Přejít na výpis diskuzí
Specifika slovanské hry aneb výrazný styl východní Evropy
2.6.2011 | Aleš Smutný
142 příspěvků
-
Je treba rozlisovat mentalitu slovanskou ve smyslu biologickou a vychodoevropskou ve smyslu dejinne zkusenosti s okupaci. Zatimco clanek ve venuje te druhe, ta prvni mi typicke slovanske hry trvale znechucuje. Je to jakasi tezko definovatelna smes skutecne i dusevni spiny, zivocisnosti, chlapackeho buranstvi i bohatyrske sovinisticke parodie na gentlemanstvi. Srovnani - Fallout 3 vs. Stalker (neresit gameplayove zalezitosti) - v obou je clovek cloveku vlkem, jen ten Stalker je takovy nihilistictejsi. Taky Oblivion - Zaklinac. Zde to trochu kazi nedefinovanost hlavni postavy Oblivionu, ale prostredi kolem nej je, navzdory invasi Dremor, stale anglosasky kultivovane, nikoli zvrhly upadek Halice a Malopolska. Ono ale i staci navstivit venkov anglicky a ukrajinsky.
Vrchol dokonaleho popisu esence "slovanstvi" vsak nepredstavuje hra, ale kniha - Neffova Tma. Vc. doocibijiciho popisu civilizovanosti nemecke navstevy. -
Ještě aby ne, když po celou naší historii to nějakým způsobem pytlikujeme s Němcema.
-
ja a hm, mne neprirastla velmi k srdcu musim byt uprimny, ale bolo mnoho ktore ano, napr. ascention to the throne ci hard to be god, metro 2033, stalker rozhodne ano, takze aj z takychto hier mnoho, ale boiling point bolo na mna az priliz hardcore, hlavne som si nevedel zvyknut na strelbu a tak vseobecne na ovladanie celej hry, inak pribeh bol zaujimavy, ale jednoducho som sa nevedel cez to prekusat, dokonca hra Requital je skvela hra, sice v pozdejsej fazy uz kus nudna pretoze hrdina je hm poloboh, ale aj tak fajn, az na ten pribeh, este by som spomenul aj ked v recenzii to nebolo nejak pochvalene tak hru GODS: Lands of Infinity tato hra ma bavila neskutocne a tiez by som povedal, ze je celkom hm hardcore :) ale rozhodne stoji za to, si myslim
-
"někde na úrovni Anglie"
Souhlas.. Stačí se podívat co tady jede - Monthy Python, RD, Jistě Pane... Černá zmije... Nevšiml jsem si, že by to jiný národ tak žral... -
Kulturně se ale spíše řadíme k Západu :-)
-
hm..typicka reakce Pepíčka .
Kripel , prečo nas očerňuješ ?
Pokial viem nás Slovákov posmešne nevolajú Švédi. ( a ak nevies na co u Čechov - Švédov narážam , tak si velice slaby z poznatkov o vlastnom národe)
PS. nestem videt zadny flame, mam vela kamaratov, od Mlade Boleslav , pres Jihlavu po Ostravu a pravidelne je navstevuju a v Čechach se citim stejne dobre jako doma na slovensku. Ale takhle primitivni poznamky že ..... :" sme mi Česi hned po Slovacích ..." tak take poznamky spôsobuju ze sa mi rit otvara a ste sa mi S R A T. -
Podle sebe soudím tebe, že?
-
Obávám se, že na tomhle lpíme v podstatě už jenom my - většina světa nás geograficky řadí do východní Evropy.
-
Ten průměr recenzí na metacritics ti přijde jako nic? Já rozhodně čtu daleko víc o Zaklínači 2, než jsem 14 dní po vydání četl o DA 2. Když teda nepočítám Hamburger Helper thready a všeobecný flame na Bioware socialu.
-
Hmmm, ten Boiling point, to vypadá, že by to mohla být docela fajn oldschool pařba, hrál to tady někdo? :)
-
Co je za problém? Já jsem docela rád za takový článek. Narozdíl od Amylee bych ale uvítal mnohem delší pojednání.
-
Tak dle mě je to trochu zvrácenej způsob uvažování. Souhlas, že slované mají jinou mentalitu, o tom žádná. Jinej humor, to taky. V přímé konfrontaci s jinými národy, je ten náš (teď myslím český) někde na úrovni anglie, ale jak bych to řekl, s jinou barvou :-). A polemizovat nad tím, jestli je naše "mentalita" ve spojení s hrami, ovlivněna železnou oponou je, promiňte mi tu upřímnost, na jednu po tlamě. Mám silný dojem, že autor právě dohrál Zaklínače, někdy nedávno Dragon Age 2 a hned je chytrej. Zaklínač je přece podle knižní předlohy (nebo minimálně na motivy), jak můžete autory, kteří bůh ví jestli si něco z doby za železnou oponou pamatují, "nařknout" z vlivu komunismu? A že by Sapkowski byl pod tímto vlivem nucen takto psát? Kecy. Ukrajina a Rusko je stejnej případ... Uplný šlápnutí do |-|ovna je zapojení IL-2 do podobné teorie. IL-2 vznikl ještě v době kdy byl hlad po realistickým simulátoru, CoD je kapitola sama pro sebe, jež je pod vlivem marketingu. A pokud Vám jde pane redaktore o nějaou surovost, přečtěte si severské pohádky pro děti. Švédsko, Norsko, Dánsko..... To nejsou slované a kolik pohádek z 10 tam končí happyendem? Najdete průměrně 2, možná i víc, ale rozhodně v nich nepřežijí všichni klaďasové. Abych to shrnul. Scéna zde na kontinentu je spíš více ovlivněna chutí a zábavou. Autoři chtějí produkovat zajímavé tituly a nejsou tolik pod vlivem zámořského mainstreamu, který už dávno řadí herní vývoj někam na úroveň automobilového průmyslu. Proto vznikají naprosto odlišné tituly. Článek je IMHO úplně mimo mísu. Autor nám v něm podsouvá vlastní, poněkud pokřivený, názor. Ale i o tom je svět her. Podle mě patří tento článek někam na blog a ne na snad ještě seriózní web o hrách.
-
Já bych řekl, že to je tím, že oni jsou jednodušeji zmanipulovatelní. Slyšeli jste, jak byl vyhozen redaktor (hlavní myslím) gamespotu, porože dal hře menší hodnocení, než "měla"? Založil si pak vlastní portál o hrách (vizuálně i lepší než gamespot). Velká media jsou tam dosti podplacená zdá se.
Jinak slovanské hry mi opravdu připadají lepší. Jsou těžší - reálnější, což vám dá pocit autentičnosti, což je pro mne dobře, ale jsou také mnohem propracovanější. Pro mne je letošním hitem právě Zaklínač 2, který i přes pár neduhů má nakročeno k dokonalé hře. -
podle některých dělení jsme. překousni to ;)
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Europe_subregion_map_UN_geoschme.svg -
teda pardon polaci jsou
-
Pěknej článek jen mě zaráží nadpis protože my a Poláci východní evropa nejsme *3*
-
cesi jsou po slovacich ta nejzbabelejsi narodnost na svete, polaci jsou de|\/|enti a o ukrajincich ani nemluvim, neni tedy potom divu ze delaji tak spatne hry
-
Zkus počkat minimálně na konzolovou verzi, všichni víme jak je na tom běžný řadový amík s PC... Vyjde-li konzolová verze a dostane-li dobré hodnocení na dobrých místech, mohl by sklidit úspech.
-
Zajimavy, pekny...
Me by treba zajimalo, jaktoze celej herni svet neni unesenej ze Zaklinace 2, ale s Dragon Age 2 jo( netaham sem CODy apod. ciste novy RPG)...to proste nepochopim. Bylo by zajimavy najit nekde treba americkou diskuzi na toto tema.... -
Nahodou mna ten clanok zaujal a priznam sa, ze som sa takto na hry este nedival. Mate pravdu, nase slovanske hry vedia chytit za srdce a je tam kus z nasich zivotov a kus z nasich srdc a tym su asi ine od tych zapadnych. Citit z nich domov. :) si myslim. Teda nie ze by som mal doma prisery ako v zaklinacovi :)))