tak nějak jasně deklaruje, že on je ten blbec, co leze do cizího lesa, kterému ani pořádně nerozumí. -
-
Součástí té živé kultury je IMHO i druhá světová válka (narozdíl od první světové války), a existují jak hry, které ji berou velmi povrchně, tak hry, které jdou hlouběji pod povrch. IMHO je zbytečné stěžovat si na to, že mainstreamovky hodně zjednodušují realitu - kdyby to nedělaly, tak nebudou mainstreamovky, možná i protože by neumožňovaly vstoupit do mýtu (suppression of disbelief).
S nedosatky stereotypů samozřejmě souhlasím, je fajn si je uvědomovat. C. S. Lewis prošel 1. sv. v. a ve svých vzpomínkách došel k tomu, že k nepřátelům necítil žádnou nenávist, a že předpokládá, že pokud by nějakou shodou okolností zemřel ve stejný okamžik v boji jako jeho nepřítel, byl by schopný se s ním celé té věci zasmát (v rámci posmrtného života ;)). Tohle je to, na co narážíš - nepřítel je taky člověk, jako já. Shodou okolností je jedna z našich stran pravděpodobně v právu, a druhá ne - ale jen málokdy to má co dělat s individuálním jednotlivcem. Tohle je tak super na spoustě anime (Geas) - na obou stranách často stojí v podstatě kladní hrdinové, kteří se snaží dělat to, v co věří - jen se jedna ze stran mýlí, což konec konců často platí i reálném světě.
Celé to pak vidím ve třech stupních: na prvním jsem v právu, druhý je záporák. Na druhém si uvědomím, že jsme oba svým způsobem záporáci a klaďasi současně. Na třetím si uvědomím že i přes to je jeden z nás více v právu.
Doufám, že je to aspoň trochu srozumitelné ;)
-
-
-
-
-