Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Chybí mi tam možnost hrát s planetkama kulečník a ucpat tak bílé díry.
    • Koukám že trpaslíkovci ještě nevymřeli. :)
    • Inquisitor
      Cinzano Bianco Lister
      • kasli na cinzano, mame recyklovanou moc!
        • to bylo sampansky :D Cinzano bianco lister mu rikali, protoze byl furt nalepenej na stole.
  • nekromant33
    Docela mě štve, že jsem se narodil v generaci, která nejspíš nezažije věk poznávání vesmíru. Nejblíž ke zrealizování je asi ta "reality show", kdy pošlou skupinu lidí kolonizovat mars ale to je taky až tak za 10 let a kdo ví jestli je vůbec někdy vyšlou. Jo a k tématu: Nejhezčí na Space Enginu je cesta do středu naší galaxie
    • Nepočítám s tím, že se někdy v blízké budoucnosti podíváme do vesmíru. Zatím tomu stojí v cestě strašně moc překážek, třeba intenzivní radiace, která sužuje cestu jenom na Mars, nemluvě o extrémní dávce záření při cestě někam dál, na měsíce exoplanet apod. To je zatím pořád hard sci-fi. Zaměřil bych se spíš na Měsíc.
    • No, já bych zase řekl, že v poznávání a objevování vesmíru jsme možná v období zlatého věku :) Ano, je pravda, že se průzkum v oblasti pilotovaných letů trošku zarazil, ale třeba plánovaná mise k asteroidu, resp. jeho dotažení na oběžnou dráhu Měsíce v roce 2021 s následným průzkumem pilotovanými loděmi, má toho dobyvatelského ducha šedesátých let a já tomu hodně fandím.
    • No ja na rozdiel od väčšiny som pesimista. Tak , ako je ľudstvo disponované teraz , sa žiadne
      cesty k hviedam konať nebudú. Také čosi vyžaduje nasadenie obrovských prostriedkov , vedeckých, finančných, technologických a zahájenie nových druhou výzkumu, často veľmi nákladných a bez zisku v dohľadnej dobe. Kto by sa odhodlal financovať takéto niečo? Ako by sme dali dohromady vedecký potencial v takto rozdelenom ľudstve? Bez zisku? Možno v prípade bezprostredného ohrozenia celého ľudstva , ale aj o tom dosť pochybujem. Nebyť
      toho komerčného projektu súkromného sektoru, tak by sme sa v najbližších 20 rokoch nedožili ani letu na Mars. Nie , pokiaľ si ľudstvo nevyrieši väčšiu časť svojich pozemských problémov, lety medzi hviezdy ostanú len pre spisovateľov sci-fi a v počitačových hrách. Snáď iba malý zázrak- objav nového spôsobu pohybu v medzihviezdnom priestore a objav
      planéty podobnej Zemi v dostupnom vesmíre by to zmenili.
      • Cesta na Mars bez staly zakladny na Mesici je hola pitomost. Nejdriv je treba dlouhodobe (roky) overit moznosti a potize spojeny s takovym provozem v relativnim bezpeci. Na Mesic muze priletet pomoc/zasoby/... behem par dnu, na Mars je to naprosto nerealny. Tak jako tak, dokud (pokud vubec) nenajde lidstvo nejaky naprosto zasadni prulumovy zpusob dopravy(a komunikace) ve vesmiru, jsou pro nas i planety vlastni soustavy defakto mimo dosah.
        • Mesiac k ceste na Mars nepotrebujeme, už len z toho dôvodu, že niektoré miesta na Zemi sú k podmienkam na Marse omnoho bližšie ako Mesiac *3* Jednosmerná cesta na Mars s ludskou posádkou je reálna do dvoch dekád. Prvé termíny projektu Mars One okolo roku 2023 sú možno riadne optimistické ale ak zaistia udržatelné financovanie... ktovie. Imho okolo roku 2030 určite budeme mať na Marse prvú kolóniu.
    • Klasická nesoudnost a zúžený pohled. To co vám dnes připadá fascinující, bude za sto let obyčejné. Až bude někdo žít v době kolonizování vesmíru, bude mít stejný pocit, že o něco přichází, jen směřovaný někam jinam, než k planetám ve svém okolí. Tyhle prožitky jsou vždy relativní a nemusí tě tedy mrzet, že nežiješ za stovky let, vedl bys stejný život a opět litoval něčeho, čeho se nikdy nemůžeš dočkat. :-) Litovat tak můžeme jedině toho, že se nestane zázrak a my s naším úhlem pohledu se nedostaneme k těm hvězdám.
    • Taky jsem to tak bral, pak jsem si rekl, ze kdybych se narodil treba o 200 let pozdejs, bylo by to stejne jako ted - jen by byl rozdil v rozsahu poznani. V te dobe bude mozna obydlena nase soustava, budou meziplanetarni lety jako jsou ted kontinentalni. Presto vzdycky budou vzdalenejsi mista, na ktere se ani po tech 200 let nebudem moci dostat. A v te dobe bych si urco rikal proc sem se narodil takle brzo, proc ne treba za 200 let:) A ty nyni vytouzene meziplanetarni lety, mi v te dobe budou pripadat obycejne a nezajimave, jako ted treba lety do usa apod:)
      • Přesně tak.
    • Thorar
      Mám ještě tak 40 let života před sebou(je mi 30), doufám že do té doby zažiju něco velkého, byť zprostředkovaně, přes televizi v domově důchodců.
      • Každý den je "něco velkého" protože to už nikdy nevrátíš a nikdy nezměníš. :o) Trochu positivismu.
        • Thorar
          To byla pozitivní reakce na nekromanta, který je naštvanej že se narodil do doby kdy objevování vesmíru stagnuje :-)
      • To je moc hezké co jsi napsal. I já nějak v to doufám.....
    • práve som ju absolvoval, vynikajúca záležitosť. Iba neviem či je to v mojom HW ale mám trochu problémy s nestabilitou, i keď v tomto prípade to viem pochopiť.

      Tiež mi je trochu ľúto, že som sa nenarodil aspoň o pár storočí neskôr, keď už ľudia prestanú šaškovať s náboženstvami ktoré dnes ovládajú 85% populácie Zeme a definitívne sa sústredíme na dobívanie vesmíru a vedu ako takú. Vďaka aspoň za hry ktoré vedia túto atmosféru ďalekej budúcnosti navodiť.
      • Ak ludia prestanu saskovat s nabozenstvom potom tu bude problem ano pre vieru zomerolo mnoho ludi ale bez neho ich zomrie este viac. Priklad mas cloveka co nerespektuje pravo no ale nezabije ineho cloveka len pre to ze ma strach co ak je nieco viac. Pre ludi je to proste 2. poistka aby sa tu kazdy nezabijal ako na beziacom pase.
        • lol ... zdaleka nejvic lidi umira prave a jen kvuli ... vire. Vis proc vetsina lidi nezabiji jine lidi jak na bezicim pase? Uplne ze stejnyho duvodu, proc to nedelaji jina zvirata - je to proste krajni moznost, a pokud ma i to zvire o co prijit, tak neriskuje vlastni zraneni/smrt. Ani tygr nebo lev na tebe nezautoci ... jen tak protoze muze ...

          Zato vymazany nabozensky mozky proste prave tuhle biologickou pojistku nemaji ... kdyz jim buh/alah/... poruci ... Clovek se totiz od zvirat lisi predevsim tim, jak snadno dokaze prekonat svoje vlastni instinkty.

          A v ty souvislosti je zde nabiledni, proc prave muslimove aktualne jsou ten problem ... jelikoz jsou o nejakych 400let mladsi nez krestanstvi, tak oni ted jsou defakto tam, kde bylo krestanstvi ve stredoveku, a delaji presne totez. Kdyz dneska rekne katolickej farar "bezte do svaty valky a osvobodte jeruzalem" ... tak si jeho ovecky poklepou na celo a reknou mu ze je magor ... kdyz totez rek pred 400lety, tak ovecky popadly sudlice a cepy a vyrazily.
          • mňa najviac bavia reči kresťanov ktorí sú úplne mimo z toho, že ich náboženstvo slabne a ateizmus je na vzostupe, boja sa väčšej kriminality, násilia, vojen. Len je trochu divné, že práve v krajinách s najväčšou mierou ateizmu je najväčší klud i slušná prosperita (švédsko, dánsko, japonsko, nemecko, fínsko, nórsko...). A kdeže to najviac vrie ? v islamských krajinách stredného východu a afriky plných veriacich ovečiek. Väčšina štatistík v USA i v Európe ukazuje, že viac náboženstva prináša buď viac problémov a vyššiu kriminalitu alebo nemá žiaden efekt na mieru kriminality. Inými slovami veriaci nie sú zárukou menšieho zla a čím skôr to ľudia pochopia tým lepšie.
            • Žil som nejakú dobu vo Švédsku, Dánsku, Nemecku, Iráne i Sýrii. Ak považuješ za progres gender výchovu, masmediálne zotročovanie ľudí, život na dlh, pedofíliu a pod., tak potom sa tu nemáme o čom baviť. Môžeme sa tu baviť o tom, že cirkev zavraždila milióny ľudí, ale bol by to podobný nezmysel ako tvrdenie, že vedec, ktorý zostrojil atómovú bombu, zavraždil ľudí v Hiroshime a Nagasaki.
              Sme naozaj v dnešnej dobe lepší? Ja tu stále vidím vyvodzovanie kolektívnej zodpovednosti, ako sme na to boli zvyknutí za komunizmu a nacizmu. Zodpovednosť je vždy individuálna. A teda za vraždenie môže vrah a ten kto sa na vražde aktívne podieľal. Preto je namieste vyvodzovať zodpovednosť u pontifikov, biskupov a kňazov, ktorí sa previnili a nie hádzať špinu na cirkev.
              A že to vrie v islamskom svete?
              Človeče, vypni Markízu a choď sa stretnúť s miestnymi! Choď bývať do Sýrie.
              Ja ako kresťan som tam za Assada nemal žiaden problém. Bola tam náboženská tolerancia, fungoval ekumenizmus a harmónia medzi moslimami, kresťanmi a inými.
              Vidím tu veľa diskutujúcich, ktorí stratu hodnôt a viery nahradzujú hejtom.
              Upozorňujem, že aj Stalin, Hitler, Bush a iní boli živení hejtom, ateizmom a ako to dopadlo...
            • Ono je to presne naopak - duvodem toho (relativniho) klidu je prave a jen to, ze krestansky cirkve ztratili behem predevsim poslednich 100let vetsinu svyho vlivu. Sak papez Hitlera v likvidaci "nevericich" zidu defakto podporoval.

              A nemusime chodit ani daleko do historie ani daleko zemepisne... staci se podivat k psonkum ... co tam nekteri vyrabeji ... Onehda sem se na to tema s (nevericim) polakem bavil ... a rikal, ze to co se tu doslechnem, jsou jen vrcholky ledovce, ze tam jeste dneska je klidne mozny, ze kdyz se nekdo "zproneveri vire" ... tak ze ho vyobcujou ze vsi. Mimochodem, proto polky jezdej na potraty k nam ...
          • touché
        • nezmysel.
        • Myslím, že vrah nad tím nepřemýšlí (či už mu ta zábrana chybí nebo jedná v momentálním návalu emocí, případně to v jeho srdci je jako správná věc a chrání tím i svůj život) a normální člověk nepotřebuje v nic věřit, aby věděl, že zabíjet je prostě špatný. Takže to jediný absurdní mi tam zůstává, že pro někoho ten dobrej pocit v srdci je oddělat někoho, kdo věří v jinýho vousáče na obláčku, kterej je ale vlastně přece ten jeden. :3
          Máš to stejný jako s trestem smrti - docílíš tím jen toho, že budou spokojenější pozůstalí a hromádka justičních omylů, vrah nikdy nebude přemýšlet do hloubky nad tím, že ho chytí a popraví ho.
      • Lidi jsou inteligentní opice a v jejich inteligenci jsou obrovské rozdíly. Obávám se, že lidstvo jako celek se nikdy neshodne. Tahouni lidstva - vědci, vynálezci, vizionáři - to je jen zlomek populace, zbytek se jen veze. A těm je nějaké dobývání kosmu ukradené.
      • Inquisitor
        Vzhledem k tomu že nevim jaká bude budoucnost(jestli vůbec nějaká), tak jsem rád kde žiju teď. Máme mír, je co jíst, střecha nad hlavou taky zatim je :)
        Ono možná už náboženství nebude , ale jsem si jistý že si lidi najdou něco jinýho k vůli čemu si budou řezat hlavy. Aby lidi někdy žili v míru je čirá útopie.
        • Utopie kdysi byla i čistá zdravotní péče, očkování, cesty do vesmíru, mír v Evropě...nepodceňoval bych sílu lidství a soliadarity. Představ si, že jednou, snad, budou i různé Africké/Asijské státy žít v podmínkách naší civilizace (když k tomu postupně dojdou, ne jim to násilně nutit). Potom už se budeme zabíjet jen na ulicích. :)
        • nikde nepíšem, že ľudia budú žiť v mieri, i keď rozhodne k tomu bude viac predpokladov ako v minulosti alebo v súčasnoti. Vojny budú určite zriedkavejšie ale o to fatálnejšie, obávam sa hlavne biologických zbraní. To ale nič nemení na fakte, že budúcnosť bude podstatne zaujímavejšie ako je prítomnosť dnes.
          • Inquisitor
            To si lidi myslí v každý době, že budoucnost bude lepší. Ale to záleží jak se na to kdo dívá. Je sklenice z poloviny plná nebo prázdná? :)
            • Nemesus: konečne to niekto pochopil. Čím viac vedomostí a možností človek má tým viac nových horizontov sa mu otvára, tým viac nástrojov má k dispozícii ako urobiť život svoj i život iných lepším.
            • Tady nemáš pravdu. Měl bys pravdu kdyby se to vztahovalo na generace - každá tvrdí, že ta následující je horší a nevychovanější (a možná i je), ale budoucnost jako taková JE lepší než minulost..podívej se na skoky medicíny a ošetřovatelství za posledních 100 let. Představ si, že před trochu delší dobrou, než je jedna generace (dejme tomu cca 100 let) by ti kvůli pitomé cukrovce řezali nohu za použití obyčejnýho éteru na kapesníku jako narkoza, když bys měl štěstí, neumřel bys na předávkování éterem ani na zapadlý jazyk nebo šok při operaci, přežil bys operaci a za chvílu by tě složila infekce. Nebo cholera, tyfus, chřipka,...A i kdybys měl štěstí, všechno z toho bys přežil, zabila by tě nakonec ta podělaná cukrovka protože dieta na ni nebyla v té době tolik rozšířená! Záleželo by jen na typu, zda-li bys umřel rychle nebo bys odumíral po částech, navíc slepej jak patrona.
            • história ukazuje, že budúcnosť je v globále vždy lepšia ako prítomnosť, dôkazom toho je, že žiaden rozumne zmýšlajúci človek by nemenil súčasnosť za minulosť i keď mnohí si doby minulé radi idealizujú.
  • to by me nenapadlo ze neco jako SpaceEngine se objevy na games.tiscali :D ted jeste Outterra Anteworld :D
  • Čeština do Space Engine zde http://en.spaceengine.org/forum/17-1182-1
    Jsem jejím autorem, tak budu rád když mě někdo pošle připomínky k překladu, emailos je v souboru cti_mne.txt které mile rád zohledním v další verzi překladu :)
  • BookerDeWitt
    KONEČNĚ!!! O takové hře jsem vždycky snil, a teď je tu a ještě k tomu zadarmo!!! Děkuji za upozornění pane Dobrovský! :))
  • ogami
    Diky za upozorneni na zajimavy program ;) Vesmir rad fotim, rad si o nem neco prectu a jeste radsi si ho takto virtualne zkoumam ... na steamu je celkem pekna "hra" Universe Sandbox.
  • Inquisitor
    Ach ten nekonečně fascinující nekonečný vesmír.
  • Thorar
    Když si to tak čtu tak si říkám, jak neskutečnej zážitek by to mohl být ve spojení s Oculusem, tak jsem rád že nejsem jedinej :-)
    • je nádej, že zorné pole v oculuse pôjde nahor ? je super, že zvyšujú rozlíšenie a dúfam, že pôjdu ďalej ako iba na 1080p ale 110 st. uhol sa mi zdá stále málo. Na oculus čakám ako na spasenie... veď mnohí na to čakáme aj 15 rokov.
      • Ako povedal niekto, kto sa tomu venuje a rozumie - nie, v najbližšom čase je to málo pravdepodobné. Technické obmedzenia (musel by to byť špeciálne navrhnutý a vyrobený displej, špeciálna optika, veľkosť zariadenia ma limity) znamenajú poriadne navýšenie ceny. Treba brať ohľad, že toto je prvá skutočne použitelná a dostupná HMD. Taká SONY HMZ ma FOV 45 stupnov a stojí 3x viac. Keby to išlo lacno a ľahko, už sa to dávno používa. :)
  • Tohle kdyby bylo ONLINE ! Panebože to by byla krása stačil by jedne stabilní server protože ten vesmír je tak obrovskej že i tak by každej mohlo mít 1000 svých planet.
    *5*
    • Osobne bych si presne takhle nejak predstavovat (trebas) hru ze sveta starwars nebo startreku. Samo s tim, ze by na obeznych drahach byly stanice ... nebo trebas mesta v LG bodech ... vsechno by to pekne kolotalo a samo, rychlosti by byly omezene => neslo by preletet cely vesmir za par vterin.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit